Tuesday, June 26, 2012

Kanak-Kanak Juga Punya Perasaan

Fahim aku mmg sorg abg yg baik
nampak cam ganas bila beraksi ngan abah  lawan otomen
tp berjiwa sensetip & lembut
sgt mudah terasa hati & merajuk
tp rajuk tak lama, bila mama kiss² terus hilang

ari tu aku tersentuh bila baca kisah zakwan@ abg zack anak Nad aka MamaZN
yang bersedih pd ulang tahun sepupu dia
begitu jugak dengan Fahim 

pada mulanya mmg peel fahim mmg yg jenis xamik port ngan suasana sekeliling melainkan mama suruh join
bila dah mama suruh join, asek dok ajak die tgk kek angry bird pink
die agak² malu, br berdiri nk tgk dah kena usik ngan Mak Ngah 
"tu bukan kek awak, tu kek dadam, besday awak lambat lagi"

fahim terus tersentak, mungkin ada rasa malu sekali 
die terus cememey....mulut dah muncung..muka sedih ....
mama pun sedey bila tgk anak mama sedey

dah teresak² tanpa bunyi suara ....
dipujuk amik gambar ngan kek 
potong, tiup lilin pun tak mo 
die biarkan pinggan berisi kek, pizza, ayam, sotong, udang dr pizza hut tanpa bersentuh 
sikit pun tak jamah .... die lebih rela keluar dr rumah main buaian 
begitu sekali rajuk nya wlupun muka dah ceria 

bila dah mlm nk balik br aku sua kek ......hanya sedikit je die jamah ....
selebihnya masuk perut mama ... pizza pun sepotong je sekadar alas perut


anak manja mama even dah ade adek 


nampak je ganas bila bertukar jd otomen tp dlm hati ade taman bunga ni 


Note: kadang² hati ibu mudah tersentuh bila ia berkaitan dengan anak² permata hati

19 comments:

LiYa HaNiF :: said...

brtul tu bukan kita yg dh besar ni je ada perasaan.. anak2 pun sama... ^_~

Chekgu Azrine said...

even anak2 dah besar..mereka still punyai keistimewaan memasingkan??

nuyui a.k.a miss YUI said...

diaorg lg terasa walau nmpk byk men.

Kesuma Angsana said...

betul2 so kena jaga setiap kata2 specialy dari kita sebagai parents supaya they all x terasa.!

mama aleen said...

betul.. kadang2 marah anak, pastu pikir balik bodoh sangat marah anak yang akal tak macam kita lagi..

syawalsimpsons said...

alahai ciannyer fahim...mmg dier tersentap kalo di kata gitu...kiter pon kengkadang kat bebudak lain pon tercakap camtu gak kan..tp mungkin tak sedar...bila dah fahim gini baru la tersedar...alahai fahim...takpe..nnt potong kek ngan aunty soya erk..

wahida said...

mmg budak2 pun ada perasaan, nak2 lagi kalau budak tu anak sulong...anak sulong nampak kuat dan tabah, tapi dlm hati sgt sensitif tau...

*SiRibenMerah said...

budak2 neh sensitif.. kalo nk tegur kena cara lembut.. hurmm, slalu kalo isu kek neh.. anak2 sedara saya mmg pantang jumpa kek besday org lain tetap diorg nk tiup.. tapi kita dah faham kann.. so, first round bg je besday boy/girl tiup dulu.. 2nd round panggil ramai2 budak2 tiup.. ulang sekali lagi bg diorg puas hati.. gitulahhh budak2.. diorg nk hepi2.. kita x leh halang2 diorg kann. siannn~

Nad @ MamaZN said...

mak ngah pun,
kalu nak bergurau jgn la kata camtu
sedey fahim..
budak2 ni naluri perasaan die sangat la halus
kengkadang, kite sbg org dewasa ni slalu je alpa tentang perasaan budak2 ni..

sedeynye...teringat plak kat anak sendrik, huhu!

Fai Shaklee said...

bila Fai dh jadi ibu nnti,rasanya nak marah anak pun mcm tak sampai hati bila nengok Fahim sedih sampai mcm tu. aduhai,sayu jer rasa... tapi budak2 ni bila x dimarah kang nnti naik minyak pulak...

azizah :) said...

kita yg kdg2 org tegur pon nak cememey ni kan budak2 lagi lah...

*jijah ler tu*hikhikhik

bunga_rose said...

Oloo.. Ciannye fahim.. Aku pulak yg rase sedih tgk muka dia weh..

Si Matatajam said...

Sian kat Fahim... Tu la kdg2 kita orang dewasa ni jgn pikiaq bebudak tak dak perasaan @ tak sensitif ngan kata2 camtu. Alert la skit...

LYAfrina said...

rsa edih lak baca ni..btl la tu eima..bdk2 pon sensitip ape..mybe lbh snsitif drp kita kan,.

Misz Mieza said...

Tersentuh hati baca citer ni.. Nampak gaya Faim bakal jadi seorang abang yang baik bila dah besar nanti.. =)

mamalieyna said...

aduh acik na pun dh tersentuh sama..kesian..sure hati mak skali tersntuh kan.. mksud orang yg menegur cuma main2..tp kalau budak yg ada hati sentimental camni, mmg...menusuk ke dalam kata2 camtu..fahim fahim..kesian dia..huu~

Ibu Lala said...

sian fahim kan. budak budak pun ada perasaan tau walaupun derang kecik. derang pun boleh pikir kadang kadang lebih jauh dari kita.

Cute Mum said...

sedihnya..
nampak macam diorang tak amik port.. sebenarnya diorang paham kan..
samalah dengan dania..
kalo marah biasa die wat tak tau jer..
tapi kalo uyun buat muka serius marah,
die terus menangis sambil minta maaf..
sekarang kalo kami salah sikit, dania mesti cakap "taknak ah.. kakak majuk" sambil peluk tubuh n muncung panjang..

Bitt (doubleIS) said...

alololo siannyaa..aunty tegok pon terharu :)