Wednesday, August 18, 2010

Akhirnya Aku Memasak utk Berbuka


semalam sbb terpengaruh rakan sebaya & kurang baya ......
sebuk membeli itu ini....
aku dah tershopping barang dapur kat Carre4 ...
tanya en. Panjang die kate "ikut awak la"


 byk sayur yg aku amik bubuh dlm troli semalam yg pelik nye ade 1-2 brg yg missing ....pelik ...
mana pi bunga kobis aku ... limau nipis...

smlm masak utk berbuka yg paling senang, ringkas, tak guna byk masa & simple...
tu pun tak cukup masa ... kelam kabut....
aku kan jarang memasak so tak brape pandai nk kung klang ..kung klang .... 

dan semalam hari nih dalam sejarah tak pegi PARAM 


Tomyam Ayam+sayur²an
senang main campak² je 
                                             

Daging Masak Merah
pun sama senang je tp lama nk rebus bg empuk 


kepok lekor pengganti kuih(ni Panjang yg tolong goreng)
lupa nk snap...dah sudah mkn baru tringat 



Roti Telur Daging Ala Roti John(nih Pajang yg buat)
yang ini yg 1st trial ... itam ckit ... kuali panas sgt
panjang buat 3 keping 


Credit to Mr. Google

Air : - Panjang yg blended 
Green Apple Juice 
Fresh Orange Juice
dedua nih aku lupa nk snap ... hahah 
dah kering baru teringat 



 wlupun penat kat dapur ... tp kenyang la ....
alhamdulillah .. wlupun nampak cam tak brape nk sedap ... tp mmg sedap arr ...
aku yg masak mmg la sedap ... takan nk kutuk diri sendri ...hahaha



Note : Hari ni aku tak mo masak dah ... nk makan luar .... 

12 comments:

MRS. K said...

tahniah la manje berjaya jugak masak! ngehngeh

LiErOSe~QiEmi said...

taniah2.. tapi biasanya orang dah setat masak ari ni, esok msti nak masak lagi & lagi, ko ni dah tak mo masak, nak makan kat luar lak hihhihi..

psstt!! aku sokong, kite masak sendri memang lagi sedap, sape lagi nak puji klu bukan kite sndri kan.++ orang len mane leh puji sbb tak rase hhihhi..

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

syukurr...jimat wang tuk sehari...hari ni???tak tau gimana lagi...:P

MrS. F!zA said...

huhuhuhu buat pertama kali? hahahaha.. syabas krn berjaya menahan napsu p PARAM semalam! kekeke

dasat buka posa dirumah pon siap blen buah.. huhuhu

..nOj.. said...

ceh. baru sehari takkan nk giveup dh wei. kamon kamon mari join kami memasak di bulan ramadhan. hehehe. sedap dh menu2 ko tu. kalo tak sedap pun, telan jela. hehehe

eima said...

K
haha TQ .. TQ .. bangga nih...

bunga
betui sape nk puji klu bkn kite sendri ..kikiki
mls la aku ... sbb kelam kabut .. pastu en. fahim semua mama kena buat ... mandi, basuh berak, susu.. abah buat die tak mo minum...

izan
jimat ek ... smlm kuar RM 20 gak la .. tp tak semua bahan aku guna suku je ... hehe

fiza
ye kali pertama utk berbuka .. sahur hari² la ..haha
tu en. panjang yg blend tuh .. die mmg suka minum air buah ...

Noj
sbb hari nih aku dah tak de idea nk masak pe ...
tatau nk mkn pe .. esok la plak ... selang² ...


TQ ...TQ sbb support aku utk memasak berbuka Puasa ... jimat ?? yeah mmg jimat ...

hyazz said...

eima... bagus tu...ader kemajuan. cuba lagi ek..hik hik cakp org...dia pon samer...asik p PARAM jer..

::Mamalyna:: said...

wahhh... leh cipta sejarah nie...hehehe...ari nie nak makan mane?

Hamzah Ian said...

wow.. aku tak penah masak.. haha

eima said...

hyazz
aku jarang pegi param ...
klu pegi pun beli murtabak ngan kuih anak aku je ..
slalu berbuka kat kedai je ..senang ...

mamalyna
mmg akan jd sejarah kot ..haha
letih bersilat ... cam ne le ko, noj, K, Lynn ngan izan dll boleh sempat ..pelik haku ..

hamzah
kena blajar la mana tau isteri/mak/awek/bibik tak dak ..kedai tutup..param tak de ... nk mkn pe??hahah

weh takan megi pun tak penah masak ??air??

maslinamansor said...

Ok la tue, Aku kat rumah sewa sekali pun tak pernah masak...

Dah beli sayur nak masak tapi last2, makan kat luaq gakk

eima said...

hari nih beli mee ... sahur goreng mee la plak .. boring dah mkn nasi ..
klu tak jd berbuka kat luar karang ..goreng mee je la ... simple...