Thursday, May 17, 2012

Fresh Food vs Instant Food for Alisha

aku dpt semangat ni dr kakak ni  die malu nama die slalu aku sebut²
bg anak mkn fresh food bkn mknan segera 
spt biskut & nestum
dulu mmg aku penah berborak ngan kakak ni 
pasal biskut ngan nestum
dan mmg aku bercadang nk bg mknan segera kat alisha klu aku travel dlm semenanjung je la mampu

dlm borak² thru FB die ckp die akan bw rice cooker kecik, blander bagai
aku ikut cadangan die dan try 
serius mudah & mampu bw 
tak spt bygan aku sblm² ni ..remeh, pyh & menyusahkan
selagi tak mencuba kite tak tahu tahap kepayahan tu
TQ KAK

<><><><><><><><><><><><><><><><><><><>


utk memudahkan proses memasak 

1. aku bw balang beras yg telah die goreng + diblend halus



2. potong dadu semua bahan yg nk dicampur dlm bubur


3. bw rice cooker kecik

aku bw tp tak guna rice cooker aku, sbb tgk rice cooker MIL dah ade kat luar guna je die punya ... besar pun besar la

4. Blender 
**ihsan google


untuk anak² kadang tu ibu bapa perlu berkorban tenaga lebih sedikit untuk pastikan mereka dapat yg terbaik 



Note : dulu zaman fahim kecik aku belum jumpa kawan² yg dpt membantu aku membesarkan anak²...TQ kawan². Blog bkn sekadar suka² tp byk yg dpt aku pelajari

14 comments:

♥cikmOt♥ said...

yes...sib baik nama ku tak disebut...

tul tu eima...untuk anak kita perlukan pengorbanan...
tiap kali balik kampung ke, akak sanggup tau usung blender sendiri, beras yang siap dikisar...tunggu masak jek ....

kita hanya mau yang terbaik buat mereka...selagi kita terdaya...

eima said...

@♥cikmOt♥

mudah kan ....kan...
tak remeh pun otak ngan minda yg wat kecoh sebenarnya...

ingat nk beli blender yg kecik je pastu periuk nasi lg kecik yg sedia ade ...nk try survey²

ch@ said...

yeay, boleh ikut-boleh ikut. jom eima pergi bercuti, aku tupang blender. heheheeee... kalau kat rmh mama aku, aku beri je adli apa yg ada kat rmh dia. sama jugala tak boleh blend aku lenyek je. kadang2 mood ke laut, aku bedal juga nestum auni. hehe.

kalau rmh mertua, aku bawa frozen solid-food, sebab satu hari je pun. blk sabtu, ahad dah blk KL ;) eima boleh, aku boleh. terima kasih juga pada kak izan.

♥cikmOt♥ said...

@eima
tau pun...belum cuba belum tahu...

eh si cha ni ucap terima kasih sal pa plak..ishh korang ni..ada ada jek

Papa Mifz said...

setuju...byk benda baru boleh jumpo dalam blog kan...

Nad @ MamaZakwanNayli said...

mmg blog ni byk gunanye..
sambil2 byk info bleh share n dpt
kawan2 pun jadik ramai..

tq jugak kat 'akak' tu
sbb die saya rajin meng'cd'kan baby nayli
mmg sumber inspirasi btul, hehe

eima said...

@Nad @ MamaZakwanNayli

betui kan die sumber inspirasi kan kan... dulu time tgh peknan kan c putih gebu tu die tak mo brainwash aku pasal bf klu tak ... alisha mesti gebu jugak ...sedey

eima said...

@ch@

memula pk mmg rasa ssh ngan remeh ..nk ngusung bagai ... tp sbnrnya tak pun....


klu rumah SIL aku bw frozen gak ch@ sbb KL je ...panas2 kan

izla said...

saya pon tengah berusaha untuk bagi anak-anak makan hasil tangan ibu. say no to nestum :)

syawalsimpsons said...

walaupun nama akak tu tak di sebut..tapi ku tahu jua...kakakak...mmm...aku pon bila baca blog ko N akak tu...hati teringin N berkobar-kobar nak jugak camtu...tapi aku macam terPK balik..mampu ke aku ni...lahai....

ieda said...

akk zaman anak akk
x pernah blend beras ..
akk masak beras tuu sampai jadi bubur
jadi mudah sahaja
bahan2 akk hiris halus2 ..
kalau kentang akak mayang lahh
campak semua
masak macam masak bubur tuu biar betul2 lembik ;) siappp
alhamdulillahh membesar bagai johan semuanya ekekek

pengorbanan kita nie dikk kalau dinilai mauuu satu kapal x cukup nak dibalas nyee ;))
macam tuu lah mak kita dulu2 kan ;)

eima said...

@ieda

akak motif kami goreng & blend beras halus sbb nk jimatkan masa semasa memasak klu tk kena tgu lama utk hancurkan & byk penggunaan api .... masak pg² hari kak time nk keluar pi kerja ....

bunga_rose said...

aku pun rase semangat tgk ko rajin buat & bawak sumer tu weh.. ok sabtu ni nak gi ipoh.. mlm ni nak kena prepare sumer tu.. sebab stok beras da blend dah abis

kerajinan kakak itu memang sumber inspirasi kan... ;)

@e_da said...

bagus usaha eima.. demi anak2 .. emak rela apa saje kan...