Tuesday, August 23, 2011

Dah Raya ni .... Panas..Panas ...

Hari Raya dah hampir tiba
tinggal 6 hari je lagi
berhati² la korg kat jalan raya 
kereta/kenderaan ... nyawa...tubuh .... semua dlm keadaan panas
ape² je leh terjadi

klu keta/kenderaan dah belanggar... ade sebijik je plak
cam ne la korg nk balik kg ??
tiket bas ?? dah tak dak stok dah kot....

klu keta/kenderaan korg dah berlanggar
silap² tubuh ngan nyawa pun terjejas
klu tubuh dah parah ..luka sana sini
patah riuk ...sanggup ke korg tgk org beraya
korg dok melepek kat umah ??
klu nyawa yg melayang .. nk  buat cam ne dah sampal ajal kan 
tp korg pikir tak org tersayang korg ??
cam ne diorg nk raya ... perasaan diorg ....

Nasihat aku berhati² di Jalan Raya 
sama ada waktu pulang ke kampung untuk berhari raya
atau
perjalanan nk ke mana sahaja 
seminggu lagi wei nk raya ni ...

ketupat rendang lemang serunding
lontong kuih raya 
semua tgh tgu korg tak mo tulis atok nenek mak pak 

______________________________________________________

otw nk gi keja dah ade sorg mamat motor tergolek kena langgar ngan keta Viva Silver lepas dr bulatan bujur p.15/p.14 depan mata aku plak tu bulan posa ni dah 2 kali moto xcden depan mata aku
mana la org tak langgar klu semua hitam
bj hitam, suar hitam, kasut hitam, helmet hitam sekali ngan motor die hitam
dah la cuaca pagi ni hujan renyai²
gelap cam subuh lagi
kan dah jatuh ...
klu luka ringan² tak pe la 
klu dah patah riuk ... ko dok umah je la ...
pandang je org mkn lemang bagai
org pakai bj baru sunat
pegi solat hari raya 
jenguk sanak saudara 

kadang tu ...bukan aku nk komplen penunggang motorsikal ni
aku dulu pun penunggang skuter jugak
bw moto tu ingat org tak leh nk langgar diorg 
jalan tu buat cam jalan diorg je
dah la roadtax tak bayar 
diorg kecik je klu keta ke lori ke bas ke langgar diorg 
ape jd ngan diorg ni ?? 

mintak maaf ye penunggang motorsikal semua ye
terutamanya Yui hati² ye dik
aku bukan nk kondem tp nk nasihat
Hati² di Jalan Raya 
nk raya dah ni wei 



Note : mood mls keja dahhhhh

10 comments:

♥cikmOt♥ said...

sib baik bos banyak kete...pinjam kete dialah...hehehe

syawalsimpsons said...

ko balik langkawi tak tahun ni...ke ko balik umah laki ko...balik langkawi.,..aku nak order something boleh..kikikiki...mak aku lmbt la blk sana

@e_da said...

nak dekat2 raya mmg byk eksdiden kan.. hari ni dah start ops sikap.. berhati2 la memandu

PUANSTOBERI said...

yer. berhati hati di jalan raya sempena pulang ke kampung raya ini :)

ch@ said...

betul kata ko tu. kadang2 kita yg memandu kereta ni dah sehabis berhati-hati sehabis perlahan semata-mata nak bagi laluan kat dia, tapi dia mmg main aci redah je. laju semacam.

sama-samala kita beringat.

amiey lee said...

betul hati2 di jalan raya..jadi mcm aku..dua tahun lpas..masa balik raya eksiden..huhu

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

alahai sis..sis pon hati2 okies..

nk raya dh ni =)

jln raya dh mcm apa je skg ni..

Shinnaz Ahmad Rasid said...

kita pun malas dah nak keje. adoii! btw, kalau u pergi Meru..perghhh...mmg dah tak sayang nyawa dah penunggang motosikal. Majoriti tidak berhelmet dan melanggar traffic lite. penunggunga motosikal Meru is juara jalan! kena langgar baru tahu!

Fida Ghazi said...

dah macam Kempen Kesedaran Awam okeh!

ko pon hati2 tau..! aku sejak eksiden dasat2 itu hari memang pobia nak guna hiwey... tapi nak buat cane..kene lalu jugak!

aizamia3 said...

walau kita dah memang berhati-hati tapi sikap segelintir buat orang lain pulak yang menanggung padahnya..