Monday, December 24, 2012

Riadah Pulau


Biar pun penah pi Island Hopping 3 pulau...tp tiap kali pi 1 keluarga besar enPanjang mesti nk pi...
Dulu waktu aku pi ber2 dgn enPanjang fahim tgal kat darat dgn nenek.....klu jd pepe time tu fahim la satu2nya waris penyambung keturunan...
Kali ni pi bw fahim dan alisha..
Bersambung la....dr pg dok taip tak abis2.....
Note: balik kg cam pi bercuti
Published with Blogger-droid v2.0.9

Thursday, December 20, 2012

Size M utk Saya

saya dah pakai diapers size M
tepat pd 12.12.2012
yeay♥♥♥


ini bermakna tarikh 12.12.12 ade makna utk aku la 
sebelum entry ni aku terniat nk buat tak prasan pun 
bila dok belek gambar br prasan

Umur 1 Tahun 2 Bulan baru pakai size M
mmg kamu ni mewarisi gen mama kamu ni anak oi 

mmg berbeza Fahim dan si adek 
perbezaan yg ketara
dr segi wajah, siza tubuh & perkembangan 



Note : saje je ngadap PC ... boring asek dok atas carpet je ... rindu nk dok atas kerusi plak




Wednesday, December 19, 2012

Kalaulah aku mampu

aku sgt rindukan nk membaca semua tulisan² korg
tp buat masa ni aku mmg tersangat la bz nk kejar dateline 
dan kejar masa 
agar aku tak susah hati minggu depan 
aku akn start bercuti dari 21 hingga 28 disember ni 

harap² tugas² aku ni berjalan lancar dan aku boleh kembali 
seperti dulu .... blogging dan blogging 


jom layan buat kerja dulu ....

Note inshaa Allah aku akan klik older post korg satu persatu nanti .....

Friday, December 14, 2012

Malam Jumaatku yang Hambar

walau macamana pun kita bercakap
kenyataannya mmg kita dah  tak layak ke final
wlu macamana pun aku ttp bangga dengan Player Harimau Malaysia
& i'm proud to be a MALAYSIAN
1Malaysia


ini hanya sekadar pandangan aku pd game smlm
Malaysia vs Thailand
separuh akhir ke2 Piala Suzuki AFF 

Punca :
1. Defender ke laut. tak de tumpuan gawang di biar. aidil & mahalli.

2. Farizal tangkap bola cam nk kuis² je. 

3. Midfield tak hidup. 

4. taktikal Rajagopal sama games yg lepas. Thailand dah dpt baca. MatYo diturunkan secara solo lagi. pttnye Safee Sali diturunkan utk memantapkan permainan. safee diturunkan pd minit 79. tu dah terlewat. tak sempat nk panas pun lagi, games dah tamat.

5. kad merah separuh masa pertama. fadhli shah dikeluarkan. kite tempang.

6. pemain kita terlampau emosi. tu salah satu pun kite kalah. tertekan nk menang.

7. mmg nampak pengadil berat sebelah. tp player kena pandai kontrol emosi, klu dah tau fadhli tu dah kena kad kuning yg ko nk bertekak buat pe ....sendrik cr pasal

8. Bomoh Siam Kuat ni ...hahahaha


part paling kelakar smlm ..... time MatYo diasak  3 player ...MatYo bersilat tgh padang takut kena pijak......

kena try hantar skuad Ong Kim Swee plak kot 2 thn lagi




Note : aku tgk gitu² je smlm

Thursday, December 13, 2012

13/12/12 Malam Penentuan


13 Disember 2012
adalah  hari penentuan 
Ngauman Harimau Malaya seganas sang belang atau secomel ngiauan si tompok
sgt mendebarkan 

aku berharap percaturan Rajagopal menjadi 
Aku harap MatYo menunjukkan prestasi menjadi mlm ni 
azammuddin akil dpt menonjol diri 
nk harapkan safiq rahim, wan zack, mungkin direhatkan kerana kecederaan
safee sali si kuda tua tu mungkin jugak tak diturunkan

Malaysia harus menang dan tak boleh seri
paling kurang 1-0

Malaysia Boleh!!


Note : Malam Jumaat yg mendebarkan penuh ngan keghairahan 

Wednesday, December 12, 2012

Aku Yang Menangis tp Tiada Siapa Yg Tahu

rasanye macam dah lama je aku tak buat entry 
rindu tu ttp ade nk ngadap blogger je aku masih bw ckit
tp kerja hakiki aku ni bila dah hujung tahun makin bertambah²
5S yg tak abis² dateline dah dekat
SKT Boss yg baru nk selesai ade plak sektor yg masih berdegil tak mo hantar 
HRMIS dah buat hal jem sokmo 

stop dulu bab kerja sbb jap lagi aku kena sambung balik 
jiwa kacau betui skrg ni 
nk luahkan, rasa sgt bodoh klu aku buat cam tu 
tak elok buka aib org, manusia bukan boleh percaya sgt 
lain dicerita lain plak anggapan lain pulak disampaikannye aku pun sama
so diamkan je ...biar die mkn diri 
itu lebih baik 

hidup sape tak penah dilanda masalah
so anggap ini sebagai satu ujian utk aku teruskan hidup 
mungkin juga ini sebagai asam garam kehidupan aku
klu manis sokmo kena kencing manis plak kang

mungkin aku ni sorg yg terlampau memikirkan org lain dari sendrik 
teringin nk berubah tp aku rasa bahgia bila tgk org lain hepi
so aku yg pilih jalan nya 
so jgn ckp byk lagi 

jom buat kerja ......enjoy.........


Note : hepi bila boss ckp die tgh jalan² pusing Langkawi.....ade hikmah flight die aku tak berjaya tukar smlm sbb line MAS terlalu bz & agency plak cuti umum selangor ......dpt ckit pokcik tu release tension kerja die .....

Monday, December 10, 2012

Harimau Malaya Tempah Laluan Sukar

Malaysia telah menempah laluan sukar di Thailand 13 Dec 2012
Malaysia kena menang 1-0 atau 2-1 
dan pasti tidak boleh seri 
sbb thailand telah ade imuniti 
gol di tempat lawan

aku rasa sukar utk Harimau Malaya menjayakan misi tu
kat tempat sendiri pun tak mampu
tambahan di tempat org tekanan semakin tinggi
tp aku berharap Malaysia menang 

Punca kekalahan smlm kerana Rajagopal telah menukar taktikal di saat akhir dengan mengeluarkan Baddrol Bakhtiar dan menggantikan dengan Safee Sali si kuda tua 
sekaligus terlah merubah keseluruhan taktikal 
midfield hilang arah dan defend kelamkabut
MatYo terus tak hidup
sepatutnya Safee Sali tak perlu dimasukkan 
dengan tidak memasukkan safee sali aku nampak harapan cerah utk Malaysia smlm 

corak bertahan  selepas jaringan Mat Yo minit ke48 
klu dikekalkan mungkin mampu utk menang aggregate di Thailand nanti

tp sbb salah percaturan Rajagopal 
kita hanya seri


aku harap ade luck utk Malaysia pada 13/12/2012 nanti





Note : Safee kamu dah tua ... menggelecek bola pun miss nk jd striker ...harap title star je

Tuesday, December 4, 2012

Dapat Hadiah Eyeliner (^^,)

Alhamdulillah 
dapat eyeliner free dari Ardini Humaira
EYELINER KAJAL

TQ dni

aku sesaja je try letak nama aku kat GA dni 
sbb mudah tak yah buat entry bagai
dan dah lama benti dr joint contest 
sesaja je ... rupenye ade rezeki
boleh la try pakai almklumlah aku mmg tak penah pakai celak pun





Note : bz benar aku skrg ni .....

Thursday, November 29, 2012

Ngauman Harimau Jantan

tahniah utk Harimau Malaya smlm 
menang 4-1 dengan Laos

ni baru betui² mengaumm

tp aku tak leh blah ngan muka Rajagopal separuh masa pertama
muka xde senyuman langsung 
risau kena paksa letak jawatan klu kalah lagi 
risau nk kena menghadap Duli Yang Mulia Sultan Pahang Selaku Presiden FAM 

tp bila Wan Zack Haikal jaring kan gol minit ke 75
muka Rajagopal dah berseri dah ade senyuman di situ

tp game smlm mmg wajar Malaysia kena menang besar utk point dan aggregate 

Kedudukan Kumpulan

Kumpulan A

TeamMP W D LGFGAPts
Thailand2200616
Philippines2101223
Vietnam2011121
Myanmar2011151

Kumpulan B
TeamMP W D LGFGAPts
Indonesia2110324
Singapore2101313
Malaysia2101443
Laos2011361

Sumber >>  SANoktah

malaysia kena menang dengan Indonesia utk melayakan masuk separuh akhir
bukan takat menang tp kena menang besar jugak 

harap² Rajagopal ada kata semangat utk bakal pengantin, si bujang, si teruna dan si duda utk terus kekalkan prestasi 


Note : aku dan bola ...hmmm kena paksa tgk

Wednesday, November 28, 2012

Alisha's 1st Hair Cut



gunting rambut kat salon biasa je kat BB Salak Tinggi 
RM5 je 
dan alisha sgt behave xde pun dok tak diam 
senang nk potong
potong dlm 2cm

gaya rambut terbaru
klu alisha tak pakai bj gegirl mesti org ingat die boy 

aku tanya fahim adek comey tak 
jawapan: 
"adek comey byk klu rambut gegel"

"skrg rambut boboi comey, ckit je"



serius aku mmg syg sgt ngan rambut alisha 
aku suka tocang² kan
buat 2-3 jenis tocang
tp maknanye lambat lagi la aku boleh buat semua tu 

abah buat keputusan nk potong rambut sbb dahi ngan kulit kepala naik biji² merah
tp aku buat keputusan nk sapu ubat dulu tp sapu² lmbt plak nk hilang
kena la ikut kuasa veto ....

harap² cepat panjang² 




Note : minta maaf yg kawan² ai tak sempat nk bw .....

Monday, November 26, 2012

Faktor Harimau Malaya Mengiau Semalam

aku rasa ramai yg kecewa dengan perlawanan semalam 
Malaysia vs Singapore 
Harimau Malaya mengiau je semalam 

aku rasa faktor kekalahan :
Player yg dibawa masuk semua player yg kontroversi
ada yg sebuk ngan kes cerai 
ade yg sebuk nk kawen/gossip panas
ade yg kes khalwat
kes awek²
putus tunang 

klu displin kehidupan pun tak ter "handle"
displin kat padang lagi la out

kadang² tu terbawa masalah di luar ke dlm padang

lagi faktor penyebab adalah RAJAGOPAL
kenapa aku cuba salahkan die 
player yg dibawa masuk player yg jrg bermain dlm liga harapkan title "STAR" je
ayam tambatan tua
pengalaman bermain kurang
player asek bertukar so diorg nk serasi ssh 

tah la ni antara pendapat aku sebagai pompuan yg tak pandai sgt pasal bola sepak
tp kenyataannya aku malu friendly ngan bangla pun kalah



Note : aku tgk 35 minit pertama je ... pastu tido menyampah tgk player kendur lutut

Thursday, November 22, 2012

Kuasa Sayang & Bucuk


dah 2 hari ni aku teramat la sibuk mende yg bg aku cam tak de faedah 5S tu 
tp layankan jugak 
sampai mood aku nk menulis pun hilang 
pening pala menyelasaikan perkara² yg akan mengubah kehidupan aku di masa akan dtg tu 
mmg rumit dan remeh la.... abaikan dulu lah

cam biasa aku mesti tulis pasal anak2 je la 
nk tulis pe lagi ....tu je modalnye 

Alisha si adek - sayang mama
Fahim si abg - bucuk mama

bg aku ia adalah ungkapan yg sama erti tiada kurang atau lebihnya
aku syg anak2 aku sama rata

tp selain tu, ini adalah mainan psikologi utk fahim jugak 
aku tak mau dia ingat bila dah adek kasih syg aku dah die pun kurang
fahim ttp akan jd kesayangan aku sampai bila²

dulu² waktu mula² alisha lahir 
aku slalu ckp jgn bising² jgn nakal² dengan fahim time aku nk menyusu, dodoikan adek dan tidokan adek. sbb aku nk main dengan die
klu adek jaga cam ne mama nk main ngan fahim
sampai sekarang fahim masih ingat dan faham 
klu adek tido jrg sekali die buat hal sbb die tau klu adek bgn mama kena bahagi kepada 2

tu dulu sekarang ni fahim dah makin faham dan beremosi 

ayat terbaru aku 

Alisha si adek - sayang mama
Fahim si abg - bucuk mama

memula tu fahim cam sedih sbb aku panggey die bucuk mama
tp tetiba die ckp ngan aku ...mama syg abg lebih kan sbb cam abg syg bucuk abg ni

adek tu anak abah .... die tak syg mama cam abg syg mama

lahai fahim ni 


bab² berkongsi pun fahim mmg suka mengalah
sekali pun tak penah lagi aku tgk fahim blasah adek die
mungkin die abg kpd adek perempuan ...jd sifat die menjd agak lembut kot
bab menjaga adek pun aku slalu serah kat die 
suruh die pantau adek yg suka sgt memanjat tu

alisha mmg tak brape nk ke aku pun 
die lebih ke abahnye 
semua nk abah 
cuma time mkn je cari mama

yang pasti diorg aku syg sama rata je 


Note : sebagai parent kite kena bykkan main/control emosi dan psikologi anak².....


Tuesday, November 20, 2012

Pizza Hari² Mau

aku bz sepanjang hari² sbb tgh buat 5S ni 


aku nk cite mknan fav anak²
seminggu 2-3 kali pun diorg layan
tp tekak mak diorg ni prefer nasi la jugak
wlupun nasi ngan ikan masin bwg & cili potong pun dah buat sendawa kekenyang

Alisha & Fahim bab mkn pizza 
mmg syok tgk diorg mkn
fahim slalunye 3 slices abis
alisha 1 slice abis

alisha sejak dah keluar dari zon larangan < 1 tahun
semua mende aku bg die mkn 

teruk kan mama ni 
bg anak² mkn fast food aka junk food
kesian perut diorg tu 
aku sedar perbuatan aku ni salah
tp tak sampai hati bila fahim asek dok belek flyer PHD & Dominos

Pizza Fav 2 Beradik 
PHD - Wakiki Chicken
Dominos - Aloha Chicken




budak² 2 org ni mmg mama yg suapkan
mkn ape pun mmg aku suapkan
salah didikan kan ...kan .... 
tak ajar anak berdikari



Note : ape ek alasan terbaik utk tak pi kursus ??? cer korg bg cadangan sikit


Monday, November 19, 2012

Antara BoboiBoy Tanah & CD Ultraman

Tebus Ying dgn Point Kad Mesra



fahim dah ade BoboiBoy ANGIN, YAYA & YING
TANAH die tak mo 

alasan yg Fahim bagi
"Ayim bukan main pun"

aku tanya balik dah tak main nape beli
"suka"

mudah dan ringkas betui jawapan die ... die tatau nilai RM untuk seketui animonsta tu
boleh bubuh minyak ulang alik pi kerja utk seminggu dlm putrajaya ni



Note : Lokasi di Kedai CD speedy Alamanda

Friday, November 16, 2012

Gaya Alisha dlm Troli

aku dah jarang amik gambar sgt anak2 ni sbb slalu rasa tak cukup masa dan kelam kabut 
tp aku slalu rasa rugi sbb tak amik gambar2 diorg membesar

bila tgk2 dibanding2 kan nampak la beza 
even sebulan ...
nampak tinggi bolat kurus kemetot bagai 




kejap je masa berlalu 
anak makin membesar


Note : aku suka nokia yg mesra ngan aktiviti amik gambo

Wednesday, November 14, 2012

Sedutan Pertama Alisha

alisha officially dah pandai sedut guna straw pada 12/11/2012
yeay 

seklai ngan mulut abah muncung menyedut sama 


mmg betui org ckp setiap anak lain perkembangannye 


Note : masih berharap alisha kembali rajin bertatih .... dah boleh berjalan 5-6 langkah die terus merangkak .

Percaturan Kehidupanku

aku lari kejap dr opis
pergi memulakan perubahan terbaru dlm kehidupan kami sekeluarga
aku harap ini adalah jalan yg betul dan terbaik 
dan aku harap ini bukanlah pencaturan kehidupan yg salah aku buat
puas dah aku berfikir dan aku rasa aku tawakal 
insyaallah ia nye jalan betui dan strategik 

Note : laki ai dah miscall bye ...

Monday, November 12, 2012

Mulakan Hari ini dengan Ceria

kami mulakan hari ni penuh keceriaan 
sbb hari ni jalan pun lengang 
driver pun tenang tak de kalut nk cepat sampai ke presint 9 nun 
nk hantar anak2

disebabkan pagi ini smooth 
kami breakfast dan mulakan hari dengan ceria

lepak kedai mamak utk sarapan sambil melayan tgk merpati
mmg best 
org paling besh of coz la alisha
abg fahim pun ceria jugak sbb hari ni dalam sejarah die tak tido atas bahu mama waktu hantar ke skool dan
menangis ckp kata mama "mama amik awal ye "




kan syokklu hari2 cam ni 
jalan xjem jiwa pun tak meroyan pepagi 




Fenomena Hujan & Deepavali

Fenomena Hujan & Deepavali 
ade kaitan ke 
tp ikut ckp org tua²
musim hujan sampai deepavali je 
musim hujan lebat berkurangan & banjir akan kembali surut
hmmm aku pun tak pasti 
tapi yg aku prasan smlm hujan yg lebat semakin reda dah
dah tak lebat cam seminggu lepas
panas sampai petang pastu mlm pun sekadar rintik² je 
dah tak de guruh kilat berdentum sampai bulat mata alisha tiap kali petir

hmmm aku rasa ade betui jugak ckp org tua²
mungkin diorg bercakap dr pemerhatian dan pengalaman kot 

ape yg aku suka bila musim hujan semakin reda 
kain baju aku berbau segar dengan bau soflan
tak de bau hapak lembab

tp musim hujan jugak besh sbb tido semakin lena 
anak² pun lena ... tak de yg asek selak baju tergaru² alisha la tu 

aku bersyukur dengan keindahan yag Allah swt kurniakan 

semoga krisis air selangor dpt diselesaikan dengan kurniaan Allah ni 







Friday, November 9, 2012

Nasi Goreng 10 minit

2-3 hari lepas fahim nampak aku dok mengemas kat dapur
tgh dok susun² tipuware
dia dtg dan ckp 
"amma semua kawan abg bw bekas cam ni, abg je takdak"
aku tanya fahim buat ape bawak?
"mkn la"

baru aku tau byk budak bw bekal pi skool
sejak die pandai bercakap ...slalu je mintak mcm2 
ok selagai boleh tunai dan masuk akal ..mama usahakan

hari ni hari ke2 aku buat bekal utk fahim
semalam bw roti sapu susu F&N

ptg semalam waktu balik ... fahim ckp die tak mau roti nk nasi ...
kawan die bw nasi 

so pagi ni mama gigih goreng nasi yg hanya amik masa tak sampai 10 minit
ingatnye nk bgn awal nk masak tp tertido lajak sbb smlm alisha meragam sakit perut rasanye
dah terbgn kul 6.15am

tp sbb niat murni ikhlas utk anak2
sempat dan tak lewat 

bekalan utk fahim & mama utk pagi ni




seb baik sedap cukup rasa 
sbb aku main campak je ..pas tu buka api kuat kacau sambil berlari pakai bj mekap segalanye 
seb baik ko ...klu tak mampuih budak tu komplen balik karang


harap² esok² aku masih cekap & rajin utk penuhi permintaan fahim pd waktu pagi





Thursday, November 8, 2012

Mana Cat ...Mana Bird ?

soalan mama kpd dak kenit :

mana cat ?

mana bird ?

menudi jari menunjukkan hewan tersebut wlupun pd ketika tiada pun sekor yg lalu lalang

hheeeyaaaaauuu - sengau sikit sebutan
menunjuk sambil membunyikan sore hewan tersebut
bird pun bunyi sama je 

sesi membuli cat lovely lace 
tp klu the real cat ... mmg alisha takut die suka tgk tp klu kucen tu dtg dekat die dah gabra

klakar betui gelagat die 


Note : kerana tak cukup persediaan dan pengetahuan ... 5S jd perbuatan sia²....