Wednesday, May 30, 2012

Tips Membunuh/Menghapus Lipas Kereta

aku rasa ramai yg mempunyai kereta berlipas kan ....
sgt menggelikan 
sgt menyakitkan hati
sgt menyampah
sgt geram bila diorg keluar time kite tgh² bw kereta
dan ssh hati & risau takut² dijangkiti penyakit bawaan lipas


dulu aku pun sama ...
even kereta baru berusia 5-6 bulan masalah ni dah timbul 
mungkin sbb mknan yg berterabur dlm kereta ex: serdak jajan

baru² ni enPanjang telah menjalankan misi menghapuskan serangga kecil ni 

Bahan Utama adalah : Shieldtox Outdoor

**ihsan google


Cara² Menghapus Lipas Kereta:

  1. Keluarkan semua brg peribadi dari kereta
  2. spray shieldtox outdoor di sekitar bhg pintu kereta(bawah), kaki seat kereta di depan & belakang serta kawasan bonnet 
  3. biarkan seketika around 30-35 minutes(jemur tgh panas lagi effection)
  4. pada ketika ini anda boleh nampak lipas² tu keluar dr kereta menyelamatkan sambil meletup²(mmg bunyi pop²)
  5. yang tak sempat keluar mmg mati kat dalam kereta 
  6. selepas agak² semua dah mati, cuci dengan menggunakan penyedut hampagas (vacuum cleaner)
  7. cuci kawasan yang disembur ngan racun sieldtox outdoor dan pastikan anak² anda tidak menyentuh kawasan tersebut untuk jangka masa yg lama (maybe 3-4 minggu) 
  8. Jemur kereta tgh panas dengan membuka kesemua tingkap & pintu kereta untuk menyahbaukan bau racun tersebut, boleh juga menggunakan febreeze.
** lepas 2-3 hari masih akan nampak lipas² kecil yg mati di karpet kereta.

** Lipas peringkat pertama yg keluar menyelamatkan diri kemudian mati adalah lipas yg besar² diikuti lipas sederhana dan yg mati dlm kereta kebanyakkannya adalah anak² kecil 


** ihsan google

pic selepas 2 hari, masih ade lagi yg mati bergelimpangan di karpet kereta



kaedah ini mungkin agak merbahaya eloklah diamalkan pd hari cuti sementara untuk hilangkan bau & kesan racun.


Note : tatau nk tulis pe di note hari ni ..muahahhaha

12 comments:

SYANI said...

Mak ai... banyaknya lipas yang berkampung dalam kereta...

♥cikmOt♥ said...

akak guna yang CNI tu...bagus...banyak yagn tertewas...hehehe

Qhaifa Nur said...

sekali sembur dah mati....baru kau rasa hik..hik..hik..

maszmadi said...

x pernah lagik nampak lipas dalam kereta walau dah 7 tahun guna..... tapi boleh try nieh, kut2 la lipas tu nyorok jerk x nak kuar kan.. hehe.....

eima, boleh guna untuk spider x?..... :)

ch@ said...

aku scarry betul nmpk lipas berkeliaran masa tgh memandu. buatnya tetiba melompat atas tangan, tak ke eksiden. aku mmg kerah laki aku basmi lipas dlm kereta.

mama aleen said...

terbaeekkkk

~aSHa~ said...

kena servis kete balik ni..nampak gayanye

Papa Mifz said...

pernah jugak alami b4...tapi dah hilang dah...beli perangkap lipas tuh...mujarab jugak...hehe

bunga_rose said...

aku guna perangkap lipas je.. mmg byk la lipas kecik2.. sebbaik lipas besar takde berkampung dlm kete aku, klu tak maunye aku menjerit

Shinnaz Ahmad Rasid said...

Ewww..geli dgn lipas!

Cik Anita said...

boleh x guna cara ni kat lipas dalam bilik air???

fadzil mohd aris said...

Lg satu sembur dgn air sabun..lipas bernafas melalui kulit dia..air sabun akn menyumbat pd salur nafas dqn beliau akn mampos..try la