Friday, May 25, 2012

Risiko Alahan Pada Bayi :: Ikan Kembung & Bayi::

sebagi menjawab soalan kepada Ch@ 
aku gigih membawa buku Nutritionists' Choice Cookbook 
yang aku mintak kakak ni orderkan bg pihak aku utk harga yg memberansangkan iaitu RM16 dari RM20




soalan ch@ adalah kenape ikan kembung tak leh bg kat baby ?
alasannya kerana: makanan tertentu boleh meningkatkan risiko alahan terhadap bayi anda.
tp bg pandangan aku jika bayi tersebut dah dibagi mknan yg mempunyai risiko alahan tetapi tidak menunjukkan tanda alahan ia adalah berita baik kerana anak anda tidak alah pd makanan tersebut.

buku ni mmg wajar parent beli sbb byk sgt info yg berguna & resepi²  baru 


Note : tak salah jika kite berusaha menimba ilmu kerana nk berikan yang terbaik untuk anak² kita

10 comments:

Qhaifa Nur said...

bersyukur sangat anak-anak akak tak kena alahan...

syawalsimpsons said...

great info ni...

nuyui a.k.a miss YUI said...

elok sgt cmni..bg pnduan..

maszmadi said...

erm, kekadang kita x tahu anak kita alah pada sesutu sampai lah nampak tanda2 tu kan... tapi harap2 ada la ubat untuk alahan tu...

alhamdulillah anak masz x der alahan makan, sume bedal.. hehe

ch@ said...

terima kasih sebab bersusah payah. walhal aku dah baca pun buku ni. mungkin aku tak nampak, sebab aku baca sekali imbas je. muahahahaaa. apa punya emakla kan. thanks wei... so far, adli aku takde pula alahan apa-apa. hari2 mcm biasa aktifnya, gigi je la dah nampak. once again, terima kasih kawan. berguna sangat2. siap bawa gi opis ye. hihiii.

*SiRibenMerah said...

baru tahu camtuh.. aduhaiii.. mcm2 skang skarang neh..

azizah :) said...

ha.... buku camni la elok sis... bagi panduan untuk baby kita...

diana said...

susah kalau anak ada alahan..tapi kujur la anak saya tak de alahan..

Nad @ MamaZakwanNayli said...

oooo, alahan ek?
ala, mana nak cari buku ni?
terlepas suda, huhu!

bunga_rose said...

aku dah buat 2 resepi dari buku tu hahaahah... stew ayam otw