Tuesday, February 28, 2012

Huru Hara Tak Kat Rumah Skrg ni?

ape la agaknye jd kat rumah skrg ni 
enPanjang offer diri nk jg alisha
sbb alisha ade batuk² ngan selsema
rasanye cam baru lagi die kena ... ni kena lagi 
ade budak selsema kat taska kot sbb hari² sebelum smlm  ok je 
pegi taska br sehari dah selsema
mama nk cuti lagi ... tak sanggup rasanye 
bkn tak sayang ke anak tp risaukan prestasi 
sbb minggu lepas dah cuti dah 2 hari
agak² alisha worse gilir² jg ngan enPanjang la 
jap lagi dalam kul 9 am cam tu nk kuar jap bw alisha pi klinik paed wong tu again
minggu lepas baru je pegi

Fahim dulu pun sama jenis mudah sgt kena selsema sampai la skrg 
aku faham sbb tak BF cuma dlm pantang je 

alisha sampai skrg still BF even dah campur FM
tp ttp mudah sakit

hopefully ape yg doc ckp tu betui 
budak2 kecik yg mudah jatuh sakit tp bila besar tahap immunity diorg sgt tinggi
sbb bila diserang penyakit tubuh akan menghasilkan antibodi yg lebih
utk mencegah lagi penyakit sama berulang sikit demi sedikit

tp mmg klu kat fahim mmg betui 
bila dah besar ni demam pun dah tak selalu 3-4 bulan  cam tu
asthma pun dah kurang klu tak dulu mmg berpantang habis
tp skrg dah boleh mkn byk mende cth aiskrim la
dulu sgt pantang klu mkn sikit je dah batuk teruk yg sampai boleh attack asthma

Paed mmg penah ckp klu budak History Asthma among family 
mmg mudah selsema ngan payah hilang
so that y aku still bf ngan cekal nye wlupun tak sepenuh sbb dgn BF boleh dijadikan agen pencegah asthma keturunan ni 

gile panjang aku membebel pepagi buat ni

Note: aku lapo la tak kuar pi bfast sbb jap lagi nk kuar lagi p klinik ....

9 comments:

ch@ said...

ye eima, baru je baca alisya demam hari tu, takpe la budak2 mmg mudah kena, menguji tahap imunisasi dia. mcm oni hari tu, kerap demam juga tapi lama-lama doktor tak beri antibiotik sebab nak bagi antibodi dlm bdn dia berjalan sendiri. sabar eh mama. alisya ok tu dgn papa.

ummiaqeef said...

get well soon alisha..

rasp said...

smoga alisha cepat sembuh...
paed utk sapphire pun ada ckp benda sama...
sapphire masa kecil...
leh katakan tiap bulan confirm demam & selsema...
syukur dah besar nie kurang byk lah dia nak kena...
kalo demam or selsema pun...cepat jer baiknya...

LYAfrina said...

moga alisha cpt2 sembuh yer...

♥cikmOt♥ said...

iris pun kadang idung tersumbat gak...tapi tido malam ke siang ke ok...takde masalah...

tetiba jek cam tersumbat idung...tah la...beselah dok taska...macam2 ada...

nuyui a.k.a miss YUI said...

moga baik2 belaka.amiinn..

Nad @ MamaZakwan said...

bebudak dok taska gitu la..
mmg kene redha je la pun, huhu
harap2 alisha cepat sembuh

syawalsimpsons said...

family ko ada keturunan asthma kaa...kalo aku...si akob la...kikikiki..tapi sekarang tak da dah si akob tu...tp si syawal pon sekarang pon dah jarang sakit..juz batuk N selesema biasa2 la...yalo duduk taska kan...kn redha la kalo anak sakit2 gini...

cheqna said...

moga alisha baik2 saje ye =)