Tuesday, September 20, 2011

Korg Percaya x ngan Cakap Budak Kecik??

smlm aku berborak ngan fahim sampai dekat pukul 11 pm lebih
mcm² kami borak kan 
tp aku la byk bertanya
nk korek rahsia dia ... nk tau pe dia tak puas hati ke 
ape dia buat kat skool ke 

tp byk berkisar kehidupan harian dan skool la
bila dah start bercerita tak mo tido plak Fahim aku ni
puas plak aku ckp suruh tido

smlm aku tanya dia pasal skool
tp hati aku agak sedey la bila dia cerita 
"cekgu ayas mls, mama ajin rajin suap ayim"
"kat skool ayim tak nyang kenyang, kat umah nyang"
"kat skool andi mandi air juk sejuk, kat umah besh air anas panas"
"kat skool akan makan acik nasi je, auk lauk dadak takde sup ade"
"ayim ade 2" sambil tepuk dada ckp cekgu panggey die adibfahim
"kawan ayim slalu babap adib ayim"
"cekgu rotan, abah rotan, kawan ayim babap, mama babap"
ini paling aku sedey sbb dia ckp kat skool kena marah kat umah pun sama jugak

"ade 4, cekgu, kawan ayim, abah, mama"<-- semua nk suka babap ngan marah dia

aku ckp kat dia mama ngan abah tak marah ngan babap klu Fahim tak nakal, mama marah sbb mama syg tak nak anak mama jd anak yg degil.
aku tanya dia lagi nape cekgu rotan? dia ckp sbb "degil sgt"
nangis tak aku tanya fahim cuma geleng

byk lagi yg die bgtau aku 
time ni aku terasa anak aku dah besar, dah tau ape yg berlaku disekeliling dia
crite pasal adek dia pun ada
pasal dia nk jg, main ngan adek dia

wlupun ade kawan² aku kate jgn percaya sgt ngan ckp anak kecil 
diorg gebang lebih je, aku ttp percaya ape Fahim ckp
sbb bila aku tanya balik ape yg berlaku dlm 1 hari waktu dia ngan aku 
semuanya betul tak de plak dia tambah²
bila pk logik takan la budak sekecil tu dah pandai nk menipu, time ni la diorg paling jujur
wlupun aku tak pegang ckp Fahim 100% tp aku percaya 75-80 % ada kebenarannya

tp kadang tu kita perlu jugak korek dr anak² kita, apa yg berlaku dlm kehidupan seharian dia waktu dia tak bersama kita

cth cam ayat fahim yg ade 4 org suka marah dia tu....
aku rasa sgt kesian, kat skool kena kat umah pun kena 
klu aku tak tanya aku pun tatau pe anak aku rasa 


smlm aku ckp ngan dia yg aku akan berubah dan tak marah² klu die pun sama




Note: klu dah besar nanti cam ne la aku nk korek rahsia sape plak awek die kan ....

20 comments:

~aSHa~ said...

nti k.sha share..peringkat umur mana kita perlu jadi kawan dgn dia, umur mana kita perlu didik, dan umur mana yg kita perlu bebaskan dia....

~aSHa~ said...

nti k.sha share..peringkat umur mana kita perlu jadi kawan dgn dia, umur mana kita perlu didik, dan umur mana yg kita perlu bebaskan dia....

syawalsimpsons said...

ala touchingnyer ape yg ayim cakap ni...aku pulak yg mengeluh...sebab aku pon akan alami sama macam ko jugakkan...mmm..tp pada pendapat aku, ape yg budak2 cakap ni selalunyer betoi...budak mana tau menipukan..sebab niat dorang 1 je...tuju kedepan...xda simpang siul ni...cian la kat ayim...xpe ayim aunty soya ada...aunty soya baik tau..kkikikikik...tu yg mama ayim mau kawan ngan aunty soya..kikikki

amiey lee said...

huhuhu tak sabr tgu sarah pandai ckp mcm fahim..skrg ni dh pandai cakap tapi tkdela pandai sgt

eima said...

@~aSHa~

kak nanti wat entry ye ...
panduan tu ... anak kan dah semakin membesar ilmu parenting kurang lagi ni

MRS. K said...

cikgu sayang fahim, tu pasal cikgu marah.. hahahah

LiErOSe~QiEmi said...

ermn... sian lak dengar cite anak ko camtu manje.. anak aku suka gebang.. payah nak caye cakap dia huhuhu...

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

cian dia..time kck ni knk2 jujur..

% jujur mmg tinggi..

xpe,t sis korek2 lagi ea..

ummiaqeef said...

aku kalau tanye aqeef makan ape kat skolah dia ckp, mamam acik (nasi) ngan cayur kerek (carrot)..hahaha.. hari2 ckp gitu..

Huda said...

sayu je bace entry ni..sian fahim..dia dh beso kan, dh faham sekeliling..

hyazz said...

alahai...sadis nye...sian fahim kena babab yer... kalau ikut tahap umur sekarang...apa yg dia cakap tu memang betul...kata orng tua... kalau nak tau apa2 tanyalah budak...dia takkan tipu punye...apa yg dia tahu itu lah yg dia akan cakap...so bab babab ni slow sikit la manje... sian dia...budak budak nakal tu biasa laa..

eima said...

@ummiaqeef

betul la tu lauk tak dak ...sup karet kot...

eima said...

@hyazz

aku tak babap die ganas² la kak ... takat babap manja bila tanya sakit tak ...die jawab tak ... cuma sore mama die je yg cam guruh kadang tu ... hehe

tp jrg sgt la fahim kena babap ngan aku ... cuma aku slalu ngajuk je ... wat tatau kat die ...abah die tak rotan tp slalu tunjuk rotan tp kadang tu terkena jugak sbb die tertendang perut mama die waktu bertukar jd otomen...

tp klu nk ikutkan fahim tak nakal .. die tak lasak ..dok diam je kat umah ..main games ..tak kuar dr rumah main jalan raya ...cuma tak dgr ckp je ..klu org kate jgn itu yg nk buat sambil buat muka nganjing....

eima said...

@LiErOSe~QiEmi

hebat qimie..nk jd kasanova la tu ... muka kan jambu habis tu

.:fyzz:. said...

iya ka...mmg la..kita kena slow talk ngan anak2 kita kan..zidah..cepat ar share info2 tuh..we want to know ..

Ya ALya said...

alahai....sedihnyer........

syariza09 said...

slalu gak sembang ngan ank, specially masa mandi, masa pakaikan baju & masa2 free la..bila kita sembang2 camtu, budak2 ni pon jawab w/pun ngan pelat2..itu yg best, sbb tau citer2 kt skull

@e_da said...

eima... sedihla part yg dia kata tak kenyang.. lauk takde.. nak nagis aku rasa... sedih anak kita diperlalukan camana la kat sekolah dia kan.. adoiii la.. ni buat aku nak pantau mika ni... tp dia tak pandai ckp lg... huhuhu

.::Lynn::. said...

aliya akan ulang apa cikgu cakap...

ch@ said...

alahai, sedih pula aku dengar cerita fahim ni, tapi eima aku percaya cakap anak sebaya dia. hundred percent bole dipercayai.