Tuesday, October 25, 2011

Detik Kelahiran Nur Alisha Maisara

hari sabtu 8.10.2011 aku masih lagi aktif seperti biasa tiada tanda yang aku akan bersalin 
dan aku jugak tak jangka yang akan bersalin pada tgh mlm tersebut ...

siang nye aku masih buat kerja rumah seperti biasa
basuh kain baju, jemur, kemas rumah lite2, buat bfast
belah petang plak kuar jalan2 beli brg dapur pegi dinner kat sg. merab kemudian pegi alamanda beli ayam goreng upin ipin utk fahim 

waktu kat alamanda ni perut aku dah start sakit cam nk membuang isi perut 
dah pegi toilet .... tp sakit yg lite2 even aku tgk setiap 7-8 minit sekali 
aku tak jangka itu contraction sbb sakitnya sangat tak kuat cam nk "berak" je 
balik rumah dalam jam 9.30 mlm sakit tu setiap 6 minit

peliknye aku ttp tak jangka tu contraction
even sampai kul 12 am aku dok ulang alik pegi toilet 
sampai la 12.40 am tetiba ketuban aku meletup "pop"

baru aku tau rupenye sakit perut lite2 tu contraction
aku sempat lagi pegi dapur masak air selusuh 
kemas bilik berpantang 
naik turun tangga 4-5 kali 
kul 1.30 am baru daftar kat KPMC
15 minit lepas tu masuk labour room 
time tu jalan dah 6 cm 
aku masih sempat berborak ngan gelak2 ngan misi2 kat ctu
sampai diorg pelik tanya 
"aku betui ke akak ni dah pecah ketuban ni 
rileks je kitorg tgk..."

Dr. Jamil pakar sakit sakit puan yang aku booking sampai dlm kul 2 am
dgn muka org br bgn tido rambut serabai 
dia cek laluan pastu ckp kat aku

klu sakit teran je

pastu die hilangkan diri ...

pastu die dtg lagi "sakit teran je "

aku tgu enPanjang naik kat labour room 
br aku nk teran ..aku takut nk teran sendiri

bila enPanjang dah ade, Dr. tu pun dah ade 
dengan 2 kali push Nur Alisha Maisara selamat dilahirkan pada jam 2.21 am 

push pertama kuar kepala
push kedua kuar bahu


Alhamdulillah Allah swt masih beri aku yg sgt mudah untuk Fahim & juga Alisha 
aku harap anak2 aku seterusnye juga mudah seperti yg ber2 ini.


Pengalaman bersalin di private ngan kerajaan juga berbeza
di private kite tak dibantu ngan gas yang untuk tahan sakit semasa meneran dan dijahit
tp Dr. yang menyambut kelahirkan kite tu sgt terer 
sebab semua nya pantas 
hanya dlm 30 minit semuanya selesai dah boleh masuk bilik dan berehat 

tp serius mmg sakit time nk kuarkan uri tu ..pedihnye yg amat ...dulu waktu fahim tak rasa sbb dibantu oleh gas tahan sakit tuh ....



Monday, October 24, 2011

Presenting MyLilGirl

10 hari

Nur Alisha Maisara
dilahirkan pada 9.10.2011 pada jam 2.21 am
di KPMC, Kajang
Berat : 2.7kg
Alisha sgt mudah ...semua mudah...melahirkan..dlm tempoh berpantang ....
insyaallah aku doakan membesarkan adek pun akan mudah juga.....
Note: aku akan ceritakan pengalaman melahirkan adek nanti ......




Friday, October 14, 2011

Terima Kasih Pada yang Slalu Mendoakan Aku

Alhamdulillah aku dah selamat melahirkan seorg baby GIRL
pada 9.10.11 jam 2.21 am di Kajang Plaza Medical Centre, Kajang
secara normal


Terima Kasih pada semua blogger dan kawan2 yang sentiasa mendoakan aku selamat dan dipermudahkan segala urusan untuk melahirkan sorg lagi umat Nabi Muhammad s.a.w


aku sgt bersyukur sbb proses untuk melahirkan my lil girl ni sgt mudah
hanya 2 jam selepas ketuban pecah


aku akan ceritakan pengalaman melahirkan my lil girl next entry ok


Note : nk running pi jenguk baby jap .... dah merengek ......

Monday, October 10, 2011

Peel Fahim Tiap Kali Jumpe Troli

peel Abg Fahim tiap kali pi pasaraya yg ade troli 
masuk dlm troli baring
sampai kadang tu aku pinjam bantai dlm kedai tu...

pelik betui ..bila tanya nape gini comey weiii
"ayim nat la"

janji ko tak ngaruk sudah .. hahaha





die tu dah la panjang je ... pastu kaki terbengkok² 
tak penat ke .... heeeeeee
ngan keras lagi yg die pi baring....

bila suruh dok dlm stroller kejap je die nk 
klu berjalan sekejap pun die dh mls skrg ni
asek la nk berdukung je.... asal jalan 2-3 langkah 
cth br trn keta ...terus ckp yg die penat .... manja sungguh
slalu jugak aku nasihatkan die ... bab nanti ade adek 
takan la abah nk dukung die lagi ..adek sape nk dukung ??
mama mls ngan tak larat.... haha 
jawapan Fahim :" adek dindal tinggal umah"

sesuka hati die je tau ....


Note : puting ngan bucuk tu ubat penenang terbaik utk Fahim .....

Friday, October 7, 2011

Benda Free Kat KG. ... Kat Sini Berharga

memandangkan aku akan berpantang kat cni 
dok plak kat bandar mmg susah nk mencari daun² kayu yg utk buat mandi lepas bersalin terpaksa la aku beli mandian rempah segera ni 

Mandian Rempah Herba Tradisional RM 25
mak aih mahai jugak daun² kayu ni 
klu kat kg. rasa nye keliling rumah ade 

boleh guna sampai 7 kali rebus @ sampai hilang bau 


daun² yang aku tgk ada ...yg aku kenal la 
daun pandan, daun inai, serai wangi, daun kunyit, dll aku tak kenai

aturan guna :rebus dgn 20 liter air & guna selepas selesai berurut
maknanye tukang urut kena urut kite yg tak mandi la ni ek... hihi




Note : CM ni ke yg ko beli tu .....tinggal 1-2 mende je lagi nk selesai utk bersalin ni

Harapan Bajet 2012




Harapan semua Kakitangan Awam utk Bajet 2012 

Naik Gaji 
Skim Baru Perkhidmatan skrg ni SSM
Dapat Bonus

berdebar² aku nk tgu ptg karang
harap ade rezeki utk kami semua 



Note : belum umum naik gaji byk dah harga brg naik .......

Thursday, October 6, 2011

Kanak² Pun Ada Perasaan Kecik Hati

semalam sesi mencari barang baby yang tak lengkap
alhamdulillah semua cam complete dah cuma set selepas bersalin aku je nanti nk pi HPA 

time tgh² dok pilih² barang tu muka fahim cam monyok je .. aku ngan enPanjang bajet Fahim dah letih gile
die dok main games kat enpon aku pastu mula nk mengaruk je 

mintak mainan ultraman yg mahal gilo babas sampai  RM85 
pastu klu balik die main bersungguh2 tak pe 
pujuk2 mainan lain pun die cengeng sampai menangis lite²

seb baik la aku pujuk ajak pi speedy nak beli model ultraman yg bunyi tu die setuju
last² pegi dah tak dak dah model tu 
terpaksa la aku pujuk beli DVD je 

waktu abah pi pilih DVD utk Fahim (troli tak leh masuk speedy)
aku slow talk ngan fahim 
nape die menangis pastu meragam gitu 
Fahim ckp ngan aku 

"baby nye boyeh beyi 1 je, tak boyeh beyi byk²"

rupenye kes kecik ati la ni + jeles
mama ngan abah tak dak sebuk nk beli brg utk die 
tak dak tanya² die ape die nak 

aku jd pelik nape Fahim meragam sampai nangeh²
sbb Fahim tak penah buat perangai gitu 
klu die nk mainan pun klu aku tak beli die ok je 

Abg Fahim jeles ngan rasa kasih syg utk die dah berkurangan kot
takan la mama nk wat gitu anak ... klu semua lengkap mama tak dak sebuk nk beli dah utk baby
kasih sayang mama utk Fahim ngan baby sama je 
mungkin peringkat permulaan ni mmg mama terpaksa luangkan masa lebih utk baby sbb mama nk kena BF & baby kecik lagi



Note : budak² kecik pun pandai kecik hati kan 

Half Day Lagi ... Yeay !!

hari ni ade checkup antenatal 38 weeks 
so half day lagi la 
yeay.. yeay ...


pas checkup amik Fahim kat skool 
Fahim pun mmg dah request nk suruh beli aiskrim Moo ngan Paddle Pop Rainbow

dr awal minggu lagi die dok sebut nanti mama amik ayim beyi eskrem moo
tetiap minggu ..almaklum la die tau mama die pegi checkup time hari khamis



Sakit perut yg aku konpius

start dr smlm baby dah ngeras² dah
mlm smlm byk kali aku bgn sbb konpius sakit perut nk membuang ke 
sakit perut lain ni 

tak dpt aku nk bezakan 
tp asal pi toilet mmg tak de pepe kuar
aku bkn jenis sembelit ... tambah² klu time pregnant mmg lembut je 

aku rasa cam dah tak lama dah je 
huhu 
takutnye
aku asek ckp kat baby jgn la kuar lagi 
mama nye appointment ngan KPMC tak setel lagi
br amik refer letter kat klinik panel smlm 
hari ni mlm br nk pegi KPMC tu 

sabar ye nak ...abis setel semua persediaan 
baby nk kuar tgk dunia dah bleh tau 
ckit je lagi nk setel ni ...... yg penting jumpa gyne dulu 
kite book spital ngan doc ye 



Note : rasa cam nk bersalin anak pertama je .... 

Wednesday, October 5, 2011

Bini Lan PetPet Comey !!

gambar ni br tak sampai 5 minit
panas lagi ni


Lan petpet ngan wife die dtg opis 
nk mintak kelulusan nk buat kajian kat skool kot 
tah la janji die mai jumpa anak sedara die kat opis ni 
kire guna kabel la ni ..


org lain kat opsi semua pakat malu² nk ckp nk amik gambo
aku slamba je lalu p kat bilik opiser aku ckp 
"lan ai nk amik gambaq ngan yu bleh?"

die plak xcited 
"boleh..boleh ..jap ek baby(wife die)"

"ai tak mau amik gambaq ngan hang ja ... nk ngan baby yu sekali"


asek org lain je tempek gambo ngan retis terutamanye Ujang9897, CikMot, Wahida & dll
aku pun nk tempek jugak 
wlupun sebelum² byk gak retis mai opis + jumpe tepi jalan 
slalu aku wat tatau sambil wat tak kenal 
muahahahhaha




Note: lan petpet main teka² baby aku plak... boy die katenye ... kite tgu ......... 

Tinggal 10 hari je lagi

aku start mengira hari dah 
tah bila la waktu nye

berdebar² ni
semua perasaan bercampur aduk
wlupun ni 2nd baby 
debaran die tu rasa cam 1st baby la

1. aku takut tak dak kosong kat HPJ
2. takut enPanjang tak dak nk teman aku push²
3. takut Fahim tak nak balik bila mai melawat aku kat spital
4.takut bab kena jahit
5. berdebar nk tau pe jantina anak aku 

lagi 1 brg baby tak siap lagi 
bedung dah beli tp kain cotton flannel yg belum aku jahit tepi
cadar ngan sarung bantai baby tak pi beli lagi
botoi susu nk standby pepe kes tak beli lagi
set bersalin aku tak beli lagi
pati ikan haruan pun sama
herba mandian 
stoking aku pun tak beli lagi 

mlm ni nk kena kuar la paksa diri pi jalan2 cr brg yg tak lengkap lagi tu 
nk kena pegi klinik panel nk dpt refer letter nk pi specialist private hospital 
standby mana tau HPJ bebetul tak de kosong

aku bebetul takut klu bersalin kat private ni 
takut bab czer tu
wlupun org kate takan la spital tu nk czer sesaje 
klu leh branak normal prasan takut tu ttp ade 

hopefully semuanye berjalan ngan baik 
aku ngan baby selamat



Note : agak² baby ni nk ikut due ke awal ek ... klu tgk ruang antara breast ngan perut dah leh letak tapak tgn rata 

Ceramah Penyusuan Susu Ibu

kul 8.30am nk gerak pi Klinik Kesihatan Putrajaya 
nk pi dengar ceramah penyusuan susu ibu 
harsu pegi ...kate nk nk cekalkan hati BF baby nanti


sebenarnye nk dptkan cop je .... kang Hospital Putrajaya tanya plak ....
pesal tak pi dgr ceramah mls nk byk songel ....





Tuesday, October 4, 2011

Hikmah Sebalik Tak Leh Buka Blog Smlm

smlm aku ingat blogger ade prob
rupe² chrome yg buat hal entry ni
hari ni aku cam biasa buka blog guna chrome 
pastu die cam nk buah hal je
cepat² tukar guna mozilla
mls jd cam smlm ... buat aku hangin je

tp ade hikmah jugak smlm jd cam tu 
aku ade masa untuk survey 2-3 buah private hospital 
untuk pakej bersalin + tanya prosedur
almaklum la sblm ni aku kan checkup kat Klinik Kesihatan 
pastu niat mmg nk bersalin kat Hospital kerajaan
wlupun enPanjang mmg ade panel + cover utk maternity
 
tp aku kan jenis penakut nk bersalin kat private hospital sbb takut klu boleh bersalin normal pun takut diorg czer (teruk kan akunye pemikiran kan)
ye la mana aku tak pk cam tu ... czer kan diorg leh claim kaw² punya

tp memandangkan Hospital Putrajaya dengar cite nye slalu nye penuh 
then tolak patient ke Hospital Kajang @ Hospital lain yg kosong
tu yg buat aku worried dan terpaksa cari inisiatif lain

wlu cam ne sekali pun sentiasa doakan Hospital Putrajaya ade 1 katil kosong utk aku 

cam ne aku leh tergerak hati nk survey private hospital ni??
sbb wife budak opis aku terpaksa bersalin kat kg. die
sbb jalan buka 1 cm pegi hospital putrajaya 
diorg tak mo terima  then buat surat ke hospital lain 

takut plak klu terjadi kat aku 
sbb pengalaman melahirkan Fahim sgt mudah 
mana tau kali ni Allah swt masih lagi bg aku rezeki utk bersalin semudah tu 



Note : CM ko dah ready ke ??



Monday, October 3, 2011

Mati² aku ingat blogger problem !!

punya la aku sakit mental dr pg tadi
dok ingat mmg blogger problem
rupenye Chrome yg prob
klu aku tau dr pagi aku guna mozilla
dah la aku nk komen tak leh 
nk check kat dashboard asek kuar mende ni


aku suka guna chrome sbb die laju 
tp dh slalu sgt jd camni

DNS error la pas tu error itu ini 
buat aku dah jd down cam ni tau 
menci la


Note: nampak nye aku nk kena guna browser lain la ni ...opera mungkin .....

Monday Blues No ahhh.... Hot Monday yeah....

pagi ni 
monday blues tak dak 
dtg keja ngan ceria
sarapan pun dgn ceria jugak

tp bila sampai bab keja 
aku sedikit hangin
bila tugas aku dipertikaikan
aku dah 7 tahun dah dok buat keja sama je 
so aku dah expert dah
klu tanya bab skema surat, memo, nota bagai ni
format cam ne 
semua tu dh dlm otak dah 
jgn nk ckp rujuk ngan org atas ke sape ke 
surat pengarah pun aku betuikan klu salah

aku tak suka bila letak question mark kat pala diorg sape aku nk betulkan surat diorg as a officer yg blajar sampai master, phD tu

aku cuma jalankan tugas aku 
takan aku nk bg boss aku betuikan plak takat simple kesalahan tu 

diorg nk kate aku kerek, blagak, bajet pandai, eksen, garang....
silakan even mmg dah slalu dgr dah....
aku cuma jalankan tugas aku 
dah ckp elok²... bila tunjuk die lagi pandai silap la ....
aku basuh kaw² secara ilmiah, ckp baik², suruh rujuk PA sektor diorg dulu sblm bg ke aku klu tak mo aku query ......



Note: ramai kate aku garang... tp ye ke .. rasa cam tak je ...slalu pe aku ckp elok² cuma aku tegakkan kebenaran .... pyh nk ngaku kalah ....muahahahhaha