Tuesday, December 21, 2010

Laluan Bas Penyebab Kesesakan Di Putrajaya ?

Bagi aku, jawapannya YA
dah 2 hari Pihak Berkuasa iaitu PJH & Polis Trafik 
buat percubaan untuk laluan bas ni 
dan 2 hari tu la jalan utama ke Kompleks² Kerajaan Presint 1 jem
klu jalan Presint 2 aku tatau la...

Sepanjang aku dok kat putrajaya selama 6 tahun nih ...
aku nampak beberapa ciri yang penyebab kesesakan lalu lintas di waktu kemuncak iaitu pagi hari bekerja :
  • Kemalangan  - semua org pakat slow keta nk tgk
  • Hujan - semua org behati² termasuk aku
  • Kereta Rosak - menghalang laluan
  • Hari Gaji - semua org berpusu pi punch awal pastu kuar balik pi bank
  • Penutupan Jalan utk sebarang Event cth: Larian Amal/basikal
  • Polis Trafik Jaga Jalan - bkn tak hargai niat baik diorg utk jaga jalan sebagai langkah mengelak kesesakkan tp semakin sesak ada la .... (aku akan  ungkaikan nape jem bila diorg jaga)
  • Kereta makin byk kat putrajaya
  • Yang terbaru of coz la Laluan Bas ni 
Hari ini berbanding semalam lebih clear jalan sbb sebab semalam percubaan laluan bas bermula dr jambatan P.8... mmg jem teruk dr flyover pertama p.9.
hari ni percubaan laluan bas bermula dr bus stand selepas Taman Botani.


Aku ingatkan bila pihak berkuasa buat percubaan untuk laluan bas nih ...hanya pemandu² je yang tidak puas hati TETAPI penggunan kenderaan awam BAS juga meluahkan rasa tidak puas diorg sebab :
  • Bas dipaksa untuk berhenti lebih jauh dr seperti biasa - slalu nye bas kan berhenti di hentian bas tp untuk 2 hari ni bas berhenti 200-300 m ke hadapan.
  • Jalan jadi lebih jem.  Sepatutnye diorg sampai kat putrajaya b4 7.30 am tp 2 hari nih diorg lambat, 7.40 am br sampai. 
Kenapa Jalan Jem Bila Laluan Bas dikuatkuasakan :
  • akan ada 1 laluan khas untuk bas 
- jalan akan semakin sempit.
- laluan bas menghalang kenderaan² lain untuk ke laluan kiri 
  (masuk ke kompleks kerajaan)
- Akan ade gangguan kenderaan dari susur kiri nk ke kompleks ◘ di sini punca jem

Selingan :
kenape jalan jem bila polis trafik jg jalan kat putrajaya
♣ jalan kat putrajaya byk trafik light bila polis dah stop kan jalan untuk memberi laluan ... dlm jangka masa 3-4 minit ... ia akan menyebabkan trafik light yg sebelum polis trafik jaga akan turut terganggu .. kan die dah set timer ...

kon² diletakkan di tepi jalan untuk laluan bas


Laluan Bas dlm percubaan


Jalan yg jem sbb laluan bas ni 
slalu dlm kul 7.30 am tak jem jalan ni 

susur kiri dr P.15 yg akan bertembung ngan laluan bas penyebab kesesakan

Bukan la niat aku ingin meng'condemn tindakan pihak berkuasa untuk menangani masalah kesesakan jalan raya di Putrajaya ni  tetapi  aku sebagai pengguna jalan raya perlu meluahkan rasa tidak puas hati klu perkara ini berterusan dijalankan.

mungkin pihak berkuasa mempertimbangkan untuk melakukan percubaan ini kerana ade komplen dari pengguna kenderaan awam yang tidak berpuas hati sbb diorg terpaksa menghadapi masalah kesesakan jalan raya & sampai lambat ke pejabat.  mungkin juga komplen seperti "kami lambat sbb bas tak leh nk benti kat bus stand sbb keta penuh kat laluan kiri ke susur kompleks kerajaan.

Aku sangat berharap agar perkara ini tidak diteruskan kerana ia akan menyebabkan kesesakan jalan raya semakin kronik di Putrajaya.

5 Tahun lepas  hanya 10 minit dari P.9
(kereta ngan interest mahai & pyh nk wat loan skrg senang khas utk org gomen)

Tahun ini
Time polis Jaga  40 minit dr P.9
Polis tak jaga 15 -20 minit

Laluan Bas 20-25 minit 

Note : ini cuma luahan aku sebagai pengguna jalan raya tegar ..... bila jalan jem aku punch lambat.... aku juga kena tindakan takan nk kuar awal pi anto anak kat pengasuh b4 7.00 am ???




16 comments:

MrS. F!zA said...

tk dpt bygkan emosi ku kalo keja di sana.. hahahaha seb baik :p

MRS. K said...

nasib tempat keje aku belah sini

eima said...

fiza
emosi mmg memuncak memikir perut juga perlu diisi ..... klu dah lambat camne nk pi beli mknan ....

eima said...

Mrs.K
aku pun nk tukar gak la ..
hari ni gi keja naik keta baru ke ??

Amy Syaquena said...

As'salam...

confirm hari2 darah mendidih x tentu pasal kan... sabar je la..

p/s : jom tinggalkan detail diri di sini

http://sinarraudah.blogspot.com/2010/12/jomm-kongsi-detail-tentang-diri-anda.html

ciK mOt ©™ said...

eima, meh la tukar opis ngan aku...

eima said...

k.izan
kena terer ckp omputeh tak ??

eima said...

amy
dah tinggal details simple je ... tak pe kan

Zur@ZaRi said...

iema, zura dulu dok putrajaya gak. kejer pun kat cruise tasik=)) rindu ngn putrajaya. ingat last week dapat singgah tapi tak sempat plak=((

E.d.Y said...

kompem tension g keje

mamalieyna said...

oooh jrang2 ke putrajaya, tp kalau time pepagi nk g kerja, jln jem..huhu..harus la tension..tp apa nak dikata kan..harus redaah jer..cam eina, kuar awal loor, 6.30am dh kuar..hukhuk..

eima said...

zura
ye ke ... mahai kan naik natang tuh .... tp nampak cam besh ...
kat sini mmg besh la ... for me than KL ...tak bz sgt

eima said...

E.D.Y
tak la tensen sgt ... cuma boring dok jalan raya lama ... nanti tak sempat pi bfast je ...heheh

eima said...

mamalyiena
nk kuar awal pun tak leh gak ...umah pengasuh seberang blok je .. klu pi anto awal umah die pun tak buka lagi...6.30 am tuh br bgn tido ...huhu
nk tak nk layan je ....

~aSHa~ said...

dah 2 taun tak berasak2 di putrajaya dan bergaduh2 rebut parking di parcel C..

eima said...

asha
uik dulu katcni ek ...
mintak balik kg ke
.