Wednesday, July 28, 2010

MAF before & after Discharge

fahim lepas discaj ...
kembali sehat ... 
cirit birit ok .. tak payah mkn ubat pepe ...
cuma aku bg multivitamin je ...
untuk tambah selera..
sbb dah kurus sgt ...
mmg selera menjadi²...
mulut tak bleh kosong ...
asek mkn je ... sronok aku tgk ..
cam org bls dendam kat makanan ....
mende yg die tak mkn sebelum nih pun... 
die mkn ... alhamdulillah....


pic sebelum warded 


budak yg kurus lepas discaj .... kesian
tgh mkn pisang utk tambah potassium ...
sodium ngan potassium masih kurang waktu aku mintak discaj ...
seb baik nk mkn pisang pas dipujuk² pelbagai aksi ....




pic terbaru smlm ...
pas 5 hari discaj... kembali nk montel ... 
peyut dah terjuih .....
tgh layan cite Timmy Time ... 



Friday, July 23, 2010

MAF Warded Putrajaya Hospital

Hari Ahad lepas fahim cirit birit ngan muntah² start dari tgh malam ...
pagi² isnin (19.7.2010) aku dah bergegas ke Klinik Kesihatan Putrajaya P.9...
Doc kat klinik tuh just bg Sodium Chloride(ORS) je ... 
petang tuh aku tgh MAF dah lembik sesangat ...
bg air/susu muntah ... kuar balik .. 
asek cirit je ... 
bibir ngan lidah pun dah kering ... 
confirm die dah dehydrated ...
aku bergegas bawa die pegi klinik Lita Alis .. 
Doc kat ctu buat surat refer terus ke Hospital Putrajaya ...
maybe die tgk dah teruk kot ... flat(sebenarnye tgh tido) ...

nk bawa pi Pusrawi .. jauh sgt ... mama sorg²....dengan keadaan Fahim..
termuntah² .. cirit² lagi...
mama tatau ok ke tak ... hari isnin .. jam dah  kul 4.30pm 
jalan sure jem ... 
mama takut die betui² flat ... 
tak ade inisiatif lain selain Hospital terdekat ...

sampai kat e.r Putrajaya ...
lepas kat triage .. kena tgu lama la jugak .. sampai c kecik yg lembik tuh tertido atas riba aku ... 
keadaan fahim belum dehydrated teruk pun lagi ... 
still bleh gerak².. cuma bibir ngan lidah dah kering ....

dah jumpa doc kat e.r ..
fahim kena check darah dulu ...
(mama sgt bangga bila dgr MA/SN kat ctu puji Fahim, good boy tak nangeh pun amik darah tak struggle cuma menjerit ckit je... budak paling senang di handle)
mana tak nye mama dah bekalkan bantai bucuk kesayangan die...
ubat penenang paling mujarab .... 

nih pic waktu kat e.r 

ni la rupa bucuk kesayangan tuh ... kesian budak kena cucuk lagi ...








lama sgt nk tgu masuk ward sampai tertido .. kesian anak aku ...
mama susah hati ... anak masuk ward tp tak de sape yg leh tolong mama time nih ... 
abah jauh ... sedara mara jauh ... 
SIL keja petang balik kul 10 mlm ... 
barang tak de ...sehelai sepinggang ...
ssh nye hidup klu suami jauh ....
suami plak xdpt balik .. minggu nih die exam ...




nih la ward fahim .... 
pic seterusnye tak dapat amik sebab bateri enpon dah kong .....

Fahim warded since 19.7.2010 - 21.7.2010
aku mintak discaj hari rabu mlm kul 7 pm
tu pun sbb aku sign surat tanggung risiko sendiri ....
makin hari makin teruk cirit birit nye ... 
1 hari10-11 kali ...
dalam tido pun tercirit ...
bontot melecet & naik biji ²...
tak mungkin la cirit birit berlarutan selama tuh ..
aku dah hilang kepercayaan kpd doc HO kat Hospital Putrajaya...
MO 2-3 org je ... on call kadang tuh sorg ..
yg lain² tuh budak² tak de pengalaman ... 
bila tanya pepe .. "dulu kami blajar cam tuh ..."
bila tanya belajar ?? mula nk diam .. terus blah ... 

pas aku bawa balik ... hari rabu malam ..
khamis pagi ... cirit semakin ok ... 
poopoo makin pekat... dah ade warna ..
yg sebelum nih cair cam air + berlendir je.. warna pun cam air peepee

hari 23.7.2010 fahim baru berak sekali ... 
berbanding di hospital ..
(klu tak ok dlm waktu dok kat umah aku akan bw hospital private yg dipercayai)
tah la air mende la die masuk ikut drip anak aku tuh ... 
buat bg anak aku cirit tak benti²...
bukan aku tak percaya pada hospital kerajaan ...
tp jika ini yg terjadi kat anak aku .. mmg aku serik ... 

dah la ade sekor JM yg cukup kuang ajo ..
wlupun aku sign surat discharge  at my own risk ...
itu hak aku sebagai ibu patient .. ape hak ko nk cabut plaster kat tgn anak aku secara kasar ... 
ko siat je cam tuh ... ko cabut jarum ganas²..
klu ko buat kat org besar mayb ko kena penyepak ... 
nih buat kat baby .. die reti ape ...
TERIMA KASIH JM FARAHIDA 
830125-05-*25*
nama ngan ic ko ade kat aku ... 
aku akan report kat Kementerian Kesihatan cara ko melayan patient ...
klu aku tegor kesilapan ko ... ko minta maaf mayb aku leh diam kan ...
tp bila ko kuang ajo balik ngan aku... 
aku tanya secara elok kenapa buat cam tuh .... 
ko jeling² ngan ckp kasar ngan aku...
bila aku minta nama ko ... ko lempar kertas kat aku ....
silap la ko .. sengaja mencari padah !!



Note: patut le doc kat klinik private aku pegi tuh .. die leh tanya aku u nk i refer  hospital serdang ke .... nape die tak tanya h. putrajaya sedangkan die tau aku aku dok mana ..... 




doa mama utk MAF .. semoga anak mama semakin pulih dan sehat ... 
kembali ceria dan cergas seperti biasa..dan dijauhkan segala penyakit².. dan sembuhkan semua penyakit yg sedia ada... amin ...





Pemenang Wansteddy Giveaway:: Alhamdulillah::




TQ wansteddy ...
alhamdulillah dpt hadiah² nih 

1) Dolly Wansteddy design 
2) Badge berasaskan dolly pemenang
3) Printed dolly dalam frame RAM IKEA bersaiz A4 




CUTEST BABY IN PURPLE:: Alhamdulillah Fahim Menang::



Tok Sara & Family 
sbb pilih fahim utk special pose/extra prize

nih contest pertama Fahim menang ...
mesti die sronok klu die tau die menang ....yeay ...







Alhamdulillah menang Lucky Draw by Rina!!!


TQ rina & mr. random
pilih eima jd pemenang ... yeay ...
alhamdulillah rezeki lagi ...
byk plak tuh dpt adiah......

nih adiah² nye ...

20. Banner percuma dan ruangan iklan percuma SELAMA 6 BULAN di RinaStories + Sehelai Dress RinaWardrobe percuma + Voucher RM20 di RinaWardrobe


Monday, July 19, 2010

MAF SAKIT PERUT..

kesian nye anak aku 2 hari ni.. Asek cirit pastu muntah2.. Dah susut bdn.. Makin kecik la syg mama ni.. Nasib baik fahim nk minum air ngan susu cair. Bubur kosong 2,3 mulut dah xnk.. Br minum susu dh kuar balik.mama dh xtau nk buat ape dh.. Pg2 td mama dh bw ke klinik gomen doc suruh bg minum air garam je.kate nye xnk bg ubat sebab nk suruh fahim kuar semua kuman dr perut. Mama tgk fahim teruk je. Dlm tdo pun tecirit..tp fahim xsedar.. Mama rasa bontot fahim dh melecet sbb xbg mama basuhkan.. Sambil mencangkung tgu mama cebuk kan tekincit lg.. Nk pegi private ke? Doc gomen kate xnk bg ubat tahan muntah ngan stop cirit sbb kecik lg.. Under 3. Dulu2 waktu fahim penah cirit zaman baby doc private bg je ubat nape gomen xbg?slh satu cara jimat kan bajet ke doc private yg bodo bg ubat utk bdk under 3. Fahim makin lemah..suhu makin naik.. Aku tekad kena p private clinic jugak!! Note:nk dgr ape kate doc private ttg ubat under 3.

Friday, July 16, 2010

mentang² dah tinggi ....

sekarang sejak dah meninggi anak aku nih ...
menurun dr abah die le....
kemain lagi ...
asek pi toilet bukak pintu ...
bukak pili/paip kat sinki sendri...
siap pandai tutup balik lagi ...
dah siap basuh tgn ... 
tutup air & tutup pintu bilik air ....

kadang tuh risau gak takut tergelincir ke...
tersemban dlm bilik air....


nih la aksi merbahaya MAF...

tgk tuh percubaan membuka pintu bilik air .....
(sila abaikan bekas muntah fahim kat dinding tuh, aku dahcuci tak mo ilang gak ..air milo)


 tgh nk basuh tgn die ....


dah basuh ....
sila perhatikan kaki die tuh ....
sedap berjengkit/berjingjat(bahsa kedah) 
seblah tgn  lg pegang pintu ...






Thursday, July 15, 2010

Alhamdulillah .. 2nd Rezeki dgn GA


Pemenang Baby & Me Giveaway!
by 



Nih 2nd GA yg aku menang ...
alhamdulillah ....

TQ Nia 

nih hadiah yg aku dah menang ....



Wednesday, July 14, 2010

Fahim Fav TV Shows





Fahim klu dah bgn tido .. dah lepak depan tv ....die akan conquer TV sesorg ....
tak bleh tukar channel ..
klu tukar juga die akan hulur remote suh kite tukar kan  balik .. sabo je la...
selain tgk tv byk lagi xtvt yg fahim buat kat umah menulis/menconteng, baca buku kenai² gambo, main mainan ....tp semuanya depan tv.... even die tgh main tak tgk tv pun .. jgn harap bleh tukar ......

his Fav TV Show :

No. 1
Ultraman Cosmos
mama  je slalu kena jd raksasa....
tak aci la... die je otomen 


No. 2
Mickey Mouse Clubhouse 
palkadang tuh dia meragam tak mo pakai bj ... 
terpaksa mama cr bj mickey die ....



NO. 3
Pororo 
minat sgt ngan WOG = croc
nih antara kartun yg buat die tersenyum....
tgk entry nih



No.4

nih sanggup die tido kul 8.30 mlm sbb nk tgk timmy dulu ....
pastu klu nampak burung pink cekgu tadika timmy tuh(tgk arrow) ...
die tunjuk² "mama...mama..."
mentang² la mama ko slim .....


No.5
Pocoyo 
colourfull & comey ...
happening ...


No.6
Word World
malam² kul 7.30pm mmg die tgu...
yg die kenai frog je ... "WOG"


No.7
Little Einsteins
klu ade je cite nih time..muzik tuh ... sebuk dok menepuk peha ...
♪♪mari mengembara dengan kapal angkasa....ke udara... little einstein♪♪


No.8
HigglyTown Heroes
balik umah petang kul 5.30 pm ngan pagi² kul 7.00 am 
mesti die nk layan cite nih dulu ... 


No.9
nih pun die minat ...siap leh buat gerakkan tgn tom tom bak ....
pastu tepuk tgn....
aku rasa die suka tgk sbb ramai budak² ...
sifat fahim paling baik ialah peramah dgn budak².....
semua die tegor kat playground tuh ....

No.10


ni 2 cite pendek die berlari dlm dlm bilik ke luar klu dgr muzik 
cite nih dah start ...
kadang tuh tgh basuh berak pun tak nyempat....aku pun suka gak tambah² danny & daddy 
tiny planet tuh cute karekter die .... berbulu²...




Note :  mama pun dah minat tgk kartun ... besh hepi....



Saya yang CUTE


dapat tag nih dari mrs.K ...


1.Apa nama blog dan knape letak name tu?
~ mysweetzlife - aku letak sbb aku suka yg sweet²

2. Jelaskan knape bagaimana anda boleh dapat idea nk letak nama URL blog anda?
~ jsama seperti di atas....


3. Bila blog anda mula beroperasi?
~ 24 March 2010 ... register may 2009

4. Siapa follower pertama anda?
~ diri sendiri.....

5. Ucapan kpd si pemberi award
~ bila nk wat gath nih ...nk jumpe la korg lagi ....tp wat weekday arr ..weekend slalu nya aku sebuk 

6. Tag 9 org yg anda rasa patut terima award ni. :)


     fiza @ mamadarwisy
mamalyna 
♥MAMA♥
Shiela Latif
intan inn
anje aka mama_balqis 
Nick 

Tuesday, July 13, 2010

xtvt bw anak merempit

Hari Ahad lepas tatau nk pi mana ....
petang² ...
pagi sampai tghari dah letih soppin kat sogo ade sale baju budak ...
20% -70% ... rembat jugak la baju utk Fahim ...
so petang bw la Fahim lepak kat padang depan PJH corp. P.2...



mat rempit kenek .....  


possing suka sgt teleng² kan kepala ... 
asal mama ckp cepat senyum mama nk snap nih ....


tgh meronda ngan abah kat tgh² antara pembahagi jalan....

main sampai abih bateri....
pi kat padang lari² main bola plak...
main kejar²...
tak de pic yg di snap sbb malu guna henpon je ...
org len guna DSLR bagai .... huhu




Note : sronok dpt hepi kan anak ...

Monday, July 12, 2010

World Cup - Spain Menang... yeay !!

 Jaringan Andres Iniesta pada minit ke-166 adalah penentu kemenangan Spain ....yeay !!








betui tekaan paul si sotong tuh ek ... terer tul .. tp semua tuh kebetulan je ... mana leh percaya tahyul tuh ....

tp aku syok sgt ... betting ngan laki aku ... aku yg menang... 
ade adiah yg menanti .... 

final game smlm ... spain laju pada 15 mint pertama ...
makin lama makin slow... sampai ade masa tuh aku terlelap kejap .....
masing² main dengan berhati²...
anyway game smlm boleh tahan la ...
byk main bertahan je .... 


Note: pagi nih byk org opis aku masuk lambat..alahai .....aku rileks je ....







Friday, July 9, 2010

Misi Gemuk | 1 | Gain 5 Update 2


ni bukti berat aku dah naik ....
aku timbang hari ahad 4.7.2010(weekend nih pi timbang lagi)
Rabu 7.7.2010 dah  minggu ke 5 amik Gain5  sebagai supplement aku ...
dalam masa 5 minggu nih dah naik berat 3 kg ...
alhamdulillah ...
lagi 3 kotak insyaallah aku kan benti bila dah cukup target 50kg...
yeay !!


Note: penimbang nih bleh dipercayai .. sbb mahai  RM 0.40 tau .... 

Online Best Friend Award





aku tag :
Mrs. K 
mrs. fiza @ mamadarwisy 
♥MAMA♥ 
mizkadiah 
mrs.ecam 
mazmadi
shiela latif 



1. Write 5 interesting facts about the person who gave you this award


  • org yg bagi award nih ke aku sorg mama kpd cik lyna & isteri kpd ayahlyna
  • jiran aku ....
  • ciklyna anak kpd mamalyna D.O.B & tmpt lahir die sama ngan anak aku .... kire kembar hari la ...
  • sorg yg rajin join kontes + GA & rajin buat entry ....
  • gambo somi ngan gegirl penah kena cilok ..buat bahan entry .....
2. Jot down 10 interesting facts about yourself of your hobby
  • aku mama kpd fahim & isteri kpd panjang
  • suka join kontes/GA bagai 
  • suka surf internet kat opis....keja tarak ape mau buat
  • aku suka layan tv sampai tgh mlm 
  • malas masak suka mkn kat luar ...(mamalyna suruh aku letak kat mana aku slalu beli pas balik keja FOODCOURT P.9)
  • aku dalam usaha gemukkan badan .... yeay 43kg already!!
  • dah keja kat tmpt yg sama dah 6 tahun tah bila nk bertukar nih.. (mamalyna tmpt ko ade kosong post sama cam ko la)
  • aku suka pi berjalan@bercuti ..tp terpaksa tahan dulu ... laki aku tgh sebuk ngan xtvt die skrg nih .. tahun depan kembali xtive kot..huhu.... kemaruk nk bejalan dah lama tak pi mana²
  • tahun lepas rekod terbaik pi cameroon 5 kali setahun .. gilo tul la laki aku tuh ..hahaha..tahun ni baru 2 kali ...
  • hobi buat masa skrg main perang²/otromen ngan anak aku .... 
3. Pick your 10 most deserving recepients and describe them

  1. Mrs. K - member zaman poli + blogger yg aku kenai ... ibu hadif
  2. LiErOSe~QiEmi - mama qimie & member poli aku sekelas ...
  3. mrs. fiza @ mamadarwisy - sorg minat kain pasang/tudung/shawl + bini cekgu naman...
  4. ♥MAMA♥ - MAMA sara, rajin masuk kontes GA bagai,slalu menang kontes + die ni cun la ...
  5. mizkadiah - budak opis aku yg blogging ... hari2 buat entry baru .....
  6. Deelira @ Deeliraz - nih pun member poli aku gak nih ... 
  7. Intan Inn - ibu kpd imran hakim, imran hazim & imran hadim.... dah ade 3 anak tp badan menten slim gitu..
  8. mrs.ecam - dah 2 anak tp menten solid ... 
  9. mazmadi - aku menang GA anjuran die ... besh .. besh... 
  10. shiela latif - mama danny & adam, byk resepi masakan kat blog die ...