Tuesday, November 30, 2010

Budak Demam ::petanda::




Budak kecik yg tetiba demam ...
tak de sebab pe pun ...
sedangkan 2-3 jam sebelum tak de nampak cam tak sehat....
Fahim cergas...aktif...
pas amik nenek kat KLIA ..
singgah mkn 1 restoren kat Dengkil ....
dah siap order nasi sup daging cam biasa 
(punya la lama nk order nk sampai ade kot 45 minit org tak dak pun 4 table je )
 bila nk suap je fahim terus nk muntah bagai... menggigil²... langsung tak mo mkn ....

balik umah suhu langsung tak nk turun even dah masuk supp pcm(ubat montot)
dah mandikan ...lap2 ngan air time die tido bg suhu turun....
tak jalan ....

disebabkan nenek ade kat umah .....
aku tak hantar pengasuh ....
hati aku tak senang tringat fahim yg dok demam ... main blah dr opis tak bgtau sesape ....

rupe semua ni adalah petanda kepada sesuatu ....
Fahim adalah penyelamat .... klu tak kerana Allah swt tidak demamkan fahim ....
mungkin aku tak balik rumah ....
klu aku tak balik ...rumah ape akan jadi ???

astafirullahal a'zim ...subhanallah....
Ya Allah Ya Tuhanku Kau maha berkuasa ...aku bersyukur kepadaMu ....
kerana Kau masih sayang kan die, untuk teruskan hidup di dunia ini ...
kerana Kau telah turunkan petunjuk kepada ku melalui anakku .....

Mudahan terbuka pintu hati nya ....kembali ke jalan Mu Ya Allah .....


Traumakah aku ?? sedih ke aku ??

byk betui dugaan yg aku dan keluarga hadapi skrg ....
jika tidak kerana Allah swt menterdetikan hati aku smlm 
untuk balik tgk fahim kat rumah 
apakah yang akan terjadi .....

jika aku tidak lap² fahim dan suapkan fahim makan .....
jika tidak aku melambatkan masa ....

jika aku tidak memaksa MIL aku berbuat demikian ...
apakah yang akan terjadi .....
masih bernyawakah die di dunia ini ......
apekah yang akan terjadi kpd aku sekeluarga ....
apakah yang terjadi kpd kuarters tmpt aku menumpang ini ....

hancur luluh nye hati aku ...
hancur lebur hati MIL aku ....
aku faham hati seorg ibu ......
sbb aku juga seorg ibu ....

aku sygkan die sejak kali pertama aku sentuh die ...
sejak kali pertama mata aku memandang sayu kepada die....
die tidak bersalah .... 

jadikanlah semua yg berlaku ini sebagai pegajaran kepada kami sekeluarga dan terutamanya aku ....
sbb aku seorg ibu ... anggaplah ini sebagai bimbingan kpd ku untuk menghadapi masa hadapan....
dugaan membesarkan anak² pada zaman moden nih ...
supaya aku mendidik zuriat² ku ke jalan yang betul & jalan Allah swt
berat sungguh cabaran yg Kau berikan...
walaupun ia nampak mudah....

Ya Allah Ya Tuhanku aku mohon kepadaMu kuatkan lah semangatku untuk menjadi ibu yang terbaik kepada zuriat²...sesungguh aku hambaMu yang kerdil.......



Note: ape yang terjadi biarlah ia menjadi rahsia keluargaku selama-lamanya .... sesungguh aku redha dan terima seadanya ....tak guna nk marah² sbb nasi telah menjadi bubur .....



Biarlah ia terus menjadi rahsia dan ini hanyalah luahan hati aku je .....

Mood : sedih 

Monday, November 29, 2010

Buah Tangan dari Vietnam

TQ mak 
sbb ingatkan kitorg waktu pi jejalan kat sana ....

MIL aku pi jejalan kat Vietnam sesorg je ...
ikut Travel Agency anjuran Bank Rakyat...gile seh brani ... 

ni yg MY MIL belikan utk aku, panjang ngan Fahim

Vietnam Silk & Cotton(aku pilih sendrik)
org lain dpt cotton je 


Bj Tradisi Vietnam utk Fahim (org lain nenek tak beli pun)


Bj Sedondon (nenek beli utk kami je, menantu ngan cucu lain nenek tak beli)
menantu ngan anak2 lain nenek beli kain pasang je ...


adakah nenek sayang kami lebih ???

nenek ckp sama rata je kasih syg nenek kat anak menantu ngan cucu die .....


Note : sayang mak sgt even mak hanyalah My MIL ...die pengganti ibuku yg telah tiada....

ps: korg jgn nyampah ngan entry aku ni ... aku cuma hepi sbb my MIL syg kami ....

Thursday, November 25, 2010

Cara Fahim Tunjuk Prasaan

**semua entry utk 24-25 Nov 2010 adalah auto publish aku pi kursus




tgh peluk abah sbb bw die mkn kfc(die mkn fries je)

fahim sekarang ni klu ape yg die suka kite turutkan/bawa/bagi 
cara die tunjukkan die suka dgn cara peluk mama/abah 
kiss tiga serangkai : pipi kiri kanan & dahi

skrg ni die dah pandai tunjuk impression die ...
gembira - peluk/kisses
marah - tampar, babap
geram - geget, picit² tgn/pipi

dah pandai jerit - Nk jugak !!


Note : yang pasti mama mmg slalu jadi mangsa ....


Fahim & His Fav Food

**semua entry utk 24-25 Nov 2010 adalah auto publish aku pi kursus



makanan fav Fahim adalah segala jenis mee
asal pegi kedai mesti nk mkn mee
pegi kedai mamak mesti meggi goreng ...
bfast kat rumah pun sama 
meggi goreng
pegi kedai, org mkn seafood bagai die mkn mee

nasi payah ckit nk mkn ...klu mkn pun tak byk tp ikan die suka ratah...
sayur hijau tak mo makan ... carrot fav die ...
tak seimbang kan gizi makanan fahim ...
so aku terpaksa bg die supplement : 
Appeton Multivitamin + Sustagen Junior 1+
anmum kadang tu aku bg gak ...
ade 1-2 kotak lagi ....
(bleh ke bg susu campur²?? dah besar tak dak hal kan)

Berat Fahim skrg ni (25 bulan) : 13.8 kg




layan pic Fahim kat kedai mamak ngan megi goreng die 



Note : tak kisah la mkn ape pun ...janji kenyang ngan bukan jajan(Junk Food)

Wednesday, November 24, 2010

Pengasuh Korang Ade Sijil Asuhan ??

**semua entry utk 24-25 Nov 2010 adalah auto publish aku pi kursus




skrg dengar cite ...
Pengasuh yg menjaga/mengasuh budak lebih dr 3 orang kena dptkan 
sijil taska rumah dr JKM
hari tuh waktu pergi Klinik Kesihatan utk Checkup Fahim pun ade misi tanya & ckp sal mende ni ....
mayb sbb byk sgt kes baby/budak mati@cedera di rumah pengasuh kot ....

dok usha² kat notice board kat lobi umah aku ... nampak la iklan spt dlm gambar di atas ...
tringin nk amik Fotostat bg kat pengasuh anak aku tuh ...
tp risau plak .. karang die marah ke ..
diblasah plak Fahim ... even takan die nk wat cam tuh kan ..
hati ibu ttp risau ....

sesape yg berminat nk dapatkan keterangan lanjut bleh la call 
Sha (017 4940623)
mana tau korg nk suruh pengasuh korg amik sijil ke ...


Note : dlm dilema nk bg ke iklan ni ke pengasuh Fahim.... tgh tgu Fahim besar ckit nk antar pi skool ....

Menang GA Mamazakwan



**semua entry utk 24-25 Nov 2010 adalah auto publish aku pi kursus




TQ Nad 
puas google nk cari jawapan paling tepat 
even hadiah saguhati ...sy sgt berbesar hati ....


perlu ke eima email details lagi ??
hehe


Nak Tgk Result Click Here


Tuesday, November 23, 2010

Cara Makan Fahim ::latest::



fahim sekarang nih kalut nk mkn sendrik ....
dulu klu mkn sendrik pun kat meja mkn atau kat lantai je ....
skrg nih ....
die nampak je mama bw mangkuk bubur/pinggan nasi die...
mesti die kalut dok tarik kerusi ngan meja die.....
letak depan TV
channel of coz la kartun


Note: macam karenah budak nk membesar nih ... ade je ideas.... 

Monday, November 22, 2010

XTVT: Paka, Terengganu Again

Hujung minggu ...
kami ke Paka lagi
bertolak kul 9.30 am dari putrajaya hari sabtu

sampai kat kemaman kul 2.15 pm
mkn kenduri dulu kat kg. Pengkalan Cicar??
area ctu la ....

gerak ke hotel 

sampai kat Residence Resort Paka 
lebih kurang kul 3.30 pm


wajib bergambar kat DuyYa ni ....



1st time sejak 5.12.2009
infected HFMD 
aku terus tak bg fahim mandi pool....



Bfast kat Cafe 


layan pool lagi ....



jem sungguh jalan ...
tersangkut kat karak Highway 
dr lepas tol bentong RM3 tuh sampai la nk masuk jalan 3 lorong ...
pastu br reda sikit...
punca jem teruk pada ahad 21.11.2010 :
1. org pantai timur balik dr kg pas raya 
2. Lane T&G  & smart tag rosak 
3. dari jln 2 lorong ke 3 lorong 


Note : xtvt di paka mmg tanpa henti ... siang sebuk pi laut, mandi pool, jalan² mkn²..... tgh mlm  pun sama ulang alik toilet bergilir².... gile tul la .... mkn kenduri sampai cirit teruk ..... pas ni pk byk kali sblm nk pi kenduri lagi ...... dah la raya hari tu pun sama .... bontot br nk lega pedih ...kena lagi .....


kak asha sorry la tak sempat nk contek 
insyaallah akan selalu ke sana ...



Raya Korban 2010

Hari selasa ptg a day b4 raya ...
balik kg mentua ... 
gerak kul 5.30 dr sepang ....
cam biasa ... kg. belah panjang mmg besh meriah ...

jalan mmg jem gile ....
atas bukit putus lebih kurang 1 jam 

sampai rompin kul 11.30 pm 
6 jam dlm keta ...
fahim plak tak mo tido sbb ptg tu die dah tido lama....

dah sampai umah nenek ...kul 1.00 am baru budak kecik tuh tido ...
bertuah nye anak ... pas tu pg raya cam biasa ... ngamuk tk mo bgn ....
last² kalut ke Fahim abah miss solat raya .... 


pic raya korban



pic raya aidilfitri


cepat tul c kecik aku nih membesar dlm masa 2 bulan bj die dah senteng ...
tgn bj dah senteng ....
pakai bj raya aidilfitri je ..layan aku nk beli bj raya ... takat pakai sekali je....

ade xtvt korban ....
depan umah plak tuh ....


lembu yg telah dikorban... tersangat baik lembu ni...
patuh je ....


dlm kul 6.00pm gerak dari rompin ...
balik putrajaya ...
jalan jem jugak kat Kuala Pilah .... letih ....
even bkn aku bw keta ....
tp aku sakit perut amat ....dr kuala pilah plak tuh ...
nk cirit....gila
sbb tak mo benti nk cepat sampai umah ...aku diam tanpa bgtau panjang suh benti .....
sampai putrajaya jaya 11.00 pm  ....


kul 3.00 am sampai pagi bergilir ngan panjang masuk toilet ...
sakit perut ...
nih mesti kes rendang/sup tulang








Friday, November 19, 2010

XTVT minggu Raya Aidiladha

bosan gile dok umah seminggu tanpa wat pepe ...
Fahim plak kaki blasah ...
sakit tul badan kena blasah ngan Fahim...
ganas tul anak teruna aku yg sorg tuh ....
asek bertukar jd otomen je ....
tak pun jd polis ....
asek kena tembak je aku ni ...
tak dilayan die ngamuk ...
siap paksa aku 
"mama bom..bom"

seb baik raya ari tuh laki aku balik jugak kg...
hilang la sikit bosan nih ...
even balik ptg selasa...balik sini semula rabu ptg...
enjoy....

percutian hujung minggu ...mayb paka lagi...
asha sorry kak ...tak sempat nk hubungi kak ...
next pegi kite jumpa... insyaallah....


 


Monday, November 15, 2010

Start Cuti ::geram::

selamat hari raya aidiladha kpd semua ...

aku dah start bercuti
terpaksa bercuti sbb pengasuh aku dah start cuti raya ...
seminggu terpaksa bercuti sbb tak dak sape nk jaga fahim 
even aku tak balik raya pun...

sedey ...
Note : suka hati tul pengasuh fahim nk cuti raya lelama.... bayaran ttp penuh ...

Friday, November 12, 2010

Kaki Fahim Berdarah

kulit fahim mmg cukup sensitives
pantang kena geget nyamuk, semut ke 
mmg naik bintat yg besar ...klu lambat bubuh ubat. 
Fahim plak suka sgt menggaru ...
abis berkudis..klu tgk kaki fahim cam budak dok bendang bkn  budak dok bandar...
penuh ngan parut hitam²... semua sbb kes die suka garu...

so skrg nih nk elak die kena geget nyamuk lagi ...
aku sapu off lotion 
kurang la kena geget nyamuk ...aku tak kisah ke kudis/kaki berparut tuh ...
tp DENGGI !!

kejadian smlm 




sebenarnye kudis kena geget nyamuk + digaru tuh dah kering .. tak tinggal kuping dah pun...
die struggle kat parking keta kot smlm
 tak mo naik ke rumah sbb nk layan cite Mickey Mouse kat dlm keta ...
cam kat umah tak leh nk tgk ...
abah die dah angkut die secara paksa...
mayb bergesel ngan pouch bag ke ape ke ..
aku pun tatau...
dah sampai umah br prasan kaki die berdarah cam tuh ...
seb baik budak Fahim nih cool je ... tak de nk nangeh sakit/berlakon ...



Note : mama gak kena jd misi ....nasib baik first aid ade kat umah ....besar tanggungjawab ibu kan... slalu je jd bidan terjun dlm byk hal ...

Ketahui Hak Anda Bila Ditahan Polis

Topic ni agak panjang ... mmg panjang pun ...
kita sebagai org awam patut tahu ape hak kite apabila ditahan oleh pihak berkuasa : polis
sbb kebanyakkan dari kite mmg tak tahu ..
aku sendri pun tak tahu ...
lain la klu org berkenaan tu keja berkaitan undang² cam lawyer ke 

meh kite amik tau serba sikit hak² kita sebagai org awam apabila ditahan polis 

aku copy paste dari email sorg kawan 
kesahihan fakta tidak dapat ditentukan oleh aku 
untuk maklumat lanjut bleh la korg check ngan agensi undang² berkaitan 


RED BOOK (BAHASA MALAYSIA) Hak-hak anda bila Ditahan Polis Malaysia

1. APABILA DIBERHENTIKAN POLIS


1.1 Tidak Berpakaian Seragam, Minta Pengenalan Diri

Jika beliau tidak berpakaian seragam, minta beliau tunjukkan pengenalan diri. Katakan; “Sila tunjukkan Kad Kuasa Polis anda.”

1.2 Kad Kuasa Polis

Merah : Pegawai Polis yang digantung tugas. Beliau tiada kuasa untuk melakukan apa-apa terhadap anda. Anda boleh berlalu dari situ.

Lain-lain Warna :
  • Biru : Berpangkat Inspektor dan ke atas.
  • Kuning : Berpangkat lebih rendah daripada Inspektor.
  • Putih : Polis Simpanan

Ambil perhatian nama dan nombor Kad Kuasanya.

1.3 Berpakaian seragam

Ambil perhatian nama dan nombor ID pada pakaian seragamnya.

1.4 Kenderaan Peronda Polis

Ambil perhatian nombor pendaftaran kereta atau motosikal peronda berkenaan.


2. POLIS MENYOAL SIASAT ANDA SEMASA DIBERHENTIKAN

2.1 PengenaIan Diri

Hanya berikan nama, nombor kad pengenalan dan alamat anda.

2.2 Polis bertanyakan soalan-soalan lain

Tanya dengan sopan, "Adakah saya sedang ditangkap?"

2.3 Adakah anda sedang ditangkap

Anda sedang ditangkap jika Polis:

  • menjawab "ya"; tidak membenarkan anda berlalu/mahu membawa anda ke Balai Polis; atau
  • menggari anda.

Jika anda tidak ditangkap, anda boleh berlalu/menolak untuk mengikutnya ke Balai Polis atau ke mana sahaja, jika diminta.

2.4 Bilakah anda tidak boleh ditangkap

Polis tidak boleh menangkap anda semata-mata kerana anda berpotensi sebagai saksi dan mereka mahu mengambil pernyataan daripada anda (Pernyataan 112/Saksi).


3. SOAL SIASAT OLEH PIHAK POLIS TANPA TANGKAPAN
3.1 Pernyataan 112

Semasa pihak Polis sedang menjalankan siasatan berhubung sesuatu kes dan berpendapat anda mempunyai maklumat/pengetahuan tentang kes tersebut, pihak Polis boleh menyoal siasat anda dan
mencatat semua jawapan anda (Pernyataan 112).

3.2 Permintaan Rasmi / Tidak Rasmi

Kebiasaannya, Polis membuat permintaan tidak rasmi supaya anda memberikan Pernyataan 112. Jika tempat dan masa sesuai bagi anda,anda boleh bekerjasama. Jika tidak, beritahu Polis anda akan bekerjasama di tempat dan pada masa yang sesuai. Jika anda menolak untuk bekerjasama, Polis boleh mengeluarkan arahan rasmi secara bertulis, ditandatangani oleh seorang Pegawai Penyiasat (Pegawai Polis)mengkehendaki anda untuk bekerjasama. Jika anda tidak mematuhi Arahan Polis tersebut, anda tidak boleh ditangkap. Walau bagaimanapun, ia adalah satu kesalahan dan pihak Polis boleh memohon kepada Mahkamah untuk mengeluarkan satu waran terhada anda mendesak anda supaya bekerjasama.


3.3 Membuat Pernyataan 112

Semasa membuat Pernyataan 112, anda boleh menolak untuk menjawab mana-mana soalan/berdiam diri jika jawapannya mungkin mendedahkan anda kepada kesalahan jenayah.

  • Bawa bersama anda buku catatan atau kertas tulis (Nota Peribadi).
  • Catatkan dalam Nota Peribadi anda semua soalan yang ditanyakan.
  • Pastikan bahawa anda faham setiap soalan yang ditanyakan.
  • Ambil masa anda dan fikir dengan teliti sebelum menulis jawapan didalam Nota Peribadi anda.
  • Bacakan jawapan anda kepada Pegawai Polis yang menyoal anda.
  • Simpan Nota Peribadi anda sebagai rujukan di masa hadapan.
3.4 Menandatangani Pernyataan 112 anda

Sebelum menandatangani Pernyataan anda, baca dengan teliti semua soalan dan jawapan anda yang ditulis oleh Pegawai Polis yang berkenaan.

  • Bandingkan Pernyataan yang anda akan tandatangani dengan Nota Peribadi anda.
  • Anda berhak membuat pembetulan/pindaan ke atas Pernyataan tersebut sebelum ditandatangani.
  • Turunkan tandatangan betul-betul di bawah ayat terakhir pernyataan anda.

4. POLIS MENANGKAP ANDA


4.1 Tanya: "Mengapa saya ditangkap?"

Sesuatu tangkapan menjadi tidak sah jika anda tidak diberitahu alasan tangkapan.

4.2 Jangan melawan semasa ditangkap

Polis mempunyai hak untuk menggunakan kekerasan yang munasabah semasa menangkap anda jika anda melawan.

4.3 Tanya: "Balai Polis manakah saya akan dibawa?"

Pegawai Polis yang menjalankan tangkapan mestilah dengan segera membawa anda ke Balai Polis yang berdekatan dan bukan sebaliknya.

4.4 Apa yang perlu anda lakukan apabila ditangkap

Anda mempunyai hak untuk membuat satu panggilan telefon kepada:

  1. Keluarga atau rakan; dan/atau
  2. Seorang peguam.
Anda juga bolah menghubungi Pusat Bantuan Guaman (LAC).

Maklumkan kepada mereka:

  • yang anda telah ditangkap;
  • masa, tempat dan alasan ditangkap;
  • Balai Polis di mana anda dibawa.

4.5 Apa yang akan berlaku selepas ditangkap

Anda boleh ditahan sehingga 24 jam

  • Di Balai Polis, atau
  • Di dalam lokap untuk "membantu" penyiasatan Polis.


5. HAK ANDA SELEPAS DITANGKAP DAN SEMASA DALAM TAHANAN


5.1 Hak untuk berunding dengan seorang peguam

Sebaik sahaja anda meminta kehadiran seorang peguam, anda mempunyai hak untuk berunding dengan peguam berkenaan di Balai Polis. Pihak Polis mestilah memberikan kemudahan-kemudahan yang
munasabah dan masa yang munasabah untuk anda berjumpa dan berbincang dengan peguam berkenaan. Pihak Polis bagaimanapun boleh menafikan hak ini, jika kelengahan dalam menyoalsiasat anda boleh menyebabkan berlakunya jenayah lain atau menyebabkan bahaya kepada pihak lain.

5.2 Pakaian

Anda dibenarkan mempunyai satu set pakaian bersama anda semasa di dalam lokap.

5.3 Barangan peribadi

Pihak Polis mestilah merekodkan semua barangan peribadi anda dan meletakkannya dalam simpanan selamat. Barangan peribadi anda mesti dipulangkan kepada anda sebaik sahaja dibebaskan.

5.4 Kebajikan

Anda dibenarkan mandi dua kali sehari. Jika anda jatuh sakit, anda berhak mendapat rawatan perubatan dengan serta-merta. Anda sepatutnya diberikan makanan dan minuman yang wajar dan secukupnya semasa dalam tahanan.

5.5 Berapa lamakah pihak Polis boleh menahan anda

Pihak Polis hanya boleh menahan anda sehingga 24 jam untuk siasatan. Tugas Polis adalah untuk menyelesaikan penyiasatan dalam masa 24 jam dan melepaskan anda dengan segera. Jika pihak
Polis tidak dapat menyelesaikan penyiasatan dalam tempoh 24 jam,Polis mesti membawa anda ke hadapan seorang Majistret untuk mendapatkan perintah reman untuk memanjangkan tempoh penahanan anda melebihi 24 jam (Perintah Reman).


6. PERINTAH REMAN OLEH MAJISTRET SELEPAS 24 JAM


6.1 Siapakah Majistret

Majistret ialah seorang pegawai kehakiman yang mempunyai kuasa untuk membuat Perintah Reman bagi menahan anda lebih daripada 24 jam.

6.2 Tujuan Perintah Reman

Untuk memberi lebih masa kepada Polis untuk melengkapkan penyiasatan dan memutuskan sama ada terdapat bukti untuk mendakwa anda atas satu-satu kesalahan. Pihak Polis tidak boleh memohon Perintah Reman hanya untuk mengambil Pernyataan daripada anda.

6.3 Berapa lamakah Perintah Reman

Apabila pihak Polis membawa anda ke hadapan seorang Majistret untuk memohon Perintah Reman, pihak Polis perlu memberikan alasan kepada Majistret mengapa anda perlu ditahan melebihi 24 jam.
Tugas Majistret adalah untuk menimbangkan secara berhati-hati alasan-alasan yang diberikan oleh pihak Polis.

Majistret berkenaan mempunyai budi bicara:

  • untuk tidak membenarkan Perintah Reman dan seterusnya melepaskan anda; atau
  • membenarkan Perintah Reman untuk satu tempoh yang lebih pendek daripada yang dipohon oleh pihak Polis.
Seorang Majistret mempunyai kuasa untuk membenarkan Perintah Reman tidak melebihi 4 hari atau 7 hari bergantung kepada jenis kesalahan yang sedang disiasat.

Pihak Polis boleh memohon Perintah Reman kedua selepas tamatnya Perintah Reman pertama. Majistret boleh membenarkan Perintah Reman kedua untuk tempoh tidak melebihi 3 hari atau 7 hari
bergantung kepada jenis kesalahan yang sedang disiasat.

6.4 Apa yang perlu anda katakan ketika anda dibawa di hadapan seorang Majistret untuk proses reman

Maklumkan kepada Majistret:

  • anda mahu diwakili oleh seorang peguam dan anda mahu menghubungi peguam, pusat bantuan guaman dan keluarga anda;
  • jika anda mahukan rawatan perubatan kerana anda sakit atau telah dipukul;
  • jika pihak Polis telah mengugut atau memukul anda semasa dalam tahanan;
  • jika anda telah tidak diberikan makanan/minuman/pakaian atau perubatan yang wajar dan mencukupi semasa dalam tahanan;
  • sama ada pernah ditahan sebaik sebelum penahanan terkini anda;
  • sama ada pihak Polis telah menjalankan apa-apa penyiasatan semasa anda dalam tahanan

6.5 Mohon supaya Majistret memberikan Perintah Reman yang singkat

Sebelum Majistret berkenaan membuat Perintah Reman, mohon tempoh reman yang lebih singkat daripada yang dipohon oleh pihak Polis. Beri alasan (sebagai contohnya: "saya akan bekerjasama
dengan polis dalam siasatan mereka", "saya boleh dihubungi bila-bila masa dan tidak akan melarikan diri" dll).


7. PEMERIKSAAN BADAN TANPA TANGKAPAN


7.1 Bilakah ianya boleh dilakukan

Jika anda berada di satu-satu tempat (contohnya: disko/karaoke/pusat-pusat hiburan) di mana Polis menjalankan serbuan untuk mencari sesuatu (contohnya: dadah), pihak Polis boleh menahan dan
memeriksa anda jika mereka berpendapat anda mempunyai atau sedang menyembunyikan barang yang sedang dicari itu. Ini hanya boleh dilakukan dengan kehadiran seorang Pegawai Polis berpangkat Inspektor dan ke atas.

7.2 Apa yang perlu dilakukan

  • Jangan benarkan Pegawai Polis berkenaan memasukkan tangannya ke dalam pakaian anda atau kocek/saku anda.
  • Jika anda diminta untuk mengeluarkan barangan peribadi anda satu persatu, setiap kali sebut "dompet", "kunci", "Kad Pengenalan" dll.
  • Apabila kocek/saku/beg anda telah dikosongkan, terbalikkan kocek/saku/beg anda.

7.3 Hak-hak anda

  • Semua pemeriksaan badan mestilah dijalankan secara profesionaldan sopan.
  • Seorang wanita hanya boleh diperiksa badannya oleh seorang Pegawai Polis wanita.
Jika anda dipaksa/diugut untuk berbogel:
  • Bantah;
  • Ingat nama Pegawai Polis tersebut; dan
  • Buat laporan Polis selepas insiden tersebut.
8. PEMERIKSAAN BADAN SELEPAS TANGKAPAN BERLAKU


8.1 Bila Polis boleh berbuat demikian

  • Polis secara munasabah mengesyaki bahawa anda mempunyai bukti/keterangan berhubung kesalahan yang disyaki.
  • Anda ditangkap.
  • Pemeriksaan badan mestilah dijalankan di tempat tertutup. Anda mempunyai hak untuk diperiksa badan di tempat tertutup.

8.2 Jenis-jenis Pemeriksaan Badan

Undang-undang membenarkan Polis melakukan 4 jenis pemeriksaan badan:-

1. Pemeriksaan secara menepuk badan dari atas ke bawah -pemeriksaan pakaian luaran.

2. Pemeriksaan tanpa pakaian - untuk mencari bukti, objek, barang terlarang atau senjata. Hanya boleh dijalankan dengan kebenaran seorang pegawai berpangkat Inspektor dan ke atas.

3. Pemeriksaan sulit - selain daripada mencari di dalam mulut, hidung dan telinga. Hanya boleh dijalankan dengan kebenaran pegawai berpangkat Penolong Penguasa (ASP) dan ke atas.

4. Pemeriksaan dalaman - untuk menentukan kewujudan objek-objek dll. di dalam badan. Hanya boleh dijalankan dengan kebenaran Ketua Polis Daerah (OCPD). Hendaklah dijalankan oleh seorang Pegawai Perubatan atau Pegawai Perubatan Kerajaan.


8.3 Hak anda

  • Semua pemeriksaan badan mesti dijalankan secara profesional dan sopan.
  • Anda dinasihatkan supaya meminta ditemani oleh peguam andasemasa pemeriksaan dilakukan.
  • Seorang wanita hanya boleh diperiksa badannya oleh seorang Pegawai Polis wanita

9. SOAL-SIASAT OLEH POLIS SELEPAS DITANGKAP



9.1 Kenal pasti Pegawai Polis yang menyoal siasat anda

Ambil perhatian nama/pangkat Pegawai Polis yang menyoal siasat anda.

9.2 Hak anda untuk berdiam diri

Polis lazimnya akan beramah mesra terlebih dahulu (contohnya: bertanyakan tentang keluarga dan rakan-rakan anda dll.) Anda hanya perlu memberikan nama penuh, umur, alamat dan pekerjaan anda (Maklumat-Maklumat Peribadi).Selain Maklumat-Maklumat Peribadi,anda berhak memilih untuk berdiam diri. Anda harus bersopan. Anda tidak perlu takut untuk berdiam diri. Ini adalah hak anda.Jika anda
memilih untuk berdiam diri, katakan,

"Saya ingin menggunakan hak
saya untuk berdiam diri."

9.3 Pernyataan 112 anda semasa dalam penyiasatan

Pihak Polis akan bertanyakan soalan-soalan kepada anda dan kemudian mencatatkan semua jawapan anda. Polis tidak bolehmengugut atau memaksa anda untuk memberi Pernyataan. Jika anda diugut, dipukul atau dipaksa, buat satu laporan Polis terhadap Pegawai Polis berkenaan dengan segera. Ini adalah hak anda.


9.4 Pernyataan 112 tidak boleh digunakan sebagai keterangan/bukti

Secara amnya, apa jua Pernyataan yang anda buat kepada Polis semasa soal-siasat tidak boleh digunakan sebagai keterangan/bukti kecuali jika anda dituduh atas kesalahan-kesalahan di bawah, sebagai contoh, Akta Dadah Berbahaya, Akta Culik dan Akta Keselamatan Dalam Negeri. Walau bagaimanapun anda boleh menggunakan Pernyataan anda untuk menyokong pembelaan anda semasa perbicaraan.

PUSAT BANTUAN GUAMAN / LEGAL AID CENTRES (LAC)
• Kuala Lumpur : 03-2691 3005 / 03-2693 2072
• Selangor : 03-5510 7007 / 03-3281 2428
• Negeri Sembilan : 06-6013 844
• Melaka : 06-2845 519 / 06-2864 514
• Johor : 07-2235 698
• Perak : 05-2550 523
• Kedah & Perlis : 04-7333 467
• Kelantan : 04-7448 660
• Pahang : 09-5159 244 / 09-2969 410
• Pulau Pinang : 04-2617 451/ 04-3108 451