Monday, January 30, 2012

Rawatan Kecemasan : Formula Pengiraan Ubat Demam (PCM)


kali ni aku nk kongsi Formula Paracetamol(PCM) 
in case kalau anak² kite demam dan tak de klinik berhampiran/malam/klinik tutup/kecemasan
walau bagaimanapun kite perlu jumpa Doktor rawatan selanjutnya

Amaran : ini hanya utk kecemasan 

PCM: 15mg/kg

15mg x kg / dose x 5

ex:    15mg x 15 kg  X 5
250 /120 

= 4.5 ml

4.5 ml adalah dose pcm utk fahim 

kiraan ini mengikut berat fahim iaitu 15 kg dan menggunakan pcm 250 mg

** Dose PCM ade 2 iaitu 120mg / 250 mg

slalunya kalau kite beli ubat demam dari farmasi/kedai runcit jenama panadol contohnya memang dah ade tulis   perkripsi di kotak tp tak ade pengiraan dose yg tepat mengikut berat anak kite. sebaiknya kita bg dose yg betul mengikut berat sbb jika dose kurang, not effective to reducing fever dan jika terlebih, anak kite terambil terlebih dose.

sebelum korang guna formula tu make sura korg tau berat anak korg dan jugak dose pcm yg akan digunakan serta tak de liver disease






Note : Formula ini diajar oleh Pediatrician utk anak² aku 



16 comments:

MRS. K said...

slalu mmg standby ubat klinik

syawalsimpsons said...

aku siap kiire lagi untuk anak aku./.2.7..kikikikiki...info yang menarik ni..

YanaMIB said...

makaih mmg ada formula bagai..pfft~



p/s: sy bersalin private..tp kt sepital putrajaya..biras sy bersalin tpt sama dia ckp kena bwk gak kain batik tuh..maybe utk keselesaan sendiri kot =)

eima said...

@MRS. K

mana tau time gi berjalan anak demam ....

YanaMIB said...

awl bln lg dh booking..membe si ujang br nk booking hr tu dh penuh..gila kn private pn leh penuh..ffuhh~


p/s: bls2 msg kt komen lak..hihi =P

~aSHa~ said...

info yg bagus..

anak akak yg sulung berat sama dgn fahim..kurus nye la anak akak

nuyui a.k.a miss YUI said...

erk..apa ni..hihi.

eima said...

@nuyui a.k.a miss YUI

dik ko guna formula ni pun bleh ...ko leh minum pcm tu tp dekat2 sebotol gamaknye ..hahaha dose maksimum utk adults 1000mg its mean 2 biji panadol.

L said...

waaa. dpat belajat dalam dunia blog.. huu.. thx.

jom hayati..=)
lolz-l.blogspot.com/2012/01/amanahnyer-sahabat-rasulullah.html

Qhaifa Nur said...

perlu standby ubat kat umah...
tq for info...

maszmadi said...

sangat2 bagus info ni eima.. kena ingat la pulak formula nieh, biasa masz ikut aturan kat kotak tu jerk.. hehe

ieda said...

TQ dikk
info yg sgt2 bagus ;)

wahida said...

oooooo, baru tau...

tengs berkongsi...

LiErOSe~QiEmi said...

sebbaik risda ada klinik panel 25 jam... klu jalan jauh, selalunye standby ubat tuk anak2

btw, bagus info ni.. aku tau ubat berdasarkan berat tp tak tau camne pengiraan dia

mamalieyna said...

baru tau caranya..tp sllu mmg dh ada ubat standby kt umah..

tq sharing2x..

ryo said...

betul itu...tapi kena tau juga berapa mg dose maximum dalam 1 hari...
and berapa kali segari kena makan PCM