Friday, July 23, 2010

MAF Warded Putrajaya Hospital

Hari Ahad lepas fahim cirit birit ngan muntah² start dari tgh malam ...
pagi² isnin (19.7.2010) aku dah bergegas ke Klinik Kesihatan Putrajaya P.9...
Doc kat klinik tuh just bg Sodium Chloride(ORS) je ... 
petang tuh aku tgh MAF dah lembik sesangat ...
bg air/susu muntah ... kuar balik .. 
asek cirit je ... 
bibir ngan lidah pun dah kering ... 
confirm die dah dehydrated ...
aku bergegas bawa die pegi klinik Lita Alis .. 
Doc kat ctu buat surat refer terus ke Hospital Putrajaya ...
maybe die tgk dah teruk kot ... flat(sebenarnye tgh tido) ...

nk bawa pi Pusrawi .. jauh sgt ... mama sorg²....dengan keadaan Fahim..
termuntah² .. cirit² lagi...
mama tatau ok ke tak ... hari isnin .. jam dah  kul 4.30pm 
jalan sure jem ... 
mama takut die betui² flat ... 
tak ade inisiatif lain selain Hospital terdekat ...

sampai kat e.r Putrajaya ...
lepas kat triage .. kena tgu lama la jugak .. sampai c kecik yg lembik tuh tertido atas riba aku ... 
keadaan fahim belum dehydrated teruk pun lagi ... 
still bleh gerak².. cuma bibir ngan lidah dah kering ....

dah jumpa doc kat e.r ..
fahim kena check darah dulu ...
(mama sgt bangga bila dgr MA/SN kat ctu puji Fahim, good boy tak nangeh pun amik darah tak struggle cuma menjerit ckit je... budak paling senang di handle)
mana tak nye mama dah bekalkan bantai bucuk kesayangan die...
ubat penenang paling mujarab .... 

nih pic waktu kat e.r 

ni la rupa bucuk kesayangan tuh ... kesian budak kena cucuk lagi ...








lama sgt nk tgu masuk ward sampai tertido .. kesian anak aku ...
mama susah hati ... anak masuk ward tp tak de sape yg leh tolong mama time nih ... 
abah jauh ... sedara mara jauh ... 
SIL keja petang balik kul 10 mlm ... 
barang tak de ...sehelai sepinggang ...
ssh nye hidup klu suami jauh ....
suami plak xdpt balik .. minggu nih die exam ...




nih la ward fahim .... 
pic seterusnye tak dapat amik sebab bateri enpon dah kong .....

Fahim warded since 19.7.2010 - 21.7.2010
aku mintak discaj hari rabu mlm kul 7 pm
tu pun sbb aku sign surat tanggung risiko sendiri ....
makin hari makin teruk cirit birit nye ... 
1 hari10-11 kali ...
dalam tido pun tercirit ...
bontot melecet & naik biji ²...
tak mungkin la cirit birit berlarutan selama tuh ..
aku dah hilang kepercayaan kpd doc HO kat Hospital Putrajaya...
MO 2-3 org je ... on call kadang tuh sorg ..
yg lain² tuh budak² tak de pengalaman ... 
bila tanya pepe .. "dulu kami blajar cam tuh ..."
bila tanya belajar ?? mula nk diam .. terus blah ... 

pas aku bawa balik ... hari rabu malam ..
khamis pagi ... cirit semakin ok ... 
poopoo makin pekat... dah ade warna ..
yg sebelum nih cair cam air + berlendir je.. warna pun cam air peepee

hari 23.7.2010 fahim baru berak sekali ... 
berbanding di hospital ..
(klu tak ok dlm waktu dok kat umah aku akan bw hospital private yg dipercayai)
tah la air mende la die masuk ikut drip anak aku tuh ... 
buat bg anak aku cirit tak benti²...
bukan aku tak percaya pada hospital kerajaan ...
tp jika ini yg terjadi kat anak aku .. mmg aku serik ... 

dah la ade sekor JM yg cukup kuang ajo ..
wlupun aku sign surat discharge  at my own risk ...
itu hak aku sebagai ibu patient .. ape hak ko nk cabut plaster kat tgn anak aku secara kasar ... 
ko siat je cam tuh ... ko cabut jarum ganas²..
klu ko buat kat org besar mayb ko kena penyepak ... 
nih buat kat baby .. die reti ape ...
TERIMA KASIH JM FARAHIDA 
830125-05-*25*
nama ngan ic ko ade kat aku ... 
aku akan report kat Kementerian Kesihatan cara ko melayan patient ...
klu aku tegor kesilapan ko ... ko minta maaf mayb aku leh diam kan ...
tp bila ko kuang ajo balik ngan aku... 
aku tanya secara elok kenapa buat cam tuh .... 
ko jeling² ngan ckp kasar ngan aku...
bila aku minta nama ko ... ko lempar kertas kat aku ....
silap la ko .. sengaja mencari padah !!



Note: patut le doc kat klinik private aku pegi tuh .. die leh tanya aku u nk i refer  hospital serdang ke .... nape die tak tanya h. putrajaya sedangkan die tau aku aku dok mana ..... 




doa mama utk MAF .. semoga anak mama semakin pulih dan sehat ... 
kembali ceria dan cergas seperti biasa..dan dijauhkan segala penyakit².. dan sembuhkan semua penyakit yg sedia ada... amin ...





14 comments:

MrS. F!zA said...

ya alaah ciannya kt MAF.. jahatnya JM bodoh tu! mmg pantang giler kalo gi klnik jumpa nurse kurg ajar tu! jd nurse spptnya ada rasa belas kasihan n nk menolong ni bg sakit lg.tak ke bodoh namanya tu

report jelah..mmg pntang giler kalo hal anak2 kita org buat cmtu.

MRS. K said...

TERIMA KASIH JM FARAHIDA
830125-05-*25*

siap la ko! huhuhu

cian fahim.. aku tgk fahim ni asik kua masuk spital jer.. rindu kat ayah die sama ni

eima said...

Fiza
tu la pasal.. kurang ajo .. aku rasa die tak kawen lagi la .. nampak slim lagi gitu .. kurang ajo ...
yg MO tuh plak asek dok tanya nape aku nk discaj aku diam je .. mls nk ckp byk .. anak aku bkn makin elok tp makin sakit ...

K
patut ke aku publish ic penuh die ...
yg pasti mmg aku nk pi report hari isnin nih .. hari tak sempat ... aku nk pi kementerian kesihatan kat sebelah opis aku nih ...
aku pun rasa cam tuh ... tak pe sabar tak lama dah abah die nk abis blajar .. huhu

deelira said...

sabar ek eima. nak membesarkan anak ni macam2 dugaan.zue ni dah kalis kua masuk spital.

pasal jm kuang ajo tu..ko repot je.mmg ada je jenis gitu..negk tol.wat aku marah je..

eima said...

tu la ... kesian ke anak aku je la ...
asek tak sehat je .. nk boleh ke besar mcm2 penyakit ...

SIL aku pun SN kat gak la .. senior dah pun ..
bila die tego JM tuh .. bleh plak jeling SIL aku ..
kuang ajo ... hari nih insyaallah nk naik KKM jap ..

Intan Inn said...

sian ker kat fahim..ada silap makan ker dia?so hari nie mcm mana dia??pas nie kalau dia kene muntah n cirit birit jgn bg dia susu..akan bertambahlah jdnyer k... erm yg pasal JM tue better u report kat kementerian...MESTI... so take care k...

eima said...

aku rasa pasal nk bertukar susu kot ...
hubby kan tak de .. bila jd cam ni tersangat la susah .. nk tgalkan die kat rumah nk pi beli susu LF tak de sesapa .. nk bw asek termuntah².. bila warded pun sama .. takan nk tgal kat ward sesorg mau melalak karang .. klu baby masih ok ..

intan skrg nih aku bg die susu LF mamex gold .. dah ok berak pun dah keras ckit dah .. tgu nk habih tin ke 2 tukar susu lain atau try balik anmum tgk camne ..klu kembali berak cair .. kompom kena tukar susu ...

LiErOSe~QiEmi said...

alaaa...ciannye fahim.. manje.. ko dah buat report lom??? JM tu mmg kuwang wajo wokey.. eee.. nape ko tak belasah je nurse tu?? ko kan ke garang?? hikhik..

monamie said...

ha bagus! report manja! melampau! kesian fahim. ni hari ni dah ok ka? sori lambat tanya khabar.. kakmona tak tau fahim tak sihat.

maslinamansor said...

kesian nya fahim...
Geramnya rasa. Kalau buat kat org dewasa boleh consider tapi kat kanak2... anak kita lak tue... Sengaja cari pasal la tue...

Buat jer aduan. Mesti kat citu ada peti cadangan/aduan. Kalau dia tak minta maaf balik kat awak... Straight awak pergi ke Kementerian...

*sori emo lebih sebab dok bayangkan kalau anak saya di tempat fahim*

eima said...

tak pe guys...TQ

bunga
aku dah report kat MOH .. pandan muka ..
tp nk siasat dulu la pe lah .. jgn tak amik tindakan sudah la ...

k.mona..
tak pe.. ahim dah ok dah .. sehat .. dah kuat mkn dah pun ... alhamdulillah ...

maslina
tu la pasal .. suka hati je JM tuh .. mmg kuang ajo ..
aku report terus kat MOH ... tak de nye peti cadangan nih ..
klu aku berkasar ngan die tak pe la ..
aku tanya elok² pas tu melenting ..

Nuroll said...

huhuhu...N nk pi usha lah JM farahida tue.....mcm bagus jek....

::Mamalyna:: said...

nak p kenaller JM tue...teruk betul, ada ke disiatnyer...

eima said...

sila la ... nanti aku ade masa aku pi snap pic kat organisasi tuh ... aku publish kat blogger ...