Thursday, August 12, 2010

Menulis ke Menconteng ??

minat sungguh anak teruna ni ngan menulis ...
dimana saja...
asal ade pen dan kertas ...

tp perkara wajib kena ade di kertas yg die menconteng ...
Lori Gas & Bas (ini mama yg lukis ye)  





sekarang nih fahim dah kenai ABC tp sampai  DEF je la ...
mama hari²(klu mama rajin & fahim juga rajin) 
akan cuba untuk ajar die juga ...
wlupun member opis slalu kate ..blum masa nye lagi anak hang tuh blajar..kecik lagi...
tp kan ...pe salah nye klu nk mulakan ckit...
bg kenai je ... bkn nk paksa otak kecik die berkeja keras ...
sambil main² pesalah nye masukan unsur blajar dan mengenal huruf...

klu kite tulis A B C dan tanya die pe nih ??
insyaallah klu die dlm mood baik mmg die jawab ...



Note : skrg ni dlm usaha ajar GHI plak .... slow²

12 comments:

MrS. F!zA said...

tak salah pon ajar anak awal².. kdg budak ni kecik² lg tnjuk minat dah nk mengenal sesuatu.

eima said...

tgk bini cekgu dah kate tak salah... tuh maknenye ok la tuh ... kan...

mama kena lebih rajin la ...bermain sambil belajar....

LiErOSe~QiEmi said...

lorrr takkan nak tunggu beso baru leh bajo.. tah pepe.. Bagus fahim, cepat tangkap tau.. belajar rajen2 tau, jgn jadi cam mama fahim, mama fahim suke main2 masa bajar dulu ahahaahah

..nOj.. said...

heheh ajo la wei. dr baby baru lahir pun dh leh ajo. dia tangkap n simpan lam otak. sampai masa nanti dia akan keluarkan. nanti bile dia dh pandai sebut n tulis sendiri, ko sendiri pelik bile masa ko ajar. padahal mmg dh byk dia simpan lam otak.

Intan Inn said...

baguslah ajar dia dari kecik lag cepat lg baus nanti bila dah sekolah...

Nia said...

eh,..takpe ajar anak awal2 ni..nanti dia dah terbiasa, cepat sikit nak faham kan.

Fida Ghazi said...

Takpe iema.. kalau dia menconteng pon tak apa.. asalkan otak dia sentiasa aktif. Asal tak conteng dinding sudahlah!! haha.

Otak budak kecik ni macam span.. mudah serap semua benda yang diajar dan apa yang dia tengok. Baby 2, 3 bulan pon kita dah boleh ajar dah.

::Mamalyna:: said...

baguih fahim, lyna asik usung buku abc tu sampai lunyai dah...kulit pun takde..heheh

MRS. K said...

takpe, kalau conteng kat dinding, magic span ada.. muahahaha


tag lagi!

http://ibuhadif.blogspot.com/2010/08/black-and-white-contest.html

eima said...

wahhh ramai yg sokong nih .. aku harus rajin ngajar la.. kena praktik kan balik.. jd cekgu ganti... hehe

bunga
mmg aku main² pun .. tp berjaya kawen ngan panjang alhamdulillah ..hikhik ... weh main² pun dpt pointer akhir 3.57..vangge(ayat bunga)main² terer tau ..kikiki (mampuih org nyampah karang)

mamalyna
hehe die serap ilmu dr buku abc die tuh ...

noj
wahhh noj reply kat blog aku la... hihi
betui la... skrg nih die dah pandai blasah org(mama/abah) sejak minat otomen tuh ... bahya la ..praktik kan ilmu berperang die ...

intan
skrg nih tgh nk laksanakan 5+ boleh masuk tahun 1 tau ...
elok juga aku try ajar ckit kot² bleh masuk tahun 1 awal ...

Fida
betui la cam span serap je semua ... ape yg die tgk kat TV die bleh tiru...

Nia
betui juga kan ... cepat je tangkap nanti ...

K
nk beli mana span tuh .. ko kan rembat budak opis ko nye ...
uik tag lagi ?? akan dilaksanakan...

ssh kan jd ibu nk kena pk semua nye yg terbaik utk diorg ... ingatkan besh je .. tak de nk kena wat pepe ... cam tu la perasaan mak kite kot kan ..

fantaghirolynn said...

melentur buluh kan biar dari rebungnya.. ala apa salahnya. kita mengajar la sambil bermain dgn anak2.. ..bukan kita ajar dia dgn rotan pun..

eima said...

lynn
betoi tuh ...nanti aku makin kena rajin la,...