Tuesday, January 25, 2011

Kanak-kanak Mudah Terpengaruh ?

Fahim @ budak2 sebaya die mmg mudah terpengaruh dengan apa yg diorg lihat 
contoh dr rancangan tv kegemaran....

apa yg dilakukan org terdekat contoh ibu bapa ...
org sekeliling anak kita ...
klu kite byk menggunakan perkataan kasar seharian, menjerit, marah2, ganas dan tindakan negetif lain2
semua tu mendorong anak kite menjadi spt yg die lihat ...



sebagai contoh :
kita tgk ape yg fahim tiru dr kartun yg die tgk 



Shaun the Sheep:
Party Animals




dr kartun ni die byk wat aksi² die tgk ...
paling aku terkejut ialah aksi kissing 

waktu kejadian : around 8.30pm
Tempat Kejadian : dalam keta otw dr sepang

Time die tgk adegan tu ... terus dia pusing muka ke aku sambil wat mulut muncung ..kiss lips aku ... hahaha


Contoh Kedua :

Ultraman 


Keja Fahim ialah asek membelasah org(mama/abah)
blasah natang ni 


fyi raksasa ni dah bocor(mati) sbb hari2 kena blasah ... 
skrg nih dah beli baru tp dah tak dak raksasa kat Giant yg ade cuma Ultraman Punch Bag ...



Note : kena tapis rancangan utk anak² korg ... byk sgt unsur negetif....


24 comments:

MrS. F!zA said...

hehehe bahya tu tiru adegan kiss lips..ekekeke

Zur@ZaRi said...

nampak gaya nyer fahim ngn otromen tak dapat di pisahkan la eh...=))

Qaseh said...

setuju sgt...mmg diaorg cepat tiru sama ada aksi atau percakapan. sbb minda diaorg tengah membesar time ni.

ummiaqeef said...

pergh..kuar sungguh pengaruhnye..aqeef xde addicted lg cume dia suke tgk je citer² kartun tu..

.::Lynn::. said...

aku setuju dengan tajuk dan cerita2 ko

eima said...

fiza
aku terkejut ok ... siap tarik pala aku lagi tuh ... bahya sungguh la...
jgn bg die tgk cite omputeh yg ade adegan cium2 ..bahye

eima said...

zura
mmg dah tak leh pisah dah ..asek la nk tgk je cite tuh... bkn aku ajar ek ..nih kes mak sedara die la ngajar tgk...huhu

eima said...

ummiaqeef ..
aku aku dah addicted ngan kartun ..huhu
so skrg nih tgh train die baca buku plak ...dah ade perkembangan la ... dah tak brape nk tgk sgt dah kartun tp ultraman ttp la ..b4 tido harus ..

eima said...

lynn
o0o slama ni tak setuju ke ... hehe

aku kena menaip wat entry memalam buta kul 1 am br entry aku cam ni ..klu aku wat entry pg hari time keja cam yg sebelum2 nih .. harap maklum

Nia said...

betul tu..memang kita kena tapis skit ape yg bebudak ni tgk..takut dpt pengaruh tak baik kan.

LiErOSe~QiEmi said...

wooooo bahaye erkk.. aku tak tapis pun.. sume yg aku tengok, qimie tengok tp paling byk sport sbb papa dia hantu sports

Nini D.. said...

btol weh...karton sekarang melampau giler...
siap ada kiss-kiss.....

eima said...

Nia
tu la pasal ... aku kadang tu nampak klakar tp agak SG + Sx la

eima said...

Bunga
Tgk sport ok la ...
cam fahim mana mau tgk cite lain selain katun...
klu filem/drama yg ade lawan2 tu je la nk tgk...
cam merlin ke .. kan ade lawan2 ...

eima said...

NiniD
yg shaun d sheep tuh ..cite die klakar ...
sheep tu kiss farmer tu sbb diorg kantoi nyamar ..kunun nk kaver line la .. hahah
tp budak die tak paham maksd tersirat ...

MRS. K said...

mana entry hadiah nih? tadi ada?

.::Lynn::. said...

mana entry hadiah???? aku pun tercarik2...

E.d.Y said...

tu la..bahaya..dah la budak2 sekarang cepat tangkap...

eima said...

Mrs.K & Lynn
masih dlm pembikinan la ...tak siap lagi daa..tertekan publish

eima said...

EDY
tu la pasal...

mamalieyna said...

hoho..mmg kena tapis ni, dioarang mmg suka mencuba apa yg dilihat..aduhai..seb baik kiss mama dia, kalau kiss aweks.. =P

mamalieyna said...

oooh citer shaun the sheep mmg best la..kelakar..! best! kita pun layan..

eima said...

mamalieyna
tu la pasal ... mau nye die pi kiss dak kat umah umi tak kena naya ...hoho

besh kan cite tuh ...

Hafriz el-Muhammady said...

nostalgia..
kecik2 dlu pn..lbey kurg cmni jgk la kite..hehe