Tuesday, April 3, 2012

Cerita Sepanjang Fahim Warded di Az Zahrah

Fahim warded kat az zahrah 5 hari 
admit hari rabu malam 28.3.2012
Discharge Ahad 1.4.2012 jam 2.00 pm



hari kami sekeluarga bertolak pulang dari langkawi fahim mmg sebek ngan menangis sepanjang jalan sbb tak puas dok hotel asek la sebut2 nk dok hotel
lepas masuk bilik Siti Khadijah mlm rabu tu
Fahim pandang sekeliling tetiba die ckp 
"mama kite dok hotel sakit ke ??"aku cuma mampu tersenyum sambil ckp kan ayim nk sgt dok hotel ni abah bw la ... hahaha

demam dr langkawi tak kebah², sampai dah balik cni pun sama 
bawa ke klinik pakar pun sama 
aku takut die kena denggi bw die ke az zahrah utk check darah 
tp kena admit sbb dah lama sgt demam 

paed Dr. Nazim observe  2 hari tp demam tak kebah² tak sampai 3 jam pas masuk supp pcm panas naik balik 
paed suggest up dose rochepin dari 250mg ke 500mg (12 hourly)
observe utk sehari semalam tgk ade kesan tak 
tp fever fahim ttp tak turun still tak sampai 3 jam naik balik 
paed tambah lagi 1 dose penicillin 
paed ckp maybe ade kuman yg kuat rochepin tak leh bunuh kena masuk antiobitik lain
maknanye setiap 6 jam fahim akan menjerit kesakitan sbb nk inject antibiotk thru IV drip 

ade plak nurse yg tak paham bahsa atau mungkin tak penah rasa cam ne sakit nk inject directly tanpa masuk ikot IV ..mmg kena sound ngan aku secara berhemah 

selepas 3 hari baru nampak perubahan 
Fahim semakin aktif, demam dah xde tp still kena makan PCM 
cuma demam sekali je mlm sabtu tu sbb takut sgt² misi yg bw syringe antibiotik tu 
terus temperature naik 37.9'c
tp menurun sikit demi sikit tanpa pcm 

side effects dr antibiotik² perut fahim sentiasa memulas setiap kali mkn 
pas mkn dlm 5-10 minit mesti berak cair sampai sekarang ni

hari ahad paed dtg bgtau dah leh discas dah 
alhamdulillah selepas 5 hari 

paed mmg ade suggest utk buang tonsil fahim klu masih lagi aktif 
tp paed bg appointment tu checkup perkembangan fahim 
klu masih lagi asek kena tonsillitis ni mmg kena buang la 
Fahim ni kecik lagi aku risaukan feeding klu buang ...for sure 2-3 minggu jugak la sakit kat tekak die tu 
 jumaat ni ade appt ngan Dr. Md Nazim Abu 

##################################################

sepnjang kat spital ni Alisha dok sama kat cni 
walaupun Dr. Nazim suggest alisha kena balik sbb byk penyakit berjangkit dan meyebabkan e environment kat cni tak seswai utk babies tapi nk wat cam ne bila malam je Alisha akan menangis teruk kat rumah sbb mama die tak dak ....BF baby mmg gitu kot 
tgh² malam(12am) abah die hantar alisha kat aku  
sampai je kat aku diam, nyenyak & tak bunyi pun 
mmg baik ...cam tak caya plak alisha gitu bila nenek bercerita


misi mmg baik ngan pandai pujuk budak 



ni je ade kat azhrah ni tak de bilik permainan cam kat pusrawi ngan spital putrajaya


rindukan dunia luar



Note : aku ni ade gaya org keja misi ke ek ?? sbb misi² tu  tanya aku keja spital mana .... diorg tatau kecanggihan googles kot ...semua ada dlm tu 

17 comments:

MRS. K said...

muahaaha.. kalau ko misi, komfem tak anta anak kat spital ko.. nurse garang! takut... muahahha..

wahida said...

alahai sian fahim...

aku ada member, dia dan anak2 dia semua ada tonsil, anak2 dia dah operate, dia nya baru je lepas buang tonsil tu...tapi Alhamdulillah, lepas buang tonsil tu, dia dah jarang sgt demam tak mcm masa dia ada tonsil tu...kalau tak dulu, selalu sgt demam sampai warded...kesian tgk...

Shinnaz Ahmad Rasid said...

get well soon Fahim. Btw, sama doctor dengan Fahim lew ni. I dulu warded juga dengan Dr. Nazim ;)

Motif nak bagitahu sama doctor? haha

eima said...

@Shinnaz Ahmad Rasid

dear ... ni kan paed pesal lak die amik kes ko ... klu pikir logik cam muda lagi doc ni ...eemmmm

eima said...

@MRS. K

garang ke haku ...muahahaha
lite² je ..sbb tu aku reject surat panggilan temuduga Jururawat dulu ....sbb dpt keja pas abis blajar ...hehe

eima said...

@wahida

tu la dr.nazim pun suggest buang ...paed wong meing ling tu kate tak yah buang lagi sbb die kecik lagi risau bab feeding die ...

tah la tp dr. nazim ckp die akan setkan 2-3 appt utk observe fahim ...klu every month tonsil aktif die nk buang.....

ummiaqeef said...

behave je fahim kat ward.. aqeef demam gak mggu lps, tp duk umah mcm org x demam. lasak yg amat..hehe

cheqna said...

fahim..moga cepat sembuh..misi??jap nak mikir lalalala

mamalieyna said...

siannye fahim..tp benda2 camni kena gak lalui kan.. adat budak2 membesar, byk cabarannya..hope fahim sht walafiat pasni..Amin..

@e_da said...

ahhaha muka ala2 misi kot eima.. sian nya tgk fahim.. adik pun sekali jaga abang.. smoga fahim terus dihat k..

maszmadi said...

wah, 5 hari tu, mesti fahim windu nak balik umah kan..

bunga_rose said...

tongsil tu sakit camne erk?? mmg akan buat budak selalu demam ek? sungguh aku tak tau huhuhu...

Zue AnnaLeeya said...

lama gak fahim warded yer...
akak yg warded sehari ari tu pon boring giler duk spital... huhu...

bdk nak membesar gitulah kan????
selalu tak sihat....
hrp fahim sihat je pasnih...

Zue AnnaLeeya said...
This comment has been removed by the author.
::NureeN:: said...

moga fahim cepat sembuh ya.. nureen pon ada pengalaman masa ellesya warded 6 ari dlu :)

~aSHa~ said...

ramai budak kena tonsil skrg ni kan...sian plak

ch@ said...

alahaiii kesian pula aku tgk alisha temankan abang. aku harap semuanya kembali sht seperti biasa eima. sedih aku tgk org warded2 ni.