Monday, February 14, 2011

14 Februari @ 15 Februari

aku harap adek² kakak² abang²
jgn la dok sambut hari yg tak berfaedah nih 
menambah dosa je
bertambah la kes buang anak ... 


yang patut kite sambut adalah esok 
Maulidur Rasul 
Ulang Tahun Kelahiran Rasullullah kita
Nabi Muhammad sawMari bersama kita berselawat ke atas junjungan besar kitaserba sikit Info pasal Maulidur Rasul & bulan Rabiul Awal
  1. Nabi Muhammad saw dilahirkan pada 12 Rabiul Awal tahun gajah bersamaan 23 April 571M(dlm tv3 kate 20 april::tatau mana betul::)
  2. Perlantikan Nabi menjadi Rasul. Dibulan Rabiulawal inilah Nabi saw diangkat menjadi Rasul. Ketika ini Nabi saw berumur 40 tahun dan dakwah secara terangan di Makkah.
  3. Peperangan diantara Islam & Kafir berlaku  di bulan Rabiulawal ialah peperangan Safwan (Badar pertama), Bawat, Zi Amar (Ghatfan), Bani An-Nadhir, Daumatul Jandal dan peperangan Bani Lahyan
  4.  Rasulullah telah wafat pada hari Isnin 12 Rabiulawal 11H bersamaan 7 Jun 632M. Baginda wafat di rumah isterinya Aisyah ra dan dikebumikan di Madinah al-Munawwarah.
  5. Abu Bakar ra. menjadi khalifah Pada hari Rasulullah wafat.
  6. Pembukaan Iraq Tentera Islam yang dipimpin oleh Khalid Ibni Walid ra telah memasuki Iraq dan bermulalah pemerintahan Islam di bumi Iraq di zaman saidina Abu Bakar ra.
  7. Salahuddin al-Ayubi telah memimpin tentera Islam menewaskan tentera Salib.
  8. Kejatuhan Empayar kerajaan Islam Sepanyol Kubu terakhir tentera Islam di Andalusia telah ditumbangkan oleh tentera Sepanyol yang dipimpin oleh Ferdinando dan Isabella pada tahun 897H dan bermulanya kejatuhan Islam di Sepanyol.


2 comments:

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

Salam Maulidur Rasul gak..
yeyey... esok cuti.. hihihi
re: welkam dear.. tq oso sudi folo blog picisan kite..
ai folo u tooo... =)

eima said...

@♥Leily|Ummi Alya Husna♥

TQ dear ....