Tuesday, December 14, 2010

Kereta Anda Kena TARIK, apa anda nk buat ??


time ni kereta ni tgh menjerit ... bunyi alarm ...
mesti owner die prasan  ... tgk dr atas rumah 

sekarang kat rumah tumpangan aku nih 
menjadi satu kemestian setiap minggu ade je kereta kena TARIK
minggu nih dah 2 kali 
semalam & hari ni, esok belum tau (ingat ahli nujum ke ape)


untuk mengelak kejadian ini berlaku :
  1.  sila bayar ansuran kereta anda secara tetap 
  2. sila bayar kenderaan anda secara potongan gaji melalui angkasa @ debit acc 
  3. jgn guna duit utk bayaran kereta untuk shopping
  4. kawal nafsu anda utk memiliki kenderaan mahai/import klu rasa tak mampu bayar
  5. jgn ade sifat ingin berlagak sbb pakai kenderaan import harga lebih dr 6 angka. last² sape yg malu kereta kena tarik 
  6. jgn ade rasa sayang duit waktu bw kuar nk bayar kat kaunter....sbb rasa sayang ni menyebabkan kite tak byr duit ansuran
  7. Jangan beli kereta.  Naik bas senang. Jalan pun tak jem.

Impact dari kejadian ini:
  • Malu
  • patah kaki(kereta tak dak nk pi keja nk naik ape?)
  • kena kuar duit yg banyak untuk pi amik balik kereta tu (3 bulan ansuran + upah tarik) elok² bayar tak brape nk byk ..kan dah kena kuar duit sekaligus belambak...mana nk cekau
  • Nama Blacklist kat bank (next time nk tukar kereta lagi mahai dah tak lepas, nk kena ade grantor bagai)
  • klu jadi pepe kecemasan ke hujan ke tak ke susah nk bawa anak bini


Kesimpulan :

elakkan kejadian ini berlaku kerana ia banyak kesan buruk dlm kehidupan......



Note: tak semestinye ape yg kite tgk itu yg berlaku ...mungkin disebaliknya ... kite nampak kereta kena tarik kite ingat org tu tak byr kereta sebenarnya kereta die kena curi secara tow in... masyarakat sekeliling plak wat bodo ..takde  inisiatif nk bertanya ...tak salah klu kite jd bz body kekadang.... pk pk kan lah !!


19 comments:

ciK mOt ©™ said...

eh ko dok umah tumpangan mana???
akak umah tumpangan ahseng...hahaha...

seme aku tak terlibat...
sebab kete bayar potong gaji...lalala...so takde masalah pembayaran...on time tetiap bulan...:p

eima said...

k.izan
dulu kite pun sama keta potong gaji ... keta lg 1 dah abis bayar .. tak dak masalah cam ni ...
skrg ...kena tekun time nk pi byr ..hahah

kak keta potong gaji mmg senang ... tp time nk jual pyh ckit byk hal nk kena setel ..kat bank ...gaji ttp kena potong ngan angkasa 2bln..pastu bank nk byr balik lambat ... tp dpt selambak pas 2 bln tu ..kayo ...

::Mamalyna:: said...

alahai... rumah tumpangan kita yang same tempat nie..

Nad @ MamaZakwan said...

hubby penah citer, kt tmpt keje lama dia, ada sorg akak ni kete kene tarik.disebabkan takmo kene tarik, buat muka tebal giler pinjam duit kt bos sbb nk byr kt org tarik kete tu, huhu!

[-suziey-] said...

pastu lagi 1 jgn beli keta mahal2 kalu xleh bayar :)

hai salam ziarah..i follooooo :)

ctnurkhijah said...

penah ada jiran, keta tak byar byak bulan pastu dia hantaq keta tu p duk umah adik dia di johor...dia kata keta tu dia selimutkan..dah byar baru dia amik balik..

Amy Syaquena said...

As'salam..

kalau nak beli kereta biarlah mengikut kemampuan jadi x de la terjadi macam tue...

eima said...

mamalyna
a'ah betui ... sebelah je kan umah kite kan ...

eima said...

nad
gile tul pi pinjam duit ngan boss...
malunye ....

eima said...

suziey
betui ... klu rasa tak mampu ..tak yah la .. pakai je la ape yg ikut kemampuan ..

TQ ... kite rasa nye dah follow awak tp tak leh nk BW sbb blog awak opis kite blocked...

eima said...

ct nurkhijah
slalu nye cam tu ...
slalu sorok keta ... dah ade duit baru byr ..

eima said...

amy
betui tuh ..beli ikut kemampuan ...
klu ikut niat mmg la nk pakai keta yg besar ... ade nama ... import ... tp memikirkan kemampuan & percutian, kemewahan tak jd ... pakai yg brand mesia pun ok

MrS. F!zA said...

hehehe alhamdulillah belom pnh tk byr lg..ekeke

eh haitu nmpk jgk bwh ni..tp xsure la rosak ke apa tp tuan keta xde plk..hairan jgk =D

E.d.Y said...

kompem malu kalau kene tarik...

Nia said...

isk..isk..kesian tuan punya kereta tuh. tapi, kalau kot2 org tu curi kereta ke lagi haru kan.

eima said...

fiza
kadang tu kite mmg terdesak tp ape yg wajib dibayar kena utamakan dulu la....
minta2 aku pun sama nanti .. dah lama tak penah pi bank byr keta ...hehe

eima said...

e.d.y.
hi.....
klu aku mmg malu la... tebal je muka ..even org tatau pun tu keta sape ...tp dok prasan org tau ...hihi

eima said...

nia
tu la pasal klu keta die kena curi tak ke naya die tuh ....

LiErOSe~QiEmi said...

huiiishhh sebbaik potong gaji.. eh..tak la...bayar sendri bulan2 hahahaah...