Tuesday, October 25, 2011

Detik Kelahiran Nur Alisha Maisara

hari sabtu 8.10.2011 aku masih lagi aktif seperti biasa tiada tanda yang aku akan bersalin 
dan aku jugak tak jangka yang akan bersalin pada tgh mlm tersebut ...

siang nye aku masih buat kerja rumah seperti biasa
basuh kain baju, jemur, kemas rumah lite2, buat bfast
belah petang plak kuar jalan2 beli brg dapur pegi dinner kat sg. merab kemudian pegi alamanda beli ayam goreng upin ipin utk fahim 

waktu kat alamanda ni perut aku dah start sakit cam nk membuang isi perut 
dah pegi toilet .... tp sakit yg lite2 even aku tgk setiap 7-8 minit sekali 
aku tak jangka itu contraction sbb sakitnya sangat tak kuat cam nk "berak" je 
balik rumah dalam jam 9.30 mlm sakit tu setiap 6 minit

peliknye aku ttp tak jangka tu contraction
even sampai kul 12 am aku dok ulang alik pegi toilet 
sampai la 12.40 am tetiba ketuban aku meletup "pop"

baru aku tau rupenye sakit perut lite2 tu contraction
aku sempat lagi pegi dapur masak air selusuh 
kemas bilik berpantang 
naik turun tangga 4-5 kali 
kul 1.30 am baru daftar kat KPMC
15 minit lepas tu masuk labour room 
time tu jalan dah 6 cm 
aku masih sempat berborak ngan gelak2 ngan misi2 kat ctu
sampai diorg pelik tanya 
"aku betui ke akak ni dah pecah ketuban ni 
rileks je kitorg tgk..."

Dr. Jamil pakar sakit sakit puan yang aku booking sampai dlm kul 2 am
dgn muka org br bgn tido rambut serabai 
dia cek laluan pastu ckp kat aku

klu sakit teran je

pastu die hilangkan diri ...

pastu die dtg lagi "sakit teran je "

aku tgu enPanjang naik kat labour room 
br aku nk teran ..aku takut nk teran sendiri

bila enPanjang dah ade, Dr. tu pun dah ade 
dengan 2 kali push Nur Alisha Maisara selamat dilahirkan pada jam 2.21 am 

push pertama kuar kepala
push kedua kuar bahu


Alhamdulillah Allah swt masih beri aku yg sgt mudah untuk Fahim & juga Alisha 
aku harap anak2 aku seterusnye juga mudah seperti yg ber2 ini.


Pengalaman bersalin di private ngan kerajaan juga berbeza
di private kite tak dibantu ngan gas yang untuk tahan sakit semasa meneran dan dijahit
tp Dr. yang menyambut kelahirkan kite tu sgt terer 
sebab semua nya pantas 
hanya dlm 30 minit semuanya selesai dah boleh masuk bilik dan berehat 

tp serius mmg sakit time nk kuarkan uri tu ..pedihnye yg amat ...dulu waktu fahim tak rasa sbb dibantu oleh gas tahan sakit tuh ....



29 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

wah..mudah kan..

tahniah kak!!

AnneRaini said...

tahniah dpt baby girl.bestlah dah dpt sepasang

syawalsimpsons said...

mmg nikmat kan....bersalin...adoi...

mamalieyna said...

seronoknye dgr citer eima yg senang bersalin..hrp2 akak nnti camni gak..Amin.. ^_^

Alhamdulillah selamat semua~ selamt berpantang~

mamalieyna said...

seronoknye dgr citer eima yg senang bersalin..hrp2 akak nnti camni gak..Amin.. ^_^

Alhamdulillah selamat semua~ selamt berpantang~

Cute MuM said...

mudahnya..
semoga segalanya berjalan lancar..
:)

Nad @ MamaZakwan said...

bestnye...alhamdulillah
eima, baby nampak besar la even 2.7 kg
comey banget! putih plak tu!
fahim dulu gini gak ke?

IntaNBerliaN said...

mudahnya bersalin.. tahniah!! nama ank saya pun alisha jugak.. hihi

farasakura said...

congrats kak :)

amiey lee said...

comeyyyy sgt alisya....putih merah dia...sukaaaaaaaaa

Zana Adieyza said...

tahniah! baby sgt comel!

Si BuDaK KaChAk said...

alhamdulillah...semua selamat...dah sepasang dah...

tahniah kak...jge dri leklok...n jage bayi leklok...

=)

brutal tapi comel said...

harap2 klu aku bersalin nnt pon akan mudah jua ^_^ wah, aku bf pon takder lagi.. hak hak hak

@e_da said...

alolooo tomei2nya alisha... alhamdulillah semunya mudah yek eima..

deelira@deeliraz said...

mudahnya..10 org pon xpe manje hehe

brutal tapi comel said...

harap2 klu aku bersalin nnt pon akan mudah jua ^_^ wah, aku bf pon takder lagi.. hak hak hak

Zue AnnaLeeya said...

Alhamdulillah dah slmt semenya...
senang betul ko bersalin kan???
suke dgr...
hrp2 akak pon nanti senangla bersalin...

bb alisha seiras dgn abg fahim...

Qhaifa Nur said...

alhamdulillah semuanya dah selamat..
selamat menjadi seorang ibu...
bersalin pengalaman yang tidak dapat kita semua lupakan..

comey baby..

|| NaFiRaa || said...

alhamdulillah.. semua dipermudahkan..

maszmadi said...

alhamdulillah..... bestnyer dah sepasang dah ko eima kan.....

ummiaqeef said...

senangnye.. comei..dah sepasang dah anak ko..huhu..dulu aku mase 1st kena induce sbb overdue, teringin nak merasa normal tanpa dipaksa..

ch@ said...

hahaha TAHNIAH wei, mmg sng. best jerkan? rasa nk branak lagi je, kuiuikui. dh sepasang, nnt nk peknen lg bg tau eh, leh together2 again =)

selamat berpantang eima.

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

alhamdullillah..best dgr org mudah bersalin ni..syoknye dh dpt sepasang..

r'Da said...

kenangan paling maniss!!

♥mama eza♥ said...

senangnye kan proses bersalin ko..tahniah weh...

Amy Syaquena said...

beb tahniah comel anak kamu..wah bestnya dearrr ni yang bt aku lagi x sabar nie huhuhu...

~aSHa~ said...

mcm fahim...cute..

rasp said...

geram tengok pipi gebu alisha....
syukur semuanya dah selamat kan sis...

ketikketok said...

Jika anda telah disahkan oleh klinik mempunyai fibroid, cyst dan dinasihatkan membuat pembedahan..makanlah SALAMON selama 1-2 minggu. Selepas itu buatlah pemeriksaan semula di klinik.