Wednesday, September 21, 2011

Menu-menu dan Makanan boleh dimakan Semasa Berpantang

Memandangkan aku masih tatau samade berpantang sendiri @ MIL aku jg
aku dah stndby dah senarai mknan² yg bleh dimkn oleh wanita berpantang

Sarapan/Minum Petang :
  1. Biskut 4 segi Hupseng
  2. Roti sandwich 
  3. Biskut lutut/balak
  4. Air milo/susu/kopi

Makan Tengahari/Malam:
  1. Nasi Putih
  2. Lauk :
  • Sup Ikan haruan/tenggiri/selar/kerisi
  • Ikan haruan/tenggiri/selar/kerisi Bakar
  • Ikan haruan/tenggiri/selar/kerisi Goreng Lada Hitam
  • Ikan haruan/tenggiri/selar/kerisi masak Singgang
  • Ikan haruan/tenggiri/selar/kerisi masak Stim
  • Ikan Bilis Goreng
  • Ikan Masin haruan/selar/kurau goreng
  • Sayur Sawi Masak Air
  • Ulam Pegaga Masak Lemak Putih
  • Ulam Pegaga
  • Lada Hitam Mesin - utk ditabur dlm nasi panas
  • Sup Ayam - lepas luka² dah sembuh dlm 20 hari ke atas

Oven pun dah beli utk menyenangkan aku bakar ikan klu berpantang sendiri
niat beli oven kecik tu hanya lah semata² nk bakar ikan je 
kek ke lasagna ke cookies ke tak dak dlm list...hehe

Seminggu sebelum due, aku akan siang semua ikan, sayur, bwg², halia bagai utk mudahkan aku nanti


Note: berdebar plak nk berpantang kali ni... risaukan Fahim je takut die nk manja² cam slalu.. mama tak sehat 

16 comments:

amiey lee said...

heee dulu mak aku masak ayam masak halia... heeee sedappp

pastu daging bakar masak halia huhu

Nad @ MamaZakwan said...

uisy, sgt tekad ni..
sume dh siap segala..
tkpela, prepare je kan..mane tau jadik pape
tq share mende ni..kite pun taktau nk pantang kt kg @ umah sini
hubby suh kat sini je..tp riso gak..zakwan camno lak nnt, huhu!

Shinnaz Ahmad Rasid said...

baguih lah u ni..persediaan awal gituuu!!! hehe :)

cheqna said...

bagus buat persiapan awal...=)

Masni Syafie said...

ehh...awak berpantang sendiri yer...
xboleh bayangkan...hehe

slmt berpantang nnti yer

ch@ said...

bagus, aku tumpang menu ko ni.
aku mcm biasa, mama aku jaga. papa aku tukang masaknya. hohooo. rasa tak sabar lak aku nak berpantang ni. haih! bila la ni.

ummiaqeef said...

wah, dah ade list makanan berpantang.. good! bole la prepare kan..

.::Lynn::. said...

aku anak pertama dan kedua pantang sendiri.. tapi bila time aliya, asyraf harus antar g taska.. almaklum la lepas bersalin xbuleh angkat berat².. tapi harus ambik asyraf cepat²..huhuhu

mamalieyna said...

akak dulu suka masak singgang je, ok la berkuah kan..^_^

waah plan awai2 gitu kan..bagus2x..eh eima mmg dh tak lama eh..hope semua berjln lancar~

maszmadi said...

sedapnyer ikam masak stim... aku nak tumpang makan la iema kalu ko buat.. boleh x... haha

Fida Ghazi said...

aku telan susu low fat dengan roti je eima.. makan lain tade... sembelitttt!!! ngeri!

LiErOSe~QiEmi said...

ko pantang sendiri ke manje??? aku balik kampung lepas bersalin nnt..

dalam list tu.. cuma 3 lauk je aku telan selama 60 hari pantang..
1. ikan bakar
2. sayur sawi / lobak putih air
3. lada itam

hadap sampai nak termuntah uhuhuhu eh tp tak pun.. sebab aku mmg suka menu tu hihihih

@e_da said...

bagus share menu eima ni... nanti pantang sendiri ek?

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

hehhe..bgus dah listkan..

::NureeN:: said...

menu kita berbeda.. nureen klau dlm pantang hanya mkn sunkist, air kopi & susu, nasi + ikan selar kuning bakar wit lada itam, roti & biskut jarang2 mkn.. tue la menu hari2 smpi abes pantang..
nureen yg mintak g2.. smpi mak nureen marah sbb nk cepat kurus hehehhe ;p

maizan syuhada said...

gud info yang berguna..boleh la aku ikot untuk masak tuk bini aku ni