Tuesday, July 5, 2011

Donut oh Donut !!

amarah aku belum reda lagi 
tambah² klu aku tgk balik gambo² ni 


semua aku dah ikut 1 per 1
tp tk jd 
sakit nye hati 
sbb rugi tepung aku 2 cawan ...seb baik 2 cawan


step 1:
campur mauripan, garam + tepung



step 2:
masuk majerin 



step 3:
gaul majerin + susu pekat manis 




step 4: 
uli tepung yang digaul ngan bahan² sampai tak melekat kat tgn
biarkan 40 minit



step 5 :
ptt nye buat bentuk, goreng, tabur gula & mkn 



ni tak masuk bakul sampah 
sbb doh aku tak naik²
gitu je size nye 



Resepi Kakak Opis aku :

2 cawan tepung gandum
2 sudu majerin
2 sudu mauripan
4 sudu susu pekat manis
2 sudu gula (dibancuh)
sedikit garam


wei nape ek tak jd ek ... korg ade ideas tak 
ke aku salah resepi ni 
ke sbb org guna besen aku periuk utk uli ade kaitan ke 
ke sbb tgn aku ni mmg bkn tgn wat kuih kot
ni 1st time aku buat tau .... sgt down 




Note : gagal sekali tak semestinya gagal selamanya ....



28 comments:

MRS. K said...

aku pon taktau sebab aku tak penah buat.. hahaha..

kalau guna mauripan, selalu aku buat cocoq kembung jek.. hehehe

cikmOt said...

belum pernah wat gak...tangan tak berseni nak wat kuih2 ni...

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

sy lom try lagi sis..

t nak trylaa..

.::Lynn::. said...

ko beli je donut dgn mak aku, gerenti sedap...

eh eima, mangga baru membesar...

Fida Ghazi said...

cuba lagi eima..cuba lagi..!!!
aku selalu cuba resepi.. kalo tak jadi..terus buang dalam tong sampah!

Bionic women said...

try guna resepi kita plak..hehe
selalunya kalau guna mauripan mesti naik, tapi kita bancuh mauripan tu, biarkan macam kembang skit baru uli ngan air mauripan tu...
biasanya biarkan 20 minit, then boleh goreng...
bleh amik resepi kat sini

http://dapurdinda.blogspot.com/2011/06/donut-pandan.html
(nak yg biasa, x payah letak warna ijau tu)

@e_da said...

takkan mauripn tu rosak kot.. kalau eima dah bulat2kan tunggu kejap baru naik kot.. tunggu lama tak?

MRS. K said...

entah2 ko tak tunggu benda tu kembang dulu kot! kekeek

cuba lagi wei

eima said...

@MRS. K

aku rehatkan doh selama 40 minit...gitu la size die ..tak berubah punnnn..pastu aku biarkan lagi sampai esok pg....gitu lagi size die

eima said...

@Fida Ghazi

tp kak ... rasa syg sbb membazir...

eima said...

@@e_da

40 minit eda... pastu semlman..gitu la size nye

eima said...

@Bionic women

tu yg pelik tuh ...nanti nk wat lagi tp nk bancuh plak mauripan tu ... tak mo main tabur ...

nk jd kan cite member org guna resepi kakak tu pun tak kembang gak doh die...salah sape ???

eima said...

@.::Lynn::.

ala nk blajar la dear...mana aci korg je terer aku pun nk terer gak ..klu asek beli bila nk pandai

eima said...

@nuyui a.k.a miss NUSHA

dulu akak pun gitu ... bila dah tua ckit ni ... tgk kengkawan terer ..akak jd jeles ...muahahaha

eima said...

@cikmOt

sama la tgn aku nih .. tp aku nk blajar la ...

ummiaqeef said...

aku baru cadang nak buat this weekend, haha.. aqeef suke makan donut.. aku x pernah buat gak. nanti kalau jadi aku buat entry ek...ekekeke

MRS. K said...

bape kali aku refresh belog ko ni. tgk betapa prihatinnya aku.. hahah

try resepi lain la wei.. belambak resepi donut kat tenet.. ko compare resepi kak opis ko ni.. hiks..

eima said...

@MRS. K

ko mmg perihatin ... hahaha
aku dah tanya + amik resepi kakak opis yg terkenal ngan buat kuih nih .. klu tak jd jugak mmg salah aku la ....

eima said...

@ummiaqeef

sila publish ...

AnneRaini said...

takpe takpe..cube lagi...

~aSHa~ said...

eheheh rasanye tangan kita ni sama la....tapi tak pernah buat donat...buat apam pulkadot....sob sob sob...tak naik2...cis tul

Edy Zaidi said...

xpe2...cuba lg...kalau jadi, buat lebih sikit...hehe

Epull said...

wah... ni sedap ni.... order boleh..?.. hehehe :)

.::Lynn::. said...

cuba ko try resepi mat gebu...

aku rasa mauripan tu kena campur air panas... tapi aku rasa jea.. selalu mak aku yg buat donut... hihihi

eima said...

@~aSHa~

tu la pasal ...
cam ne la diorg leh terer buat kuih ek ..huhuhu

eima said...

@Epull

jd pun idak ko nk order plak... giloss

eima said...

@Edy Zaidi

kena tgu bila mood nk mencuba dtg lagi la ... takut ...

eima said...

@.::Lynn::.

nanti aku pi cari kat mat gebu ... heheh tq