Friday, August 27, 2010

Semangat Merdeka Sudah Mari !!

c kecik yg tak reti dok diam nih 
tersangat minat ngan bendera pulak dah sekarang nih .....
pantang jumpa bendera mesti nak ...nak ...(dalam keta pun terjerit²..)
takpun nk pegang.....
nak ajak dok dekat ngan bendera ...
bila dah nk ajak balik mesti die bye²...

Gamaknya Fahim nih tau kot tak lama dah nk sambut Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke 53
dah pandai mintak suruh beli kan bendera utk die 
 sebuk dok kibar bendera

kat umah nenek 


1st time dpt bendera 
beli kat kedai 2 ringgit



duuYaa !! 
aku tatau la ape makna nye ...mayb bendera @ merdeka 


siap hampar atas lantai pastu peluk cam tuh ...
syg sgt ngan bendera die 


sampai dalam tido pun die still bawa bendera masuk sampai dalam buai 
sabar je la....



Semangat betui Fahim nih ...


budak kecik cam Fahim pun dah ade semangat patriotik suka kan Jalur Gemilang ....
Kita ??
dah pasang ke kite jalur gemilang kat kereta ?
gantung pada rumah masing² sempena Bulan Kemerdekaan ??
@ kite masih mengharap sponsor baru nk buat ??




Selamat Hari Kemerdekaan Ke-53 
Malaysia !!




Thursday, August 26, 2010

Kompom Berbuka Kat Rumah je No More Restoren Bagai

only for dis week je la ...
laki aku dah import MIL aku ....
yeay ....

Fahim kan tak sehat ...
tak kan nk antar pengasuh gak ...
bagi nenek jaga terjamin ....

cam semalam ...
aku bantai tido dari kul 1.00 - 5.00 pm
amik ko ...dok kat klinik kesihatan 5 jam ...
sampai aku kering tekak ...penat gile
sampai MIL ngan FIL aku sampai pun aku tak sedar ..haha 

bgn tido tengak dah byk yg die masak ... yeay ....
tak guna punya menantu ....




Note: jgn korg buat cam ni kat in law korg .....

Fahim @ Health Clinic P.9

semalam aku bawa fahim ke klinik kesihatan p.9
untuk check darah ... dah lebih 4 hari demam 
risau plak aku ..kot² kena demam nyamuk ke...
sbb hari sabtu tuh aku dah bw pegi klinik Lita Alis ... tp tak kebah juga


pukul 7 pagi aku gerak dari rumah....
tp hampeh kul 7.30 pagi kaunter tak buka lagi...
tau la hari gaji takan semua pakat pi amik duit kot ....agak² la...
dalam 8.30 baru 2 kaunter pendaftaran   dibuka ...

di kaunter triage sepatutnye die dah tau yg anak aku dah demam 5 hari ...
terus la antar ke lab ...
ni tak ke bilik MO dulu...
dah jumpa MO 
Fahim kena amik Nebulizer(Neb) sbb paru² bunyi bubble..byk kahak 
pastu kena pi lab plak ...
pas kat lab sejam tunggu utk amik darah...
Fahim sampai tertido ... pecah rekod die tertido dgn sendri nye...boring kot
tunggu lagi sejam utk result darah .....
dah dpt masuk jumpe MO balik ... kena amik lagi sekali Neb ...
sbb masih byk kahak ....
pastu scan balik ... sejam lagi tgu ...
masuk balik jumpe MO 
MO terang² ...check result darah ok ....
amik ubat balik ...

Semalam Total Spend Time @ Health Clinic P.9 = 5 hour 

mmg 1st time aku dok selama tu kat klinik 
gile .. 

sbb memikir kan nk check darah utk denggi ...aku layankan je ..

Tapi yg aku respek ... utk SN lab...
mmg terer amik darah sekali cucuk je ... dah kuar ...
pengalaman aku ... utk amik darah fahim ...
aku tgk mmg seksa ... sakit tgn budak kena cucuk 2-3 kali ...
1st time kat az zahra (ini mmg fail sampai lebam tgn anak aku)
e.r putrajaya ... 2-3 bekas cucuk gak ...
e.r pusrawi .. sama 
e.r putrajaya(cirit birit) ..sama 

wad paedriatik Hospital Putrajaya 
lagi teruk ... HO wat bahan belajar mencucuk plak tgn anak aku ...
klu anak korg masuk hospital kerajaan .. request sebarang treatment suruh MO buat .. jgn bg budak HO yg buat ... sakit anak korg ...
nih berdasarkan pengalaman aku ...<---- ni cerita sampingan je ..hehe



moral of d story : aku saje selingkan cite fahim kena cucuk ngan respek ngan SN yg terer tuh ....

muka budak sedey ... 

tgn kena cucuk .... sian... seb baik sekali je ...

Kejadian Ahad Lepas/12 Ramadhan 1431H

Memandangkan aku baru naik keja hari nih ...
selepas 3 hari MC ...

So hari ni aku nk cite perkara yang berlaku pada hari minggu lepas ....



niat di hati nk pi beli juadah berbuka di param Putrajaya
nk dijadikan cite tayar keta aku pancit kat depan MOF 
time tuh dlm kul 5.30 pm
(seb baik kes ni jadi waktu panjang ade, malas aku nk bukak tayar bagai...berat...wlupun mmg panjang dah trained aku)


penah wat alignment + balancing kat kedai tayar ...
cino budus tu pi impact kuat plak...(wlupun sudah dipesan jgn impact kuat)
amik ko patah plak tool bukak tayar ....
aku usha² jugak kot² ade keta pakai nat cam aku ble pinjam .....
hampeh takdak 

nak tak nak terpaksa la panjang call besfren die mr.kicap....
suruh dtg bw tool
lama jugak la kami tercangok kat tepi treasury tuh ....


seb baik la budak kecik nih ... abah die terniat nk bw motor ...
bleh gak hilang kan busan budak yg br kebah demam pastu demam balik nih ....
klu tak mampuih die ngaruk ....


ni la d super hero mr. kicap 
penyelamat 
klu x kami sekeluarga berbuka kat cni la....

TQ..TQ... kicap hang mmg kawan yg bleh diharap ....

ingat nk la blanj si kicap nih berbuka .... ade plan ngan awek die plak...ceh



tara ..... tayar dah boleh tukar .... 
tp tayar spare angin kurang plak ... terpaksa cari pam angin terdekat....
Petronas P.16


last² kami berbuka kat Soho Sg.Merab
makanan ok ... servis pun ok ..... org pun tak brape ramai ....



Tuesday, August 24, 2010

Macm Die Pulak Yg Posa

Buka Puasa yang ke 8 di Ramai Seafood Bangi 
gambar makanan tak sempat nk snap ...lapo punya pasal ... lupa habih ...
gambo air je sempat amik tuh pun 1 je 

sirap selasih


lagi pun fahim dah start ngaruk ... lapo+mengantuk sgt budak kecik tuh ..

tgk tuh cara die ngap nasi lemak die...
mkn nasi lemak ngan sup daging 


tgk tuh ...abih die mkn sorg nasi lemak(beli kat param putrajaya) die 
mkn sendri tau mama tak tolong suap pun 

Orang lapo katekan ...
Fahim klu dok umah umi aka pengasuh mmg die akan letih waktu petang & akan tido awal 
kat umah umi
tak nak tido siang..kepala die ingat nk main je ...
bila bulan puasa mcm ni mama ngan abah rasa susah la ckit 
mama mls masak / abah nk berbuka kat luar sbb lebih jimat 
tp Fahim letih pastu ngaruk ...

nak mkn tak brape nk aman ... Ha Ha Ha 


Note : nak tak nak terpaksa la jg berbuka kat luar ...sbb spt di atas tuh ..haha

Budak Demam + sikit semput

Fahim start selsema sejak hari jumaat aku amik die dr rumah umi ...
dah srott ..sreettt dah ...
aku dah agak mesti nk demam ngan semput nih ...
kompom ...
Fahim nih jenis tak leh selsema mesti die kena attack asthma .... 
mayb sbb byk mucus kot .. 
balik rumah terus bg ubat pun still tak jalan gak ..

hari sabtu dah start demam lite²...
ahad dah start demam sampai 39'c
alahai ... isnin aku mc jg die pun tak mo kebah gak ... 
hari terpaksa tgal kan kejap kat umah umi .. tghari aku balik half day ..
hopefully dalam masa 2-3 hari nih die bertambah sehat la ...
anak cuti mama mu nih dah tgal 6 hari mc tgal 6 hari gak ....
jgn la main lasak² sgt ... tido la ikut time la ...

terpaksa letak kain basah je atas pala ...
cool fever tak de ingatnye ..
rupenye ade dlm freezer (cr ngan idung kalut anak demam punya pasal)

dlm keta pas balik berbuka hari ahad

tgk budak demam tp masih nk bermain ... suhu time nih 38'c +
pelik haku ... cam ne la die bleh cergas lagi nk bermain ...
dlm sakit² pun xtive langsung tak nk berehat .. cam ne nk sembuh anak o0oi ...


Mama Doakan Fahim Cepat Sembuh dan lalu mkn balik ....



Note : aku sebenar nye cukup takut klu fahim demam ..takut jd cam dulu ... demam tak nk kebah sampai warded ....

Mee Sup Basi

seperti aku janji kan 
naik keja aku akan  up kan pic mee sup basi 
seperti pemintaan Lynn 


tgk dah berbuih dah ckit
dah ade dlm sinki dah pun ...
seb baik pas sahur aku mls nk membasuh pinggan ...
ade jugak la bukti & bukti aku sorg pemalas ... hahahha


mee nih pun dah melekit² dah...



kalau tak caya pic nih dia amik pada petang 20.8.2010/10 Ramadhan 1431
sila right click save image 
tgk sendrik date gambo tuh ye ....
tak baik tau aku nk nipu bulan posa ...
abih pahla aku .... hehehe


Note : aku keja separuh hari je hari nih .. aku nk balik tgk c fahim yg belum kebah demam tu lagi .. terpaksa hantar die sbb nk setel hal penting ....

Monday, August 23, 2010

MC

hari ni aku bercuti aka mc. Nk amik cuti.cuti tgal 6 hari je..aku nk raya.. Fahim demam ngan ada sedikit lelah. Mayb 2 hari begantung pd fahim la. 'cepat sembuh ye nak' lg pun..aku pun rasa xbrape sehat.tekak ngan bdn rasa lain mcm. Note: kpd lynn, K yg nk tgk mee basi aku tu tgu aku msk keja.

Friday, August 20, 2010

Berjaya dengan Jayanye

semlm plan nk memasak & berbuka di rumah berjaya 
tanpa pegi param 

Menu :
Mee sup sempoi (pic lupa amik)
Cucur Udang
Cucur Kurma

Air :
100+
Milo Kotak

Pencuci Mulut : Oren sunkist

Menu Fahim : Bubur ayam

Gambar yg sempat amik ialah cucuq udang ngan cucuq kurma je...
Fahim dah start ngaruk ...
nk basuh berak la ...ade la seco'ek(bazir diaper tul la pastu mlm seco'ek lagi)
dah basuh berak dia wat lembik plak kunun lapo sgt ....
dah siap pakai diaper azan berkumandang...
dah berbuka ... 
langsung aku terus lupa nk snap ...hahaha
tp alhamdulillah puas hati la...sedap & kenyang

antara menu nye ...
sila abaikan tisu utk serap minyak cucur aku tuh (xsempat nk buang)
sila abai kan variasi piring² aku ...haha

nih die budak yg kebuluran tuh ...lapo benor la 
sampai lembik kaki²...tak leh nk berjalan kunun ..
fav die ialah mkn bobbor (budak mls kunyah nk telan je)



Thursday, August 19, 2010

Hari ni Mayb aku Masak Berbuka

Hari dtg plak mood nk memasak
tp memasak mende yg simple lagi senang je la..
Mee Sup je hari nih ... senang dan ringkas tak perlu bersilat...

menu lain tambahan:
Roti John resipi en.Panjang
Jemput Udang

tak penah hayat aku membeli barang dapur kat Carre4 waktu hari bekerja & pergi kerja lebih dari RM20

tgk kan dah senget bdn aku ...haha



amik kot 4 beg plastik aku bw balik ....
berat siot ...
tp seb baik ade dua org kawan baik aku nih menolong aku bw balik ...
mana tak berat nye ..air 100+ botol besar, milo kotak, fries fahim ...

TQ Meen/k.na 

Hopefully berjaya la aku memasak balik karang ....

Testing Makan Durian

seperti entry² sebelum nih ...
aku mesti cite sal anak aku...
sape lagi klu bukan c Fahim tu....
minggu lepas b4 puasa hari jumaat pegi pasar malam beli durian 2 paket RM10
saje je try nk bagi c fahim try mkn sbb hadif(anak mrs.K) dah mkn dah durian ... dan die suka 


ape yg abah mkn tuh ....
usha dulu ....

bg try ...
terus die luah kan sambil lap² lidah .. geli sgt la tuh ...
sabo je la ...

pic diluah² tak sempat nk snap ... 
die dah lari sambil "eii...eiii"


Tunggu dah besar nanti mama try bg lagi ye ..
mana tau fahim suka plak .... 

tp bubur durian budak nih mkn .. durian idup plak xmkn .. 

Wednesday, August 18, 2010

YeaY dah dpt Brooch Hari Raya - Cik Puan MiMi

sungguh gembira ini hati ....
dapat hadiah dr Cik Puan MiMi


by 


yeay dah sampai .....
semalam pos hari ni dah sampai mmg xpress ...

 saya suka sgt ..TQ k.mimi
aku mmg tak penah serik nk pi BW blog k.mimi




  




jeng ... jeng... jeng










Tara ......
brooch raya ai tahun nih 



TQ Cik Puan Mimi




Note : gambar tak clear .. almaklumla camera henpon kokak ... brooch berkilat² sampai samar²..haha

Akhirnya Aku Memasak utk Berbuka


semalam sbb terpengaruh rakan sebaya & kurang baya ......
sebuk membeli itu ini....
aku dah tershopping barang dapur kat Carre4 ...
tanya en. Panjang die kate "ikut awak la"


 byk sayur yg aku amik bubuh dlm troli semalam yg pelik nye ade 1-2 brg yg missing ....pelik ...
mana pi bunga kobis aku ... limau nipis...

smlm masak utk berbuka yg paling senang, ringkas, tak guna byk masa & simple...
tu pun tak cukup masa ... kelam kabut....
aku kan jarang memasak so tak brape pandai nk kung klang ..kung klang .... 

dan semalam hari nih dalam sejarah tak pegi PARAM 


Tomyam Ayam+sayur²an
senang main campak² je 
                                             

Daging Masak Merah
pun sama senang je tp lama nk rebus bg empuk 


kepok lekor pengganti kuih(ni Panjang yg tolong goreng)
lupa nk snap...dah sudah mkn baru tringat 



Roti Telur Daging Ala Roti John(nih Pajang yg buat)
yang ini yg 1st trial ... itam ckit ... kuali panas sgt
panjang buat 3 keping 


Credit to Mr. Google

Air : - Panjang yg blended 
Green Apple Juice 
Fresh Orange Juice
dedua nih aku lupa nk snap ... hahah 
dah kering baru teringat 



 wlupun penat kat dapur ... tp kenyang la ....
alhamdulillah .. wlupun nampak cam tak brape nk sedap ... tp mmg sedap arr ...
aku yg masak mmg la sedap ... takan nk kutuk diri sendri ...hahaha



Note : Hari ni aku tak mo masak dah ... nk makan luar .... 

Monday, August 16, 2010

Drypers 2in1


Drypers Limited Edition 2in1
L64
Wee Wee Dry - 46 pc
Drypants - 18 pc
Harga : RM 37.90(Tunas Manja Rompin)

1st time aku jumpe Drypers Limited Edition nih ....
test market ke ... 

ade sesapa yg penah jumpe dah kat area cni ??
ke aku yg JAKUN ??

rasa rugi ckit la ....
isi die tak byk ... tp harga mahai ckit ...


Menu Wajib En. Panjang Bersahur

Memandangkan semua pakat dok wat entry menu² korg ...
aku nk up  jugak la menu bersahur en. panjang sepanjang 6 hari berpuasa nih....

ketam goreng kunyit

entah bila la die nk suruh masak mende lain ....
ini je kot pembuka selera laki aku tuh .. huhu ...
alhamdulillah 2 kali tambah jugak la nasi ...
menu aku bertukar² so tak yah up la ...


balik kg MIL aku kat rompin ...
mmg besh beli hidupan laut segar ...
ketam yg kat sini(putrajaya) harga RM22/kilo
kat sana cuma RM 8/kilo je ... ketam bunga plak tuh ...
sronok nye .... 
ikan semua berkilat... putih ..keras ...sedap nye... huhu



Friday, August 13, 2010

si Mudah Mesra


Cukup pandai buat kawan & berkawan ....
pegi la mana² pun ... asal nampak budak sebaya die ...
mesti nk ajak berkawan....

2 minggu lepas bw Fahim pegi Playground kat Foodcourt P.9....
sekejap je main sorg ....
tak lama pastu ade budak kecik comey berbaju kuning ngikut fahim dah ...
mana fahim pegi ctu budak tuh ade .. jenuh jugak la mana budak tuh dok ngikut ....





Fahim nih klu ngan org tua die tak layan ...
tak mesra alam langsung la ... 
mayb die takut kot .. kan byk kes culik .. budak kecik sama baya ngan die tak leh nk harm die kot ...
ngan org yg slalu die jumpe pun die tak mo mesra jugak....take time ....

tp aku takut juga klu d kidnapper  guna budak kecik sebagai taktik nk menculik ....
bahya wo0o ...
dulu taktik culik budak umpan gula²....ajak tumpang ...duit....
tanya jalan .... jgn la mende yg tak baik cam nih terjadi ....
mintak dijauhkan .....

tetiba aku teringat satu kes menyakitkan hati aku last shopping raya 2009.......
fahim dok ngaruk² nk bertatih sendrik .. org tgh ramai dok bersoppin ...takut hilang plak anak aku  ...
aku takut² kan die ngan ayat cam ni 
"eeii tak mo, nanti ade org amik ..pegi la " 
tetiba ade makcik mana tah sound aku
"eh dik tak elok la takut² kan anak cam tuh ......"  
dlm hati aku ....
pe lak tak elok nye ... dr die tak takut org lebih baik die takut ngan org ...
org zaman skrg bukan nye semua baik ....

nanti sesenang je ngikut org tak kenal ..lagi le haru ...menangis air mata darah pun dah tak guna ....
memang la takut² kan budak tak elok .. tp bergantung pada situasi dan zaman la ....
lain la crita nya klu takutkan budak pada mende yg tak patut :
 hantu/haiwan/serengga/gelap dan sebagai nye 

Thursday, August 12, 2010

Menulis ke Menconteng ??

minat sungguh anak teruna ni ngan menulis ...
dimana saja...
asal ade pen dan kertas ...

tp perkara wajib kena ade di kertas yg die menconteng ...
Lori Gas & Bas (ini mama yg lukis ye)  





sekarang nih fahim dah kenai ABC tp sampai  DEF je la ...
mama hari²(klu mama rajin & fahim juga rajin) 
akan cuba untuk ajar die juga ...
wlupun member opis slalu kate ..blum masa nye lagi anak hang tuh blajar..kecik lagi...
tp kan ...pe salah nye klu nk mulakan ckit...
bg kenai je ... bkn nk paksa otak kecik die berkeja keras ...
sambil main² pesalah nye masukan unsur blajar dan mengenal huruf...

klu kite tulis A B C dan tanya die pe nih ??
insyaallah klu die dlm mood baik mmg die jawab ...



Note : skrg ni dlm usaha ajar GHI plak .... slow²