Friday, February 25, 2011

Rentetan Kes Fahim Pandai Merepot

since 22.2.2011(selasa)
Fahim dah tak mo pi umah umi 
byk je alasan die 
asek la dok menangis pepagi 
memandangkan abah ade bercuti 2 hari 
abah jaga die

today 25.2.2011(jumaat)
Fahim dari rumah dah menangis bila aku angkat die
"ayim nanak gi umah umi" "ayim nk dok umah"


even aku pujuk ckp aku keja pun tak jalan 


pujuk beli nasi lemak ngan donut pun tak jalan (tp diam la kejap)
(time ni jumpa ummiaqeef)

sampai kat umah umi die dah start melalak ...
kesian gile tgk die ...
hati ibu mana yg tak sedih kan (tgh cool lagi time ni)

aku ckp secara sopan santun lemah lembut 
"akak Fahim ckp die takut nk pegi umah umi"

then muka kakak tu terus berubah 

Aku: kak fahim ckp die kena babap ari tu ...die ckp abg amir....saya tak kisah klu akak nk babap fahim sbb nk menegur ke nk mengajar die ke ....janji jgn la babap sakit ..babap manja dah la ... fahim kan kecik lagi ....

tak sempat aku nk sambung ayat aku lagi 

umi: klu eima rasa cam tu elok cari pengasuh lain la .. tak pun bg kat nenek die jaga ke ...
Aku : kak nenek die klu dtg boleh la jaga, bkn nye slalu pun dtg ....

tak sempat aku nk sambung ...

umi: eima akak anggap budak2 ni semua sama je takdak beza pun ... semua sama...

umi: akak ade dok tercongok kat depan tu tgk time amir babap Fahim ...
umi: akak tak mo la buruk² kan anak org ...aku tak suka org ckp belakang
[ade ke aku ckp belakang aku tanya die sendri sopan santun lagi]

umi: kadang tu budak² ni berebut barang .. main kasar²... akak risau takut jatuh ke ape ...

Aku : kak kan saya slalu tanya Fahim cam ne kat umah akak ...die ok ke ... nakal tak ... pukul org ke ... semua sy tanya ... tp akak slalu kate Fahim ok je .. baik je ... nape skrg bila saya tego ..akak kate die nakal ... klu die nakal ckp ngan saya ... saya boleh pujuk2 die .. babap boleh tp babap manja la kak... die kan budak kecik ....

umi: eima kite nih jgn dgr sgt ckp budak...Fahim ni manja sgt ... kadang tu tak batuk pun die buat² batuk sampai teruk²... cam amir pukul tgn tu la ... ckit je balik ngadu ... akak ade time tu ....
[klu tak sakit takan la fahim trauma nk pegi umah umi]

aku : hari² sy tanya ..akak ckp die baik je ...

umi: akak rasa eima pk la suami isteri yang mana terbaik utk anak ... akak 



tak sempat abis ckp ade ibu lain antar anak ....

sambil tu aku usap pipi Fahim ... ckp kat die jgn nakal²...
nanti tghari mama amik ....

sampai skrg aku sedey gile....
sampai ati kakak tu ckp cam tu kat aku ...
pes alahnya klu die ngaku je kesalahan die ..
kesalahan anak die ...ckp sesuatu yg sedap aku dengar ...
pesalah nye die cakap minta maaf tak tersengaja terbabab kuat ...

aku rasa maybe kakak tu berangin sbb aku ckp pasal anak die ...
anak die kan 2 org je .. yg sorg tu je dok ngan die ...
yg sulung pegi sambung belajar 

cara percakapan kakak tu sgt mengguris hati aku ....

ckecik yg mencairkan hati aku ...demi mu Nak mama rela berpenat lelah & berhabis duit ringgit...
kite cari pengasuh lain ye ... klu tak dak kite dok nursery ye ...
klu tak dak jugak ... mama rela berpisah buat sementara utk menjamin keselamatan Fahim ye ...
dok ngan nenek (solution terakhir)

19 comments:

@e_da said...

eima.. cari pengasuh lain la.. kesian fahim.. dr cara kakal tu cakap takut dia berdendam lak ngan fahim.. bukan nak takutkan eima.. masa fahim duk umah dia kang dia buat layan tak layan je bila eima dah tegur tu.. cara dia ckp tu pun kita leh baca.. eima cari pengasuh lain cepat2.. risaunya la.. sedihkan bila pengasuh kata camtu.. budak bukan tau apa... tak berakal pun lg.. kencing berak dia pun tak tau lg.. apa laaa kakak tu

Amy Syaquena said...

eima better ko cari pengasuh lain je..geram lak aku.asal mok cik tue nak cakap kurang ajar lak..dari babap sikit2 nanti boleh jadi serius sebab dah terbiasa asyik nak babap orang je..amy doakan semoga awak dapat jalan penyelesaianya..

syawalsimpsons said...

sue x da pengalaman dlm hal camni..mmm...tapi sepupu asbeen sue penah di jaga maid..mula2 ok la...tp makcik asbeen ni pelik...bl bg kat maid bl nak g keje, x mo..nagis2..x phm gak..tp bl maid dah quit..br tau..jiran blakang umah bgtau kat makcik asbeen yang die slaloo nampak sepupu asbeen kn pukul n marah ngan maid 2...adoi..sue tengok..maid 2 ok..tp blkang x sangka...mmg la sayang anak manja anak..tp ada batas..x patut akak 2 ckp cam2..mmm...anak 2 x kan mengadu kalo x da pape kan..mmm...klo ngadu 2..mmg masalah 2...

nick said...

demm...kan ko cakap lek lok..pergh kakak tu tak ley trime la ko bagi tegoran...memang spesis tak ley tego tu..anak dier pulak tu kan...aku pom pk baik ko anta tempat lain weh...sebab ko dah tego gitu kan nanti dier wat bodo kat anak ko tau....cepat cari tempat lain....huhuhuh....aku tak penah anta kat umah org sebabnyer tu lah...tak ley nk cakap..tak ley nk tego....baik aku anta nursery....lagi pulak aku memang takut nk anta umah org since dah macam2 dah kuar kat paper tu...dah..cakap byk tak gune...ko tukau tempat lain...cian fahim...aku babp gak anak aku...tapi takper ar aku kan ibu

eima said...

@@e_da

mmg dah cari pengasuh lain ... hati aku tawar nk berbaik lagi ngan kakak tu ...
dah la kaki fahim penuh ngan parut sbb asek la kena geget semut la ..nyamuk la kat umah kakak tuh ....

eima said...

@Amy Syaquena

alhamdulillah dh dpt pengasuh lain ... 1 blok ngan umah aku.... TQ amy

eima said...

@syawalsimpsons

sebelum ni pun bila aku tanya fahim die ade ckp yg die kena babap tp tak penah ngadu ... kali ni die ngadu its mean sakit sgt la tuh kan .. kesian ... TQ sue

eima said...

@nick

TQ nick...
sbb dulu aku tak anto ke nursery sbb fahim kan ade lelah ... so akyu worried takut pengasuh kat nursery tak sempat nk tumpu perhatian lebih kat fahim sejak dah besar nih dah jarang sakit ... aku mmg terpk nk hantar tp tgu die dah besar ckit dlm 3 tahun gitu ...

ummiaqeef said...

ema,aku start mac ni antar aqeef kat taska p9 tu. sbb pengasuh dia nak pindah. kalau budak trauma mesti la ade sesuatu yg dia takut kan. sabar ye. mungkin ada hikmah jadi mcm ni. petanda jugak tu. kalau betul la pengasuh tu buat, baik ko cari lain je.

sian aku tgk fahim pg td, nangis lentok je kat ko.

LiErOSe~QiEmi said...

alamak, rentetan ke... eima, plz tukar pengasuh lain.. kecian fahim. Budak ni kalau dia takde masalah kat tempat tu dia takkan takut nak pergi lagi, macam Qimie siap seronok gi jumpa pengasuh dia, takde nanges2 pun.. btl cam komen @eda tu... aku pun risau kalau ape2 jadi kat fahim dia buat bodo sbb dendam..

sian fahim si comel ni... gerammm dgr jawapan akak tu weh, sungguh!!!

LiErOSe~QiEmi said...

owh, aku tak bace abis komen.. syukurr ko dah dapat pengasuh baru utk fahim, harap2 kali ni ok la pengasuh tu kan.. ermnn...

Edy Zaidi said...

cari je pengasuh lain...xleh bagi muka kat pengasuh macam tu..xleh terima teguran langsung...budak2 xmenipu, lebih baik percaya kat budak2 dari percaya kat pengasuh tu...

.::Lynn::. said...

adoi kakak pengasuh dah suruh cari lain harus carik lain...

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis said...

alahai siannya fahim, better carik lain la eima balqis dulu pun pernha hadik camni lagik teruk dari ni rasanya sampai pengasuh kutok2 balqis...memag kita panas hati sangat2 last carik yang baru then now dah ok dia suka je dok dengan pengasuh baru....memnag kengkadang tak leh dengar cakap budak2 tapi kalo dah sampai trauma tu ape kes plak kan...budak kalo dia suka dok rumah tu dia tak kan tak mau pi punyer, kao dia tak suka sure dia akan nagis...dari situ leh tau tol tak...nanti story lagik k ape solutionnya

eima said...

@ummiaqeef

kesian kan ..jenuh aku pujuk ...
nanti anak kite bleh kawan sesama kan ...
nanti petang aku petang aku pi register ...

eima said...

@LiErOSe~QiEmi

klu ko baca pun geram klu dgr lagi sakit hati kot ...
aku dpt pengasuh 1 block tp memandangkan tak mo dah jd cam kes pengasuh lama ...aku nk antar pegi nursery even aku rasa risiko penyakit berjangkit tinggi ...aku tawakal je

eima said...

@Edy Zaidi

edy klu ko nk tau sampai hari ni fahim masih dok sebut nama AMIR tu ...
kesian kat die la ...
mesti sakit kan ...

eima said...

@.::Lynn::.

pas je die ckp cam tu mmg cr terus ...
aku tak byr pun lagi yg last month aku hantar 6 hari je ...
klu ko nk tau sebulan tu aku tak penah hantar penuh aku hantar 10-14 je paling lama tp byr ttp penuh ....

eima said...

@♥ Anje a.k.a Mama_Balqis

aku pun slalu tanya Fahim kena babap tak ... die ckp kena ..kaki cam tu la ... tp aku tak kisah sbb bila ditanya br ckp ni tidak ..aku sampai je nk amik die terus die ngadu mesti teruk sgt sampai cam tu kan ...
tak pe insyaallah aku hantar ke nursery .. TQ anje & all