Tuesday, October 4, 2011

Hikmah Sebalik Tak Leh Buka Blog Smlm

smlm aku ingat blogger ade prob
rupe² chrome yg buat hal entry ni
hari ni aku cam biasa buka blog guna chrome 
pastu die cam nk buah hal je
cepat² tukar guna mozilla
mls jd cam smlm ... buat aku hangin je

tp ade hikmah jugak smlm jd cam tu 
aku ade masa untuk survey 2-3 buah private hospital 
untuk pakej bersalin + tanya prosedur
almaklum la sblm ni aku kan checkup kat Klinik Kesihatan 
pastu niat mmg nk bersalin kat Hospital kerajaan
wlupun enPanjang mmg ade panel + cover utk maternity
 
tp aku kan jenis penakut nk bersalin kat private hospital sbb takut klu boleh bersalin normal pun takut diorg czer (teruk kan akunye pemikiran kan)
ye la mana aku tak pk cam tu ... czer kan diorg leh claim kaw² punya

tp memandangkan Hospital Putrajaya dengar cite nye slalu nye penuh 
then tolak patient ke Hospital Kajang @ Hospital lain yg kosong
tu yg buat aku worried dan terpaksa cari inisiatif lain

wlu cam ne sekali pun sentiasa doakan Hospital Putrajaya ade 1 katil kosong utk aku 

cam ne aku leh tergerak hati nk survey private hospital ni??
sbb wife budak opis aku terpaksa bersalin kat kg. die
sbb jalan buka 1 cm pegi hospital putrajaya 
diorg tak mo terima  then buat surat ke hospital lain 

takut plak klu terjadi kat aku 
sbb pengalaman melahirkan Fahim sgt mudah 
mana tau kali ni Allah swt masih lagi bg aku rezeki utk bersalin semudah tu 



Note : CM ko dah ready ke ??



26 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

ada hikmahnya..lau dak,taknak wat ea..hehe..

moga semunya slmt ea sis..

♥cikmOt♥ said...

aku tak mampu beranak kat private...so aku tak kesah la nak tolak ke sepital mana...janji selamat sudah....

kali ni nak dah sakit betul2 baru mau ke sepital...aku takmo kisah lama berulang...jalan tak buka, beria kena admit...last2 keluar..2 minggu kendian barulah tul2 nak beranak...false alarm katanya...

aku berserah jek...moga semenya selamat...

hyazz said...

ala manja...pergi la register kat situ dulu...sure dapat katil nye lah...dia takkan tolek nye kalau dah de senarai...kan

cheqna said...

moga segalanya dipermudahkan kak =)

halila Ibrahim said...

ooo .. cam ye hosptl Putrajaya .. ramai patient kot nk bersalin .. kalau kat sini .. hospital kerajaan ok ja.. x dak tolak2.. terima aja .. hehe ...

tp kalau dh suami ada claim.. baik beranak private .. cuma macam biasa la.. depa akan cari jalan nak cas lebih...tp kalau dh terbuka cm takkan depa nak operate...betul tak ..

eima said...

@hyazz

k.ya boleh ke daftar bkn ke kena walk in .. spital putrajaya mana layan utk booking bagai ni ... klu ade kosong br diorg terima ... klu dah buka 4cm ke terus naik ambulans pegi spital yg kosong .... huhuhu

eima said...

@♥cikmOt♥

spital serdang aku ok lagi tp klu kajang wat kau seram plak ...huhu tp aku mmg nk branak kat gomen tak mo private la kak ... takut la

eima said...

@cheqna

insyaallah cheqna

eima said...

@halila Ibrahim

takut jugak halila..mana la tau jln lmbt buka ke ...terus diorg decide nk czer ...

putrajya dgr cite dah jd semi private ?? makna nye die terima semua patient luar kawasan jugak ... that y yg penuh tu ....

Ya ALya said...

cam ya kt sini,hos lengang je,nk brsalin pun aman je.......mana2 brsalin pun janji di permudahkn n selmat k ema.......amin.....

maszmadi said...

org kt best kalu besalin kat sepital private kan coz layanan mabeles.. tp masz n hubby dua2 gov, so xdpt merasa lah kan kecuali ada duit byk2 lebih.. hehe

MrS. F!zA said...

aku pon takut nk salin kt private..mcm ko punya pemikiran gak kan sng2 je dia c-zer..haihh ngeri mak..

syawalsimpsons said...

sama ngan akak aku la dolu time nak beranak...putrajaya suruh balik baru buka 1cm..alih2 g 2, 3X pun suruh balik...alih2 esok amik ko kn czer...BB dah lemas..adohai...mmm...tp putrajay kan mmg famous ngan katil full..kawan aku bersalin pagi semalam pon kn tgu kat labor room sampai ke petang...

eT said...

tu la...rezeki jugak..ada org snng...ada org ssh...
byk2kan doa supaya semua dipermudahkan...aminnn

mamalieyna said...

eh kalau akak bleh claim, mau je bersalin private, bg depa kasi perhatian lebih sket..hee~ tp apakan daya, takbleh claim..hrp2 dpt bersalin dgn selamat di spital kerajaan, maybe ke serdang kot..mula plan nk ke putrajaya gak, cam tulah,,dgr org ckp,..selalu penuh..huu~

::NureeN:: said...

tp kan klau dlm menunggu masa skrg ni mau ke private terima kita nk bersalin kat sana walaupon kita x followup bln2.. sbb klau kat cini mmg x mau.. sbb tue nureen mmg tiap2 bln follow kat private masa preggy ellesya dlu.. 2 kali nureen bersalin doc yg sama, 1st yg gugur 2nd yg elly.. tp x tau plak klau private ni klau kita bleh normal diaorg nk wat czer.. sbb nureen masa 1st gugur nureen p kat sana siap x cucuk ubat lagi, tgu nureen bersalin normal sbb doc tue kata bb tue mmg akan kuaq ngan sndrinya x perlu teran.. Alhamdulillah mmg bb kuaq sndri. sbb murah cikit berbanding klau wat cara apa ntah org panggil yg gugur tue.. x ingat dah.. sbb 1st private nureen tanya utk gugur 1500 pastu nureen tanya doc yg nureen follow up baru 500.. awal yg 1500 tue sbb dkt umah png so nureen blk kg wat kat alor star.. doc yg sama nureen bersalinkan ellesya.. masa ellesya tgh kuaq ja ellesya dari perut nureen doc tue sambut sambil iqamat terus, pastu ellesya nangis & pas mandi2 & cuci2 baru asben iqamatkan ;)

InsyaALLAH eima, klau kita biasa ngan doc tue (kat private), dia akan ingat history kita masa nk bersalin dlu..

eima said...

dah tanya prosedur smlm ...
kena at least checkup ngan hospital pvt tu sekurang2 1-2 kali ... diorg nk tgk dulu masalah patient tu ...

so sempat lagi klu nk checkup ....

eima said...

@mamalieyna

cuma kelebihan pvt ni diorg nursery baby kite je ... yg lain rasa nye sama je ngan gomen ... tp rasa nk gomen gak la...huhu

eima said...

@eT

insyaallah kak

eima said...

@syawalsimpsons

seb baik tak dak pepe ... huhu

eima said...

@MrS. F!zA

tu la pasal ... aku rela tak guna panel tu ... biar pun org kate kat rugi ... janji aku rasa selamat

eima said...

@maszmadi

sebenarnya byk hospital yg buat pakej byran ansuran ... mmg tak rasa membebankan pun masz ... sbb byr ckit2 ...

syariza09 said...

harap2 kali ni pun dipermudahkan. Amin

~aSHa~ said...

akak bersalin di 3 buah negeri...putrajaya, tganu dan pahang...ehehehehe semuanye pelbagai ragam tersendiri....gomen jerk..
tapi kalo dpt claim private, rasa mmg nak pilih private...best skit

~aSHa~ said...

akak bersalin di 3 buah negeri...putrajaya, tganu dan pahang...ehehehehe semuanye pelbagai ragam tersendiri....gomen jerk..
tapi kalo dpt claim private, rasa mmg nak pilih private...best skit

Amy Syaquena said...

Ada hikmahnya tue beb , aku doakan semoga di permudahkan segala urusan.. amin