Tuesday, November 30, 2010

Traumakah aku ?? sedih ke aku ??

byk betui dugaan yg aku dan keluarga hadapi skrg ....
jika tidak kerana Allah swt menterdetikan hati aku smlm 
untuk balik tgk fahim kat rumah 
apakah yang akan terjadi .....

jika aku tidak lap² fahim dan suapkan fahim makan .....
jika tidak aku melambatkan masa ....

jika aku tidak memaksa MIL aku berbuat demikian ...
apakah yang akan terjadi .....
masih bernyawakah die di dunia ini ......
apekah yang akan terjadi kpd aku sekeluarga ....
apakah yang terjadi kpd kuarters tmpt aku menumpang ini ....

hancur luluh nye hati aku ...
hancur lebur hati MIL aku ....
aku faham hati seorg ibu ......
sbb aku juga seorg ibu ....

aku sygkan die sejak kali pertama aku sentuh die ...
sejak kali pertama mata aku memandang sayu kepada die....
die tidak bersalah .... 

jadikanlah semua yg berlaku ini sebagai pegajaran kepada kami sekeluarga dan terutamanya aku ....
sbb aku seorg ibu ... anggaplah ini sebagai bimbingan kpd ku untuk menghadapi masa hadapan....
dugaan membesarkan anak² pada zaman moden nih ...
supaya aku mendidik zuriat² ku ke jalan yang betul & jalan Allah swt
berat sungguh cabaran yg Kau berikan...
walaupun ia nampak mudah....

Ya Allah Ya Tuhanku aku mohon kepadaMu kuatkan lah semangatku untuk menjadi ibu yang terbaik kepada zuriat²...sesungguh aku hambaMu yang kerdil.......



Note: ape yang terjadi biarlah ia menjadi rahsia keluargaku selama-lamanya .... sesungguh aku redha dan terima seadanya ....tak guna nk marah² sbb nasi telah menjadi bubur .....



Biarlah ia terus menjadi rahsia dan ini hanyalah luahan hati aku je .....

Mood : sedih 

14 comments:

::Mamalyna:: said...

bersabarler eima... banyak betul dugaan masa masa sekarang nie...

tp bila u sebut bab kuarters tue, ai worried jugak nie... kita kan jiran!

:.nick.: said...

wowo....naper sedih2 nih..tak mo la sedih2...byk bace quran ati pom jadi tenang k...watever yg berlaku pom ader hikmah disebaliknya...aku lak tumpang sedih walo tak tau per2

MrS. F!zA said...

aggp yg berlaku itu 1 dugaan dan ujian..moga eima trus tabah..sedih plk bca luahan perasaan eima ni w/p tkthu apa2.

eima said...

mamalyna
TQ ... kuarters ko tak de pepe la ...
kuarters aku je la ... hopefully tak de pepe

eima said...

nick
TQ .... tak baik buka pekung didada mengaibkan org nick... so aku terpaksa rahsiakan

eima said...

fiza
TQ ...jarang tau aku sedey² cam ni ....
tp aku dah ok ... tp sbb mengenang nasib yg tak bersalah tuh ..sayu je hati nih ...

LiErOSe~QiEmi said...

berat je masalah ko ni aku tengok..eh aku bace.. ermnn even aku tak tau pasal ape, tapi aku harap ko tabah & sabar menghadapi segala dugaan mendatang.. ermnn risau aku yg membacenye ni weh.. sebab aku pun seorang ibu...

eima said...

bunga
nasihat aku ... didik la anak² kita ...
agar mende cam ni tak terjadi la ....
didik diorg dgn penuh kasih syg ....
didik dgn cara islam
amik berat ttg diorg wlupun diorg dah besar dan bekerjaya ...
jgn abaikan diorg ...
klu perlu tegur la....
diorg yg akan selamatkan kita di alam kubur nanti....
doa2 anak yg soleh .....

:.nick.: said...

adoii takut la bace post ko nih manje oiii .....

Intan Inn said...

erm mcm ada disebalik rahsia nie..semoga manja tabah menghadap dugaan yer..intan pun dah harungi mcm2 dugaan demi membesarkan anak2 nie

Nad @ MamaZakwan said...

eima...
berat mata memandang, berat lagi bahu eima yg pikul..
apa2 pun, hope eima trus bersabar..nmpk gaya cam masalah dalaman kluarga..tak tau la btul ke tak..
moga takde apa2 yg buruk berlaku utk eima n famili..

eima said...

nick
ko br baca ...klu ko yg hadapi nye ... aku tatau la ... hilang punca & gile sekejap kot...
tp entah la .... itu kekuatan emosi ngan mental masing2 ....

eima said...

intan
mmg la rahsia ...kan luahan hati tuh ...
anyway TQ tau sbb nasihat intan tuh ....
cabaran utk eima belum lagi ... tp pengajaran utk eima dimasa hadapan la ...

eima said...

nad
betui nad...... insyaallah....
mudahan semua nye kembali pulih ... dr segala segi ...
let bygone be bygone ....
tp insan yg tak bersalah tu .... kesian die ....
aku rela bertanggungjawab utk die ....