Tuesday, August 9, 2011

Bazaar Ramadhan bkn lagi dihatiku

alhamdulillah Ramadhan kali ni 
kami dah jarang pegi Bazaar Ramadhan 
masak ngan berbuka kat umah je 
kuih pun kadang tu aku buat sendri
ala kadar 

setiap hari 1 kuih aku akan cuba buat 
yg tak perlu masa yg byk cth :
Roti Jala 
Buah Melaka 
Keledek/Pisang Goreng
sardin roll
tak pun kuih Frozen

Makanan berat ckit :
Nasi Goreng
Mee Goreng
Kueh Toew Goreng
Bihun Goreng
Mee Sup
Bihun Sup 

**klu aku rajin lebih aku masak 2 mende skaligus tp kuantiti sikit²

seb baik la laki aku ni jenis tak mkn nasi lauk time berbuka klu tak mmg bersilat


Note :mmg rasa cam sronok plak memasak skrg nih .... semua resepi kuih yg simple aku nk try 

** gambo tak dak sbb aku masak kul 5.45pm siap masak dah berbuka...hehehe..

18 comments:

Huda said...

alhamdulillah. samala kita :) tp buka hubby jenis nk makan nasi n lauk..so mmg kene masak lauk je la..kuih2 ade gak ikut mood kadang2 jemput bawang je :)

syawalsimpsons said...

laki aku suke makan lauk2..kikiki...eima..ajar la aku kuih melaka tu...aku nk try...kawan ko ni kan sengal..kurang pandai

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

besh kan dok try resepi yg simple + mudah!! jimat ag.

Nini D.. said...

bagus..bagus.. :)

Fida Ghazi said...

dah lama patah hati dengan bazaar Ramadhan..
memang masak sendiri je kat rumah..cuma kuih tu beli kuih frozen.

seronok kan masak? rasa puas hati!! walaupun penat tapi bebaloi!

eima said...

@syawalsimpsons

aku buat utk 2 org makan tau

ni resepi aku :


1 Cawan Tepung Pulut
Sedikit tepung gandum
Pewarna Hijau/Daun Pandan
Gula Melaka
Kelapa Parut
Garam

Cara Penyediaan :

1. Gaulkan tepung pulut, tepung gandum dan garam
2. Masukkan air/air daun pandan. Adunkan hingga boleh digentel
3. Masukkan gula melaka yang dipotong dadu dalam doh
4. Masukkan dlm didihan air sehingga timbul
5. Gaulkan dengan kelapa parut

** kelapa parut digaul dengan sedikit garam

♥cikmOt♥ said...

alhamdulillah...satu perubahan ni..hehehe

MRS. K said...

syabas bete

eima said...

@Huda

haa good ideas nk wat jemput pepe ptg ni ... pisang ade lagi sikit kakt umah ...udang pun ade ...

eima said...

@nuyui a.k.a miss NUSHA

tu la pasal ... perut kenyang modal tak byk

eima said...

@♥cikmOt♥

tah la kak sejak aku ngandung ni ...asek la nk cuba memacam resepi ... rajin plak tu dok nyalin ... hahah

eima said...

@MRS. K

anak dlm perut aku nk bakal chef kot...hahhaha

eima said...

@Nini D..

nanti aku nk resepi kek batik ko ek .... hehe

eima said...

@Fida Ghazi

tp aku takut kes gas takdak ... huaaaaaa

ummiaqeef said...

aku mmg hari2 masak..nasi ngan lauk..laki aku beli kuih otw balik keje.. dah la sampai umah kul 6ptg kadang lmbt..terkocoh² bersilat kat dapur,hehe..

eima said...

@ummiaqeef

lewat nye ko sampai...
aku kul 4.45pm dah ade kat umah dah ...heheh seb baik panjang balik awal pickup anak dulu pastu pickup aku ...

mrs redzuan said...

masak simple2 asal mengenyangkan dan pantas dan menepati citarasa..=)

ch@ said...

ahahaha terbalik dgn aku. aku masak time sahur je. buka smua aku beli. lotih la, dah la tersekat ngn jammed, nak kena fikir menu masak lak, nak kena amek oni lagi. sng kata aku soh je laki aku pi bazar. janji makan.