Thursday, August 26, 2010

Fahim @ Health Clinic P.9

semalam aku bawa fahim ke klinik kesihatan p.9
untuk check darah ... dah lebih 4 hari demam 
risau plak aku ..kot² kena demam nyamuk ke...
sbb hari sabtu tuh aku dah bw pegi klinik Lita Alis ... tp tak kebah juga


pukul 7 pagi aku gerak dari rumah....
tp hampeh kul 7.30 pagi kaunter tak buka lagi...
tau la hari gaji takan semua pakat pi amik duit kot ....agak² la...
dalam 8.30 baru 2 kaunter pendaftaran   dibuka ...

di kaunter triage sepatutnye die dah tau yg anak aku dah demam 5 hari ...
terus la antar ke lab ...
ni tak ke bilik MO dulu...
dah jumpa MO 
Fahim kena amik Nebulizer(Neb) sbb paru² bunyi bubble..byk kahak 
pastu kena pi lab plak ...
pas kat lab sejam tunggu utk amik darah...
Fahim sampai tertido ... pecah rekod die tertido dgn sendri nye...boring kot
tunggu lagi sejam utk result darah .....
dah dpt masuk jumpe MO balik ... kena amik lagi sekali Neb ...
sbb masih byk kahak ....
pastu scan balik ... sejam lagi tgu ...
masuk balik jumpe MO 
MO terang² ...check result darah ok ....
amik ubat balik ...

Semalam Total Spend Time @ Health Clinic P.9 = 5 hour 

mmg 1st time aku dok selama tu kat klinik 
gile .. 

sbb memikir kan nk check darah utk denggi ...aku layankan je ..

Tapi yg aku respek ... utk SN lab...
mmg terer amik darah sekali cucuk je ... dah kuar ...
pengalaman aku ... utk amik darah fahim ...
aku tgk mmg seksa ... sakit tgn budak kena cucuk 2-3 kali ...
1st time kat az zahra (ini mmg fail sampai lebam tgn anak aku)
e.r putrajaya ... 2-3 bekas cucuk gak ...
e.r pusrawi .. sama 
e.r putrajaya(cirit birit) ..sama 

wad paedriatik Hospital Putrajaya 
lagi teruk ... HO wat bahan belajar mencucuk plak tgn anak aku ...
klu anak korg masuk hospital kerajaan .. request sebarang treatment suruh MO buat .. jgn bg budak HO yg buat ... sakit anak korg ...
nih berdasarkan pengalaman aku ...<---- ni cerita sampingan je ..hehe



moral of d story : aku saje selingkan cite fahim kena cucuk ngan respek ngan SN yg terer tuh ....

muka budak sedey ... 

tgn kena cucuk .... sian... seb baik sekali je ...

6 comments:

.::Lynn::. said...

to mama fahim : jgn miss bagi ubat on time..
to fahim : cepat sembuh ye sayang...

eima said...

lynn
baik puan....
tgh mlm buta pun aku bg ubat pn.lynn takut panas die naik lagi....

MRS. K said...

HO?
MO?

aiya... aku tak paham la term2 medic ni... muahahahaha...

eh, ari tu aku cek up hadif dalam 10 minit dah setel.. anbelivebel...

eima said...

HO - hospital Officer
yang nih budak² baru pas kuar U ..tgh wat praktikal 3 tahun sebelum dpt lesen jd doc....

MO - Medical Officer
doctor yg slalu kite jumpe kat klinik² swasta atau gomen tuh ...

saje je aku kasi tau .. tak semua yg pakai baju lab tuh doc betui... ade setengah tuh budak prektikal

slalu klu cek up mmg cepat ... SN ngan JM cepat .. jumpe doc je lembab ckit ... byk org kot...

::Mamalyna:: said...

semoga cepat sembuh...cian fahim..

eima said...

mamalyna
insyaallah ....