Thursday, May 3, 2012

Aku Kena Terajang

ape la sengal aku semalam ngajuk ngan anak bujang si abg Fahim tu 
sampai tetido kununnye ngajuk tp dlm hati berbunga² bila anak asek la ngikut montot mama ke sana ke mari sambil dok nyendeng² manja 
pastu asek tanya "mama marah ayim lagi ke ... td mama kate marah ckit je"

mama ni ego lebih ckit dr hati nan lembut bak biskut cicah air teh O
kemain lagi aku wat dek ke Fahim tu sambil ngajuk² manja
dicuit kiri paling kanan dan sebaliknye 

last² aku tetido dlm gitu ..mesti Fahim ingat aku ngajuk lagi kan 
sian die ....klu tak buat gitu, takan aku nk ajar die ngan marah² & pukul² plak 

kes aku ngajuk smlm sbb Fahim sepak betis aku 2-3 kali tanda protes 
tu die pendek lagi ...klu dah tinggi mau die sepak perut aku gamaknye ...

tp salah aku jugak yg pi hantuk pala die kat peti ais(terhantuk sebenarnya kunun nk gurau) pastu ckp "padan muka mu" sape suruh, kan anak tu dah ngamuk ... sbb sakit, mama buat pastu kena padan muka lagi .....

lain kali peringatan utk diri sendiri jgn nk bergurau ganas² ngan anak 
pastu klu anak buat perangai kurang ajar gini mmg kena ajar secara gini sbb mama yg salah 
klu kite ajar merotan dan marah² tak elok utk perkembangan minda plak ....
terpaksa la mama pura² merajuk ...hopefully fahim tak buat lagi perangai yg kurang ajar cam tu ...

sambil merajuk tu mulut aku asek la membebel sambil fahim dok nyendeng 'yg mama tak sayang anak yg sepak², buat², & tak sayang mama die '
spontan fahim ckp : janji tak buat lagi .... tak degil lagi ....

syg kamu ketat²
budak yg slalu jd mangsa buli mama .... die tak puas hati kasi blasah mama plak ...
sape salah .... mama la ...sbb mama yg nyakat .... 
tp mendidik anak ttp mendidik supaya hormati ibu bapa dan org lain...



Note : kes tgk ultraman terlebih la ni ... lama dah die stop dtg balik fanatik die 

13 comments:

syawalsimpsons said...

AKU PON PENAH JA NGAJUK NGAN SYAWAL..PASTU DATANG NANGIS2 JA TAU AKU NGAJUK NGAN DIER..LAST2 DIER TIDO NGAN AKU...

ummiaqeef said...

aku slalu gak ngajuk ngan aqeef.. time aku x layan dia tu mula la dia berbaik2 ngan abah dia.. pastu lame2 dia ngendeng kat aku nak berbaik..haha..lawak je..

rasp said...

betul ckp u tu sis...
"mendidik anak ttp mendidik supaya hormati ibu bapa & org lain..."
sangat2 betulllllll.....

dah mama jgn majuk2 lagi iyeeee....

Qhaifa Nur said...

mama rajuk dengan anak ada tapi anak tak dengan mama..macamana 2...

♥cikmOt♥ said...

aku mengajuk ngan anak??? takdenya depa nak layan...hahaha

ngan paknya pun takde dilayan...:p

eima said...

@♥cikmOt♥

klu pak mmg tak layan jugak ...kesian betui aku .... klu ngajuk ngan fahim mmg die nyendeng je .... hehehe

bunga_rose said...

weh, aku pun selalu je jadi mangsa tendangan anak aku tu.. cuma sejak ada adik, dia buat kat adik dia plak..klu marah mmg merajuk.. aku merajuk, dia bukan nak pujuk sangat, alih2 dia lak yg merajuk & mintak dipujuk ko tau

eima said...

@bunga_rose

hahah terbalik plak .. manja sungguh die kan ....
sbb fahim kan dah besar ..so die faham la klu tetiba mama tak mo layan die ...

Cik Anita said...

gini lah dia kalau dah ada anak-anak. hee. memang best lah! teringin anak tapi enggak boleh lagi dong.

:P

Shinnaz Ahmad Rasid said...

EEEeee ngada lah mama Fahim niii! ;p

Sidratul Muntaha said...

hoho..
aku prnh la pukul setot guna hanger baju
lps tu
klu aku ugut2 dia
dia gi amik hanger lain and ugut2 aku
so
pendekatan aku lps tu..
klu dai melalak..
aku buat boodh jelah
tak dgr cakapa
aku geret bwk msuk bilik mandi..
baru thu diam

LYAfrina said...

heheh..pnah gak ngajuk dgn asya..pastu sguh2 dia ngis..dtg pjuk..pastu kt plok y tlebih emo..huhu...ye la.apa y ank buat smuanya ikhlas...

CikPuan Azizah said...

tu la kan... kena ajar cara soft camtu..kalau ajar pukul memang xbagus untuk perkembangan otak dia.. harap2 anak akak tak buat lagi.. pandai juga dia menyendeng kan. bahaha