Thursday, February 24, 2011

Fahim yg dah Pandai Merepot/Mengadu

2 hari lepas hari selasa 22.2.2011
aku hantar Fahim ke umah umi
(skrg ni jarang hantar sebulan kadang tu tak sampai 10hari tp byran aku tak cutoff)
petang kul 5.30pm cam tu aku dah amik 
tu pun dah ngelak2 lalu jalan jauh takut bertembung ngan boss...huhu

even kuar dr opis kul 5.05pm cam tu ... 20 minit lebih gak nk sampai umah ..
pelik betul wlupun 5km je dr umah ....

cam biasa tekan dingdong bell umah umi 
aku dah dgr tapak kaki Fahim berlari ke pintu 

kuar je mamat kecik tuh 
die dok kat kerusi kat depan umah umi
terus ckp ngan aku sambil tunjuk tgn die 

Fahim : akit babab(sakit kena babab)
aku : sape babap ???

muka umi mmg berubah habis time ni 

aku tanya lagi "sape babab ckp kat mama!!"

Fahim diam je ... tp jari menuding ke dlm rumah ...bila aku tanya lagi sape ... dia diam je ...

aku tanya umi die fahim nakal ke ?? umi ckp tak .... bahave je ...
tak de pun pukul2 org ... aku ckp Fahim kan slalu bertukar jd ultraman takut la die ade blasah kengkawan cam die blasah aku ngan abah die ...

umi ckp tak de ... fahim tak sentuh pun kengkawan die ... die just main mainan die sesorg ...

otw ke lift pun aku tanya lagi fahim sape buat die ...
dia diam je ...dlm keta bertubi aku tanya lagi .. diam lagi ...

dah sampai umah aku mandikan die ...
aku tanya lagi ....
baru fahim berani ckp 
Aku: sape babap ayim ?? suka hati je nk babab anak mama ....
Fahim : AMIR(suara antara dgr tak dgr)
Aku : Sape !!
Fahim : AMIR lah !!
Aku : Fahim nangis tak ??
Fahim : dakk...
Aku : sakit tak ??
Fahim : akit (sambil tunjuk tgn die)

panas nye hati aku ... klu umi yg babap aku masih boleh terima...sbb mayb fahim nakal @ ade buat salah 
tp ini anak umi...
kejadah nk babap fahim 

disebabkan dah 2 hari aku tak anto Fahim pi umah umi ..abah tak keja ...
klu tak dah lama dah aku ckp kat umi jgn babab Fahim sebarangan 
sbb fahim skrg dah pandai merepot segala xtvt yg die buat ...

xceli aku hari2 tanya anak aku ape yg die buat kat umah umi ..ape yg die mkn ...sape kawan die...die main ape ...


Note : even Fahim nakal sekali pun cara mendidik anak kecil bkn menggunakan kekerasan .... 

30 comments:

MRS. K said...

kat taska anak aku, kalau lama tak hantar die kira bayaran hari.. satu hari RM20... so darab la berapa hari ko anta.. huhuhu..

Amy Syaquena said...

Aku yang dengar pun menyirap ha! ikut sesdap rasa je nak babap anak orang..

MrS. F!zA said...

huhu rumah org ke taska ke sama je..kes gigit, kena pukul, tari rmbut.. oh tidak!! kalo tahu anak ku kena gigi tmau aku bising2 kt taska..hehehe

ibu qaleesya said...

ish.. seram dengar camtu.. suak hati je nak marah2 pukol ank orang.. teruknya

:.nick.: said...

ngaaaa...pulakkk

eima said...

@MRS. K

klu RM 20 aku anto 15hari ...mahai la ... RM 300 ke ??
ke ade ade had sekurangnye ko hantar brape hari ek ...

eima said...

@Amy Syaquena

rasa panas hati la .. sbb mesti sakit ..klu tak takan fahim nk merepot gitu ... pastu tak brani ckp plak tuh

eima said...

@MrS. F!zA

mmg wajib kite bising ..pengasuh2 tu kena la tgk kan budak2 tu ..mmg keja diorgpun ...klu jd pepe yg lain teruk cam ne ... ade budak yg tolak anak kite sampai jatuh terhentak ke....huhu risau ....

eima said...

@ibu qaleesya

sedey kan bila anak balik ngadu kat kite yg die disakiti kan ....rasa cam nk nangis je ...

eima said...

@:.nick.:

aku tatau nk reply komen ko cam ne...huhu

LiErOSe~QiEmi said...

laaa kena babap?????? asam betul aaa.. orang ni jenis, kalau sekali dah naik tangan, akan naik, naik & naik lagi tangan.. better ko ckap kat pengasuh umi tu..

pengasuh kimi takat ni jaga dia je, pastu aku tengok dia sayang sgt dgn kimi & kimi pun tak kisah dgn kuarge baru dia tu.. ermnn

Nad @ MamaZakwan said...

ksiannye kat fahim...
tak baek la diorg buat gitu..
bukan apa, kalu mak sendrik pukul anak dgn kite dpt tau org lain pukul anak kite lain perasaan nya..
sedih ada, geram ada..lagi2 la kalu babap2 tanpa sebab..ksian kat fahim..takpe fahim kuat bagaikan otomen! :)

Ujang9897 said...

geramnya..

tak sabar nak buat anak..eh silap..nak dapat anak..=)

ummiaqeef said...

bagus gak kan kalau anak dah pandai ngadu, senang nak korek rahsia, hehe. haritu aqeef gaduh ngan budak yg makcik tu jg, kena gigit kat belakang badan ngan budak tu. makcik tu cpt2 citer kat aku mase amik tu. dia kate x sempat lerai budak tu dah gigit. berbekas gigi budak tu, terus ngadu ngan abah dia,hahaha..

rina a.k.a jaijina said...

samelah, time CNY kitaorg cuti seminggu..then next week cuti lagi 3-4 hari, haram dia nak cutoff yuran taska..

tp kan, macam taska anak aku, kalau cedera ke hape, mmg langsung tak bunyi mulut..tgok², dah belebam badan anak aku..

eT said...

tu la..bila anak dah pandai mereport kan...macam2 dia report nnti kan...
cam dania la...kadang2 tu dok report.."ibu..td kan..." pastu tergantung...nk report punye pasal sampai xtau nk report apa..huhu

Nad @ MamaZakwan said...

eima...!!!!!!!!
hang peknen ke?tadi tgk komen cam ye jek..btul ke?habaq mai sket!huhu!

Fida Ghazi said...

amir tu budak lagi ke dah besar?

kalo budak lagi takpe jugak.. kalo dah besar..kang silap2 kene karate kang suka2 pukul anak orang!

mamalieyna said...

ckp anak ni jujur kan..kita yg mendgr , mesti sentap jugak...klau btl fahim nakal n ptt kena babap, sure la umminye dh kasitau kan..ni nape nak sorok2 plak, alahai..tak tenang pulak jiwa ye..hope pasni tak berlaku lagi..hu~

Edy Zaidi said...

suka suki je nak pukul anak org...panas ni...

eima said...

@LiErOSe~QiEmi

tu la pasal ...
klu cam tu ok la ..tp ko pe hal pun kena rajin tanya gak ape die buat kat umah pengasuh ek ...

eima said...

@Nad @ MamaZakwan

kesian la .. sbb sampai hari nih die masih dok sebut pasal babap tu ..siap ngadu ngan nenek ngan atok ...ateh lagi

eima said...

@Ujang9897

ko kan dah tak lama nk kawen... galak tul la ... huhu
pepe pun jgn pandai wat anak tp tak pandai jg sudah la ... hahah

eima said...

@ummiaqeef

makcik tu bgtau tak pe la... ni bila aku tanay time aku amik fahim fahim terus ngadu tu .. die tanya sape babap .. bila aku dah tanya die betui ke AMIR babap die kate die ade plak kat ctu ... see nampak sgt kan

eima said...

@rina a.k.a jaijina

yeke bis tu ape rina wat ???
sampai lebam lagi dasat kesian nye kat diorg ...huhu

eima said...

@eT

fahim jrg merepot melainkan die sakit cam tu la ...
slalu kena tanya ..desak2 br nk bgtau .. cam kes ni la .. dah sampai kat umah br bgtau yg die kena babap ngan AMIR ..klu tak die diam je ...puas kite dok tanya

eima said...

@Nad @ MamaZakwan

tah la tak check pun lagi la ....
tp tak period la ...hehe

eima said...

@Fida Ghazi

sbb dah besar la aku marah sgt ...dah 18 tahun umur die ....
kot ye pun nk tegor ..nk larang .. nk tegah jgn la kuat2 di babab nye anak aku tuh .. kesian tau...

eima said...

@mamalieyna

tu la ... bkn aku tak penah tanya ... nakal ke tak ... ade pukul anak org tak ... ade rebut brg tak .. ade itu ..ade ini .. mecam aku tanya hari2 b4 amik die
tp jawapan semua ok .. baik je ..tgk tv bagai .. bila fahim merepot die kate ke fahim plak ...

eima said...

@Edy Zaidi

tu la pasal .. aku pun panas .. aku dah stop dah antar kat die ...