Thursday, September 29, 2011

Saat Aku Lahirkan Muhamad Adib Fahim

Hari ini 3 tahun lepas 
aku berdebar² nk tgk rupa baby yg aku usung ke hulu hilir
selama 39 minggu

mengimbas kenangan aku: Fahim menjengah dunia 

29.09.2008 @ 29 Ramadhan 1429H

lepas sahur ..aku on projek kejap...pastu sambung tido..
kul 6 cam tu sakit perut .... pegi toilet tak dak pun isi perut kuar
sambung tido balik ....
pukul 9.30 am aku sakit lagi perut ... pegi toilet ade isi perut kuar 
tp dah turun tanda ...ade lendir darah...

time ni tuhan je tahu perasaan aku ...cuak 
lagi pun kami dah prepare dlm kul 10 am tu nk gerak balik kg ..nak raya 
wlupun mmg dah tau due aku 30.9.2008 adalah sehari seblm raya 
mlm sebelum kejadian ..aku ngan enPanjang bekerjasama cuci keta
kate nk balik raya kan kena la kasi keta cun kan kilat2 

bila dah ade lendir darah tu ..aku pun tatau nk wat pe 
mmg tak dak pengalaman pun ... wlupun misi slalu dok ckp klu ade tanda je terus pegi spital
ni tak ...aku pegi klinik dulu ....
lama jugak la kat klinik kesihatan tu sejam kot ... doc kat ctu check laluan dah 1cm
pastu kena bebel nape tak pegi spital terus...dah aku tak sakit wat pe pi spital kan 

dlm kul 11 am cam tu aku pi daftar kat labour room contraction every 15 minit
doc kat ctu check laluan masih 1cm
dgn konfiden die ckp 10-12 jam lagi aku bersalin la 
aku ye ke ...klu cam tu bleh la balik kg...bleh bersalin kat kg ...
kg enPanjang 3-4 jam sampai la 
bila aku ckp cam tu nk thn wad plak... 

nk tak nk aku balik rumah 
tawaf keliling rumah 
rebus akar kayu yg kakak opis bekalkan utk selusuh
dlm masa 2 jam kat rumah contraction dah semakin pantas 
setiap 5 minit cam tu...teringat doc kate klu dah 5 minit kena cepat pi spital
aku masih lagi kat rumah nk tawaf lagi 

dah pukul 1.30 pm cam tu 
aku dah tatahan ...pegi spital ..doc check laluan dah 4 cm
masuk labour room dlm masa setengah jam dah buka 6cm
dlm 2.15pm misi JM ROSLINA dah standby sambil bg aku tips meneran
enPanjang pun dah standby sebelah aku 
bila misi tu ckp dah 8 cm doc plak tgh dok vacuum baby kat sebelah 
tp kan aku ralat jugak klu tgu kejap je lagi mayb laluan dh buka 10cm tak perlu la nk gunting 
dah tak sempat nk tgu doc ... dengan bantuan enPanjang & JM Roslina
Muhamad Adib Fahim berjaya menjengah dunia pada jam 2.45pm

saat misi tu letak MAF atas dada aku 
Hanya Allah je tau prasaan sorg ibu 




tp aku sgt bersyukur dengan ade enPanjang bantu aku push²
pastu rasa sgt bersyukur tgk die mengalir air mata tgk pengorbanan aku kuarkan anak die

Terima kasih jugak utk JM Roslina sbb jalankan tugas sgt cemerlang +dtg melawat aku kat wad


Note : takut plak aku 2nd baby ni ..hopefully mudah seperti abg die & enPanjang ade utk bantu aku .... 

20 comments:

♥mama eza♥ said...

insyaallah moga seme dipermudahkan...

nuyui a.k.a miss YUI said...

terharu sy sis..

nak ngalir air mata..

indahnya saat itu kan..

Cute MuM said...

insyaallah akan selamat lahirkan second baby..
aku ingat lagi lepas bersalin dania rasa sakit sampai rasa dah tak nak bersalin..
tapi sekarang aku pulak rasa nak rasa lagi..hihi..

Ya ALya said...

pengalaman bersalin tu sgt indah lagi2 bila baby dah kuar......

Nini D.. said...

Selamat Hari Lahir Fahim..moga terus menjadi anak yg soleh,taat pada ibu bapa & menjadi insan yang berjaya.Amin

♥cikmOt♥ said...

cehh..sempat tu on pojek...heheh...

pepun moga hok ni pun senang cam abang dia jugak...amin...

MrS. F!zA said...

senangnya ko eima..aku pnya pengalaman salin dulu susah yg amat..sbb pegnen sng sgt kot..huhu

cheqna said...

insyaallah..moga allah permudahkan segalanya

eima said...

@♥cikmOt♥

kak tu harus tu kak .. kesian kat panjang 100 hari kak ...

lagi pun mungkin itu penyebab senang kot...yg kali ni pun nk amalkan

eima said...

@MrS. F!zA

tp masa Fahim pregnant senang ... branak pun senang .... fahim dulu aku langsung tak dak alahan...hopefully yg kali ni sama spt c abg.....

syawalsimpsons said...

MMM....bile baca ko punyer entry ni..teregat time aku mula2 sakit nak beranak..kakakk...siap belarik lagi..

Nad @ MamaZakwan said...

comey nye fahim masa dolu2...
sekrg pun comey gak, hehe...

moga sumenya berjalan lancar jugak kali ni, hehe

~aSHa~ said...

jadi tak sempat la ye balik kg...beraya di putrajaya la yer...

semoga yg kedua ni pun dipermudahkan segala urusan...

hyazz said...

saat saat paling terindah kan...bile si kecik dah kluar menjengah keluar...nikmat sangat

ummiaqeef said...

ish teringat mase lahirkan aqeef.. waktu fahim kuar nak same cam aqeef, kul 2.13pm 14 ramadhan, hehe..

maszmadi said...

semoga sumenyer selama yerk eima..

::NureeN:: said...

InsyaALLAH.. bykkan baca surah maryam..
nureen dlu sama naik jambatan pulau pinang nk balik alor star cntractn 10 mnt g2, sampai jek doc ckp seb baik x bersalin atas jambtan.. nureen sampai laboor room dh 5cm, dlm sejam lebih pastu nureen dh bersalinkan ellesya ;)

ch@ said...

sempoi la ko, aku rasa yg kedua pun pasti senang insyaALLAH, melihatkan kebusy an ko ke sana ke mari.

aku rasa lagi apa org kata, byk berjalan mudahkan bersalin tu btl la. hihiii.

take care eima, dan selamat berpantang mcm aku nnt. wish u luck dear.

eima said...

@ch@

aku pun rasa betul jugak ... sbb aku dulu dah 9 bulan tu mmg asek la berjln pi alamanda ....hari²

insyaallah ... mudahan doa ko utk aku termakbul.....gabra + takut ni...

eima said...

@::NureeN::

TQ nureen ....