Friday, May 4, 2012

Pak Guard Carrefour Puchong Utama Yang Kurang Ajar!!

Isnin / 30.4.2012 

aku sesaja je EL sbb dah berjanji ngan fahim mlm ahad tu
klu die tido awal, aku tak kerja & dok rumah bergumpal ngan die 
lagipun enPanjang pun mmg cuti

sebelah petang tu aku saje keluar nak beli bahan utk puree anak dara 
tatau arah tujuan kami pi CARREFOUR Puchong Utama dalam kul 3.30 pm

kebetulan time tu fahim yg dahaga betui asek minum air masak dr botol susu spare die 
aku singgah satu kedai runcit dlm bgnan carrefour ni beli air kotak teh bunga utk die 

waktu melepasi entrance carrefour
 aku tgh dok belek susu & brg promosi yang diletak berhampiran ngan entrance 
tetiba Fahim berlari ke arah aku ngan muka cuak 
as a mak mmg la aku pun sama panik nape anak aku tetiba dok nyorok, kan 
rupenye PAK GUARD BANGLA kejar die nk rampas & suruh buang air kotak yg die dok pegang tu 

HEY, budak umur baru 3 tahun 8 bulan tu bukannya tahu ape²
yang pegi kejar, marah² & nak merampas tu nape
tak reti nk mintak dari parent ke 
tak reti nk cakap ngan parent ke 
kenape la buduh sgt .... bkn nya aku tak de kat ctu 

aku paham ngan rules .... tp itu bukannya caranya nk deal ngan customers 
sepatutnya tegur secara elok, mintak elok² bkn nya kejar macam kami ni pencuri 
punya la ramai dok kerumun aku ngan anak²+enPanjang
macam kami ni buat salah besar sgt 

bila aku tanya nape buat anak aku cam tu boleh pulak nk marah² aku kate "tak tgk ke signboard tu kate no drink" sambil tu dok bebel/marah² ckp tak boleh²
ok aku paham tu salah aku, tp nape kau kejar anak aku camtu 
tak boleh ckp ngan aku elok² ke 
aku org melayu ok, aku boleh terima teguran secara elok kalau org tu berbudi bahasa dan bersopan
dah la manusia² kt ctu tgk² kami cam kami buat kes besar je 

klu korg ada kat ctu ...ramai org carrefour kerumun ..kompom pun ingat kami ni buat kes curi ke hape kan ....

aku yg mmg tatahan nak marah .. mmg aku jerkah je bangla tu ngan para pekerja kat ctu & mmg aku tgh pegang bakul merah carrefour tu aku hempas je ke lantai
sambil tu tarik anak aku blah seyes time ni aku menggeletar sbb tahan marah
enPanjang kate braninya awak marah bangla tu, so mmg betui la org opis takut ckit ngan awak kan 

aku pi cari penyelia tak dak plak ...rehat katenye nk menunggu punya la lama 
nk jumpa branch manager budak c4 tu kate die tatau opis kat mana 
ngok ngek kan ......

last² aku tak beli pepe pun ...sakit hati punya pasal 


aku tatau la ... kalau melibatkan anak² aku aku mesti emo...
yang aku emo tu bkn sbb aku cuba bekap kesalahan anak² aku tapi aku pikirkan fahim tu tatau pepe ...yg salahnya aku
jadi sila tegur ibu bapa sbb ibu bapa yg bagi air tu kat anak

Fahim jd cam takut/cuak/panik bagai bila nampak guard² carrefour ari tu 
tak baik ok utk kesihatan mental kanak²
sebagai ibu bapa kite kena protect anak² kite kan 


keranamu anak² berkorban nyawa pun mama sanggup



Note : aku tatau la budak c4 tu saje nk sejukkan hati aku ke mmg bebetul kenyataannya "akak marah sangat sbb bangla tu marah adek akak ke ?" nampak macam kakak fahim ke aku ni .... hehehe


15 comments:

MrS. F!zA said...

comeinya alisha senyum..hikhik

* aah lah mcm kakak dan adik je..phewwwittt

♥cikmOt♥ said...

ayat bawah tu bikin sejuk ati sikit kan...lalala

ummiaqeef said...

wah..kakak ngan adik..curlass!! hahaha

MRS. K said...

aku tak paham cite ko, nape takleh minum air?

maszmadi said...

erm, k4 kat ctu mmg x leh minum air ker, kalu aku ok jerk leh minum or makan sambil tolak troli kat k4 wangsa maju..

pape pon mmg guard tu x patut buat camtu, tegur cara elok la kan, mesti la kita paham...
iskisk

nuyui a.k.a miss YUI said...

tu la.. nak tegur org biar berpada kan..

cm2 ghal org ni..xde budi bahasa,

eima said...

@MRS. K

mana aku tau ... dah kate ade signboard tulis gitu ..aku tak tgk pun signboard tu yg aku tau tak leh makan aiskrim je .... tah le ....nanti bebila aku pegi c4 lagi aku cr signboard tu

eima said...

@maszmadi

tah alamanda tu slamba je..siap mkn eskrim lagi yg diorg jual kat depan konter tu

ieda said...

bangla tuu x belajar interpersonal skills ekekek ;))

eima said...

@nuyui a.k.a miss YUI

biar berbahsa ..awak tu bangla je... mencik

amiey lee said...

aku baca cerita ko ni hangin je tapi baca yag part last sekali senyum kamben aku hahahahaha

bengang aku budak tu baru umur gitu..tegur la cara elok senget tull la guard tuh

♥SyilaSyira♥ said...

baca part atas tu rasa geram sgt...mudah2an fahim xtrauma...mmg hampeh toi bangla tu...tapi bila baca kat note tu...hehehe...tersenyum simpul kita dibuatnya...:-)

Papa Mifz said...

raso nyer semuo c4 pun pekerja2 nyer bermasalah la...kat c4 bukit rimau nih pun samo jer...tak pandai nak treat customers...

.:Mama Dhia:. said...

sian fahim..mesti die fobia ngan pak guard pas ni.. ape la budak kecik paham tulisan kat board tu kan?/tak salah pun tegur elok2..bongok punye bangla..

AdanyaKauUntukku said...

buat aduan direct kat carrefour tu dik.......

tak yah nak carik branch manager bagai

ajar dia org supaya lebih berhemah....
anto gi kursus berkomunikasi ke....

tak baik tau buat cam tuuuuuuu

kalau akak...akak amik kotak air tu
baling kat muka dia
pastu blahhhhh