Thursday, June 23, 2011

Aku EL smlm Pantau Fahim

hari selasa mlm tu 
Fahim ngadu sakit bird² dia
aku ingat die main²
sbb tiap kali die ngadu mesti die berak ckit
pelik ....

aku tgk bird² menegang je 
ckp ngan abah suruh tgk kan 
aku mana la tau bab alat kelamin org laki cam ne kan 
abah kate ok ...mayb die nk kencing kot

bila aku suruh die kencing ... cam menitik 2-3 titik je
pastu dah jerit²

pastu bila tanya sakit lagi die ckp tak sakit dah 
tp aku cuma sapu minyak yuyi + urut² kat ari² die 
bg mkn ubat kembung kot² die kembung
ok la die tido cuma sblm tido marah sbb perut ngan kaki die panas
sbb minyak yuyi tu 

dalam kul 1 cam tu Fahim terjaga jerit sambil ckp perut die sakit 
aku ingat mmg sakit perut 
bila aku ajak pi toilet nk basuh bontot 
tgk tak dak pun poo poo die 

rupenye bird² die menegang lagi .. tak leh nk kencing
pelik betui ... tp abah ade la tarik² kulit luar bird² Fahim 

mlm tu aku bg Fahim tido tak pakai diapers  
aku letak die dlm buai
dah tido br aku angkat die letak kat tilam 
dlm kul 4 cam tu die kencing ...ok tak dak masalah
bgn basuh.. tukar suar ... pakai diapers...

aku siap el nk bw pi klinik klu jd lagi tak leh kencing 
ok je ... sehari suntuk takdak pepe

aku risau takut bird² dia buta je 
kena sunat awal 
tak pun kena jangkitan ke


klu jd lagi kena cepat² bw jumpa paed


Note : enPanjang kate sbb emosi pun bleh jd cam tu gak ... ada pepe masalah ke kat skool die ??

25 comments:

@e_da said...

eima baik bawak g jumpa paed... adik ida kena mcm tu mumr 3 tahun.. mmg kena sunat awal.. masa adik kena tu mak tau dah lambat dia nak kencing kuar darah.. rupanya bird dia dah tersumbat.. g spital mmg kena sunat terus..

harap2 fahim tak apa2.. tp ada baiknya eima bawa jumpa doc dulu...

eima said...

ok .. nanti ima bw ... sbb sblm ni tak penah jd ...
tp dulu pnah borak ngan paed kat kajang tu ... die kate klu buta mmg kena sunat tak leh wat pepe ... risau gak la

cikmOt said...

hurmm...bawa jumpa doc la jalan terbaik...kalu wat andaian sendiri susah...

syawalsimpsons said...

alamak..takut pulak aku...arap2 fahim ok...tetibe egat kat syawal lak...balik nak tgk gak la...mmmm...

Nini D.. said...

yup...doktor aku pon ckp mcm tu..better refer paed..

AnneRaini said...

halamak..risaulah pulak...memang kena jaga2 dgn budak lelaki ni...

ch@ said...

kena ambil pengajaran ni, cara2 mengendalikan baby boy. kau pun dah jadi nurse. hopefully fahim ok.

eima said...

@cikmOt

kak andai ttp kena buat ... sbb cikgu alin tak dak ... yg gemuk lain mcm la ... risau plak aku kak

eima said...

@syawalsimpsons

budak laki ni lain ckit kan...

eima said...

@Nini D..

dah doc ckp cam tu .. segera la ku bw nanti ...

eima said...

@AnneRaini

tu la budak laki slalu je ade masalah nih ....

eima said...

@ch@

sbb aku mmg anak nurse pun... sikit sebanyak mak aku dah turunkan ilmu ... sbb tu klu aku pi klinik ke spital ke ... misi/doc mesti tanya aku .. u ni SN ke ?? sbb nampak sgt aku tau pe prosedur diorg buat .. siap bleh bg suggestion kat misi yg dok memulas tgn anak aku nk amik drh ... mmg aku amarah ...

ummiaqeef said...

risau gak kalau dah camtu, kena la bawa g klinik tgk. takut jadi balik..

Bionic women said...

mungkin kena jangkitan paper tu, then tersumbat..huhuhu..baik jumpa doctor, dan komfomkan..huhuhu..

bagi anak minum air masak banyak2..

eima said...

@Bionic women

Fahim mmg kuat minum air masak ...
sehari 4 cawan 240 ml cam tu ...
mkn pun berulam air...huhu pastu kenyang ... mama paksa lagi die mkn ...

eima said...

@ummiaqeef

mmg akan bw... nk pegi paed wong kajang ... klinik check up fahim

Amy Syaquena said...

Beb ke tanda2 dia nak kena mempasang selalu kalau budak nak kena mempasang macam tue la...

LiErOSe~QiEmi said...

uih!! camtu pulak erk... ermnn risau gak c amtu, manja, gi la bawak jmpe doktor.... nnt result bagitau ek.. buat panduan kat ibu2 kurang pengalaman cam aku ni

Nens Collection said...

anak sy laki gak..kene jaga2 ni..
semoga cepat sembuh..

r|nA @ ja|j|na said...

kesian fahim..bawaklah pi kenek, kot² sakit dalam ke kan..ape pon, hope takde yg serius kat fahim eh..

eima said...

@Amy Syaquena

ye ke ...
bahya gak tu ... hernia tu klu tak leh nk kuar balik kena operate tuh

eima said...

@LiErOSe~QiEmi

ok dear...

eima said...

@Nens Collection

dah ok ..sekali tu je jd ... hopefully tak jadi dah ...

eima said...

@r|nA @ ja|j|na

die dah ok .. tp mmg nk bw pegi paed pun ...

MRS. K said...

sepupu hadif umur setaon dah kena sunat sebab lahir takde pucong.. kote die sejak lahir mmg dah rupa dah bersunat