Friday, April 29, 2011

Jersi Malaysia Utk Fahim


tadi pegi pusing² jualan area opis aku 
nampak plak bj nih 

material kain ok ...
tak panas
tak tebal
lembut
harga plak mmg murah RM12 je
aku rembat je la 

ari tu tanya kat pasar malam RM25 kain lebih kurang la 

nih pun ok la fahim tak dak lagi Jersi Malaysia ni
Jersi Pahang dah ade 
tak pe nanti mama beli yg kat booth depan stadium plak ek 
kain lebih ok la cam jersi pahang tu ye


Note : Hari ni Fahim cukup 2 Tahun 7 Bulan ....kejap je besar .....tinggi dah separuh bdn mama dah...huhu tak lama lagi mama jd org paling renek dlm rumah la...

Thursday, April 28, 2011

Keta Kami Kena Follow dgn makcik Syndrome Menopause

kejadian smlm buat aku teringat kejadian jumaat lepas balik dr pasar mlm putrajaya dlm kul 7.25 pm

minggu lepas pun ade jugak sesi gado
lepas je beli brg²
kami gerak balik 
kami parked keta kat kawasan parking sebelah bgnan usahawan tu 

kami masih dlm kaw.parking nk tgh nk kuar simpang 
ade sebijik keta avanza warna silver plate no. WMR 5448

menonong laju dipandu sorg makcik 
mmg hampir bertembung ngan keta aku yg dipandu oleh enPanjang
ckit lagi nk berlanggar .... seriau wei keta tak sampai setengah tahun lagi ...huhu

makcik tu turun tingkap 
"bodoh"

aku turun tingkap jerkah makcik tuh....
"bw keta sila buka lampu"
"yg bw laju² dlm kaw. parking, klu langgar org cam ne??"

enPanjang dok sebuk maki hamun kat dlm keta...

makcik tu jawab
"dah maghrib nk kejar pegi surau"
"nape ade yg tak puas hati ke, jom kite benti tepi"

aku: haisshh tadi kate nk pi surau ... ajak org benti plak ....

kitorg gerak sambil dok bebel sesama sendrik ...

kat trafik light ...makcik tu tak puas hati lagi lagak cam samseng jalanan ... tak padan ngan tua dah tu ...hahahaa

sound kitorg ..." ni ape tak puas hati ni, ko tgu jap aku nk call"

sambil tu die dok wat call sape aku tatau... 


aku kan kaki gado laki aku pun sama ..menjawab je keja aku
"tak mo aku tgu ko, aku nk balik semayang maghrib aarrr"

kitorg pun blah... pas lampu hijau ....
dah separuh jalan baru perasan makcik tu rupenye dok follow keta kitorg ...hahahha
time ni sgt besh ok ... 
cam biasa masuk simpang ke rumah aku (dekat bomba)
pastu kitorg terus masuk simpang ke rumah CikMot 
pastu masuk ke simpang klinik p.9 
masuk ke dlm klinik kuar ikut depan rumah CikMot 
terus masuk kaw. umah aku 
yeay berjaya lepas kan diri ...hahaha 

dah nama pun makcik mana nk sama terer ngan laki yg bw keta ...ye dak 
hahaha time ni kami gelak besar sbb makcik tu tak terkejar 

1st time aku jumpa ngan org gitu...
penah jugak bertekak ngan org lelaki kat jalan raya sbb hampir menyebabkan xcden
slalu setel kat situ ngan angkat tgn ..
tak dak plak sampai gitu ...
aku rasa dia dah dlm syndrome menopause la

tp kami jarang la gado² kat jalanan ni ... bahye ye dak ...
tetambah klu kap lam ya nga

makcik tu sanggup tak pegi surau semata² nk kejar kami....
dah la tua, perangai ...huiiisshh ngalah org muda ...
silap² klu kena heart attack sbb gagal kawal emosi guane 
sabo makcik ...wlu ape pun awak yg salah ...
dah tua² ni bw bersabo la ye ... ingat tuhan ...
awak sorg je ...kami berempat ngan Fahim ... mana tau kami ni niat jahat ..
pusing² sampai kawasan gelap .... pastu rompak, rogal, bunuh cam ne ...
seb baik la kami bkn org yg jahat²
klu tak, pe la nasib awak kan 


Note: pengajaran nye .. jgn gado² di jalanan... jgn mudah teremosi & jgn dok follow org ...bahye 

Wednesday, April 27, 2011

Tragedi Pejabat Pos ::geram::

aku baru je sampai opis ni 
aku kuar 11.45 am tadi 
pegi pejabat pos alamanda 
mak aih .. ramai nye org Q  30 org 

dah la tgu lama 
no. dah naik 
pegi kaunter 2 die suruh plak pegi kaunter 4
sbb kaunter tu tak handle wang pos 
sabo je la ...

bila aku dah beli wang pos ngan sampul xpress tu 
for sure aku kena tulis nama ngan alamatkan 

pen kat kaunter menulis tu rosak plak 
pastu ade sepasang kapel ni 
dok pegang pen tu tanpa tulis pepe pun 
kat borang ASB die 

aku pun tanya 
"dah sudah guna ke ??"

pastu pompuan tu bg pen tu kat aku tp tali pendek plak 
aku pun dok tarik²
die berubah pi sebelah laki die 
sambil mulut dok kate kat aku 
"org tak de otak gitu la "

aku pusing pandang die 

laki die : amboi garang nye

 aku pusing pandang plak muka laki die 

pastu aku dok dgr lagi diorg dok kate kat aku 
mintak pen kuang ajar la 
tak dak otak la

aku pusing pandang laki die sambil ckp :

Aku :ada ape² masalah ke ??
laki die : pesal ko nk kena tampar ke ??
aku : klu rasa nk tido lokap ...try la 
(sambil dok menulis kat sampul surat lg)

aku mmg prasan sepanjang aku dok menulis tu jantan tua tu dok pandang² aka usha aku 

bila aku pusing tanya " ni ape hal nih"
bini die kate ke aku lagi "org tak dak otak gini la"

aku mmg sound direct "ko jgn ckp sebarang ko ingat aku tak bleh nk sue ko ngan wat polis repot ??"

bila aku dah setel menulis ..aku nk sumbat surat tu dlm peti pos
ramai plak dok bertenggek kat depan luabng peti pos tu plak 

mmg aku amik masa dekat 2 minit nk tgu 

skali lagi aku prasan mamat tua tu dok usha aku lagi

Aku :ni pe hal pandang saya lagi ni ??
laki die : pe hal lak aku pandang ko ... aku pandang sana la ..ko ingat ko lawa sgt ...
aku : ni bkn masalah lawa ...klu ade pepe masalah ckp ...
bini die : dah la bang ... dah la bang ....
bini die : ko tu nk pen ckp cam bagus je .. tak reti mintak elok²...
aku : aku rasa aku dah elok dah ....takan aku nk merayu kat ko plak 
bini die : ckp la nk pinjam pen 
aku : pe hal plak aku nk pinjam .... harta ko ke ?? ni pen pej. pos !!

laki bini terdiam ...

aku : gile ... blah la korg ...

time aku kuar ..aku dok dgr lagi diorg dok maki hamun aku 
tp aku wat tatau sambil wat tgn sila blah kat dinding cermin pej. pos tu 

lantak korg la ... 
dah laki tua(aku bajet 50 tahun dah) ... bini muda (bajet 30 thn)
kawen laki org kot
pastu dok bergado nk kuarkan duit ASB 
tatau brape ribu nk kuar 
pastu lepaskan geram kat org tak bersalah cam aku 

dah la laki tu pakai bj punya la semat ... 
siap neck tie
(aku bajet berpangkat jugak la)

tp attitude
cam ne la anak² die klu gitu perangai die 
suka cari gado ngan org tak de pasal² hanya sbb org mintak pen



Note: klu dah tak de duit ... nk bergado laki bini pun... jgn dok babitkan manusia lain ....seb baik aku ngandung klu tak ..... 




Tuesday, April 26, 2011

Tak leh Komen Kat blog Mrs.Fiza

adakah disebabkan opis aku dah blocked ke 
fiza ade ubah setting ke sbb ape ke 
aku pun tatau 
tp aku target opis aku dah blocked la ...

huhu sedey dr minggu lepas aku tak leh nk komen
baca² ... blah 
nk tanya pun tak leh pasal entry Mrs.Fiza pun tak leh 

puas aku refresh + tunggu die loading sampai abis 
kot kuar natang kotak komen tu 

tp tiada 




Note : Fiza aku sentiasa catch up update terkini ko ....


Lunch aku hari ni

memandangkan aku masih mood merajuk (eh merajuk ke)
mood kecik hati kot
nk kate kecik hati pun bukan 

mood sesaja nk sesorg
pelik kan mood ibu² cam aku ...

lantak la .. layankan je 

kuar kul 1
pegi jualan kat blakang opis aku jap 
beli kek coklat fav fahim+abah

aku gerak ke alamanda usung plastik kek

kul 1.15 pm dah ade kat opis nk mkn 
Spicy Chicken McDuluxe

ramai org opis aku jumpa time nk balik sebuk dok tanya ...
aku kuar awal kah ??
(mentang² boss tak dak ingat aku kuar awal la ek..huhu)



Note : rajin plak aku dok wat entry hari ni ... sgt pelik ....

aku dpt Kad Kawen Ujang9897

(tak dpt kad ni dr ujang tp dr org lain ...hohoho)



sorry la ujang9897  wlupun aku dpt kad kawen ko 
aku tak leh nk p majlis hang 
sbb nye 
aku kena balik kg. tok belah laki aku wat kenduri jugak 
tak elok la aku sebagai menantu tak balik kan ...
insyaallah klu aku sampai awal dr kg. enPanjang aku kat Rompin nun 
pada hari isnin 2.5.2011 
aku singgah jugak rumah hang ek 
kaco mlm² indah ko ngan Yana 


Anyway kat sini aku nk ucapkan 

"Selamat Pengantin Baru"
Wishing u a lifetime of happiness



jgn lupa baca doa ni ye !!


Ya Allah, jauhkan syaitan daripada kami dan jauhkan syaitan daripada anak yang akan Engkau anugerahkan kepada kami.

Maka jika Allah SWT mentakdirkan untuk dua orang suami isteri itu memperolehi anak, maka anak itu tidak dapat dimudaratkan atau diganggu oleh syaitan.” Hadis ini diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim.



Note : ujang sila bodek & bg door gift kawen ko secara pos kepada aku ... klu tak aku repot segala kegiatan ko kat mak mentua ko .... hahahaha

Friday, April 22, 2011

Hormon Mengandung Menguasai Mental Sejahtera aku

gile dr pg mood tak berubah² kesian anak aku 

sejak 2 menjak ni 
aku nih sensetip benor 
tp aku je tak tayang kat org 
cover ...ttp utk sendri je...

hormon mengandung ni kot ..
dah kuasai mental aku
aku jarang amik port ngan perbuatan org
jarang la aku nk kecik² ati
amukan tu slalu la .. tu mmg aku tak leh nk ubah klu org cr pasal 
yg buat aku ssh la

hari nih 
kejap² nk ngalir air mata
puas aku dok kaver tak mo bg kuar
tah menda la mental aku nih 
sedangkan aku tak pk mende² pun

start minggu 
aku nk sendri² je
tak mo joint sesapa
kecuali budak yg bleh klik ngan aku je 
mls nk beralah selalu la 
penat 


Note : mood sedey sbb ade org mkn durian tayang² pulak.....

Mood Down kena Marah + Sakit hati

boring la today 
pepagi dah kena marah ngan panjang 
sbb smlm lupa ttp api telur rebus fahim 
periuk hangit 
aku ingat dah tutup rupenye aku slow api

pastu kakak opis ni 
kira geng lepak aku la 
ngajuk plak sbb 
aku ckp pengganti dia buat keja cepat key in surat
rajin hantar kat aku 2 -3 kali sehari 
kakak tu hantar kat aku 2 kali sehari je 

niat aku nk bg moral sapot kat budak yg ganti die
sbb dulu die org slalu dok cite2 mcm hal

tp niat aku disalaherti kunun aku perkecilkan die plak
aaahhh lantak la korg 
mls aku nk cara .... aku ckp cam tu pun nk kecik ati 



Note : mls nk baik sgt dah ngan org .... last² mkn diri 

Thursday, April 21, 2011

Fahim Tak Nangis Hantar Skool Today ♥☺

Alhamdulillah hari Fahim tak nangis pun waktu hantar pegi taska
even dah bg kat cikgu die

memula dulu
(hari ke2 - sebulan lebih)
nangis dr mlm hari ...setiap 2 jam die bgn nangis sampai pagi
siap mengigau "ayim nanak gi skool"

(yang ni buat aku hampir give up + fed up nk hantar fahim ke taska dah, hampir wat keputusan cari pengasuh)

lepas sebulan lebih :
nangis waktu dlm keta sampai dah hantar kat skool
melalak-lalak dlm skool 

2 minggu lepas :
menangis bila dah sampai skool, time mama nk dukung 
bg kat cekgu

today :
tak menangis ...sgt hepi mama tau ... siap sengih² depan taska 
sampai ckp " adib fahim ok la ari ni kak"


Harapan aku
moga² esok fahim tak nangis lagi...
dan rajin pegi skool ye 



Note: perkara yg gembirakan aku ...sbb dah tak perlu dgr bebelan abah lagi....

Aku Garang sbb Aku Ngandung??

ramai kate sejak aku ngandung ni aku bertambah² garang 
muka aku masam je 
tak semua org aku tego, tak semua org brani tego aku 
lagi 1 aku lantang bersuara klu ade pepe yg tak kena <--- yg ni dr dulu lagi la ...

cam ade 1 kes baru² ni
18 bulan gaji aku terlebih bayar utk elaun ITKA 
even hanya beza RM20
korg kira la 18 x RM20
pastu nk potong gaji org sekaligus plak tu 

aku tak kan marah klu cakap elok²
mintak maaf dulu ngan aku 
ngaku kesalahan
tak dak ckp kat aku cam ni " tak pe ima kan byk duit takat RM 360 tu pe la sgt kan"

aku korg tak leh nk salahkan sbb aku mana tau elaun baru utk kenaikan gred yg baru nih 
even aku slalu jugak buka slip gaji check

3 org PA yg kena kes ni 
dan aku org terakhir diorg bgtau selepas seminggu PA lg 2 tu tau 
semata² diorg takut nk ckp ngan aku 

bila aku dok pk  balik ...
aku tak dak la garang sgt 
cuma kadang tu aku lantang menegak kebenaran utk dr sendri 




Note : hari² aku garang tak caya tanya panjang ngan Fahim yg slalu jd mangsa aku ....hahaha tp fahim lagi garang dr aku ...

Wednesday, April 20, 2011

Durian Vs Mainan

petang semalam waktu  amik Fahim jumpa CikMot
pastu gegas terus pi pasar mlm 
kat pasar mlm jumpa ummiaqeef aka roxi kat gerai mainan 

abah beli kan fahim pistol buih lagi
tp yg kali ni tak yah celup²
Mood Fahim :Hepi + minta lg 1 mainan 
"Fire Truck pusing² nyanyi tu"

bila aku tanya kompom ke nk ...klu nak mama beli ....
Fahim diam je ... temenung....
aku tanya lagi .. nak tak ni ...
diam je 

rupa² fahim bkn temenung tp dok tgk gerai durian kat sebelah gerai mainan tu
"ayim nanak la menan.. ayim nk duyan"

tekejut aku die ckp cam tu ....
tp aku tak beli durian kat gerai yg fahim tgk tu tp beli kat gerai yg ade durian peket


Fahim dah jadi pengemar durian dah nih 
sanggup die lepaskan mainan demi durian 


Note : nikmati durian tu paling hebat ....


Tuesday, April 19, 2011

Rumor Blogspot akan delete blog ??

Blogspot akan delete blog yang tak guna gmail
aku kan guna yahoo harus la sedikit cuak 
(tp aku baca notis tu tak dak plak tulis nk delete yg tak guna gmail, cuma delete sape create acc tp tak log in since 2007 je)

memandangkan ramai yang dok sebarkan mende ni
aku salah sorg yg terpengaruh 
dan sorg yg sayangkan blog dan kengkawan blogger 

aku ngan kerja keras dok create author + dok copy blog aku follow 
seb baik la guna 2 browser 
tak dak la  aku pening 
tp lenguh tgn je la 

tak pe la wat backup 
utk tetiba aku limit nk bubuh gambo dah penuh ke 
bebetui die nk delete ke

untuk acc yahoo tu aku tak nk delete lagi 
tgu sampai 24.6.2011 br aku decide 
lama lagi tuh ... aku dah wat reminder kat pc aku 

info dr WhiteyMommy





Note : byk nye blog aku follow....bila la nk abis nih .....

Monday, April 18, 2011

sampai bila la mau lemau ni

hari ni masih lemau 
tak pe ..lemau-lemau pun ..aku nk wat cam tak lemau

almaklumlah cuti start dr jumaat 
jumaat tu aku cuti sbb budak kecik fahim tu semakin panjang akal 
die dah pandai wat² sakit tak mo pegi skool

sabo je la ...
layan 

sabtu ahad dok umah saje 
abah kena keja ngan ade games kat Shah Alam 
petang baru kuar bw fahim pi jalan2 sekitar putrajaya je 




Note : minta2 la enPanjang tak balik lmbt .. hari ni die yg anto kami ...hujan ...

Thursday, April 14, 2011

Hari Yang Memenatkan & Jumpa Blogger comey

hari yg memenatkan 
dari kul 7.30 sampai dekat 11.30 am baru setel kat klinik kesihatan td

dlm penat² pun ...
aku hepi jugak dpt sembang ngan sorg blogger nih 
die sgt cun la bila tenung bebetui 
kulit licin
ade tahi lalat pemanis

mood hari ni merundum lagi 
tag bila la...
bkn takat mood, ideas nk menaip pun dah lama hilang

ok la aku nk lelapkan mata dpn pc ni jap 
ikutkan hati nk je cuti tp cuti dah tgal 18 hari je 
jauh lagi nk tgu sampai bulan 10 ni 


Note : boss tatau lagi.... die asek tanya u sakit pe... u dah ok ke ....huhu biar la masa yg memberi jawapan kat die no ...

Wednesday, April 13, 2011

Sustagen Wat Promosi Lagi

aku suka tiap kali Sustagen wat promosi 
mesti harga murah pastu dpt free gift besh
Harga RM 48.99

yang slalu rasanya RM 57 + kot

berbaloi rasa nye


ade 6 kaler tumbler ni


isnin tu rembat 2 kotak 
dpt 2 kaler 
nanti nk beli lagi 
dah byk free gift sustagen kat umah ni ...
silap² leh wat GA nk let go

klu sempat nk  beli lagi bleh buat koleksi 
hopefully prosmosi biar sampai dekat2 gaji ye 
stok susu dah ade 5 peket kat umah ni 



Note : Fahim org paling hepi bila dpt mende cam ni .... 

Tuesday, April 12, 2011

Akhirnya Dpt Jugak Aku Mkn Durian

jumaat minggu lepas 
pasar mlm putrajaya 
Panjang belikan durian even 2 biji 
sbb nampak cam isi tak besh 
janji bleh rasa dah la 

sedap sgt ...
Fahim paling xcited ...
sebuk dok ckp nk mkn limau 
huhu semua buah die panggey limau
puas dah aku ajar 
tak pe la ..lama² pandai la tu 

tp smlm pun beli durian kat C4 Alamanda
mmg sedap ... biji kecik ..manis ...lemak ... sgt sedap 



pic blur sbb aku pun dah kalut nk jamah gak 
fahim dah 3 ulas tau time nih .... huhu






Note: tringin nk mkn durian kurau ngan musang king ....

Monday, April 11, 2011

Weekend yg emosi

hari sabtu lepas pegi Stadium KL
tgk game Liga Super 
Pahang vs KL
tp seri 0-0

hari sabtu minggu lepas pun sama 
pegi Stadium Shah Alam 
tgk Pahang vs Selangor
kalah 2-0
siap dpt surat saman parking lagi 

ape la Pahang nih 
permainan semakin mencorot 
aku pun dah rasa boring nk pi tgk 

bab saman tu aku mmg tak puas hati 
selama 7 tahun aku dok sini 
dan dah 7 aku dok pi stadium shah alam 
tiap kali ade games tak penah kena saman 
tp kali ni kena ...mmg aku hangin 

di dalam perkarangan stadium 
tak de sign board dilarang parking
mmg aku tak parking dlm kotak
tp nape polis tu saman time semua org dah masuk stadium
nape tak saman time org sebuk nk parking 
nampak sgt nk cari duit disitu 
bkn aku tak nampak 3 biji 750 ngan polis trafik nye sekali tgh tgu kat bulatan dlm perkarangan stadium tu 
aku ingat escott sesape 
rupenye nk tgu tepi tu 
nk menyaman bila org dah masuk stadium... cerdik ...sgt cerdik 
klu betui menjalankan tanggungjawab nape tak di tego keta² yg sedang parking
nape mesti tgu org dah masuk stadium br nk wat keja 

aku dah call IPD Shah Alam 
org jawab tepon tu suruh aku wat appointment ngan Ketua Polis Daerah
ape peratus aku akan menang ...
0%

aku sebagai penjawat awam dan org awam 
sangat kecewa ngan perkara ini 
sgt kecewa 
nk je aku ngadu kat Aduan Rakyat !! 



Note: bila teringat surat saman tu aku jd sgt emosi .....




Fahim yg semakin susut 
org sebuk bawa bendera pahang die cam biasa Malaysia dia la 

Friday, April 8, 2011

Nak Cari pengasuh Baru Fahim

aku ingat nk cari pengasuh baru utk Fahim 
aku dah tak leh nk tahan ngan bersabar 
hari² kul 2 pagi dah die start merengek tak mo pegi skool 
sampai menangis tgh mlm ... bila di tepuk² tido sekejap kul 4 die buat hal lagi 
menangis dlm keta... menangis time nk hantar tak yah cakap la 

bkn baru seminggu ... tp dah sebulan lebih 
tak de perubahan 
tu satu tempoh yang lama 
takan la anak aku ni tak leh nk sesuai diri lagi 

dah mcm cara aku buat 
adr pujuk... saiko... upah... kejut awal pagi .. bg mandi...
semua dah buat 
tatau pe lagi aku nk buat 
risau plak nape Fahim jd cam tu 
dulu waktu umah pengasuh nangis time nk hantar je ...
ni dr tgh mlm dh start dah ...
tak ke gile mak pak die 

aku ingat nk cari pengasuh dulu ..
try hantar dlm seminggu 
klu fahim still meragam cam biasa
masalah die dr Fahim 
klu die ok ... mungkin di taska
aku STOP antar die 



Note : rasa cam nk balik awal je tghari ni nk pi tanya rumah pengasuh ....

Thursday, April 7, 2011

aku Panik sebentar tadi ....


tetiba je aku nk check komen kat blog 
kuar cam ni 

Panik ...Sangat Panik 

sbb bila plak aku pegi delete blog aku nih 

puas refresh tak leh 

tatau wat pe ...
nk email kat blogger aku mls 
nk try solve sendri dulu

aku pegi verify akaun Yahoo aku kat google 
Verify nomot tepon aku sekali 

seb baik terus ok 

Nape ek jd cam ni 
korg tau tak ??


Note : gile susah hati tadi ..... huhu