Tuesday, August 30, 2011

Selamat Hari Raya AidilFitri


Selamat Hari Raya AidilFitri semua
Ampun Maaf dipinta
jika selama aku berblog ni byk menyinggung perasaan korg
terkasar bahasa 




Note: ketupat, lemang, serunding, rendang, kuih raya tgh tgu aku........

Saturday, August 27, 2011

Jom Kite Pulang Ke Kampung



time ni kitorg tgh dok get ready nk balik kg dah
tgh kemas + sumbat brg yg aku lupa nk masuk dlm beg
pas sampai kampung leh la requst kat MIL nk mkn pepe 

yang pasti nanti sampai nk jalan² segamat ke kuantan ke
lama wei tak pegi 
cari juadah berbuka yg tak dak kat cni 
yang paling penting nk cari Murtabak Pekan Mengkasar



Note: mudahan² perjalanan kami mudah dan selamat....

Wednesday, August 24, 2011

Jom Minum Milo Sampai Sembelit




yeay aku dpt milo FREE ada kakak opis bg
2 kg plak tu 
tah bila la nk abis ni
silap² sampai milo ni keras tak abis²
rezeki jgn ditolak
balik karang minum milo sampai sembelit 



Note: pesal la ngan hidung aku ni ... terbau² cempedak goreng ni.... ngidam ke aku ni

Ingatkan Takde Rupenye ade Jugak



aku ingat tahun ni tak dak tugasan kad raya 
rupenye ade jugak

tp tak byk
hanya 10 keping saje 
yeay

klu dibandingkan ngan tahun lepas 
lenguh tgn aku nk mencop nama
ngan menggunting alamat
menaip bagai

mintak² tak de dah pertambahan 
sbb masa dah suntuk..aku mls


Note: agak² boss baru ni bg duit raya tak .... boss lama tak bg duit raya tp slalu bg duit topup....

Boleh Tukar Lagi Ke Duit Raya ??


dah tinggal brape hari lagi nk raya 
korg baru nk search tarikh tukar duit raya ??
iksh..iskh... kompom bank pun dah tutup dah pertukaran nih 
keyword paling hot dlm 2 minggu nih


Note : ngantuknye ... pttnya boss terus pegi seminar die nk dtg opis dulu plak ...tak dpt aku nk tido kejap pagi nih

Tuesday, August 23, 2011

Hampir Kena Tipu kat Goggles

hari ahad ari tu 
aku ade beli sehelai blouse  kat goggles Alamanda
Harga asal RM99.90
ade less 70%
so harga die jd RM29.97 after rounding 
RM29.95

time tu punya la ramai hamba Allah tgh dok Q
dok pilih baju 
mmg ramai la ..aku pun naik pening
disebabkan aku tak dak lagi bj raya 
enPanjang pulun nk gak aku pilih sehelai
aku layankan je 

bila time kat kaunter nk bayar
dgn selambanya cashier lelaki cha ya nun alif tu 
ckp RM30
laki aku hulur duit capai beg terus blah
cashier tu tak bg pun resit pembelian
aku plak stay kat ctu cam rasa pelik 
pesal genap ni

aku yg tak puas hati ni terus mintak resit
bila aku tgk harga kat resit tu RM29.95
tp die ckp kat kitorg RM30
RM0.05 tu camne??
tu br aku sorg 
klu 10 org dah RM0.50
klu 100 org ??
dah brape byk die untung

prinsip aku even 5 sen 
hak aku adalah tetap hak aku 
buat ape aku nk kaya kan die 

nampak sgt die nk kaut keuntungan dr situasi tu
org tgh dok kalut
rimas.... teruja sbb nampak sales 70%

even dia ade mintak maaf ngan aku 
aku tak leh terima dengan sikap penyelewangan die tu 
aku pegi tadi Alamanda...lalu kat goggles 
tp tak dak plak cashier tu 
klu tak aku dah publish dah muka die

klu  aku lapor kat Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia baru tau 


Note : Hak kita adalah hak kita...so pertahankanlah jgn diperbodohkan



tajuk entry tak leh blah .....hahaha

Aaron Aziz Berlakon dlm Filem Hollywood

aaron_aziz_4

wo0ow 
aku tumpang bangga la tak jd la bangga
tak byk anak Malaysia salah la plak ...aku lupa la 
yang yg terpilih berlakon di Hollywood
aku tau pun Dato Michelle Yeoh
Ibrahim Pendek 

tadi saje je terjah Oh! Artis 
saje nk baca² tgh boring nih 
Aaron Aziz akan berlakon dlm Filem Prince of the City
jd pembunuh upahan

Filem ni aku rasa cam penah tgk la dulu²
filem lama cite NYPD pasal polis nk bongkarkan kes tali barut polis 
yang terlibat dlm sediket dadah


korg nk baca sila terjah Oh! Artis



Note: Modal dah tak dak la ni ... hikhik 
TQ K ngan yui ye...hahahhahah

Dah Raya ni .... Panas..Panas ...

Hari Raya dah hampir tiba
tinggal 6 hari je lagi
berhati² la korg kat jalan raya 
kereta/kenderaan ... nyawa...tubuh .... semua dlm keadaan panas
ape² je leh terjadi

klu keta/kenderaan dah belanggar... ade sebijik je plak
cam ne la korg nk balik kg ??
tiket bas ?? dah tak dak stok dah kot....

klu keta/kenderaan korg dah berlanggar
silap² tubuh ngan nyawa pun terjejas
klu tubuh dah parah ..luka sana sini
patah riuk ...sanggup ke korg tgk org beraya
korg dok melepek kat umah ??
klu nyawa yg melayang .. nk  buat cam ne dah sampal ajal kan 
tp korg pikir tak org tersayang korg ??
cam ne diorg nk raya ... perasaan diorg ....

Nasihat aku berhati² di Jalan Raya 
sama ada waktu pulang ke kampung untuk berhari raya
atau
perjalanan nk ke mana sahaja 
seminggu lagi wei nk raya ni ...

ketupat rendang lemang serunding
lontong kuih raya 
semua tgh tgu korg tak mo tulis atok nenek mak pak 

______________________________________________________

otw nk gi keja dah ade sorg mamat motor tergolek kena langgar ngan keta Viva Silver lepas dr bulatan bujur p.15/p.14 depan mata aku plak tu bulan posa ni dah 2 kali moto xcden depan mata aku
mana la org tak langgar klu semua hitam
bj hitam, suar hitam, kasut hitam, helmet hitam sekali ngan motor die hitam
dah la cuaca pagi ni hujan renyai²
gelap cam subuh lagi
kan dah jatuh ...
klu luka ringan² tak pe la 
klu dah patah riuk ... ko dok umah je la ...
pandang je org mkn lemang bagai
org pakai bj baru sunat
pegi solat hari raya 
jenguk sanak saudara 

kadang tu ...bukan aku nk komplen penunggang motorsikal ni
aku dulu pun penunggang skuter jugak
bw moto tu ingat org tak leh nk langgar diorg 
jalan tu buat cam jalan diorg je
dah la roadtax tak bayar 
diorg kecik je klu keta ke lori ke bas ke langgar diorg 
ape jd ngan diorg ni ?? 

mintak maaf ye penunggang motorsikal semua ye
terutamanya Yui hati² ye dik
aku bukan nk kondem tp nk nasihat
Hati² di Jalan Raya 
nk raya dah ni wei 



Note : mood mls keja dahhhhh

Monday, August 22, 2011

Hangin...Hangin.....

aku bosan gile ni 
bosan sbb ape ??
bosan sbb aku tak leh nk reply
semua org plak tu 
sakit ati betui la 
ni dr pgi tadi ni 
dah brape jam tah 
ape tah prob nye

wat entry boleh 
BW boleh tp nk reply tak leh la plak 
dr pagi tadi aku BW je tanpa tinggal jejak




Note: pesal la ngan tenet aku ni ..... saje ja tau buat aku hangin 

Kad Raya Pertamaku ::TQ Cha@::

TQ Ch@

sebenarnya kad ni sampai dah lama 
dah dekat 2 minggu kot
tp disebabkan aku asek terlupa nk wat entry TQ ni 






Note : pagi ni ideas tak dak ...mood pun tak dak gak ....

Friday, August 19, 2011

esok yang ku nantikan

gile lemau hari ni
dah 2 hari ko tido bgn lmbt
selagi Fahim tk bgn selagi tu mama die tak bgn
pas bgn terus abah ajak jalan 
ikutkan nafsu aku nk sambung lagi cuti 
sronoknye dok umah
rileks ngan tenang je
ko nk terbaring terlentang 
tak dak sape nk tego

kat opis pun tenang gak 
tp nk baring terlentang tertonggeng tak bleh ....huuwaaa

smlm dah setel dah brg yg bajet nk beli 
bj² raya abah ngan abg aku kat kg
kuih raya diorg


Jcard nape aku tatau ko ade smlm ...hukhuk


Note : aku rindukan esok.... 

Diskaun Tol hingga 37.5% Sempena Musim Perayaan & Merdeka

nampak gaya nye kitorg balik kg. aku
nun jauh diutara kena seberang laut tu 
hari raya ke2 la
klu dilambat² kan rugi nk dpt diskaun tu
dpt la berjimat ckit



nk tgk berita lanjut di Utusan Malaysia click here 
berita di Berita Harian



Note: tak sabo nk balun ketupat palas kaw².....

Thursday, August 18, 2011

Korg Rasa la Ape Yang Sesuai


aku tak penah rasmi lagi bj² ni 
sejak dpt dr hadiah GA ari tu

aku nk mintak pendapat korg la tudung ape ek seswai ngan baju ni
aku kan tak brape reti nk match2 kaler sgt
yg purple tu ok lagi
yg bunga2 sebelah tu
aku nk cr tudung senang iaitu awning
nk beli kaler pe ek

awning kaler pe
tudung nye kaler pe 
ingatnye nk wat pakai waktu preggy ni
sbb bj ni jenis loose




Note: dah dekat setahun dah bj ni dpt dulu tak terpakai lagi..sebenarnye ade lagi ....gambo kat opis plak


Wednesday, August 17, 2011

Ragam JiranKu lagi

aku pun agak pelik la dengan jiran2 aku nih
dulu yang sorg tu sebuk mempertikaikan kelayakan aku 
dok kat umah tumpangan ni

ni depan ni plak asek la sebuk dok tgk je ape kami buat
kitorg kuar dr rumah die jenguk disebalik tirai umah die
klu die ade depan umah kami pun br nk keluar 
die tgk semacam je 
klu die nk tego ... tego la wat pe dok wat usha gitu
klu sekali 2 kali tak pe 
ni dah hari2 dah 
laki bini diorg cam tu 
pelik 

tp tatau la kan 
kot2 mmg die laki bini suka/fav usha org
tp kitorg cam biasa la 
wat tatau je wlupun menimbulkan ketidakselesaan


enPanjang dah byk kali dah terbantut nk pasang lampu kelip2 depan pintu 
asal die pasang je ... pusing belakang mesti nampak org dok selak langsir ...hahhaa

dok umah tinggi dulu ...
tatau pun pe jd disekeliling
sampai umah ..buka pintu ..masuk ..ttp pintu


Note: bagus jugak sebenarnya org cam tu ...klu ade kes pecah umah ke ... die tau dulu kan ...

Laki aku Cuti, aku pun sama geli

bersiaran dari rumah


aku EL
hari ni rasa sgt mls nk pi keja
kaki pun ade lenguh2 ckit
semangat jahat aku suruh jgn bgn pagi pegi kerja 
dah berjaya menguasai aku 

lagi pun enPanjang Cuti Umum Hari Nuzul Quran
tu salah satu sebab jugak tu

cuti2 pun awal pagi lagi aku dh bgn
sabo je la
ptt nye aku layan tido sampai tghari 

Note: hari ni mau jalan pi nilai je la ... cari pe yg patut .... tp klu mls tido je la

Tuesday, August 16, 2011

Sesi Practice Kutip Duit Raya

abah dah start dah sesi prektis mengutip duit raya
anak didik die kompom la Fahim
ade byk sesi sebenarnya
sesi atok tua yg terbaring la
makcik² la
nenek² la
marhaban (endau mersing)

ni aku up sesi pertama ari tu 



abah tgh ajar Fahim salam 
pastu amik duit raya
pastu masuk dlm kocek


Note : ada byk masa lagi ni ... ade 14 hari lagi nk prektis ....

Mimpi Baby Boy Lagi ?

aku mimpi lagi yg kandungan aku adalah baby boy
pelik betul la 
asek la mimpi gitu 
zaman Fahim dulu takde la plak 
nk mimpi² ke hape
nk kate aku tertanya² jantina 
tidak pulak 

mainan tido @ pun petanda kot
tak pe la 
biar ia ttp menjadi mainan tido ku 
aku ttp pendirian nk surprise gak 

entry yang lepas pasal mimpi jugak
ramai yang komen 
disebaliknye maksud mimpi tu 
klu kenyataan itu berlaku alhamdulillah
aku redha je ngan rezekiNya



Note : mood cuti aku memuncak skrg ni ... hari² aku rasa mls nk bgn pagi dah ......

Monday, August 15, 2011

Jom Gelek Inul di dapur

hari ni aku bajet nk buat Roti Jala ngan Nasi Goreng Daging Merah je la 
tak mo masak yg leceh² sgt la 

hari ni adunan roti jala tu nk buat lebih ckit la 
sbb ari tu cam tak brape cukup nk bg kat jiran²

cukup la kot 
juadah utk hari ni 
sbb dah 4-5 hari aku berbuka kat luar 
semangat nk memasak dah mundur 

mintak² sempat tgn aku nk menggelek inul hari ni 




Note: bdn dah sronok org dok menghidang ..mula la lemau semacam je

Jeans Miki Kids Hanya RM4.50 !!

percaya tak ??
sila la percaya ...
sbb itu lah sebenarnya
aku pun memula tak percaya 
tp sbb kan ade bukti resit pembelian 
aku terpaksa percaya

aku tukang pilih enPanjang tukang bayar
aku dok jauh dr kaunter usha² cash mesin je 
aku dah was² ngan laki aku 
pesal die bayar hanya RM44 je 
ni menimbulkan ketidakpuasan hati 
ingatkan die tak byr or campak je bj ngan suar yg aku pilih utk Fahim 

rupenye mmg rezeki fahim dpt jeans yg harga RM4.50!!
mana nk dpt ...klu tau la...aku amik lebih dr tu 

korg nk kan bukti ??



 pic resit tak brape clear la 
guna enpon je ....huhu

tempat shopping adalah JUSCO

Harga sebelum less RM99
less 50%
sepatutnya RM49.50
tp oleh kerana rezeki Fahim jeans tu hanya bernilai RM4.50 je

aku dah check condition jeans sgt ok 




Note : tokey jusco tu tak leh tuntutkan dr aku kan ... mmg cashier  scan tag tu kuar harga tu... tp enPanjang kata awek cashier tu terpegun ngan kemachoan die tu yg dpt murah ..pooorah citt

Bonus Raya Masuk Hari ni?

sbb aku tgk ramai yg tak pegi keja ari ni 
jiran²ku keta semua tak gerak² lagi time kul 7.15am
jalan yang agak lengang
org opis yg ramai EL

dan yang pasti td aku suruh enPanjang check kan 
mmg ada dlm acc dah

shopping raya enPanjang ngan Fahim dah setel 
hari sabtu ahad lepas 
shoppingan utk aku kali ni tak dak 
sbb cam rugi je beli takat nk pakai tak sampai 2 bulan lagi
aku cuma nk beli tudung je 




Note : mesti jem gile kat JUSCO, SOGO, PARKSON ngan tmpt shopping yg lain hari ni dan minggu² sepan

Friday, August 12, 2011

Effect Berat Turun Mendadak Semasa Mengandung??

Result Checkup semalam agak mengecewakan la
aku nye berat turun 1 kg lebih 
rugi betui la 
dh mmg spesis aku ni klu tak mkn ikut time mmg turun berat
harap nk mkn mlm je cam ne la berat tak turun
last 3 week 46.75 kg
smlm 45.5 kg

dlm masa 2 minggu lagi aku nk kena naik kan 500gm
cam ne ni 
risau tul aku kang klu tak naik asek dok turun cam ne ek 
agak2 aku kena wat pe ek

korg ade ideas tak selain suruh jgn posa supaya aku tak turun berat bdn ni 


Note : Fahim tgh dipraktis abah die cara² beraya .... hahaha

Duit Raya dah Ade ni


Hanya RM 1 = 100 keping je berjaya ditukarkan
RM5 tak de duit baru

postpone dulu RM5 kite cari kat bank lain kot² ade duit baru
tak mo yg recycle
even juruwang tu ckp mmg tak kuarkan dah duit RM5 baru
bank lain pun sama tak dak 
recycle jugak

tak salah kan klu kite mencuba lagi 
nampak nye kena tgu minggu depan la 



Note : sronok kan budak² klu dpt buit baru ngan keras ....

Gian Roti Canai

semalam berbuka dpt hilangkan aku teringin
ROTI CANAI dah dpt
sedap even kuah die tak brape sedap
wlupun aku dok teringin roti canai mamak p.15 depan nissan tu
dpt yg kat Darussalam p.9 pun jadi la

Aku mkn Roti Canai 
Abah ngan Fahim Megi Goreng Ayam

.......................................................................................

smlm jalan² jualan dari kilang kat P.2 tu
tak byk la mende menarik 
bj budak2 pun tak brape besh sbb harga sama cam kat jusco je 
baik beli kat jusco leh kumpul point
kami cuma rembat air botol yg harga sebotol RM2 tu 

sesapa ade anak yg minum susu Dutch Lady mmg leh pegi 
sbb ade promosi susu Dutch Lady RM20 sepeket



Note : jap gi boss ade nk tanya die ... nk tukar duit raya tak ... sbb aku nk pegi tukar duit raya dah .. minggu depan kompom stok abis ...silap² kena berjam² dok kat bank

Thursday, August 11, 2011

Hafuh² Kegemaran Fahim

Dari kecik sampai dah kanak²
Fahim tak penah tak suka ngan natang yg die panggil HAFUH-HAFUH
klu lalu kat kedai yg ade pasang natang ni 
mmg kena benti ...dok sampai 15-25 minit 
klu tak benti mmg muka masam kadang tu die dok sebut sampai org dlm keta rimas

dulu die bleh bertolak ansur 
klu kate suruh bye² nk balik dah 
die bye² 
tp skrg selagi tak puas 
selagi mama tak rakam Hafuh² tu 
selagi dia tak puas tk leh balik 

klu pi kedai harus bw balik 2-3 straw
sbb straw kan bentuk cam hafuh² tu 
so die main la hafuh² 

klu pegi umah aku mmg bersepah straw
mainan ttp beli tp straw pun ttp amik
yg die main straw 

sgt ralit 

sanggup tu melompat sampai seat belakang semata² nk tgk mende fav die


ni la hafuh² tu





Note : setiap budak ade je mende fav tersendiri 

Aku Balik Awal Hari ni ...jgn jeles

hari ni balik awal 
sbb aku ade antenatal checkup

daftar kul 2.00pm 
kul 2.30pm lebih dah boleh balik rumah


aku dok teringin nk mkn roti canai dah 3-4 hari 
hari ni aku nk ajak enPanjang berbuka kedai mamak la 
hari ni nk cuti memasak 

Menu Berbuka semalam
Macaroni Goreng
Kuih Vadei
Cucur Udang Kuah kacang

**gambar tak de ... smlm dah azan ade lagi cucur udang dlm kuali



Note : Tak sabar nk amik Fahim .... kesian die pagi td abah dukung nk hantar kat taska die ckp kat abah "ayim ngantuk ..nk tido" kat taska dah tak dpt sambung tido dah ..

Tarikh Tukar Duit Raya Semua Bank di Putrajaya

pagi² aku dah sebuk call bank² seluruh Putrajaya



Public Bank - Selepas 20 Ogos 
Bank Muamalat - Minggu Depan(pemegang akaun je)
Bank RHB - Minggu Depan (Isnin @ Selasa)
Bank Rakyat Presint 8 - Minggu Depan
Bank Rakyat Presint 15 - Minggu Depan(Isnin)
Maybank - Minggu Depan
CIMB - tatau bila
Bank Islam - Minggu ni dah start


Jom pakat pi tukar duit raya 
sementara stok masih ada 
karang klu dah tak de stok duit lama pun duit jugak kan 
tp cam tak besh la 



Note : laki aku ni la xcited sgt ... huhu

Wednesday, August 10, 2011

Amalan Semasa Mengandung untuk Memudahkan Proses Bersalin ::Insyaallah::

aku amalkan dari mengandungkan Fahim 
dan mengandungkan Adek pun aku cuba amalkan lagi
dengan izin Allah untuk mempermudahkan bersalin

1. Baca Doa Nabi Yunus


aku amalkan setiap masa bermula kandungan berusia 7 bulan


2. Minum Air Bunga Kembang Fatimah

gambar ihsan google

Aku amalkan setiap mlm kandungan berusia 7 bulan

cara minum:
Rendam hingga kembang dan minum disusuli ngan selawat ke atas nabi serta niat 


3. Amalkan Minyak Selusuh

seawal usia 7 bulan
minyak selusuh dibuat khas oleh tok wan kakak opis aku 
tahun ni lepas raya br leh minum sbb kakak opis raya nanti br die amik
mudahan dipanjangkan umur tokwan tu


4. Berjalan Kaki 

Aku amalkan byk berjalan, naik tangga dan exercise.


5. Hubungan Intim/Seks

aku masih jalankan tanggungjawab aku sebagai seorg isteri wlupun dalam keadaan sarat mengandung, kerana aku percaya hubungan seks dapat memudahkan proses bersalin
hormon dlm air mani lelaki mempunyai 1 bahan yang dpt mematang dan mepercepatkan proses bersalin

** diakui oleh doc yg check laluan aku kat labour room bila dia tanya aku bila kali terakhir melakukan hubungan intim 


6. Minta ampun dengan suami/ibu bapa

insyaallah bila mereka mengampunkan kita, berkat doa dr mereka proses bersalin itu mudah ..insyaallah


7. Elakkan menyakitkan hati & berbuat jahat pd org 

aku cuba ..wlupun mulut aku sgt la jahat 
suka sgt nk marah²kan org 
kadang berjaya kadang tak 
pastu istighfar byk²




Note: mcm ada lagi ...tp aku pun tak ingat