Monday, May 14, 2012

Alisha Kurang Zat Makanan

hari khamis lepas 10.5.2012 aku bw alisha monthly checkup kat klinik kesihatan p.9
sejak alisha bercampur susu tak bf secara tegar berat die tak naik² cuma 200gm setiap bulan sejak berusia 4 bulan
mula² cantek je graf line putih checkup 5 bulan line kuning 
checkup 6 bulan border line merah 
sbb berat tak naik² 5.66kg je 
kena refer ke MO 
MO bg date jumpa Pakar Pemakanan
dan sekarang ni alisha kes Kurang Zat Makanan (KZM)
kad lawatan dah ditampal sticker merah

yang aku pelik nye alisha menyusu ok
mkn pun ok ..klu 4-5 sudu besar bubur habis 
mkn pun sehari 3-4 kali bergantung pd pemintaan
aku jg mmg bg sneak cth biskut milna @ rusk
bg die sesaja kunyah time die tgh main antara waktu mkn 
tp yg peliknya berat die tak mau naik 

mmg merisaukan aku la 
tp buat masa ni nasihat MO adalah bg alisha mkn lebih sementara nk jumpa Pakar Pemakanan tu sbb date nye julai ni 
klu lepas jumpa still tak naik kene refer ke Hospital Putrajaya

Alisha ni seleranya ok 
pemakan budaknya cam maknya 
tp tak mau besar ...keturun gen aku ke ni 
hopefully tak la 




slalunya kalau alisha tido belah petang die akan tido lmbt ckit belah mlmnya dlm 9.30-10.00 mlm 
klu aku tgk mulut/lidah terkeluar mmg aku kan panas kan bubur yg aku masak siang td tu suap die mkn 
tp tu la berat tak nak naik .... tgk la petang ni bw c abg jumpa Dr. Wong sbb tak mo mkn ngan minum susu dah 3 hari dah ... kite tanya sekali pasal si adek 


Note : bubur alisha kayangan vege + sumber protien cth karot, kentang, labu, bayam, sawi, stok bilis, ayam ....ikan belum lagi dlm proses mengesan tahap alergik 

9 comments:

syawalsimpsons said...

kes alisha sama ngan si syawal dolu...dolu pon syawal ada bawak G jumpe pakar pemakanan kat P9 tu....aku citer habis-habisan....last2 samo jaa...mmm...tp still amalkan ape yang pakar tu cakapkan la....so far...caya atau tak syawal 2 tahun 2 bulan...berta baru 10KG...hamik ko...

MRS. K said...

as long as die sihat takpe kot wei

bunga_rose said...

comelnye alisha dlm pelampung hihihih..

aku pun sma cam kay.. asalkan dia sihat ok kot...

nuyui a.k.a miss YUI said...

alahai..yg pntg dia sihat ea kak..

@e_da said...

alahai sian alisha..mika pun sama susah naik berat walaupun mkn byk... moga alisha berselera nanti mama masak sedap2 ya...

mamalieyna said...

herm...mslh jgk ye...selera ok, tp badan tak naik...mmg gen kot..apapun hrp ada kenaikan nnti, makan byk2 lgi ye alisya..sian die.. nmpk bdn ok je tu..comel~

♥cikmOt♥ said...

jangan ikut cam mak kecik2 gini alisha sayang...beso sok takpelah...
makcik ni pun beria nak badan cam mak kamu ni...sob...

.:Mama Dhia:. said...

pelik ek..makan ok, minum susu ok tp kurang zat makanan..hhmm..
ade plak kes anak member kat ofis ni..badannyer tak la gemuk, biase jer tp dokter kate anak die obes..pelik sungguh..
yg penting sihat sudah..

ch@ said...

janji dia makan takpe rasanya. makan dan sihat. harap2 takde apalah yg menghalang berat alisha utk naik. dah mcm kakak auni dah kurus kering. tapi kerja nak mkn je.