Wednesday, December 14, 2011

Struggles to train Alisha who refuse bottles

skrg ni aku tgh gigih dok train alisha isap susu botol
salah aku jugak sbb terlebih minggu nk ajar die minum susu botol

dlm usia 6 minggu aku dah start ajar alisha minum guna botol tp ebm
so now dia hanya akan minum ebm je guna botol 
susu formula die tak nak 
mayb sbb rasa susu formula tak sama ngan rasa susu mama die

aku start lambat ajar alisha guna botol sbb tak nak jadi cam pengalaman lampau 
Fahim refuses bf sbb ajar die botol
aku sgt2 kecewa time tu 
so utk alisha aku mula lambat 2 minggu dr fahim
tp alisha plak refuses botol 

aku google teknik2 utk train baby yg refuse botol
sikit sebanyak boleh jugak membantu

klu aku cekal nk bf alisha tanpa bermasam muka mungkin aku tak perlu segigih ni nk train si adek ni 
tp alisha masih boleh bf waktu room in' ngan aku
dekat taska je minum formula sbb abah risau takut taska tak leh handle ebm ngan baik 

wlu cam ne pun aku redha 



Note: ssh hati mama anak, bila pikir yang anak tak kenyang bila berjauhan ngan mama.... sedey betol....

10 comments:

♥mama eza♥ said...

ala beb, sian alisha...nape xbg ebm jek..anak aku dulu aku bekalkan ebm kat taska, alhamdulillah derang handle ngan baik..ko nk anto taska mane..

nuyui a.k.a miss YUI said...

ciannya alisha tu..

ch@ said...

nak ajar alisha guna botol eh eima, ko kena cari puting botol yg hampir2 dgn rasa breast. setakat ni, kawan-kawan aku cadangkan puting tomee atau mam's.

masa mengajar ni, ko mmg kena kaedah cuba jaya puting. tak kira apa jns brand pun. sampai dia mahu dan selesa.

Aie aku, dia belasah smua je. puting botol kakak dia paling dia suka sebab lubangnya besar. tak letih menyedut.

MRS. K said...

eh, pengasuh taska skang dah pandai la wei.. dorang pegi kursus semua.. bagi je la ebm ko

Nad @ MamaZakwan said...

btul, btul..
kuatkan semangat..
mesti bleh ebm punye..
ksian kt alisha, huhu!

*azni* said...

sian alisha..bertabah lah dah kuatkan semangat..bg la ebm kt alisha..kebanyakan nursery skg pndai handle ebm..insyaallah..

maszmadi said...

kena keras hati n cekal kalu nak train anak buat sesuatu.. kekadang kita yg nangis kan.. huhu

ummiaqeef said...

sayangnye xdpt bg ebm..aku nekad 2nd ni nak eksklusif bf, insyaAllah..

eima said...

AKU SKRG TGH WAT STOK ....

tp campur gak formula ....sbb dah terbeli formula ...lg pun abah tak support pun pyh gak ....

Cute Mum said...

dania minum susu formula lepas 2 minggu lahir lagi.. uyun belikan botol mam.. dania tak tolak.. tapi alhamdulillah, sampai sekarang dania still bf jugak walaupon dan campur susu formula..