Thursday, June 21, 2012

Jangan Dimarah Anak Jika Kita Yang Ajar

bila anak² dah meningkat besar dari peringkat bayi ke kanak² 
diorg sudah bijak dan memahami 
diorg belajar dari ape yang diorg lihat dan dengar 
sebagai ibu bapa kita perlu lebih berhati² apabila melakukan sesuatu 
contohnya ape yg berlaku pd aku dan keluarga aku 

sudah menjadi kebiasaan bg aku dan enPanjang 
akan tercabul sikit mulut apabila sedang drive 
ada kereta lembab, ngokngek, dan menyusahkan pengguna jalan raya lain 
perkataan yang biasa aku & enPanjang guna adalah BENGONG & BODO

pada suatu mlm, Fahim sedang main games kat laptop 
tetiba terkeluar dr mulut die perkataan BODO 
serius mmg aku marah sgt time ni, sedangkan aku yg mengajar die selama ni 
aku tegur Fahim, nape ckp cam tu mama tak suka, mama tak syg budak yg ckp cam tu dan kalau ckp lagi mama babab mulut 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

selepas 2-3 hari enPanjang tercakap lagi perkataan BODO waktu tgh memandu 
"Abah jgn ckp cam tu"

aku terdiam, pandang je muka anak aku tu 
serius tersedar time tu semuanya salah kami
mmg fahim akan slalu akan tegur enPanjang yg slalu lupa diri bila memandu 
dan pernah sekali aku tercakap wlupun menahan diri ..kadang tu terlepas jugak 
"Mama jgn la ckp cam abah, mama baik kan"

time tu tuhan je tahu perasaan aku, terharu sgt 
anak kecik aku ni lebih bijak dr disangka, sgt perihatin dan ingat nasihat2 aku terhadap dia
dan aku terpikir kenapa fahim ckp ngan aku "jgn ckp cam abah"
mungkin sbb abah die tak dengar nasihat fahim kot .... die pun fedup nk tego lagi 

yg buat aku sgt bangga dengan fahim adalah :
apabila die buat sesuatu dan ditegor aku nampak kesungguhan die untuk berubah dan tak mengulangi perkara yang sama cth yang lain :

aku penah tegor fahim pasal beli mainan 
nape beli klu tak mau main, main sekadar mula beli je ... ade le setengah jam pastu dah tak main dah 
buat semak je stor rumah tu, dari beli mainan baik beli makanan

sampai skrg klu pegi ke kedai mmg fahim tak mintak mainan
dah lama dah tak beli mainan utk die 
cuma aku rajin donlod games je kat HP die tu
sbb die cuma main laptop ngan HP je 

baru aku tersedar anak dah besar 
semua mende yang kite buat kena ade had nya 
contohnya kena elakkan mandi sama², bermesra suami isteri pun kena ada masanya

yg buat aku lagi syg kat fahim ni 
die cukup menitik beratkan ape yg kite pesan dan cakap 
cthnya: abg tlg jg adek, mama kat dapur, make sure adek tak jatuh katil"
aku sekdar menduga dia ...mmg die tgu hujung katil, agak2 alisha nk ke tepi katil Fahim naik atas katil pgg kaki adek.
gitu jugak situasi bila aku pesan ngan die jgn buat adek 
so die biarkan je adek tarik sambut, cepuk muka, korek telinga, jilat² pipi
kadang tu aku gelak je .... cuma sesekali dah rimas gamaknya die jerit panggil mama


situasi adek sedang mengacau 
direlakan abg je 


Note : sedang tekankan dlm diri dan semangat aku utk berubah menjadi lebih baik agar menjadi contoh & idola anak²ku

14 comments:

♥cikmOt♥ said...

owhh...kalu aku plak, memang kalu marah ke apa ke, takkan keluar perkataan bodo tu...

so tak pernah dengar la dari mulut derang berdua perkataan bodo ke apa...melainkan pengaruh dari rakan sebaya...

*SiRibenMerah said...

yes... bijak anak neh..
semoga membesar sebagai anak yg baik budi pekerti...

smlm saya ada pos satu pic WW.. rasanya sesuai ngan situasi neh..

ieda said...

ekekekk skrg nie budak2 memang cepat ikut .. nak2 kalau kita tersilap cakap , dia leh cakap .. aipp ibu x baik cakap macam tuu ekeke
adakalanya terkeluar sbb nak marah sgt kann

pastu terperanjat lak bila zahrien dan kakak2 dia sesekali cakap apa yg kita pernah cakap .. huhuhu sadis :)

bunga_rose said...

ada 1 perkataan kimi selalu sebut sekarang, aku lupe apa, tapi bila dia sebut mmg aku marah la.. sebab aku tak ajar dia perkataan tu, tak tau mana dapat..

aku pun suka klu kimi leh jadi abg yg baik cam fahim tu... kimi ada masa2 je leh jadi baik cam fahim tu.. klu baik aku sukaa sgt, klu time dia mood tak ok, aku lak hangin..

tahniah fahim, acik suka fahim pandai jadi abang & anak yg baik ^_^

Nad @ MamaZN said...

bagus la fahim ni..
kecik2 dah pandai dah..

azizah :) said...

untunglah sis fahim boleh jaga adik dia.. dia semakin mbesar paham semua yg akak n suami cakap.. fahim anak mendengar kata.. sesuai la dia jadi abg sulung

syawalsimpsons said...

baguih ni si fahim....paham ape yang ko cakap kat dier...

Chekgu Azrine said...

anak2 saya dah sekolah..kebanyakan perkataan pengaruh dari rakan sebaya..entah apa2 la kua dri mulut depa..huuuu

Kesuma Angsana said...

betul tu ... lagi satu jgn kata anak2 jahat tpi sebut nakal sebenarnye!.. susah nak jadi parents yg baik kan

Nini D.. said...

takpe..berusaha pelan2..insyaAllah boleh berubah :)

Cik Anita said...

hmmm..

serius tersentuh lah baca entry kau nih.. tak tau lah kenapa, even daku tak ada anak pun lagi..cuma memang betul lah, anak-anak yang bijak ni anugerah Allah.. sebagai emak ayah tak boleh nak outspoken sangt.. tapi terkadang tak sedar kan? paham situasi tu..hmmmm.. Takut lah pulak masa aku nanti cemana...

Qhaifa Nur said...

samalah dgn hubby kalau drive tercabul juga mulut..nasib baik anak-anak tak ikut kalau tidak kena cili mulut tau...

maszmadi said...

baiknya abang fahim..... boleh cari adik sorang lagi ni eima.. hehe

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

asben salu kena tego di alya time die bw keter,
haah.. kdg tu kite tak ingat,
budak ni cpt mengikut tau..
die ni tak pandai menipu lg..
bimbang kalo org tanya ape2, abes diceritanya nnti.nk t]lg time nk bermesra alam somi isteri.. hikhikhik..