Friday, August 13, 2010

si Mudah Mesra


Cukup pandai buat kawan & berkawan ....
pegi la mana² pun ... asal nampak budak sebaya die ...
mesti nk ajak berkawan....

2 minggu lepas bw Fahim pegi Playground kat Foodcourt P.9....
sekejap je main sorg ....
tak lama pastu ade budak kecik comey berbaju kuning ngikut fahim dah ...
mana fahim pegi ctu budak tuh ade .. jenuh jugak la mana budak tuh dok ngikut ....





Fahim nih klu ngan org tua die tak layan ...
tak mesra alam langsung la ... 
mayb die takut kot .. kan byk kes culik .. budak kecik sama baya ngan die tak leh nk harm die kot ...
ngan org yg slalu die jumpe pun die tak mo mesra jugak....take time ....

tp aku takut juga klu d kidnapper  guna budak kecik sebagai taktik nk menculik ....
bahya wo0o ...
dulu taktik culik budak umpan gula²....ajak tumpang ...duit....
tanya jalan .... jgn la mende yg tak baik cam nih terjadi ....
mintak dijauhkan .....

tetiba aku teringat satu kes menyakitkan hati aku last shopping raya 2009.......
fahim dok ngaruk² nk bertatih sendrik .. org tgh ramai dok bersoppin ...takut hilang plak anak aku  ...
aku takut² kan die ngan ayat cam ni 
"eeii tak mo, nanti ade org amik ..pegi la " 
tetiba ade makcik mana tah sound aku
"eh dik tak elok la takut² kan anak cam tuh ......"  
dlm hati aku ....
pe lak tak elok nye ... dr die tak takut org lebih baik die takut ngan org ...
org zaman skrg bukan nye semua baik ....

nanti sesenang je ngikut org tak kenal ..lagi le haru ...menangis air mata darah pun dah tak guna ....
memang la takut² kan budak tak elok .. tp bergantung pada situasi dan zaman la ....
lain la crita nya klu takutkan budak pada mende yg tak patut :
 hantu/haiwan/serengga/gelap dan sebagai nye 

8 comments:

MrS. F!zA said...

la makcik tu..bukan takutkan benda2 hantu ke..yeah menakutkan budak.. bek ajar takut org, tkut nti sng sgt dkt ngan org asing ntah sape2 takut kna org jahat la kan..haish... mintak jauh

darwisy balik kpg ritu nagn atuk, wan, ayah mak semua dia xnk..tp nagn adik fiza nak plk dia.. hahaha knl plk dia yg tu budak..pdh adik ngan fiza w.p bru darjah 5 tp besarnya mengalahkan akak. hahahaha

LiErOSe~QiEmi said...

anak aku ye manje, penakut pahit. Dalam lif orang penuh kelilin pun nanges, sekarang br ok skit, org main pipi tak nanges, ngelak2 je, tapi klu mintak dukung tetap dia tak nak la..
bio la ank takut dengan org luar, skrg byk kes..takot kan.. haih

MRS. K said...

peramah cam mak die la

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

huhuhu....mak borek anak rintik2...:p

fantaghirolynn said...

anak lynn lagi la xkisah pun org kenal ke xkenal ke, buat hal dia jea... tapi bila org dah nak balik mesti dia kata : bye esok dtg lagi yea.. hehhee

maslinamansor said...

Anak aku tak takut apa2 lagi... dengan orang pun dia suka.. tapi orang besar jer. buaak2 kecik yang sama umur... bo layan...

~fisha~ said...

bestnye ade anak...

mau juga..hehehe..hepi2 salu..:)

eima said...

MrS. F!zA
awak tuh comey ... tp kan budak mmg tau la ...

LiErOSe~QiEmi
biar la org kate anak kite tuh penakut ke .. t'l'r kecik ke ape ke ... janji die slamat...

MRS. K
cam aku ke ... hehe

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:.
anak mak kan ... mama zaman ngandungkan fahim mmg mesra .. tp garang sebijik cam fahim ..haha

fantaghirolynn
tp diorg tuh prihatin jugak kat tetamu kan ... wlupun wat dek tp tahu je org nk balik ... hihi cute ...

maslinamansor
ini yg takut nih ... sbb suka kan org besar ... jgn suka sampai ngikut sudah la... takut la ... sbb baca kes² culik skrg nih .. huhu

~fisha~
kena cepat² besar & besar lagi... baru leh kawen ngan ade baby ....