Thursday, September 8, 2011

Acara Wajib Pagi 1 Syawal ::Marhaban::

dah jadi tradisi Kg. Air Tawar Endau Mersing Johor 
untuk marhaban rumah ke rumah
selepas solat Raya Aidilfitri

mmg meriah
sronok 
bila buat acara cam ni baru la sekampung kita berkunjungan
klu tak jiran² terdekat pun belum tentu kite pi kan

bila dah selesai marhaban 
tuan rumah akan jerit
"BERATUR"

time ni semua budak² akan beratur
tgu turn salam ngan amik duit raya
sronok!!
sbb tu aku suka beraya kat kg. enPanjang

tahun ni lambat ckit kami join sbb Fahim punya hal ::entry::

kami join pas melantak juadah hari raya dulu
dalam kul 10 br joint bila dgr marhaban dah nk dekat² rumah dah
Fahim pun sebuk nk raya... nk raya ...
boring dok umah mak dia dok melantak je keja

muka budak tak mo abah bw die pi amik duit raya
tah pe yg die malu ngan abah pun tatau 
mulut sebuk dok sebut ayim malu la ... 

tp klu ngan mama ok plak 
alasan Fahim klu tanya nape ngan mama tak malu
"ayim mey mama mey, abah tak mey"
 muahaha kesian ke mu abah 


abah dokong kejap sementara nk beratur salam kaut ni


budak keletihan ... terus lena
acara Marhaban ditangguh sekejap selepas zohor sambung

kami dah tak join dah yg lepas Zohor tu .. tak daya haaiihh panas 


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

setiap kali pi marhaban aku mesti dpt duit raya jugak
tahun lepas masih leh consider sbb tak dak perut
org ingat aku budak sekolah menengah muahahahaha


tahun nih ngan sarat, perut memboyot siap dokong anak lagi
ade lagi org hulur ke aku sampul raya 

"sekolah menengah ke" die hulur sampul lain
budak kecik dpt sampul warna lain
isi die berbeza ckit la
even RM2 mak bangga 

ade jugak 2-3 buah rumah yg hulur aku sampul raya
tp semua aku masuk dlm duit raya Fahim 

bangga tau even aku sarat tp muka ttp menten remaja 
muahahahaha

tahun lepas siap dpt goodies bag dlm tu ade sampul raya
remaja naarr ke muka aku ni ???



Note : aku pun sama sronok salam kaut sebenarnya

21 comments:

♥cikmOt♥ said...

kat penang jek ada acara marhaban lepas subuh...kat jengka nan ado...

MRS. K said...

ko tak balik langkawi ke wei

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

meriah tu..

bgus2..dpt duit tu,simpan utk fahim dan adiknya ea.. =)

ummiaqeef said...

aku pun xde sgt gambo raya.. hampeh!

syawalsimpsons said...

aku tak penah join pun marhaban ni...kikikikiki....larat lagi ko angkat ayim ni...terrer rrrr ko ni..kui...kui...

.::Lynn::. said...

wah... syoknya....

cheqna said...

wah beshnyer..

deelira@deeliraz said...

x pernah dgr lagi ada acara marhaban cam tu kat mana2.. ok jgk wat gitu kan :)

hyazz said...

wah bess nye.. budak2 mesti dapat duit raya banyak kan... semua rumah dapat kaut

eima said...

@♥cikmOt♥

besh kan marhaban ni wlupun penat ckit kan...

eima said...

@MRS. K

balik raya ke2 gerak....nanti cite aku up..kiki

eima said...

@nuyui a.k.a miss NUSHA

adek tahun depan la... tahun ni abg dulu dpt byk...

eima said...

@ummiaqeef

sama la kite ...candid ade le 1 2

eima said...

@syawalsimpsons

alhamdulillah mmg larat lagi la ...
lagi pun aku pregnant tak la tak larat ke hape ke ..ok je

eima said...

@.::Lynn::.

ape yg syok..batu pahat ade lagi kan marhaban kan...

eima said...

@deelira@deeliraz

area johor ..jawa je byk buat aku rasa.... klu area lain takbir mlm raya

eima said...

@hyazz

tak la byk maximum 1 rumah dlm RM 2-3 je ... tp sronok ngan meriah tu yg besh kak

amiey lee said...

wahh eima aku tak penah dgr mcm ni..besttt

selalu raya haji aja buat gini umah ke rumah takbir n marhaban

eima said...

@amiey lee

raya haji tak de plak diorg buat sbb sebuk nk lapah daging korban org kg...

mlm raya haji mkn sup tulang ..sedap tp tatau la aku leh tak join..dlm pantang time tu ..rs nye dlm 20 hari kot.....

Huda said...

klu kt johor mmg itula aktivitinye..meriah kan klu budak2 join :) kg abah huda kt mersing juga, kg.pengkalan batu :)

.::Lynn::. said...

kat batu pahat mmg ada marhaban.. tapi aku x join utk tahun ni.. huhuhu