Monday, July 9, 2012

Bila Anak Enggan Makan Jangan Paksa

salah satu tips mengajar anak utk menikmati makan
dan tidak fobia dengan time mkn & makanan 
adalah JANGAN PAKSA

sbb ia boleh tinggal kesan pada psikologi dan mood mkn kanak²
klu kita baca ² tips solid food pun mmg akan jumpa pasal ni 

bila anak mula refuses dengan memaling muka, tutup mulut, ketap bibir, menjerit, menangis & membuat aksi protes
segera la hentikan menyuap 
mungkin baby anda telah kenyang
jika terus dipaksa mungkin anak akan refuse utk mkn 
akan buat aksi ketap bibir & melarikan muka

contoh aksi & muka budak refuse untuk mkn 
mungkin kenyang atau jemu





 semua ni reaksi si alisha bila dah kenyang 
tp kadang tu mama suka menyakat suka tgk die menjerit sambil sapu muka ngan tgn penuh bubur 




13 comments:

Kesuma Angsana said...

aduhai pengalaman dulu mematangkan mmg jgn paksa. but try tgk apa yg dia suka makan!

@e_da said...

hahah pic last skali tu takleh tahan bebetul tanda protes tak mau dah..

nuyui a.k.a miss YUI said...

haha dia tension asyik kena suap..

maszmadi said...

sampai baring2 ha dia x mor makan... haha

Nad @ MamaZN said...

hehhehehe
suke gmbr alisha yg last skali tu =p

MrS. F!zA said...

Hehehe sungguh alisya takmo tu..muka nak nangis dah..

mamalieyna said...

hehe...pic last mmg protes habis tu..taknaakkkkkkkkk! ngee~

betul3x..

♥cikmOt♥ said...

hehehe, mama kejammmmmmmmmmmm!!!!

deelira@deeliraz said...

mama nya pon blh tahan mengusik anak

bunga_rose said...

hahahaha... sobaaa jelaa.. eqal ada cara tersendiri... dia akan sembur makanan tu kalau dah tak nak.. ok fine, paham tanda dia tamo dah hahaha

ch@ said...

btl2 takmau dak ni, cer ko suap adli. takde yg dia takmau, smua main nganga je. sampai aku rasa aku ni tak bg cukup mkn ke dia. mkn terlalu byk pun bahaya jugakan? tapi alisha mmg comella. kekecik sudah pandai.

Noli@Ibu Wafa said...

hehe..sama jer reaksi anak2 kalo taknak makan kan..wafa pon camtu..;)

Si Matatajam said...

Alahai siannya tak nak makan ye Alisha... Mai sini auntie M suapkan pulak..