Thursday, March 8, 2012

HFMD keranaMu, aku ssh hati

memandangkan aku sgt risaukan kesihatan anak teruna aku adib fahim yang tgh demam sbb tonsilitis
 bila dibagitau oleh CikMot aka k.izanyang dak irfan  kena HFMD
aku pun google pasal Virus ni 
even Fahim tu dulu dah penah kena 

aku bkn takat risaukan kesihatan tp bab kuarantin 
maknanye minggu depan klu dah pasti tempat merebaknye virus tu 
taska kompom dikuarantin parak la cuti mak² 

hopefully semuanye ok la 

Jom Kenali Virus ni lebih dekat 

What is hand, foot and mouth disease?
- adalah jangkitan dari salah satu kumpulan coxsackie viruses. HFMD mendapat nama dari bintik² merah yang naik di tangan, kaki dan mulut. Selalunya menjangkiti kanak² bawah umur 10 tahun.
How will I know if my baby has HFMD? 
- Kanak² atau bayi yang dijangkiti HFMD akan kelihatan tidak sihat & tidak selesa.  Tanda² jangkitan adalah bintik² gelembung air merah di tangan, kaki dan mulut.  Kadang² anak² anda akan mengalami sakit tekak dan demam.
Bayi atau kanak² tidak mahu makan atau menyusu kerana terdapat ulser dlm mulut.

How can I best care for my baby while she's ill with HFMD? 
- Dalam masa 7-14 hari kita boleh membuat anak² kita selesa sementara virus HFMD berkurangan dengan sendirinya dengan :
  • memberi Paracetamol suspension (PCM) dengan perkripsi doktor
  • letak teething gel di kawasan ulser dlm mulut utk kurangkan sakit dlm mulut cth bonjela
  • untuk mengurangkan risiko dehydrated teruskan usaha offering untuk BF atau memberi susu kpd baby.  Bagi jus yang sejuk utk kurangkan rasa sakit dan tidak selesa dlm kawasan mulut. kadang² boleh jugak diberi "aiskrim Malaysia" kerana dlm aiskrim malaysia byk air dan menyejukkan.

Once my baby's had HFMD, can she get it again? 
- Ya. Ia seperti demam yang akan menyerangkan kembali tetapi bukan dari virus HFMD yg sama kerana bdn kanak² akan imun terhadap virus tersebut.  Virus HFMD ada pelbagai jenis
.
Can HFMD affect adults? 
- Ia jarang sekali menjangkiti orang dewasa. Tetapi jika dijangkiti ia tidak akan menunjukkan simpton ruam dan bintik merah.

What about pregnant women? 
- tidak ada spesific risiko terhadap wanita mengandung tetapi kadang kala ia boleh mengjangkiti bayi dalam kandungan.  Jika ada berhubung secara langsung dengan kanak² yang dijangkit HFMD, basuh tangan dengan kerap menggunakan pembasmi kuman spt dettol, life bouy, dll.  Jika hendak menukar lampin atau diapers hendaklah menggunakan sarung tangan getah.




info dari Baby Center


Ilmu untuk aku dan kengkawan
Sharing is Caring



Note : nk import MIL la cam ni 

4 comments:

♥cikmOt♥ said...

huwaa...ada anak kecik cam ginilah..pas satu satu yangn menimpa...

rasp said...

sapphire pernah kena nie sis...
mmg kuarantine lebih seminggu gak ler....
hopefully your kids cepat2 lah sembuh...

Nad @ MamaZakwan said...

adoiyai...
yg dok umah je bleh kene gak ke ek?
alahai risonye...
moga ahim n alisha tak apa2

cheqna said...

moga fahim dan alisha tak pape