Thursday, April 26, 2012

Alisha Dijangkiti Oral candidiasis @ Kulat Susu

pada masa badan alisha dipenuhi dengan bintik² merah disebabkan oleh alergik, alisha dijangkiti kulat susu @ Oral candidiasis



lebih kurang gini la dalam mulut alisha

Oral candidiasis/thrush ni adalah jangkitan kulat/yeast di dalam mulut. ia menyebabkan kawasan oral(dlm mulut) dipenuhi tompok² putih,.

simpton² nye adalah : 
hilang selera makan
tompok putih dalam mulut
demam bila dah menjangkiti kawasan esophagus 

punca yang aku kenal pasti walaupun doktor pun tatau sebab ape cuma ckp kena jg kebersihan, baby mmg slalu/mudah kena,   ia adalah kerana alisha isap sarung tgn pd tgn yg disapu cream H-Cort( hydrocortisone topical). 

Hycort  adalah sejenis steriod untuk merawat eczema, ruam, dan merah² yang bukan disebabkan oleh viral (jangkitan virus), bakteria & fungus.
walau bagaimanapun, infection ini tak berbahaya cuma alisha akan hilang selera makan sbb deria rasa akan berkurangan/mulut rasa tawar je .... itu la paling merisaukan aku sbb berat alisha dah la ditahap line kuning dah... kurang berat bdn ....


aku jumpa punca ni bila aku googles pasal kulat susu ni ... klu tak dok ingat punca nye dari puting dan perkara² lain.  Alisha dah dapatkan rawatan dari paed az zahrah sejak 19/4/2012.  tapi masih belum menunjukkan perubahan yg ketara selepas 8 hari.  Insyaallah hari ni kite dapatkan pendapat dan rawatan kedua. hopefully alisha semakin sembuh dan semakin berselera.


Info kredit to Wikipedia


Note : kadang tu kite kena guna power of google utk lebih tahu hinggakan doktor pun ingat kite ni org medik .....

15 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

ciannya dia..

Nad @ MamaZakwan said...

bagus ada mak cam hang ni eima..
dpt igtkan utk diri kite sendrik jugak ni..
demi anak2

ummiaqeef said...

dulu aqeef kena kat lidah.. pastu basahkan kain napkin or towel kecik pastu lap..

Qhaifa Nur said...

bila dengar ia sejenis kulat takutnya...
moga cepat sembuh sayang...

syawalsimpsons said...

ala ciannyer....cepat sihat ye alisha

Hotaru Tomoe said...

kesian alisha...erni doakan semoga anak manja cepat sembuh ye...:) Amin...:)

bunga_rose said...

aku suka bila anak ko sakit, ko akan cari info, cari fakta berkaitan penyakit dia, bagus ko ni manja, aku pun tak serajin ko bab2 tu.

cian alisha, lepas satu2.. eqal ruam kat leher aje, tapi tak baik2 gak...harap2 alisha dengan eqal sama-sama cepat sembuh kan.. aminnn

deelira@deeliraz said...

sian alisha wei.. hrp cpt ok ye..

eima said...

@ummiaqeef

yang ini bukan disebabkan susu yg melekat kat lidah... wlupun dah dicuci/dilap berkali ia kan naik balik selagi tak dapat treatment ....cam panau tu .... candida oral infection ni sama la ....disebabkan oleh fungus...

Nens Collection said...

ooo...kulat susu namanye..
mcm sakit je kan..kene plak baby yg kene..huhu

amiey lee said...

anak aku penah kena masa depa kecik2...

ieda said...

aduh kesian kat alisha ..
macam mana leh kena kan .. sbb anak2 akk x pernah layie kena macam nie , kira akk baru 1st time tgk ..

ha tul tuu dik kita nie nak tahu terus je google kan senang , kadang2 tuu dr memang konpiuss macam x yakin je ishhh ..

maszmadi said...

moga alisha cepat sembuh yerk..

@e_da said...

alahai siannya alisha....kena sakit tu pulak...untie doakan alisha cepat sembuh ya......

ch@ said...

tabah ye eima. kau kuat, aku harap alisha lekas2 sembuh. jgn mengeluh tau, usahakan apa yg kau daya. u are the best mummy. mungkin Allah beri kau bersalin dgn mudah, tapi menjaga alisha penuh mencabar. takpe, aku doakan kau dan sekeluarga sihat seperti sediakala. amin.