Thursday, December 30, 2010

Nasib Baik Tak de Org Perasan !!

sbb aku pun tak prasan.....
hahahahaha 
dari pagi dah naik feri ...sampai dah naik keta ...
dah lepas R&R Gurun 
dah makan²...

dah dekat ngan Taiping br aku perasan yang aku pakai bj terbalik ... hahahha 
cam ne le leh tak prasan aku pun tatau ...
selesa je ... tak rimas semacam .. bila dah kat Taiping dah dekat 4 jam perjalanan br rasa tak selesa....



tak prasan cam terbalik kan ...
siap ade lambang Body Glove lagi ..sedangkan lambang dok kat belakang sebenarnye....


ni bukti aku pakai bj terbalik ... 
amik kau ... tu la kalut sgt ...

dah tau feri kul 10.00 am 
bgn kul 7.00 lebih ..
mana nak mandi nk isi pakaian kotor dlm beg .. nk sedia susu anak ..
nk pakai bj anak ....nk wat itu ini 
last2 sarung baju terbalik ....

tp tak dak plak Good Luck cam org kate ...
menang loteri bagai ..hahaha


Note : pesanan utk disendiri ... jgn dok tangguh² keja ..cam ni la jd nye


Watak Upin Ipin dlm Family Fahim

Fahim pun peminat upin ipin cam Mika anak @e_da

setiap watak dlm cite upin ipin ade dlm ahli keluarga die ...
hahaha pepandai je die letak nama ...



Fizi = Fahim
Mei Mei = Mama
Ehsan = Abah
Opah = Nenek
Kak Ros = Ateh

slalu gaduh ngan abah die sbb ehsan gemuk ... 
yg hensem je die... abah kate mana aci....

seb baik mama Fahim bg Mei Mei 
comey jugak ....



Note : byk lagi kartun fav die ..yg die ade bg nama utk mama & family ...paling utama of coz la ultraman tuh....


Khairul Fahmi & Jejari Runcing

sweet je cite² awek nih 
aku suka baca ...
tak pasal sekali ngan awek die glemer ...
caya la ko Khairul Fahmi 
klu tak kerana ko ...dah lama bolos 
ko mmg cekap .... mmg berbakat utk jd Goal Keeper 
ko boleh gantikan Khairul Azman Mohamed the great goal keeper in Malaysia
penah dinobatkan  the best goalkeeper in Southeast Asia in 1995

sesape nk terjah tgk awek Khiarul Fahmi yg comey 
ngan baca kisah cinta diorg bleh Click Here

dik akak pinjam gambo ek ...

Elia & Fahmi aka en. apex





31 Disember 2010 CUTI UMUM

Terima Kasih Harimau Malaya kerana korg kami 1Malaysia 
dapat Cuti Umum 


Terima Kasih Dato' Seri PM kerana mengumum cuti umum sempena kemenangan Malaysia Terima Kasih


Tahniah kepada Pasukan Bola Sepak Malaysia sbb menang Aggregates 4-2
Piala AFF Suzuki 2010


Terima Kasih kpd K.Rajagopal kerana menjulang nama Malaysia di persada Asia
anda layak menerima Anugerah Dato'
(tp sapa aku nk ckp cam tu, hopefully ade yg sudi memberi kpd ko ek)

Walaupun corak permainan semalam agak kucar kacir ....
dgn Sabree Abu yg jd sasaran striker Indon ...
pertahanan yg lemah ... tp Khairul Fahmi menjalankan tugas sebagai penjaga Goal yg bagus sekali ...
Bagi aku pemain terbaik semalam adalah Fahmi bkn nye Safee Sali even die yg jaring goal ...

Tahniah Harimau Melaya 
Tahniah 

Wednesday, December 29, 2010

Hadiah dr Panjang

hadiah dr enPanjang
sempena ape aku tatau rasanye replace handbag aku aku dah lama tak bertukar tu kot ...
nk kata hadiah Anniversary die tak ckp pun ...
yg pasti aku belum dpt hadiah Anniversary lagi pun ...
klu terus tak dpt tuh consider hadiah anniversary la ek ...

beli kat Langkawi ..aku yg pilih...


29 Disember 2007 - Our Wedding Day

29 Disember 2007 
Majlis Perkahwinan aku ...
dan jugak hari aku bergelar isteri yg bebetul isteri ...hehehehe 


29 September 2008
Fahim selamat lahir ke dunia ...
adakah Fahim terbentuk pada 29 Disember 2007 ??
klu ye selamat ulang tahun (ape ek ) kepada Fahim ...
dah 3 tahun  dah kamu cayang ....



Note: slalu rasa klu boleh patah balik ke zaman lepas ..aku tak mo amik mak andam mak mentua aku tuh ..dah la mekap tak lawa ... byk songel plak .... ceh ...

Tuesday, December 28, 2010

3rd Wedding Anniversary en. Panjang & eima

Hari ni 28.12.2010 genap 3 tahun usia perkahwinan kami 

Alhamdulillah ...
kami berjaya harungi 3 tahun ni tanpa sebarang masalah & kami bertambah bahagia
Alhamdulillah kami dikurnia zuriat yg comey


dan aku berdoa dan berharap jodoh kami berkekalan
Bahagia ke anak cucu 
dimurahkan rezeki


Terima Kasih kpd en. Panjang yg bersabar dengan karenah + kemalasan tahap cipan aku ...


Ulang Tahun Perkahwinan kali kami  berada di Langkawi utk merasai kembali kenangan hari pertama bergelar isteri kepada en.Panjang ....


Kami ada kat  Langkawi pada 25-28 Disember 2010


Doakan kebahagian kami kekal abadi & dimurahkan rezeki 


hari ke2 pgg title isteri kpd en. Panjang



Monday, December 27, 2010

Makanan Asasi Fahim

dah jd cam makanan ruji die plak ...
kite org Malaysia/Melayu
makanan ruji kite NASI
tp Fahim Mee/Maggi

nasi tak brapa nk makan takat 2-3 suap je ...
kadang² je die nak makan byk
boleh kire dalam sebulan brape kali die makan nasi habis sepinggan + bertambah

dah tatau nk wat cam ne dah
Appeton Multivitamin dah bg ...mkn mmg lalu tp makanan berupa mee je

klu kat umah die tak brapa nk mkn...
klu kat kedai ...kedai mamak ....
laju je die makan ...habis sepinggan...selagi leh ngap die ngap ...
kadang tu full sampai nk muntah ....

ini la juadah diegemari die ...
hari² menu yg sama ...




Note: sebagai ibu mesti la kite risau corak pemakanan anak kite ..nk nutrien yg terbaik utk die ... tp klu die tak mo mkn tak leh nk wat pe gak ...

Fahim & kemalasan die tp nk main...

Fahim yang malas nk guna kaki nk kayuh bulldozer die ...
paksa abah tolak²
asek penat ngan sakit pinggang
abah dpt ideas ikat bulldozer ngan tali ...
tarik je ....

time ni ngeri ckit ..meluncur laju ... hahahha
menjerit aku



abah kena pegang bagi slow ckit


aksi menarik anak balik ke rumah ...





Friday, December 24, 2010

Rutin Bfast This Week


dah seminggu Fahim tak pegi umah umi aka pengasuh
sbb this week abah keja mlm 
so mmg rutin la abah akan hantar mama pi keja (mls nk bw keta)
so Fahim pun abah yg jaga 

pepagi mama wajib bfast ..so Fahim kena la tgal dlm keta ....


dah 5 hari cam ni keadaan fahim ...
tido dlm keta mak pak bfast ...


tp tingkap make sure kena bukak la ... kang lemas anak aku kat dlam tu ...


cari table kat depan ..bleh nampak keta senang nk berlari... kang tetiba awang nih bgn ...naya ...

minggu depan mesti nangis nk pi umah umi sbb dah lama tak pegi .... 





Thursday, December 23, 2010

Fahim Kemaruk nk Adek??

aku rasa Fahim dah kemaruk nk Baby@adek sgt dah ...
pantang nampak baby/gambar mesti die yg paling sebuk nk pi kiss 
nk hug .... 

sampaikan baby kat tiang ni pun die pi hug & kiss






Note : Tahun depan ye nak... insyaallah ade rezeki ... awak ade kawan baru ok ....

Wednesday, December 22, 2010

Fahim Fanatik Ultraman

Pengaruh TV betul budak kecik sorang 
byk betul aksi² die skrg ...
ni antara contoh/bukti yg die telah terpesong & terpengaruh 





mama beli coluring book + sticker untuk Fahim asah bakat bkn lekat kat badan ...


Note : macam² karenah bidak zaman skrg nih ... tu yg minat superman sampai terjun balkoni tuh ... seb baik umah tak dak balkoni + tak minat superman ....

Berita : Bayi koma dicampak bapa

KEJAM !!
tak de lagi org sekejam kau....
bengang tul bila aku baca news ni 
org lain pun penat jugak tak de pun nk wat cam tu kat anak ...
klu rasa tak leh nk sabar ...jgn sebuk nk branak ....


Ringkasan Berita :

MELAKA: Seorang bayi lelaki berusia sembilan bulan kini bertarung nyawa di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Kuala Lumpur (HKL) selepas koma dipercayai didera bapa kandungnya yang ‘naik angin’ kerana tidak tahan mangsa kerap menangis.
Dalam kejadian pada petang Ahad lalu, mangsa yang berasal dari Jasin dikejarkan ke Hospital Melaka (HM) untuk menjalani rawatan selepas tidak sedarkan diri akibat dibaling bapa kandungnya ke atas katil.


Menurut sumber, bapa mangsa berusia awal 30-an itu bertindak kejam selepas tidak tahan mendengar tangisan anak tunggalnya menyebabkannya bengkak di kepala.

Katanya, selepas mendapati mangsa tidak sedarkan diri, lelaki terbabit dan isterinya berusia awal 30-an panik lalu membawa anak mereka ke HM untuk pemeriksaan.


“Mangsa dirujuk ke HM pada hari sama dan selepas diperiksa doktor, bayi itu terpaksa menjalani imbasan CT Scan sebelum doktor mendapati mangsa mengalami pendarahan dalaman otak dan terpaksa dirujuk ke HKL bagi mendapatkan rawatan lanjut,” katanya memaklumkan bayi berkenaan masih kritikal.



Berita Lanjut Di Sini

Tuesday, December 21, 2010

Laluan Bas Penyebab Kesesakan Di Putrajaya ?

Bagi aku, jawapannya YA
dah 2 hari Pihak Berkuasa iaitu PJH & Polis Trafik 
buat percubaan untuk laluan bas ni 
dan 2 hari tu la jalan utama ke Kompleks² Kerajaan Presint 1 jem
klu jalan Presint 2 aku tatau la...

Sepanjang aku dok kat putrajaya selama 6 tahun nih ...
aku nampak beberapa ciri yang penyebab kesesakan lalu lintas di waktu kemuncak iaitu pagi hari bekerja :
  • Kemalangan  - semua org pakat slow keta nk tgk
  • Hujan - semua org behati² termasuk aku
  • Kereta Rosak - menghalang laluan
  • Hari Gaji - semua org berpusu pi punch awal pastu kuar balik pi bank
  • Penutupan Jalan utk sebarang Event cth: Larian Amal/basikal
  • Polis Trafik Jaga Jalan - bkn tak hargai niat baik diorg utk jaga jalan sebagai langkah mengelak kesesakkan tp semakin sesak ada la .... (aku akan  ungkaikan nape jem bila diorg jaga)
  • Kereta makin byk kat putrajaya
  • Yang terbaru of coz la Laluan Bas ni 
Hari ini berbanding semalam lebih clear jalan sbb sebab semalam percubaan laluan bas bermula dr jambatan P.8... mmg jem teruk dr flyover pertama p.9.
hari ni percubaan laluan bas bermula dr bus stand selepas Taman Botani.


Aku ingatkan bila pihak berkuasa buat percubaan untuk laluan bas nih ...hanya pemandu² je yang tidak puas hati TETAPI penggunan kenderaan awam BAS juga meluahkan rasa tidak puas diorg sebab :
  • Bas dipaksa untuk berhenti lebih jauh dr seperti biasa - slalu nye bas kan berhenti di hentian bas tp untuk 2 hari ni bas berhenti 200-300 m ke hadapan.
  • Jalan jadi lebih jem.  Sepatutnye diorg sampai kat putrajaya b4 7.30 am tp 2 hari nih diorg lambat, 7.40 am br sampai. 
Kenapa Jalan Jem Bila Laluan Bas dikuatkuasakan :
  • akan ada 1 laluan khas untuk bas 
- jalan akan semakin sempit.
- laluan bas menghalang kenderaan² lain untuk ke laluan kiri 
  (masuk ke kompleks kerajaan)
- Akan ade gangguan kenderaan dari susur kiri nk ke kompleks ◘ di sini punca jem

Selingan :
kenape jalan jem bila polis trafik jg jalan kat putrajaya
♣ jalan kat putrajaya byk trafik light bila polis dah stop kan jalan untuk memberi laluan ... dlm jangka masa 3-4 minit ... ia akan menyebabkan trafik light yg sebelum polis trafik jaga akan turut terganggu .. kan die dah set timer ...

kon² diletakkan di tepi jalan untuk laluan bas


Laluan Bas dlm percubaan


Jalan yg jem sbb laluan bas ni 
slalu dlm kul 7.30 am tak jem jalan ni 

susur kiri dr P.15 yg akan bertembung ngan laluan bas penyebab kesesakan

Bukan la niat aku ingin meng'condemn tindakan pihak berkuasa untuk menangani masalah kesesakan jalan raya di Putrajaya ni  tetapi  aku sebagai pengguna jalan raya perlu meluahkan rasa tidak puas hati klu perkara ini berterusan dijalankan.

mungkin pihak berkuasa mempertimbangkan untuk melakukan percubaan ini kerana ade komplen dari pengguna kenderaan awam yang tidak berpuas hati sbb diorg terpaksa menghadapi masalah kesesakan jalan raya & sampai lambat ke pejabat.  mungkin juga komplen seperti "kami lambat sbb bas tak leh nk benti kat bus stand sbb keta penuh kat laluan kiri ke susur kompleks kerajaan.

Aku sangat berharap agar perkara ini tidak diteruskan kerana ia akan menyebabkan kesesakan jalan raya semakin kronik di Putrajaya.

5 Tahun lepas  hanya 10 minit dari P.9
(kereta ngan interest mahai & pyh nk wat loan skrg senang khas utk org gomen)

Tahun ini
Time polis Jaga  40 minit dr P.9
Polis tak jaga 15 -20 minit

Laluan Bas 20-25 minit 

Note : ini cuma luahan aku sebagai pengguna jalan raya tegar ..... bila jalan jem aku punch lambat.... aku juga kena tindakan takan nk kuar awal pi anto anak kat pengasuh b4 7.00 am ???




Monday, December 20, 2010

Hari yg Kelam Kabut

dlm kul 9.30 am boss aku call suruh cari hadiah utk Boss Besar ...
die lupa nk pi beli ....
sbb Boss Besar dah panggil meeting tergempar last Friday ... 
semata² sbb diorg² nih lupa besday die ... 

majlis boss besar kul 11.30 am ...

kul 10.00 am td tergesa aku pi beli hadiah kat Alamanda 
dah la hari ni en. Panjang yg hantar aku ....
member aku pun sama .... sepupu die hantar ...
so terpaksa la kami pi berjalan kaki ...
penat tak kisah tp mata yg memandang la .... mesti org kutuk² kami kan ...hahaha

dah sampai opis aku lupa nk beli kad .... arrrrrgggghhhhh
seb baik la ade budak opis aku ni ...die ada simpan kad besday lebih ....
setelah puas aku telefon semua org..... issskkhhhh


nih la hadiahnye ....




pastu hotel utk 26-28 Dis 2010 nih ...my SIL tersalah booked plak.....
kurang 1 bilik .... our room.....
meragau nk cari hotel ....kan skool holiday + Xmas ......
semua penuh .... gile...gile.....

aku bz...bz....
tensen...tensen....
penat...penat....

Note: nampak je cam entry qku penuh emosi ...tp aku tgh cool.... itu emosi dalaman je tuh luaran still leh gelak ketawa lagi .... heheh 

Friday, December 17, 2010

Hari ni dlm Sejarah

Hari ni dlm Sejarah 
aku pakai tudung berawing ke opis ...
siap berbaju kurung ...
klu pakai tshirt ngan tudung owning br 2 kali rasa nye ...tu pun singgah antar mc @ time aku cuti terpaksa pegi opis ...

ramai yg tegur² cam la tak penah nampak aku sblm nih ceh ....

sbb musabab aku pakai pun ...sbb bj nih dah ber iron ....
Hari nih aku bgn lambat sbb smlm Fahim buat hal lagi ... ngigau + ajak kuar nk tgk TV lagi ....


abih owning aku nih ...kepot2 sbb aku pi iron die pagi td...ceh ..mana aku tau yg brand tudung ni tak leh nk iron ...ingat kan sama cam ekin punya ....




Note : pakai tudung pun nk bgtau org ... hahaha 

Thursday, December 16, 2010

Bilik Kerja Aku ::Office::

cam ni la slalu nye keadaan bilik aku ...
adakah aku malas ngemas 
jawapannya YA

tah bila la aku nk rajin tatau la ...
dah niat awai² tp tak kemas gak ...
layan je la ... klu mood sudah mari ....
kemas la bilik aku .....


tgh buka blog cik geli





mari la ...mari la ...mari la MOOD ...
ke mari kau ....


Note : seb baik boss tak dak ckp pepe ... janji bilik boss aku kemas sudah ....

Kerana Semi Final AFF Suzuki Cup 2010



1stly TAHNIAH UTK MALAYSIA kerana menang 2-0 semalam




budak kecik terpaksa berkorban sbb nk tgk Malaysia Vs Vietnam
kesian mmg kesian tp terpaksa beralah ..
TV kat umah ade 1 je ... Astro pun 1 je ....

Fahim asek request channel "atun"(cartoon)

so mlm tadi bukak kan DVD Doraemon/shaun the sheep 
nk bg die diam ....tp tak brape nk diam la 

abis bola ..abah ajak tido ..so mlm td dlm sejarah Fahim tak tgk kartun....kesian 

tgh mlm dah start ngigau dah ... 
kejap upin ipin....kejap dibo...
kejap mimi(timmy time) kejap men(ultraman)
bgn tgh mlm ajak kuar sbb nk tgk kartun.... Ya Allah...
kesian nye ..tp lagi kesian kat aku esok .....boo layan ..kena paksa tido balik ....

hari ni pi umah umi nanges sbb mama tak mo buka cite ultraman dlm keta ...
sedih smlm dibawa ke pagi ni ...


budak yg kena paksa rela .....




Note : penyokong Malaysia umpama org tak bertamadun semalam ... baling² botoi tgh padang...baling mercun .. buat malu bangsa je ...ceh !!

Wednesday, December 15, 2010

Cara Fahim Makan Jagung Cup



Budak kecik yg amat suka mkn jagung...
asal pegi pasar mlm ..
petronas 
mesti minta jagung ....




tp klu mkn jagung cam ni le 



die sedut air je ..hampas tu die luahkan ...
cam org tak dak gigi
mmg kena sediakan plastik la ...
klu tak mmg penuh 1 keta ...suka hati je 
dah puas ajar tp tak mkn saman ....

Klu korg ... ape korg buat ??


korg nk cuci tak mende² nih 
nk bersihkan sampai putih balik tak lantai tu ...
ke korg biarkan sampai antu penjilat darah dtg ...


ataupun korg tunggu semut dt beramai² berpesta 

klu aku ...........

klu aku akan cuci wlupun muntah berpuluh kali<------ kat sini


sila highlight utk baca jawapan aku 

Tuesday, December 14, 2010

Kereta Anda Kena TARIK, apa anda nk buat ??


time ni kereta ni tgh menjerit ... bunyi alarm ...
mesti owner die prasan  ... tgk dr atas rumah 

sekarang kat rumah tumpangan aku nih 
menjadi satu kemestian setiap minggu ade je kereta kena TARIK
minggu nih dah 2 kali 
semalam & hari ni, esok belum tau (ingat ahli nujum ke ape)


untuk mengelak kejadian ini berlaku :
  1.  sila bayar ansuran kereta anda secara tetap 
  2. sila bayar kenderaan anda secara potongan gaji melalui angkasa @ debit acc 
  3. jgn guna duit utk bayaran kereta untuk shopping
  4. kawal nafsu anda utk memiliki kenderaan mahai/import klu rasa tak mampu bayar
  5. jgn ade sifat ingin berlagak sbb pakai kenderaan import harga lebih dr 6 angka. last² sape yg malu kereta kena tarik 
  6. jgn ade rasa sayang duit waktu bw kuar nk bayar kat kaunter....sbb rasa sayang ni menyebabkan kite tak byr duit ansuran
  7. Jangan beli kereta.  Naik bas senang. Jalan pun tak jem.

Impact dari kejadian ini:
  • Malu
  • patah kaki(kereta tak dak nk pi keja nk naik ape?)
  • kena kuar duit yg banyak untuk pi amik balik kereta tu (3 bulan ansuran + upah tarik) elok² bayar tak brape nk byk ..kan dah kena kuar duit sekaligus belambak...mana nk cekau
  • Nama Blacklist kat bank (next time nk tukar kereta lagi mahai dah tak lepas, nk kena ade grantor bagai)
  • klu jadi pepe kecemasan ke hujan ke tak ke susah nk bawa anak bini


Kesimpulan :

elakkan kejadian ini berlaku kerana ia banyak kesan buruk dlm kehidupan......



Note: tak semestinye ape yg kite tgk itu yg berlaku ...mungkin disebaliknya ... kite nampak kereta kena tarik kite ingat org tu tak byr kereta sebenarnya kereta die kena curi secara tow in... masyarakat sekeliling plak wat bodo ..takde  inisiatif nk bertanya ...tak salah klu kite jd bz body kekadang.... pk pk kan lah !!


Panjang 1st Day Kembali Bertugas


my lovely en. Panjang dah berjaya tamatkan kursus die kat ILSAS dengan jayanya pada jumaat Lepas
so hari ni en. Panjang melapor diri balik kat PROTON HOLDING
setelah 6 bulan cuti tanpa gaji 

Selamat kembali Bekerja Yang .....
Selamat Maju Jaya


en. Panjang amat gelisah/nervous sbb hari ni ....
cam org baru 1st day nk pi keja ... 



Note : Bonus tu jgn lupa pi minta tau .... hehehe

Monday, December 13, 2010

Selepas kebakaran hutan, Israel dilanda ribut pula

Alhamdulillah ..
aku bersyukur kepada Mu Ya Allah 
kerana Kau telah tunjukkan bertapa Berkuasanya Kau Ya Allah
Aku berdoa kepada Mu agar Puak Yahudi yg dilaknat Mu terbuka hatinya untuk kembali ke jalan Mu 


Untuk Berita Lanjut Click Here

Cermin Depan Retak

sebenar mende ni jadi dah lama dah ...
last week 5.12.2010 lepas
tp aku dok kalut² terlupa 
retak nye cermin tu umpamanye retak nye 
perhubungan kekeluargaan time tu ...
tp skrg nih dah getting better ...
masalah yg diorg hadapi pun dah diorg dpt terima kenyataan
hopefully semakin baik la ...
aku pun dah tak mo amik² hati lagi ...
aku cuba utk fahami dan berada di dlm situasi diorg ...
mayb aku pun akan jd cam tu ... so aku maafkan diorg ...
dan hopefully diorg tak kan cr kesalahan aku lagi la ....
itu je yg aku mampu berharap ....

walau ape pun terjadi let bygone be bygone

ni le cermin depan keta aku yg retak seribu tuh ...
seb baik la kena kat bwh je ...
klu kena kat tgh ke ... mau kena tukar cermin baru wei....
dekat RM 1k jugak ...

sealed  ngan silicone gum ..
klu tak, retak die gerak ... abih crack 1 cermin ....