Wednesday, December 28, 2011

Our 4th Wedding Anniversary

Hari ni 28 Disember 2011 ialah ulang tahun ke 4 perkahwinan aku ngan enPanjang
tak sangka kan dah 4 tahun aku kawen 
cam tak terasa pun masa berlalu 
aku kadang tu terlupa tahun bila aku kawen cuma ingat tarikh je 
kadang tu aku kena ingat tahun kelahiran fahim utk ingat tahun aku kawen 

aku selamat diijabkabulkan pada 28/12/2007 dan Kenduri pada 29/12/2007
Fahim plak lahir pada 29/9/2008
ironi kan ...hikhik

Selamat Ulang Tahun Perkahwinan ke4 yang ...
love u so much....

aku sentiasa panjatkan doa supaya jodoh kami berkekalan, berbahagia dan dimurahkan rezeki sepanjang hayat kami






Note: klu bleh kembali ke hari aku kawen ...aku nk tukar mak andam aku tuh .....

Tuesday, December 27, 2011

Alahai sekejap je kan 90 hari

sekejap je dah nk 90 hari 
hari ni dah hari ke 77 hari dah aku bercuti
sekejap je rasanya 
cam tak puas lagi aku nk dok kat rumah 
rileks je 
tak yah pk pepe sal opis 
tak yah terkejar2 bantu boss aku tu

tp berbeza time aku branak kan fahim dulu 
tak sabo nk naik keja sbb boring
almaklum la time aku MIL aku jg, dok kg.
so tak dak ape aku leh buat melainkan ngulit c fahim 
makanan pun MIL aku bw masuk bilik 

TQ mak....
kali ni aku request ngan MIL just jg time memula sampai aku dah sehat je 
pastu aku pantang sendiri 

aku naik keja 9.1.2012 ingat nk cuti 2-3 hari b4 naik keja tp boss aku dah call tanya bila nak naik keja 

sempat la aku kaji pasal opsyen SBPA sbb JPA dah tangguhkan tarikh akhir sign pd 15.1.2012




Note: mesti aku akan rindu tido berulitkan 2 org baby aku tu .....




Wednesday, December 21, 2011

Journey : Alisha in Trainning

baru 3 jenis teats yang aku dah tukar
brand pureen, japlo & pigeon latex

hanya pigoen yg die nk hisap tp hanya 20ml je
alisha akan tolak2 puting tu guna lidah sambil menjerit2

klu yg japlo tu lubang besar ckit...semua susu meleleh keluar

so hari sabtu lepas aku kuar ikut enPanjag pi opis die 
terus pi jalan2 kat Nilai singgah kedai baby kat Giant Nilai
aso aka nyonya jg kedai tu suggest tommee tippee 
alhamdulillah alisha still refuse tp xde le menjerit2 utk 1st time
dah 3 hari ni bila aku bg botol die boleh habiskan 60ml pastu diam kejap cam biasa nenen mama ttp die nk wlupun takat nk nyot2 2-3 kali


hopefully Alisha ni boleh la terima botol ni dlm jangka masa panjang 
takut aku die refuse lagi nanti

aku suka  sgt tgk muka alisha bila dah tak nk hisap botol tp aku still dok pujuk2 suruh hisap lagi
mulut dok riuh berckp2 seolah2 bgtau die tak mo dah nk nenen plak 
muka manja2 gitu .....




Tuesday, December 20, 2011

Selamat Push2 MamaZakwan

 
 
memandangkan aku jarang benor online sekarang ni 
aku nk wish awal kat my dear fren ni Nad@MamaZakwan 
dah tak lama dah die nk push2 adek abg wawan
dlm 3 hari lagi je due die 


aku doakan semoga ko dipermudahkan segalanya, semuanya selamat ibu dan bayinya.

Tips Mudah Bersalin: ni tips2 aku bila saat2 akhir ni...berjalan byk & bila dah kuar tanda tu gagah diri berjalan byk2 jg tau ....insyaallah doa nabi yunus jg jgn lupa



Note : Rindu saat lahirkan Alisha .....

Sunday, December 18, 2011

SBPA Tangguh

CUEPACS BERTEGAS MOHON KERAJAAN TANGGUHKAN SBPA
 terkini: Awani 501, 18/12/11

 memang ade baik buruk nye skim ni kepada penjawat awam 

yang baik nye skim ni dari segi gaji dan persaraan

tp dr segi prestasi tu ade masalah sikit sbb bila wujud keadaan ni konsep bodek, kipas, aircond boss mmg akan wujud dan sikap hendak majukan diri dengan ideas sendiri berkemungkinan akan terbantut sbb kite mungkin akan rasa berwaspada untuk menidakkan ideas boss wlupun terdapat kekurangan.

cuepacs cuma hendak menjaga kebajikan penjawat awam
tp pada yang merasakan diri mmg boleh mengekalkan prestasi pada tahap 75% ke atas
ia tidak menjadi masalah 

Note : kena goda boss lebih la pas nih......

klu nk tangguh pun gaji bagi la naik dulu...hehehehe

Wednesday, December 14, 2011

Struggles to train Alisha who refuse bottles

skrg ni aku tgh gigih dok train alisha isap susu botol
salah aku jugak sbb terlebih minggu nk ajar die minum susu botol

dlm usia 6 minggu aku dah start ajar alisha minum guna botol tp ebm
so now dia hanya akan minum ebm je guna botol 
susu formula die tak nak 
mayb sbb rasa susu formula tak sama ngan rasa susu mama die

aku start lambat ajar alisha guna botol sbb tak nak jadi cam pengalaman lampau 
Fahim refuses bf sbb ajar die botol
aku sgt2 kecewa time tu 
so utk alisha aku mula lambat 2 minggu dr fahim
tp alisha plak refuses botol 

aku google teknik2 utk train baby yg refuse botol
sikit sebanyak boleh jugak membantu

klu aku cekal nk bf alisha tanpa bermasam muka mungkin aku tak perlu segigih ni nk train si adek ni 
tp alisha masih boleh bf waktu room in' ngan aku
dekat taska je minum formula sbb abah risau takut taska tak leh handle ebm ngan baik 

wlu cam ne pun aku redha 



Note: ssh hati mama anak, bila pikir yang anak tak kenyang bila berjauhan ngan mama.... sedey betol....

Tuesday, December 13, 2011

Antara Perubahan Fahim Selepas Bergelar Abg

Dulu fahim org paling ssh nk menggunting rambut
kami laki bini silap2 bergaduh semata2 sbb anak sorg tu 
mana tak nye 
Fahim punya la payah meragam mengaruk tak mo gunting rambut
nk bawa pi barber die la paling takut 

bila abah jd tukang gunting die 
punya la meragam sampai kena lepuk ngan abah die
aku plak hangin sbb anak aku kena lepuk ngan abah die 
mula la kami laki bini plak berperang 
perang manja2 je 

dulu waktu nk gunting rambut fahim mcm2 cara aku guna nk saiko die
nk bg die dok diam 
tp SEKARANG
Fahim dah leh pi gunting kat kedai 
siap buat rambut cacak2
fahim kate tu rambut men ultraman

 dulu



sekarang

hair style - rambut men


Note: semakin besar semakin matang




Monday, December 12, 2011

Ape Kes dgn SBPA??

aku dah lama tak masuk keja so tatau sangat pasal skim ni 
info2 yg aku baca cam ok je skim ni tp cuepacs ckp jgn tergesa2 sign opsyen??

saspen betui 

so ape pandangan korg pasal skim ni ?

penjawat awam yg nk tau serba sikit pasal skim ni boleh la baca kat blog Mrs.K



Note:alisha tgh meragam...peha die sakit kena cucuk.......


Jom Jumpa Blogger kat Klinik Kesihatan today

hari ni mesti akan terserempak ngan CikMot lagi ni 
appointment alisha ngan iris sama 
last month pun sama today pun sama 
leh la nengok anak dara tu 
sikit nye bambam minum susu ibu die tak de campur2
untung nye iris .....

mudahan rezeki iris melimbah ruah...



Note : alahai mesti demam adek hari ni ....

Friday, December 9, 2011

ex-awek Suami Jiran Sebelah Rumah !!

ex-gelpren, ex-awek, ex-skandal, ex-minah yg laki korg penah minat
berjiran dgn korg ....

ape prasaan korg 
a. geram
b. jeles
c. sakit hati
d. tension 
e. emo sampai nk meroyan 
f. tak kisah pun

dan ape perasan korg bila laki korg tetiba sampai kat umah terus ckp 
jiran korg umah no. bla...bla... tu minah yg die slalu sebut zaman korg bercinta/memula kenai dulu ....

cth ayat :
"honey .... rumah dot..dot .. tu rumah amy la"

pas 2,3 hari 

cth ayat:
"honey ... laki amy tu hari2 saya nampak dok rumah je... tah pepe kawen ngan org tak berkerja gitu"

aku pilih f. sbb klu laki aku nk kat jiran aku yg penah jd title spt di atas tu die tak kawen ngan aku kan ....


dari dulu sampai skrg
aku tak penah reti nk jeles 
pelik sungguh ...even kadang tu ade terasa hati tp aku tak dak la jeles 
cuma cekal hati utk berusaha bersungguh nk challenge bg jd terbaik je la 



Note: cerita ni tak dak kaitan ngan aku ye .... cite org lain ni ....aku tolong up je.....




Thursday, December 8, 2011

kenapa perempuan perlu berkhatan

Hukum khatan bg wanita adalah wajib
info dr Jakim

jika perempuan tidak dikhatan ia akan memudaratkan kehidupan seksualnya

1. mudah teransang disahihkan oleh pakar perubatan
2. mudah terandang tetapi tidak dapat mencapai kepuasan seksual

jika dikhatankan :

wanita tersebut akan mencapai kepuasan seksual kerana 

“Kelentit wanita (yang dipotong sebahagian jika dikhatan) yang berada di pangkal faraj wanita memberi rangsangan terkuat untuk hubungan lelaki dan wanita, dan kekuatan rangsangannya boleh mencecah 7 kali lebih sensitif dari zakar lelaki.”


sbb utama mengapa perermpuan perlu dikhatan adalah ia untuk mengelak perkara yang tidak elok iaitu mudah teransang dan mungkin akan terjebak dlm perkara yang tidak diingini.....



Note : tgh dok nak cari klinik utk anak dara aku ni




Wednesday, December 7, 2011

Fahim & Alisha

Fahim & Alisha pada usia 34 hari

 Fahim


Alisha 

ni plak waktu newborn

 Fahim

Alisha


Fahim si mata bulat
Alisha si mata sepet

Alisha iras abah
Fahim iras aku tang mata je


Fahim waktu dlm pantang mmg kami sekeluarga tak tido lena
tp alisha nk dgr bunyi suara pun payah

tido bertepuk bontot pun dah lena c abg sampai kena guna buai
perbezaan yang amat ketara
mmg betui org kate uruskan anak perempuan lebih senang waktu diorg kecik tp bila dah besar cabaran tu bermula


Note : pengalaman mematangkan aku

Tuesday, December 6, 2011

mood blogging ngan FB melonjak2 hari ni

peneman mama sementara mama dok surfing
dok atas riba sambil dok menendang perut mama die 
aktif kemain lagi cam gaya dok dlm perut
bergelak sorg2, tak dak sape pun agah die .....





Note : sian aku ...nursing bra tak de size ...huaaaa




Saat Indah Bila Bergelar Ibu

wlupun alisha 2-3 hari lagi nk masuk 2 bulan usia die
aku ttp nak update pasal ni
buat kenangan di masa akan dtg 
pic ni dlm hp enPanjang

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

kejadian ni dlm 10-15 minit selepas Nur Alisha Maisara bt. Muhamad Azhari
selamat dilahirkan dan selesai dicuci oleh staff KPMC

Makanan Pertama alisha selepas menjenguk dunia adalah makanan yg paling berkhasiat penuh ngan nutrien yang tiada tandingan dgn mknan2 lain iaitu susu ibu


Alisha dipuji oleh SN di ctu sbb baru je lahir dah pandai nyot2 bila di sua nipple aku



Note: hopefully niat suci aku nk menyusui Alisha sehingga die besar tercapai ...dan mudahan rezeki utk alisha sentiasa ada .....

Monday, December 5, 2011

Kesian Fahim, kes lama tak pegi skool

hari ni hari pertama fahim pergi skool sejak dia bercuti hampir 2 minggu lebih
sbb sepupu die dtg, pi bercuti, dan jugak demam sbb terlebih mandi pool
mood bekerja abah dah bercelaru sbb anak kesayangan dok menjerit mintak tolong time abah drop die tadi

"abah yong....abah yong...."

mungkin cekgu yg slalu jg die tak dak kot hari ni .....sbb enPanjang ckp semua yg die tak nah nampak...

alahai kesian anak aku tu.... enPanjang dr td kejap call aku..kejap2 sms aku ... dah tak tenang la tu anak die menjerit minta tolong td ...

dlm kul 10 am kang aku nk kuar gi amik die la... tak sampai hati aku nk biar lama2 fahim kat taska tu....
esok hantar lagi tp hari ni gak ... aku amik awal lagi...
bg dia biasa balik pegi skool



Note: garang2 abah tp hati die sgt lembut+mudah cair bab anak2 dia....kalah aku

Friday, December 2, 2011

Kajang dilanda Banjir Kilat

slalu kite dgr bandar kajang dilanda banjir kilat 
slalu dgr org pesan jgn park keta kat metro kajang klu musim hujan terutamanya musim tengkujuh cam skrg ni

dan kali ni adalah banjir kilat terburuk dlm sejarah banjir kilat di kajang 

aku tgk berita kat awani & TV3 dah cam kat banjir kat thailand dulu

mesti sbb longkang tersumbat 
sampah sarap dibuang merata2 



pic kredit Harakah Daily



Note: aku br bajet nk pi manjaku kajang seb baik cancel, pi manjaku bangi je smlm.....

Sila Berhati2, Kereta Penting Musim Cuti Sekolah ni

ni cite 28/11/2011
balik dari melaka ari tu
punya la jem jalan 
ade xcden bertingkat2
dah la cuaca hujan pastu jem plak
slalu melaka dlm 2 jam sampai rumah leh rehat2 dah ni 





Note: berhati2 la di jalan raya... sbb keta nk guna pi jalan lagi ni .... cuti sekolah masih panjang lagi.....tak sabo nk tgu tgh bulan dec ni......

Kisah Sedih Kami

pada 25/11/2011 lepas
biras aku kehilangan zuriat yang dikandungnya selama 7 bulan lebih
anak die meninggal dlm perut
sbb kematian tidak dpt dikenalpasti mungkin kerana masalah BP yg tinggi
biras aku ni ade darah tinggi 

baby tu adalah baby boy 
anak ke 4 die ... 3 lg anak die semua nye girl

2 dr anak2 die ade kat umah aku sekarang ni, bw diorg bercuti
diorg tak tau lagi pasal adik diorg dah tak de sbb start cuti sekolah diorg dah ade sini
wlupun adik bongsu dah bg tau yg "baby dlm perut ibu dah mati"

sedey mmg sedey...tp kami sekeluarga redha 
mungkin ade hikmah semua ni 





Note: ibu2 mengandung kiralah pergerakan janin anda sentiasa ...jika kurang dr kurang 10 gerakan dlm 24 jam, cepat2 lah pi spital

Thursday, December 1, 2011

Alisha Budak Mabuk

adek ngan abg mmg cukup berbeza
dulu abg tido berbuai 
adek plak gayat ngan buai
bkn takat buai, keta,stroller ngan mende berhenjut
kompom die pening sampai die muntah
aku br cadang nk beli stroller pink kat die time hari ke 45 
hari aku leh kuar umah ...tp die bantai muntah kat stroller display satu kedai di dlm negeri selangor


seb baik tak de org nampak ... tp tak tau la klu CCTV ade nampak ...

nampak gaya nye aku kena praktis anak dara aku ni la 
hari2 bw naik keta ... bg die biasa ngan keadaan bergoyang2 ni
klu tak payah nanti ...silap2 bw sampai ke besar




disebabkan alisha suka sgt menepuk muka sendiri
aku terpaksa ajar die tido meniarap/mengiring
budak2 zaman skrg mmg tak suka berbedung...asek la menjerit klu kena bedung ...



Note: meniarap baby ok...tp kite kena selalu pantau ...sbb baby usia hampir 2 bulan ni dah kuat untuk ubah kepala diorg....