Thursday, March 29, 2012

Fahim kena Tonsillitis

Dr. Nazim paed kat cni maklumkan sel darah putih fahim agak tinggi kerana jangkitan pd tonsil. Selain tu bacaan protien dlm darah jugak tinggi. Paed ckp tu tandanya Tonsil fahim membengkak agak teruk tisu tonsil pun byk yg luka....that y fever fahim tak kurang2. so today paed dah up dose antibiotik dari 250mg ke 500mg sbb fever tk reduce dan tak sampai 4 jam dah naik balik sampai 39°c.

Aku harap lepas up dose tu jangkitan bacteria tu akan berkurangan.

Aku yg demam takat suhu 37.5°c pun dah tak daya mmg melepek ni kan pulak budak suhu always up sampai 39-40°c. klu masih tak dak perubahan aku aku nk mintak Discharge at own risk tukar spital lain. seperti korg tau aku mmg kurang ckit ngan az zahrah ni.

Niat memula tu nk check darah je sbb lama sgt dah demam tak kebah. tp kena admit plak.

Aku berharap fahim akan ada perubahan esok. Kesian sgt tgk dia menggigil2.

Note: berat fahim 14kg turun ssb demam. Tp pcm bg tak cukup dose.bg pcm syrup 4 ml je.ikut kiraan 4.2ml.camne nk reduce fever die... Dah klu kurang dose.
posted from Bloggeroid

11 comments:

Nad @ MamaZakwan said...

alahai ksiannye dak tecit tu, huhu!
aduh, takdpt nak bygkan...
berat mata memandang
berat lagi bahu yg memikul
sabar byk2 ek eima n enpanjang
buat la apa2 yg dirasakan terbaik demi fahim
kami sentiasa doakan fahim cepat sembuh dan sehat seprti sediakala
aminnn....

♥mama eza♥ said...

cepat sembuh yek fahim..teringat mase tasha kene admit dulu sbb fever yg xbaik2..

syawalsimpsons said...

KESIANNYER FAHIM....SABAR LA EIMA...INSYALLAH FAHIM OK LEPAS TAMBAH DOSE UBAT TU...KO BYK2 DOA LA...KESIAN PULAK AKU TGK..DAPAT BAYANG FAHIM YANG MENGGIGIL TU..MMMM....

KO KIRE TERRER JUGAK DALAM BAB2 DOSE2 UBAT NI..KALO AKU KAT TEMPAT KO..MAU AKU YANG DEMAM PAS TU..PENING TAK PAHAM NGAN APE YG DOC CAKAP...SABAR ERK EIMA

.:Mama Dhia:. said...

sian kat fahim..
moge2 lepas up kan dose tu fahim cepat sembuh la yer..

susah ati bile anak sakit..

ch@ said...

sabar ye eima, dugaan beranak kecil mmg mcm ni. adik aku pun ada tonsil. kalau tonsil dia bengkak, sama mcm fahim dia akan demam teruk. mmg sampai besar. pnh, papa aku tidurkan dia atas daun pisang, depan bilik air sebab suhu bdn dia terlampau panas. alhamdulillah he is strong. sebab kerap sgt demam, mama aku suruh dia pilih nama lain. tu yg skrg ni panggil Moiz. dulu panggil kiko. nama btl Nazrul Shah. sabar ek.

deelira@deeliraz said...

sian fahim. anak2 sakit ni mmg kita risau kan. semoga manje kuat semangat.. dan fahim cpt sembuh

rasp said...

at least dah tau cause sakit nie kan...
hopefully cepat2lah dia sembuh bila dah tambah dose tu...

MRS. K said...

cian fahim. alisha sape jage wei

eima said...

Alisha aku jg smlmtp hr ni taska sbb takut berjangkit.....

~aSHa~ said...

siannye abg fahim

ummiaqeef said...

get well soon fahim!