Wednesday, July 11, 2012

Parent Tolong Pantau & Jaga Kebersihan Anak²

KUTU


aku paling rimas, risau kalau ade kutu 
ni dah mula dah rasa ssh hati + stress bila teringat pasal kutu 
bukan kutu duit tu tp kutu atas pala 

2 hari lepas waktu aku nk kejut fahim nk pi skool 
aku ternampak sekor kutu atas bucuk die
serius time ni aku paling gelabah
tetiba pala yg tak gatal pun aku tergaru²
tu aku nye allergic reaction la tu kunun nya
yg tak gatal pun digarunya

smlm fahim tido awal lepas abah potong rambut die
sbb nk basmi kutu tu 
tp tak sempat nk shampoo sbb die dah lalok 
abah sedang elok  dok gomol2 cium anak neynyak tido tu 
tetiba rasa mende merayap kat leher 
haaaaa amik ko ibu kutu 

abah pulun sikat pala fahim 
sekali sikat 2 ekor ibu kutu 
di kira² 13 ekor ibu & 1 ekor anak 
total jumpa termasuk yg jatuh 16 ekor

14 ekor yg mati dilenyek oleh kuku ibu jari ku


selesai je aku kerja kan pala fahim tu 
aku mandi shampoo pala ngan alices shampoo kutu

lama aku perap atas pala dlm 25 minit sambil tgk desperate housewife sedih betui la episod kali ni

aku paling risau kalu jangkit kat adek
sayangnye nk botak kan pala die ....
nk letak ubat ngan shampoo kutu die baby lagi 

mlm ni ade appt ngan paed  so nk tanya la nk buat cam ne kes baby ni
risau la .... budak kecik gitu bukan nye tau nk bgtau yg  die gatal ke sakit ke

mlm karang aku nk banteras pala semua org .... 
siap la 


aku harap parent lain tolong la jg kebersihan anak2 korg.... cepat2 la berubat klu tau yg dijangkiti dan jgn la jangkiti org lain .... aku rasa ni kes dari cuti sekolah ari tu ramai yg balik kg ...so bw sekali kutu.... sbb klu baru lagi takan la ade ibu yg byk gitu kat pala fahim dlm 2 minggu jugak tu cara die membiak ....
si fahim plak jenis tak menggaru ..mana aku nk tau die ade kutu .... 

tp td die ckp ngan aku kawan girl ade kutu
rambut panjang



Note : CM sila cek pala anak² ko yg ber2 tu ....kompom ade gak tu 

13 comments:

bunga_rose said...

weh, aku igt kat kota takde masalah kutu, ada gak rupenye...

tulah masalahnye klu anto pi taska kan, penyakit anak orang lain jangkit kat anak kita... jgn la jangkit kat adek.. cian adek..

nuyui a.k.a miss YUI said...

aish..geli baca ni..terasa plak kat kepala sndiiri..

MRS. K said...

dah lama kepala anak aku tak berkutu.. klu ada, harus ku cantas rambutnya.. adehhh

cheqna said...

memang kena tengok r kalau anak duk menggaru kepala tu...

maszmadi said...

kalu aisha pantang kepala gatal, "mama, pala aisha gatal, ada kutu eh?" walau hakikatnya xder.. huhu

ritu pernah sekali kena kutu jangkit kat school la jugak, mintak makteh aisha (keje klinik) ambik ubat kutu kat klinik.. pakai 2 kali, trus ilang..... sekarang ni sentiasa berjaga2 kalau dia garu2 pala takut ada lagik.. huhu

wahida said...

ish...kepala aku lak yg gatal baca citer ko ni...elok botakkan je si fahim tu...senang citer...

eh, ko pun tgk desperate housewive ye nok? yeayyy!! ada geng!! sedihkan nok episod mlm tadi...aku punyalah nangis teresak2 tgk Mike mati...huhu..nasib baik laki aku takde, kalau tak, sure aku malu ngan laki sbb nangis...huhu...

sekarang hati aku tgh risau dgn Bree...sbb polis dah match cap jari dia...adoi la...

fazitaismail said...

eii gelinya tgok..biasa kalau blik kg tidur lak ramai2 mesti jadi mcm tu..kutu nie senang jekk dia berjangkit kan..hehe

♥cikmOt♥ said...

si kakak tu memang selalu ada...geram jugak kekadang...ktia yang basmi beria...parent lain...arghh...hangin tau kekadang...

si irfan tu takde...sebab kalu ada memang nampak sangat...

syawalsimpsons said...

si syawal kalo ada mmg nampak tu..tapi tak pe...weekend ni mmg misi membotakkan rambut syawals sekali lagi..mak aku sebok dah dok tanya, tak mo botakkan rambut, macam rambut dier...alahai

@e_da said...

bila sorang kena mmg semua berjangkit.. adoii sape la yg bawak tu.. sian fahim.. mesti gatal giler

Nad @ MamaZN said...

kalu lelaki botakkan kepala, hokey lagi
klu pompuan...???!!!
nk raya ni wey...
gara2 kutu la ni,hhuhu

Bionic women said...

kat sekolah dhiya pun ada budak ada kutu..lat2 cikgu2 paksa dia pakai tudung sebab dah xtau nak nasihatkan parent dia guaner..huhu
gelikan..me gelabah giler sebab rambut dhiya ikal mayang giteww takut oooo kalau terjangkit, seb baik xder lagi

puanbee said...

paling rimas dengan kutu ni .. anak2 saya kadang2 terkena jugak , tp nasib baik , ada skeor dua je lepas bersihkan syampu dengan ubat kutu dia hilang lah , tp setiap kali balik kampung mesti kena punya ..leceh betul