Thursday, October 14, 2010

Maafkan Mama Sayang !!

lagi rentetan dr entry izan tp sebenarnya mmg aku nk cite pun kekesalan aku semalam ....



sedang aku membaca paper smlm 
dlm kul 7.30 pm, en.panjang tgh solat ...
sesambil mulut dok bising menegur si kecik Fahim ...
"sayang jangan la pijak remote tuh
sayang jgn la 
nak ...jgn la pijak ..."

tetiba aku terpana .... bila kepala aku berdenyut sakit terhentak dengan balingan calculator oleh c kecik Fahim  ....
dengan sekelip mata tapak tgn aku singgah kat pipi die ...
Fahim terkejut dan terus menangis ...
pada masa yg sama jugak aku terus sambar fahim ...
aku dukung & pujuk² sambil mintak maaf ....
Fahim merajuk ... langsung die tak bercakap ngan aku...
puas aku pujuk .... abah pujuk pun die tak layan ...kesian nye kat fahim ....
sesungguh aku rasa amat bersalah sbb tertampar Fahim ...
mama tak sengaja nak..
tindakan reflek mama tuh ....
jgn la lempar² brg kat mama lagi ...
even fahim marah .. tak baik nak ... berdosa.....


mungkin fahim marah sbb die tak pijak remote astro ...die pijak calculator...
mungkin itu cara die nk bgtau mama yg die pijak calculator bkn remote...
tp mama dok membebel jgn pijak remote.....


disebabkan fahim ngajuk semalam kami sekeluarga mkn kat luar ...
sesi memujuk Fahim ... supaya kembali ceria ... klu tak, tgk TV pun cam org tak berperasaann....

sebijik cam ni la calculator yg fahim lempar kat pala aku smlm 


anak maafkan mama ye ...
mama tak sengaja smlm ...fahim pun jgn nakal² ye ....



Note : moral dr entry aku ni ... ajar2 la anak2 anugerah ilahi ni dengan penuh kasih sayang .... sesungguhnya aku sungguh menyesal smlm .....

21 comments:

☆iz-AnN a.k.a cOmOt☆ said...

maaf mama...fahim tak sengaja...ampunkan fahim mama...syurga terletak dibawah kaki ibu...(bukan mama :p)
jom eima...pekena roti canai dapur mas...hehehe...banyak mas tuuu

eima said...

laki aku tak brape suka pi ctu ..
die suka mamak juagk....hehe

MrS. F!zA said...

hehe sian fahim..sian jgk kt mama kna baling.. fahim tk sgja tu mama..

Nad @ MamaZakwan said...

huhu...sedihnye..zakwan pun kengkadang terkena gak mcm yg fahim kene.. ;(

Intan Inn said...

sian fahim n mama juga..mama kene baling fahim kene tampar secra tak sengaja..tapi tak per dah mintak maaf kan..erm intan selalu marah anak juga sebelum tido mesti mintak maaf..sampai diaorg tdo lena..

☆iz-AnN a.k.a cOmOt☆ said...

aku rasa kan...beselah tindakan refleks gini...cam kita terkena kuali panas ke apa...sure cepat jek tindak balas kan...tu baru kalkulator...ko lum pernah kena yagn lagi teruk...hehehe...

eima said...

fiza
aku rasa la dia tak de niat kot ...budak kecik mana ade niatkan ...cuma kite je kena didik diorg dgn betui....

eima said...

nad
kadang tu kita sebagai ibu .. terpaksa @ tak sengaja kan ... tp serius smlm aku terlempang fahim ..sian nye

eima said...

intan
slalu jugak marah2 fahim tego2 ...tp smlm terbuat dgn kuat ...sedey...

eima said...

izan
ko penah ke yg lagi teruk ke ... ape cite la weh...
fahim penah pijak pala aku .. time aku tghs edap baring .. aku tau yg dia nk bermain sambil bergurau tp tak kena tmpt...yg tu aku just marah je smbil membawa diri ke dlm bilik ... akhir fahim pujuk aku ... huhu sedey jugak cite ni ...

deelira@deeliraz said...

eima,

ko tahu x.. izan tu pangkat kakak utk kiter hehe
kak izan tu eima.. kak.. :)

anyway.. tindakan refleks tu biasa bg manusia.cume jgn terlebih la kan. aku rasa ko tampar pon x kuat mana ( ko x mention pon ko tampar sekuat mana)..

tampar utk mengajar xpe.. tp dgn cara yang betul.

eima said...

zue
aku tau umur die brape ...hehe
sbb aku kompom die ngan cik geli lebih kurang je...
tak muda setahun, tua setahun dua je...
aku lebih senang beraku ko ... sbb ini menjadi aku lebih rapat ..heheh bleh ke ...

izan
ko bleh trima ke ...tak bleh aku panggey ko kak ek ...sbb kakak2 opis aku yg lahir 79 ke atas semua aku ber aku ko ...kuang ajaq kan aku ...

zue
sbb aku tampar pipi fahim kuat kot..sbb refleks dr terkejut kena baling kat kepala....kesian die...tak penah kena marah or babap die nangeh ngajuk lelama...

LiErOSe~QiEmi said...

tingat lak time aku marah anak aku kacau aku masak.. memang kena pap kaki & tangan.. geram sebab sampai pecah gelas sebijik... dia tak majuk, dia diam je... malam tu demam.. sebab tu sampai sekarang aku dah tak berani nak pukul anak dah... kecian..

deelira@deeliraz said...

kak izan tua 3 tahun dari kita. hm xpe, terpulang pada ko. aku rasa kak izan pon x kesah. ( agaknye la) hehe. aku cume bgtahu jer..

sian Fahim, lepas ni kalau nak pukui kena beringat2 la yek..jgn kat muka. kat bontot ke.. tapak kaki ke.

::Mamalyna:: said...

tindakan refleks memang tak boleh dielakkan...tp sebenarnya sakit tau!!!

eima said...

mmg sakit tu psal die nangeh buat tatau time aku pujuk tuh ..

☆iz-AnN a.k.a cOmOt☆ said...

alamak...pasal pa si zue reveal umur aku ni...dah kantoi...
takde hal la...kalu ko panggil aku kak izan pastu beraku engko ok jek...
lagi mesra...hahaha...nak jugak tu:P

Mama Zharfan said...

salam ziarah

about FB voting for my GA, nanti u ikut steps ni yer


STEP (1) 'LIKE' kat fanpage ni :
http://www.facebook.com/pages/Eyriqazz-Great-Teacher-Onizuka/294601445926

STEP (2) 'LIKE' + MESTI komen kat pic ni
http://www.facebook.com/pages/Eyriqazz-Great-Teacher-Onizuka/294601445926#!/photo.php?fbid=427233395926&set=a.426880850926.225583.294601445926

eima said...

bunga
sampai demam... die mmg nk demam kot....

eima said...

zue
aku dah tau dah ... hehe anyway tq la...
tertampar la ... tak penah lagi kau tertampar muka die ... 1st time ... slalu nye aku babap tgn je ..diapers je...

eima said...

k.izan
ye la... ye la ... saya panggey kak la ...
k.izan TQ