Friday, September 30, 2011

Baby Hamper dr Sue ibusyawal

sbb jd org pertama yg bg hadiah utk baby aku ni 
mood sgt happy ok 
ptt le die dok kate surprise²
aku ingat pe la td




aku tak harap pun dpt hadiah utk 2nd baby 
tp bila dpt sgt berbesar hati
bkn besar je ni tau berbunga²


TQ tau sue


Note: Mood sgt gumbira..... 

TQ Nuffnang agains



terkejut aku tgk Nuffnang td
memula ade 3 BE baru bulan ni 
pastu tambah 1 BE lagi
pastu 1 BE tetiba hilang dr acc
ade le seminggu kot pastu die muncul smula kat acc
tp amaun jalan....

pg ni buka ade 6 BE tgh running
alhamdulillah
hopefully semuanye dok lelama la sikit




Note: tak de story la nk up today ..... terpaksa aku up story BE

Thursday, September 29, 2011

HalfDay lagi ..... Yeay

aku tgh kalut dok buat auto publish entry 
sbb aku ade checkup kul 2pm ni

so BW hanya berlangsung pg tadi je la

ok la nk cepat² hantar kek ngan goodies bag utk taska die ni 



Dari Fahim Utk Kawan² dia

Hari ni ade beli kek + buat goodies bag utk kawan² taska Fahim


pttnye kek ni tulis 
Happy 3rd Birthday Adib Fahim 



Hopefully Fahim & kawan² die happy

terpaksa la amik fahim lambat ckit hari ni sbb cekgu die ckp slalu celebrate belah petang time minum petang




Note: kek tu simple sangat kan .... tak pe la ... nanti aku beli kek ade edible image boboiBoy utk Fahim... 

Saat Aku Lahirkan Muhamad Adib Fahim

Hari ini 3 tahun lepas 
aku berdebar² nk tgk rupa baby yg aku usung ke hulu hilir
selama 39 minggu

mengimbas kenangan aku: Fahim menjengah dunia 

29.09.2008 @ 29 Ramadhan 1429H

lepas sahur ..aku on projek kejap...pastu sambung tido..
kul 6 cam tu sakit perut .... pegi toilet tak dak pun isi perut kuar
sambung tido balik ....
pukul 9.30 am aku sakit lagi perut ... pegi toilet ade isi perut kuar 
tp dah turun tanda ...ade lendir darah...

time ni tuhan je tahu perasaan aku ...cuak 
lagi pun kami dah prepare dlm kul 10 am tu nk gerak balik kg ..nak raya 
wlupun mmg dah tau due aku 30.9.2008 adalah sehari seblm raya 
mlm sebelum kejadian ..aku ngan enPanjang bekerjasama cuci keta
kate nk balik raya kan kena la kasi keta cun kan kilat2 

bila dah ade lendir darah tu ..aku pun tatau nk wat pe 
mmg tak dak pengalaman pun ... wlupun misi slalu dok ckp klu ade tanda je terus pegi spital
ni tak ...aku pegi klinik dulu ....
lama jugak la kat klinik kesihatan tu sejam kot ... doc kat ctu check laluan dah 1cm
pastu kena bebel nape tak pegi spital terus...dah aku tak sakit wat pe pi spital kan 

dlm kul 11 am cam tu aku pi daftar kat labour room contraction every 15 minit
doc kat ctu check laluan masih 1cm
dgn konfiden die ckp 10-12 jam lagi aku bersalin la 
aku ye ke ...klu cam tu bleh la balik kg...bleh bersalin kat kg ...
kg enPanjang 3-4 jam sampai la 
bila aku ckp cam tu nk thn wad plak... 

nk tak nk aku balik rumah 
tawaf keliling rumah 
rebus akar kayu yg kakak opis bekalkan utk selusuh
dlm masa 2 jam kat rumah contraction dah semakin pantas 
setiap 5 minit cam tu...teringat doc kate klu dah 5 minit kena cepat pi spital
aku masih lagi kat rumah nk tawaf lagi 

dah pukul 1.30 pm cam tu 
aku dah tatahan ...pegi spital ..doc check laluan dah 4 cm
masuk labour room dlm masa setengah jam dah buka 6cm
dlm 2.15pm misi JM ROSLINA dah standby sambil bg aku tips meneran
enPanjang pun dah standby sebelah aku 
bila misi tu ckp dah 8 cm doc plak tgh dok vacuum baby kat sebelah 
tp kan aku ralat jugak klu tgu kejap je lagi mayb laluan dh buka 10cm tak perlu la nk gunting 
dah tak sempat nk tgu doc ... dengan bantuan enPanjang & JM Roslina
Muhamad Adib Fahim berjaya menjengah dunia pada jam 2.45pm

saat misi tu letak MAF atas dada aku 
Hanya Allah je tau prasaan sorg ibu 




tp aku sgt bersyukur dengan ade enPanjang bantu aku push²
pastu rasa sgt bersyukur tgk die mengalir air mata tgk pengorbanan aku kuarkan anak die

Terima kasih jugak utk JM Roslina sbb jalankan tugas sgt cemerlang +dtg melawat aku kat wad


Note : takut plak aku 2nd baby ni ..hopefully mudah seperti abg die & enPanjang ade utk bantu aku .... 

My Lil Boy Turn 3 Today


29.09.2011
Happy 3rd Birthday sayang
Semoga Fahim jadi anak yg berjaya dunia akhirat

Mama Sentiasa Doakan Kamu yang Terbaik

Sekejap je masa berlalu 
masih segar dlm ingatan waktu kamu dilahirkan



Note : pejam celik pejam celik dah nk ade 2 org dah anak aku...

Wednesday, September 28, 2011

Cam ne Aku Leh Lupa ni

semalam 27.9.2011 cukup 10 tahun aku tak dak mak 
tp aku leh lupa plak

kadang2 tu aku teringat jugak kat dia 
bila sunyi²
bila ada masalah
bila terimbas kenangan
bila terpandang nurse

bila aku ternampak mknan terakhir yg aku masak utk die 

seyes gambaran raut wajah dia makin lama kurang segar dlm ingatan
tp bila tgk gambar kembali jelas 

lama dah ... ia berlalu ...
tp kadang tu aku ade sedikit beremosi bila rindu tu menjelma

kadang tu aku menyesal sbb dulu slalu degil, tak dgr ckp, suka menjawab
aku tak tulis semua resepi mak aku ..laaa ni nk memasak dah tak pandai 
lama sgt tinggal dunia masakkan bila study pastu keja dok bujang...huhuhu
klu tak dulu aku la tukang masak kat umah mak aku sakit ...tak leh bergerak
skrg ni klu masak pe yg aku masak dulu mesti aku ckp pesal tak sama cam 10-11 tahun dulu ... mandom


Aku tak penah putus sedekah alFatihah & alIkhlas tiap kali terdetik di hati 

Mak aku harap ko tenang disana ....
sekali pun ko tak penah muncul dlm mimpi²ku


Note : sedih bila teringat ayat mak aku .... mak halalkan susu die....huhu 

Org Gomen mmg kuat Ngular ??

memandangkan hari ni boss tak dak 
keja pun tak dak 
aku pun sgt lemau dan malas 
tatau nk wat pe kat opis ni lelama 
aku buat keputusan nk halfday 




Note: senang..sesuka hati je kan nk halfday..... dr aku dok akt opis asek mengular baik balik umah leh gak basuh kain baju ....

Seronok KLu Bank in Duit Dapat hadiah

Duit Raya anak Korg simpan Bank mana ek 
klu cam aku aku bank in kat Bank Rakyat sbb dpt hadiah 

aku suka klu dpt hadiah even hadiah tu 
tah bila nk guna pun 

byk jugak la hadiah fahim
klu rasa cam  nk hadiah agak besh aku aku kumpul²
pastu bank in 



ni hadiah utk bank in duit raya Fahim ari tu 
ade lg 1 ... keychain tp enPanjang laju sgt bw keta sampai keychain tu jatuh kat belah driver 
tak sempat nk sambut..nk ngutip tak daya peyut aku ni haaa

tu buat aku semangat nk menyimpan utk fahim 
sbb ade reward 

Bank Rakyat Kami Mesti Pilih

aku bkn promote bank ni tau 


Note : Mood mls keja ..semua mls.... nk half day 

Tuesday, September 27, 2011

Kesinambungan dr entry perangai pelik

smlm kan aku ade wat entry pasal perangai pelik aku 
dan entry minta maaf kat nuyui

td aku pegi cek purat tetiba tgk ade pos ekspres utk aku
buka jugak la sbb tatau pe isikan 
tgk plak dr dik yui

buka ...buka .... taraaa


1 lagi kad utk aku 
ala dik yui oi
kan dh ckp jgn ssh² lagi pun aku mmg dpt la kad raya mu tu
tp aku ni sengal tak bukak konpiden dr bank 
rupenye kad ko 

anyway TQ tau 
insyaallah tak stop blogging dlm pantang baby tido 
ai ttp online sbb abg Fahim c conqueror lappy tu pi skool 


Note : untung jugak kan ade perangai pelik ...dpt 2 kad ...kiki

Kesan Negetif Kakitangan Kerajaan Naik Gaji ?

aku ade dgr berita/forum kat channel 501 Awani 
pasal kesan negetif klu org gomen dinaikkan gaji
tp tak brape nk leh dgr sgt sbb time tu tgh sebuk kat dapur

tgu ulangan tak de plak aku 
tertembung time buka channel tu 

ape ek kesan negetif klu org gomen naik gaji ek 
klu utk kite
aku rasa kesan negetif hanyalah pada harga barang

tp pada ekonomi 
aku tatau la 

pada kerajaan pusat 
aku pun tatau 

yang aku tau aku nk pelarasan gaji (naik gaji) dan bonus sekali tamak

tp klu tak dpt dua² tp naik gaji pun dah ok 
klu boleh diberi pilihan aku nk kan kenaikan gaji sbb ni utk tempoh jangka masa panjang

aku harap PM kita 
dpt umumkan berita gembira ni pd 7/10/2011


tak sabo nk tgu Bajet 2012



Note: korg rasa pe kesan negetif tu 

Monday, September 26, 2011

Perangai Pelik aku & sorry Yui

sebelum pepe hal 
aku nk mintak maaf dulu kat dik yui
aku beria menafikan yg kad raya die anto tak dpt²
sedangkan mmg dah lama dpt muahahahaha
mana aku tau tu dr hang dik oi
sorry ye my dear comey

o0o hang keja kat company tu ke 
aku ingat Bank aku wat hutang tu sj je bg kat ke aku

_________________________________________________

aku ada satu perangai mmg tak leh nk ubah
iaitu tak suka buka surat/sampul surat 
asalkan semua nye berbungkus la 
even parcel sekali pun
tp hadiah GA/Contest aku gagahkan diri jugak la bukak 
sbb xcited nk tgk ape mende aku dpt 
klu takat hadiah besday dah 3-4 bulan kadang tu br buka 


dah la tak buka pastu hadiah² aku dpt jrg sekali aku akan guna
melainkan mende tu mmg berguna dan aku tak dak 
tp rasa nye br 2,3 hadiah yg aku dpt, aku guna

bkn tak hargai tp terlebih hargai kot 
sampai syg nk buka ngan guna

ni  hadiah yg aku dpt utk besday aku
yg masih belum berbuka 
ape mende isi dlm pun aku tatau 


penah aku sekali tu aku simpan kek besday sampai berkulat 
seb baik sepotong je

hadiah² cam brooch ke 
mug ke 
vase 
pashmina ke
beg ke 

dr officer @ boss aku 
mmg aku letak ruang display aka ruang longgok kat dlm bilik aku


antara yg aku sempat jumpa dan snap tadi
byk lagi mug sebenarnye ...dok dlm laci mls nk punggah boss 
lalu td die usha ape aku buat ..kiki


nk guna cam syg 


Note :  ade tak yg sama cam aku ......

Sakit pala amat sgt

sakitnye pala aku nih 
aku tak leh nk berfikir sgt pagi ni 
so aku just nk rileks sambil BW ke topik yg tak berat 
yg xperlu aku guna otak utk pk 
klu topik yg berat mmg aku tak komen le 
ptg² ckit pala dah ok br aku pegi balik ye 


Note: mood merundum gile .....

Friday, September 23, 2011

36 Weeks bleh ke jalan jauh lagi ni ??

boleh ke aku berjalan jauh lagi ni ek ...
tak dak pepe kot...
ade dlm 3 minggu lagi ni klu ikut due la

hopefully jgn la tetiba aku nk branak plak time otw nk balik kg esok 
niat hati nk balik kg pegi jumpa dentist
nk pegi cuci gigi 
cam dah dekat 2 tahun aku tak pegi 
rasa dah tak selesa sgt dah 

cam la KL tak de dentist kan 


tak pe aku prepare bw beg baby ngan buku klinik siap dlm keta kot² emergancy 
tp aku ttp doakan belum tiba masa nye...harap adek kuar ikut time la


mls la nk beli bedung baby 
aku nk beli kain je la pastu bg MIL aku jahitkan jimat cost kan 
dr byr sekeping RM15 baik beli jahit sendri 
dpt jugak 2-3 keping



Note: doa²kan aku jgn sakit nk branak tetgh jalan ye kawan²

aku rasa dah karam dah kot

puas aku tgu mood nk dtg aku wat entry 
tp mmg dah ketengah laut tah² dah karam pe mood aku nih 
dr tadi tak timbul² pun lagi 


Thursday, September 22, 2011

Kakitangan Awam Naik Gaji ??



aku ade dgr rumors yang org gomen nk dpt kenaikan gaji 
tapi tatau la kebenarannya
kenaikan hingga maksimum 35%

aku semakin percaya rumors ni sbb JPA tgh sebuk dok panggey staff gomen pegi kursus pelarasan gaji 
dan
kite kan nk pilihanraya tak lama lagi 

bkn takat bunyi² dlm gomen org swasta pun dok ckp² jugak
klu betul ade pelarasan gaji alhamdulillah

insyaallah ade rezeki naik la 


Note : tp aku risau la ngan kenaikan harga barangan asasi.....

Aku suka pi Klinik

aku suka betui klu pegi checkup antenatal ni
sbb aku leh balik awal 
pegi klinik kul 2pm kul 2.30-2.45 pm dah leh balik umah
sronok betul 

Fahim pun dah xcited sbb die pun leh balik awal dr skool
siap requested nk beli aiskrim moo ngan paddle pop rainbow 

ptg ni tak BW dr aku yea ....



Note: fahim slalu ckp die demam sbb nk pegi klinik p.9 tu ..pelik betui budak tu ape yg besh sgt tatau la ...

Si Ultraman Kecik ku

Aku berharap si Otomen kecik aku ni dah bersedia nk menggalas tanggungjawab sebagai seorg abg

budak kaki blasah abah 
dgn ganas, tarik rambut pastu hentam perut 
dah mcm² gaya lagi 

kat mana² pun die akan beraksi klu abah melayan


dan dia juga boleh bertukar sgt soft
cair hati mama tau tgk die cam tu ...loving & caring


sgt xcited dpt pegang & meriba baby sepupu  

aku harap Abg Fahim akan syg adek die cam ne die tunjuk minat die nk syg sepupu die tu
dan xcited tu berkekalan la ....


Note: dah masuk 36 weeks dah.... tinggal 2-3 minggu je lagi......

Wednesday, September 21, 2011

Menu-menu dan Makanan boleh dimakan Semasa Berpantang

Memandangkan aku masih tatau samade berpantang sendiri @ MIL aku jg
aku dah stndby dah senarai mknan² yg bleh dimkn oleh wanita berpantang

Sarapan/Minum Petang :
  1. Biskut 4 segi Hupseng
  2. Roti sandwich 
  3. Biskut lutut/balak
  4. Air milo/susu/kopi

Makan Tengahari/Malam:
  1. Nasi Putih
  2. Lauk :
  • Sup Ikan haruan/tenggiri/selar/kerisi
  • Ikan haruan/tenggiri/selar/kerisi Bakar
  • Ikan haruan/tenggiri/selar/kerisi Goreng Lada Hitam
  • Ikan haruan/tenggiri/selar/kerisi masak Singgang
  • Ikan haruan/tenggiri/selar/kerisi masak Stim
  • Ikan Bilis Goreng
  • Ikan Masin haruan/selar/kurau goreng
  • Sayur Sawi Masak Air
  • Ulam Pegaga Masak Lemak Putih
  • Ulam Pegaga
  • Lada Hitam Mesin - utk ditabur dlm nasi panas
  • Sup Ayam - lepas luka² dah sembuh dlm 20 hari ke atas

Oven pun dah beli utk menyenangkan aku bakar ikan klu berpantang sendiri
niat beli oven kecik tu hanya lah semata² nk bakar ikan je 
kek ke lasagna ke cookies ke tak dak dlm list...hehe

Seminggu sebelum due, aku akan siang semua ikan, sayur, bwg², halia bagai utk mudahkan aku nanti


Note: berdebar plak nk berpantang kali ni... risaukan Fahim je takut die nk manja² cam slalu.. mama tak sehat 

Tuesday, September 20, 2011

Salah Sape ...Aku ke ? ke mmg dah ajal die ??

2  bulan lepas aku gatai tgn pi siram pokok boss aku
kunun kesian kat pokok tu 
aku dok bg minum kat pokok aku je 

selepas 2 minggu aku tgk pokok tu 1² kecut pastu kering
yg kecik2 kecut tinggal yg besar² je

bulan lepas aku saje je bersore kat boss aku 
kunun perihatin kat pokok die
nape asek mampus 1 per 1 ni 
dia siap cite pokok ni dah 2 tahun subur je tak dak tanda nk mampus pun waktu kat tmpt lama die
bila tukar cni kecut kering plak
tak seswai kot cuaca kat cni

byk la tak seswai cuaca.... ko tu dulu dok sebelah blok je la

tetiba boss aku ckp cer u pi siram sikit air

time ni aku dah suspen dah ...mampus aku 
sbb dah tau klu siram mesti mati punya
klu tak siram kire ingkar arahan 
die plak dok ada
pas siram ... dlm masa sbln dah 3 dah mampus 
yg lagi 3 tu aku rasa tak lama tu ....



Note: aku penyebab pokok tu mampus ek ?? pokok tu jenis tak yah siram ke hape ??

Korg Percaya x ngan Cakap Budak Kecik??

smlm aku berborak ngan fahim sampai dekat pukul 11 pm lebih
mcm² kami borak kan 
tp aku la byk bertanya
nk korek rahsia dia ... nk tau pe dia tak puas hati ke 
ape dia buat kat skool ke 

tp byk berkisar kehidupan harian dan skool la
bila dah start bercerita tak mo tido plak Fahim aku ni
puas plak aku ckp suruh tido

smlm aku tanya dia pasal skool
tp hati aku agak sedey la bila dia cerita 
"cekgu ayas mls, mama ajin rajin suap ayim"
"kat skool ayim tak nyang kenyang, kat umah nyang"
"kat skool andi mandi air juk sejuk, kat umah besh air anas panas"
"kat skool akan makan acik nasi je, auk lauk dadak takde sup ade"
"ayim ade 2" sambil tepuk dada ckp cekgu panggey die adibfahim
"kawan ayim slalu babap adib ayim"
"cekgu rotan, abah rotan, kawan ayim babap, mama babap"
ini paling aku sedey sbb dia ckp kat skool kena marah kat umah pun sama jugak

"ade 4, cekgu, kawan ayim, abah, mama"<-- semua nk suka babap ngan marah dia

aku ckp kat dia mama ngan abah tak marah ngan babap klu Fahim tak nakal, mama marah sbb mama syg tak nak anak mama jd anak yg degil.
aku tanya dia lagi nape cekgu rotan? dia ckp sbb "degil sgt"
nangis tak aku tanya fahim cuma geleng

byk lagi yg die bgtau aku 
time ni aku terasa anak aku dah besar, dah tau ape yg berlaku disekeliling dia
crite pasal adek dia pun ada
pasal dia nk jg, main ngan adek dia

wlupun ade kawan² aku kate jgn percaya sgt ngan ckp anak kecil 
diorg gebang lebih je, aku ttp percaya ape Fahim ckp
sbb bila aku tanya balik ape yg berlaku dlm 1 hari waktu dia ngan aku 
semuanya betul tak de plak dia tambah²
bila pk logik takan la budak sekecil tu dah pandai nk menipu, time ni la diorg paling jujur
wlupun aku tak pegang ckp Fahim 100% tp aku percaya 75-80 % ada kebenarannya

tp kadang tu kita perlu jugak korek dr anak² kita, apa yg berlaku dlm kehidupan seharian dia waktu dia tak bersama kita

cth cam ayat fahim yg ade 4 org suka marah dia tu....
aku rasa sgt kesian, kat skool kena kat umah pun kena 
klu aku tak tanya aku pun tatau pe anak aku rasa 


smlm aku ckp ngan dia yg aku akan berubah dan tak marah² klu die pun sama




Note: klu dah besar nanti cam ne la aku nk korek rahsia sape plak awek die kan ....

Monday, September 19, 2011

Gaya Si Abang

Tinggal sebulan lagi Fahim nk bergelar abg
perangai manja die tak la manja sgt
tp die slalu je kutuk abah die
abah busuk la ... abah tak mandi la ...abah gemuk la
mcm lagi 

tp klu mama semua baik² belaka
mama antik, mama mey, mama ensem, mama mandi biar pun mama mls mandi

skrg klu suruh bergambar mmg mcm² pose dah leh buat
tp ikut mode la 

tp yg paling mencuit hati aku bila tgk gambar² ni






aku rindu Fahim yg comey dan kecik dulu
aku takut kasih sayang aku kat Fahim akan berkurangan bila ade adek nanti 
biar pun kasih ibu sama rata ... aku ttp takut

Fahim bila kena marah mula la dia akan cakap 
"ayim tak sayang adek, ayim nk mama je"
"ayim buang adek kat luar lah"

bila dah 10-15 minit die nyesal ke hape ke 
mesti dia akan ckp cam ni
"mama ayim tak syg adek sbb adek tak kuar lagi la"

hopefully Fahim akan jd abg yg terbaik dan bertanggungjawab dan boleh diharap 


Si Specky Kena Lebih Berhati²


kejadian nih berlaku jalan depan Klinik Kesihatan P.9 ngan Pasaraya Darulsalam
cuaca hujan lebat 
mayb pemandu ni tak nampak kot divider jalan tu 
yg pasti driver ni pakai cermin mata
mayb silau kot
dah la mlm hujan plak 

kesian aku nampak pakcik nih terkial² dok belek keta die
org yg lalu lalang bleh pandang je nk tolong cam ne ...

so berhati² la korg memandu pd waktu mlm dan hujan
terutamanya pada yg memakai cermin mata 

ni bkn entry kutuk org pakai spec ye ... 
org tak pakai spec pun sama je lagi teruk pemanduannya ....



Note : aku dah lama tak bw keta ... 2 minggu sekali je bw keta .... sronok plak ade org beramik berantar kan